Kasia&Rika Posted November 23, 2008 Posted November 23, 2008 Haha,no właśnie mi się tak wydawało, ale jak wcześniej pisałaś o szczurkach to zwątpiłam, śliczna dziewczynka:loveu: Quote
groszek83 Posted November 23, 2008 Posted November 23, 2008 http://i405.photobucket.com/albums/pp133/Kaaamilkaaa/DSCF1041.jpg hehe właśnie ja tak patrze i patrze i coś mi ogon do szczura nie pasował;) Quote
olekg89 Posted November 23, 2008 Posted November 23, 2008 Szkoda ,że jest sama.Myszoskoczki to zwierzęta stadne i najlepiej czują się w grupach. Quote
Marta_Ares Posted November 23, 2008 Posted November 23, 2008 olekg89 napisał(a):Szkoda ,że jest sama.Myszoskoczki to zwierzęta stadne i najlepiej czują się w grupach. dokladnie. ja mialam 3 siostry z laboratorium, po jakims czasie 2 zaczely dokuczac 1 slabszej, gryzc ja ganiac po klatce.Wiec je rozdzielilam i do jednej samotnej dokupilam kolejna samiczek. Niestety ta slabsza po jakims czasie zdechal. Ale zeby znowu nie byly samotne dokupilam kolejna takze teraz ma 4. Po 2 w oddzielnych klatkach;) Quote
Katarama Posted November 23, 2008 Author Posted November 23, 2008 Nie Fionka nie będzie sama :) Czekam aż kolejna na mnie zrobi takie wrażenie. Niunia narazie sie strasznie płochliwa jeśli chodzi o mnie :( TZ i Shadow maja z nia super kontakt, mnie trzyma jeszcze na dystans, ale z każdym smaczkiem wziętym ode mnei z ręki robi się śmielsza ;) Quote
Marta_Ares Posted November 23, 2008 Posted November 23, 2008 sliczne ma umaszczenie, ja mam 2 takie szare, 1 miodowa i 1 biala w czarne latki:evil_lol: :loveu: :loveu: Quote
Sweet Posted November 24, 2008 Posted November 24, 2008 jakiego macie fajnego nowego towarzysza:D ja zawsze chciałam chomika ale sie rodzice nie zgadzają:shake: słodka jest:):p I imie tez fajne jak Fiona ze Shreka:eviltong: Quote
Marta_Ares Posted November 24, 2008 Posted November 24, 2008 Myszolki sa o tyle fajne ze ich mocz nie wydziela takiego zapachu jak u innych gryzoni. Sprzata sie u nich raz na 2 tygodnie. jedynie jak jest cieplo na dworzu to czesciej Quote
Katarama Posted November 24, 2008 Author Posted November 24, 2008 Do naszej gromadki dołączyła dziś Bianca :) Niestety póki co w osobnej klatce. Bianca jest o wiele mniejsza, ma nie całe 2 miesiące. Jest cała czarna a na przednich łapkach ma białe skarpetki :) Jest bardzo płochliwa, ale chyba lubi pieszczoty i głaskanie. Uwielbia biegać w kołowrotku i robi to z zawrotną prędkością. Fiona jest bardzo masywna i dosłownie ciężko stąpa po ziemi. Jak TZ brał ją na ręce nie miała nic przeciwko, mnie łapie lekko ząbkami jakby chciała sprawdzić czy jestem smaczna. Kiedy obie dziewczyny były w jednej klatce to mała chowała się pod kołowrotkiem. Kilka razy się pogoniły, raz większa a raz mniejsza. mam nadzieję, że jak będą się stopniowo poznawać to w końcu się polubią. Póki co są w 2 klatkach które stykają się ściankami. Co pare godzin puszczam je na trochę na neutralnym gruncie i zamieniam klatkami. Ciekawe ile taki proces będzie trwał i czy si polubią. Quote
Katarama Posted November 25, 2008 Author Posted November 25, 2008 Dzień kolejny minął, 2 zmiany pomieszczeń :) Teraz Fiona i Bianca są w jednej klatce, przed chwilą minęło 15 min, więc mam nadzieję wszystko pójdzie w dobrym kierunku. Jak dobrze pójdzie i znajdziemy materiały to będe chciała dziewczynom zrobić klatkę taką dużą z przejściami, tunalami i głębokim spodem by mogły sobie w niej tunele kopać. Może w przyszłości pojawi się u nas jeszcze jedna dziewczynka, ale najpierw musze nad obecynymi popracować. Bianca jest płochliwa w klatce, ale nie boi sie i lubi spędzać czas poza nią. Jak jest w środku to cały czas biega w kołowrotku. Nigdy nie widziałam jej w hamaku, do którego nasypałam jedzonko by się z nim oswoiły. Za to Fiona sporo czasu siedzi w hamaku i leń jeden nie chce w kołowrotku biegać. Jak otworze jej klatkę to wyjdzie tylko na drzwiczki i wraca do środka, na rękach lubi być tylko u TZ u mnie nie ;( Za to mała z radością na rączki do mnie wchodzi. Jak tylko zdejme klatke na dół i postawię np na łóżku (tak zazwyczaj robie jak je we 2 wpuszczam do 1 by móc je obserwować) to Shadow kladzie sie obok i obserwuje. dziewczyny często podchodzą do ścianki i wszystkie 3 futra sie wąchają, Shadow czasem daje im buziaki ;) Mam kilka nowych zdjęć - z dzisiejszego zimowego spaceru i z wspólnego czasu dziewczyn. Jak znajdę chwilę to je wrzucę :) Quote
Katarama Posted November 25, 2008 Author Posted November 25, 2008 Właśnie doszło do spięcia, ale teraz jest ok. Mam nadzieję, że się w końcu polubią. Quote
Katarama Posted November 26, 2008 Author Posted November 26, 2008 YouTube - Shadow 25 listopada 08_0001.wmv Quote
Katarama Posted November 26, 2008 Author Posted November 26, 2008 YouTube - Fiona 25 11 08 0001 Quote
Kasia&Rika Posted November 26, 2008 Posted November 26, 2008 Super gryzonie! :D Jak je rozpoznajesz? mają jakieś znaki szczególne oprócz wielkości? Quote
Katarama Posted November 26, 2008 Author Posted November 26, 2008 Tak. Fiona - większa i starsza ma nadolnej części szczęki białe futerko - w sumie wygląda to tak jak taka malutka łatka i na przednich łapkach ma tylko po jednej białej plamce. Bianca - mniejsza i młodsza na wyraźne skarpetki na przednich łapkach i biały krwacik :) Poza tym po zachowaniu łatwo je rozróżnić, ale o tym już pisałam. Bianca wejdzie na rękę a Fiona jeszcze nie jest pewna. Quote
Katarama Posted November 26, 2008 Author Posted November 26, 2008 YouTube - Bianca 26.11.08.wmv Quote
Recommended Posts