Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 940
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

olekg89 napisał(a):
Szkoda ,że jest sama.Myszoskoczki to zwierzęta stadne i najlepiej czują się w grupach.

dokladnie.

ja mialam 3 siostry z laboratorium, po jakims czasie 2 zaczely dokuczac 1 slabszej, gryzc ja ganiac po klatce.Wiec je rozdzielilam i do jednej samotnej dokupilam kolejna samiczek. Niestety ta slabsza po jakims czasie zdechal. Ale zeby znowu nie byly samotne dokupilam kolejna takze teraz ma 4. Po 2 w oddzielnych klatkach;)

Posted

Nie Fionka nie będzie sama :) Czekam aż kolejna na mnie zrobi takie wrażenie. Niunia narazie sie strasznie płochliwa jeśli chodzi o mnie :( TZ i Shadow maja z nia super kontakt, mnie trzyma jeszcze na dystans, ale z każdym smaczkiem wziętym ode mnei z ręki robi się śmielsza ;)

Posted

jakiego macie fajnego nowego towarzysza:D
ja zawsze chciałam chomika ale sie rodzice nie zgadzają:shake:
słodka jest:):p I imie tez fajne jak Fiona ze Shreka:eviltong:

Posted

Do naszej gromadki dołączyła dziś Bianca :) Niestety póki co w osobnej klatce. Bianca jest o wiele mniejsza, ma nie całe 2 miesiące. Jest cała czarna a na przednich łapkach ma białe skarpetki :) Jest bardzo płochliwa, ale chyba lubi pieszczoty i głaskanie. Uwielbia biegać w kołowrotku i robi to z zawrotną prędkością.

Fiona jest bardzo masywna i dosłownie ciężko stąpa po ziemi. Jak TZ brał ją na ręce nie miała nic przeciwko, mnie łapie lekko ząbkami jakby chciała sprawdzić czy jestem smaczna.

Kiedy obie dziewczyny były w jednej klatce to mała chowała się pod kołowrotkiem. Kilka razy się pogoniły, raz większa a raz mniejsza. mam nadzieję, że jak będą się stopniowo poznawać to w końcu się polubią. Póki co są w 2 klatkach które stykają się ściankami. Co pare godzin puszczam je na trochę na neutralnym gruncie i zamieniam klatkami. Ciekawe ile taki proces będzie trwał i czy si polubią.

Posted

Dzień kolejny minął, 2 zmiany pomieszczeń :) Teraz Fiona i Bianca są w jednej klatce, przed chwilą minęło 15 min, więc mam nadzieję wszystko pójdzie w dobrym kierunku. Jak dobrze pójdzie i znajdziemy materiały to będe chciała dziewczynom zrobić klatkę taką dużą z przejściami, tunalami i głębokim spodem by mogły sobie w niej tunele kopać. Może w przyszłości pojawi się u nas jeszcze jedna dziewczynka, ale najpierw musze nad obecynymi popracować. Bianca jest płochliwa w klatce, ale nie boi sie i lubi spędzać czas poza nią. Jak jest w środku to cały czas biega w kołowrotku. Nigdy nie widziałam jej w hamaku, do którego nasypałam jedzonko by się z nim oswoiły. Za to Fiona sporo czasu siedzi w hamaku i leń jeden nie chce w kołowrotku biegać. Jak otworze jej klatkę to wyjdzie tylko na drzwiczki i wraca do środka, na rękach lubi być tylko u TZ u mnie nie ;( Za to mała z radością na rączki do mnie wchodzi.
Jak tylko zdejme klatke na dół i postawię np na łóżku (tak zazwyczaj robie jak je we 2 wpuszczam do 1 by móc je obserwować) to Shadow kladzie sie obok i obserwuje. dziewczyny często podchodzą do ścianki i wszystkie 3 futra sie wąchają, Shadow czasem daje im buziaki ;)

Mam kilka nowych zdjęć - z dzisiejszego zimowego spaceru i z wspólnego czasu dziewczyn. Jak znajdę chwilę to je wrzucę :)

Posted

Tak.
Fiona - większa i starsza ma nadolnej części szczęki białe futerko - w sumie wygląda to tak jak taka malutka łatka i na przednich łapkach ma tylko po jednej białej plamce.
Bianca - mniejsza i młodsza na wyraźne skarpetki na przednich łapkach i biały krwacik :)

Poza tym po zachowaniu łatwo je rozróżnić, ale o tym już pisałam. Bianca wejdzie na rękę a Fiona jeszcze nie jest pewna.