Jump to content
Dogomania

sasiad strzela w moje psy petardami- jak wyciagnac konsekwencje prawne?

Recommended Posts

Posted

sprawa wyglada nastepujaco- mam dwa psy. mieszkam w bloku. czasem wypuszczam psy na balkon. psy jka psy, czasem poszczekaja. ale jest ot chwilowe, zreszta zawsze ktos je przywoluje do porzadku. nigdy nie zamykamy psow na balkonie. nigdy nie sa na balkonie pod nasza nieobecnosc. niestety mam ssiada w bloku obok, ktory uwielbia rzucac w nasze psy petardami, ta sytuacja trwa 2-3 lata. pomimo zwracanie uwagi, straszenia policja, jedyna rekacja jest cyt. "pocaluj mnie w dupe". niestety, nie mam ochoty juz z ta cholota (inaczej ich nie moge nazwac) rozmawiac, potrzebny mi jakis konkretny paragraf, bo jesli mam dzownic na policje lub do strazy miesjkiej, nie chce byc zbyta. bardzo prosze o pomoc:)

Posted

[quote name='jasioslawinka']sprawa wyglada nastepujaco- mam dwa psy. mieszkam w bloku. czasem wypuszczam psy na balkon. psy jka psy, czasem poszczekaja. ale jest ot chwilowe, zreszta zawsze ktos je przywoluje do porzadku. nigdy nie zamykamy psow na balkonie. nigdy nie sa na balkonie pod nasza nieobecnosc. niestety mam ssiada w bloku obok, ktory uwielbia rzucac w nasze psy petardami, ta sytuacja trwa 2-3 lata. pomimo zwracanie uwagi, straszenia policja, jedyna rekacja jest cyt. "pocaluj mnie w dupe". niestety, nie mam ochoty juz z ta cholota (inaczej ich nie moge nazwac) rozmawiac, potrzebny mi jakis konkretny paragraf, bo jesli mam dzownic na policje lub do strazy miesjkiej, nie chce byc zbyta. bardzo prosze o pomoc:)[/quote]

Gdzie mieszkasz?
W wielu województwach obowiązuje zakaz używania materiałów pirotechnicznych poza wyznaczonymi okresami (Sylwester i Nowy rok)
Różnie te regulacje wyglądają -stąd moje pytanie.
Miałam podobny problem. Celem była Pani dokarmiająca koty.
Interwencja policji załatwiła sprawę.

Posted

Jeśli psy są na balkonie to można powiedzieć, że sąsiad rzuca petardami na balkon, prawda? Czyli niszczy/próbuje zniszczyć ci np. kafelki - a to niszczenie mienia :diabloti:

Posted

dzieki za odpowiedz :)

mieszkam w Lodzi

naprawde, doszlo do tego, ze upal, a ja mam zamkniety balkon, albo specjlanie odsuwam firanki, zeby facet wiedzial, ze mam oko na niego. najlpesze jest to, ze w jego bloku jest pies, ktory calymi dniami jest sam i wyje i jakos temu facetowi to nie przeszkadza, ale w moim przypadku psy to tylko pretekst.

Posted

Ustawa o ochronie zwierząt z dnia 21 sierpnia 1997 roku,
opublikowana Dz.U. z 2003, Nr 106 poz. 1002

[LEFT][B][FONT=TimesNewRomanPS-BoldMT]Art. 6.[/FONT][/B][/LEFT]

[FONT=TimesNewRomanPSMT]1. Nieuzasadnione lub niehumanitarne zabijanie zwierz[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ą[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]t oraz zn[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ę[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]canie si[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ę [/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]nad nimi [/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]jest zabronione.[/FONT][LEFT][LEFT][FONT=TimesNewRomanPSMT]2. Przez zn[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ę[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]canie si[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ę [/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]nad zwierz[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ę[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]tami nale[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ż[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]y rozumie[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ć [/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]zadawanie albo [/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ś[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]wiadome [/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]dopuszczanie do zadawania bólu lub cierpie[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ń[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT], a w szczególno[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ś[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ci:[/FONT]
[FONT=TimesNewRomanPSMT].[/FONT]
[FONT=TimesNewRomanPSMT][FONT=TimesNewRomanPSMT]pkt 9 z[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ł[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]o[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ś[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]liwe straszenie lub dra[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ż[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]nienie zwierz[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]ą[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]t;[/FONT][/FONT][/LEFT]
[/LEFT]

Posted

[quote name='jasioslawinka']chodzi mi o konretna parafke, zeby mnie panowie policjanci/ straznicy nie zbyli jako jakas wariatke od pieskow[/quote]

Właśnie dlatego ,,rozbierałam" to od ,,ludzkiej" strony.
U nas karą za naruszenie zakazu jest mandat w wysokości do 5 tyś. zł.
To skutecznie przemawia do piromaniaków. :cool3:
Rozmawiając z policją zaczynałam od faktu, ze to jest zakazane. Bez względu czy takie działanie komuś zagraża czy nie. Nie wolno i już !!!

Guest malva
Posted

hej, taka rzecz najlepiej załatwic osobiscie z dzielnicowym
mosisz dowiedziec sie jak się nazwa, umowic się z nim na rozmowę,przypuszczalnie facet pojdzie dac goscia pouczyc
no a jak pouczenie nie poskutkuje to sie dzielnicowy wukrzy i sam juz sie pomartwi o paragraf:)

Posted

Ja bym się na Twoim miejscu zaczaiła z kamerą/aparatem, sprowokowała sytuację i zdobyła niezaprzeczalne dowody.Policja nie będzie mogła nie zareagować.

Posted

tez na to wpadlam wczoraj, ale jak tylko zobaczylam tego goscia, ze zaczyna sie czaic, to szybko wyszlam na balkon.

myslalam, ze w tym roku juz bedzie spokoj. polowa czerwca, a tu cisza, az do wczoraj :[

Posted

Oprócz oczywistego naruszenia Ustawy o Ochronie Zwierząt, narusza się Twoje prawa konstytucyjne:
[FONT=Verdana][B]Art. 50.[/B][/FONT] [FONT=Times New Roman CE][FONT=Verdana][B]
Zapewnia się nienaruszalność mieszkania. Przeszukanie mieszkania, pomieszczenia lub pojazdu może nastąpić jedynie w przypadkach określonych w ustawie i w sposób w niej określony. [/B][/FONT]
[/FONT]

[FONT=Verdana]oraz międzynarodowe prawa obywatelskie:[/FONT]

[B]art. 17 Międzynarodowego Paktu Praw Obywatelskich i Politycznych:
1. Nikt nie może być narażony na samowolną lub bezprawną ingerencję w jego życie prywatne, rodzinne, dom czy korespondencję ani też na bezprawne zamachy na jego cześć i dobre imię.
2. Każdy ma prawo do ochrony prawnej przed tego rodzaju ingerencjami i zamachami.

art. 8 Konwencji o Ochronie Praw Człowieka i Podstawowych Wolności:
1. Każdy ma prawo do poszanowania swojego życia prywatnego i rodzinnego, swojego mieszkania i swojej korespondencji.
2. Niedopuszczalna jest ingerencja władzy publicznej w korzystanie z tego prawa, z wyjątkiem przypadków przewidzianych przez ustawę i koniecznych w demokratycznym społeczeństwie z uwagi na bezpieczeństwo państwowe, bezpieczeństwo publiczne lub dobrobyt gospodarczy kraju, ochronę porządku i zapobieganie przestępstwom, ochronę zdrowia i moralności lub ochronę praw i wolności innych osób.

[/B]Obydwa dokumenty zostały ratyfikowane przez RP.