Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

AgaG napisał(a):
no to Gabrysiu Stenia zuch!! i pewnie wreszcie pachnie ładnie, po tylu latach
najwyższa pora:p:lol:

Na razie jeszcze pachnie szamponem (dziegieć i biosiarka, więc nie całkiem przyjemnie:lol:), ale sierść momentalnie jej się zmieniła - jest milsza w dotyku.

Może teraz przyjemniej mi się będzie z nią spało - jeszcze tylko trzeba zniwelować ten zapach z pyszczka :razz:.

• Replies 200
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Coś jest nie tak. Dwa razy zdarzyło się jej mieć znacznie przyspieszony oddech. Po prostu leży i bardzo szybko oddycha - naliczyłam 16 oddechów/10 sekund.

Po chwili jej przechodzi. Wczoraj przeszło w ciągu 2-3 minut. Dziś (teraz) trzyma się znacznie dłużej. Nie wiem co to może być.

No teraz przeszło. Ale jest to co najmniej niepokojące :(.

Posted

Wygląda to tak jakby miała problemy z oddychaniem. Oddycha wtedy bardzo szybko i bardzo płytko. Przez dużą część nocy się to działo, myślałyśmy nawet o pojechaniu na pogotowie w środku nocy, ale sytuacja się raz na jakiś czas uspokajała, więc nie pojechałyśmy.

Jeśli dziś będzie się jej coś działo to po południu śmigamy do weta.

Posted

pytałam, bo często przy zabuzeniach krązenia pies jakby wykrztusić chciał coś ( Zuzia epe była zle zgiadnozowana, bo wet sie uparł ze to zapalenie płuc puzniej okazało sie ze zupełnie co innego (własnie jaies problemy z krazeniemn ), ale było ju za puzno :-( ) , nie pisze tego zeby straszyć, ani ze to musi być to , tylko jakby nie było ppoprawy po wdrozenu jakiegokolwiek leczenia, to wtedy lepiej zasiegnac opinii innego lekarza :oops:

a pomyslałam o tym bo teraz jest nieciekawa pogoda dla krązeniowców ( widze to po moim kocie )

Posted

Tak moja Zuzia dużo piła,dużo sikała,wielu wetów "uparło się",że to ropomacicze i na tym się skupili!:angryy:
Na koniec wędrówek po wetach trafiłam na Żabiniec,ale zbyt późno!:-(
Okazało się,że ma wodę w płucach od słabej akcji serca!
A serce zostało osłabione przez nieleczoną moczówkę!!
Koniecznie należy zbadać mocz-jeśli jest "lekki" to objawy moczówki i trzeba to szybko leczyć,aby na serce się nie rzuciło!

Posted

[quote name='agamika']pytałam, bo często przy zabuzeniach krązenia pies jakby wykrztusić chciał coś ( Zuzia epe była zle zgiadnozowana, bo wet sie uparł ze to zapalenie płuc puzniej okazało sie ze zupełnie co innego (własnie jaies problemy z krazeniemn ), ale było ju za puzno :-( ) , nie pisze tego zeby straszyć, ani ze to musi być to , tylko jakby nie było ppoprawy po wdrozenu jakiegokolwiek leczenia, to wtedy lepiej zasiegnac opinii innego lekarza :oops:

a pomyslałam o tym bo teraz jest nieciekawa pogoda dla krązeniowców ( widze to po moim kocie )

O... to zapytamy o to jak pojedziemy do weta, bo zdarzyło jej się już kilka razy tak z tym wykrztuszaniem. Myślałam, że po prostu się czegoś najadła i chce zwymiotować. Wcześniej (dwa tygodnie temu) pila też bardzo dużo, ale teraz już znacznie mniej.

A wracając do tego płytkiego oddychania - dziś rano to wyglądało tak jakby się zdyszała (po wysiłku fizycznym czy coś takiego). Ale teraz zupełnie jej przeszło. Oddycha normalnie.

Jeśli jej wróci to jeszcze w tym tygodniu skoczymy do weta, jeśli nie to pojedziemy na bank w najbliższą środę.

Mam nadzieję, że okaże się, ze to nic groźnego. Kolejne leki, wyjazdy do wetów, ehhh... :roll:

Jeszcze dziś wykupujemy receptę na Luminal. Mam nadzieję, że nie jest drogi, bo ona musi zażywać tego tonę i to do końca życia.

Posted

nie wiem jaki jest koszt Luminalu , bo jeszczde nie kupowałam:oops:, ale do niego koniecznie trzeba podawac coś osłonowego na wątrobe! Wystarczy witamina B w pastylkach (B12 , kompleks )
(rozmawiałam o tym ostatnio z wetem bo mamy ONka w hotelu z padaczką , Hektor ma dostawać 2 tab wit dziennie , wazy ok 50 kg )
i raz na pól roku wypadałoby zrobić próby wątrobowe , ale tez jeszcze niewiem ile to kosztuje :oops:

ja sama sie doiero ucze co i jak przy padaczce, własnie ze wzgledu na Hektora

Posted

[quote name='agamika']nie wiem jaki jest koszt Luminalu , bo jeszczde nie kupowałam:oops:, ale do niego koniecznie trzeba podawac coś osłonowego na wątrobe! Wystarczy witamina B w pastylkach (B12 , kompleks )
(rozmawiałam o tym ostatnio z wetem bo mamy ONka w hotelu z padaczką , Hektor ma dostawać 2 tab wit dziennie , wazy ok 50 kg )
i raz na pól roku wypadałoby zrobić próby wątrobowe , ale tez jeszcze niewiem ile to kosztuje :oops:

ja sama sie doiero ucze co i jak przy padaczce, własnie ze wzgledu na Hektora

Stenka w ogóle musi dostawać multiwitaminy (po antybiotykach). Myślisz, że to wystarczy czy dawać B12 dodatkowo?

Posted

:shake: oj niestety nie wiem , mozliwe ze wystarczy skoro wet kazał witaminy dawac i nieprzepisał ni c dodatkowo , moze przy okazji dopytaj lepiej ? Ja dopiero zaczynam sie rozeznawac w temacie własnie sama, tak wiec do eksperta to mi daleeeeekooooooo :oops:

PS. a w STence zawsze najbardziej to mi sie uszy podobały :loveu: , tak odchodząc odrtobine od tematu leków .

Posted

[quote name='agamika']
PS. a w STence zawsze najbardziej to mi sie uszy podobały :loveu: , tak odchodząc odrtobine od tematu leków .
Nooo, ona ma te uszy takie ciemne... jakby nie jej :lol:

Posted

[quote name='agamika']:shake: oj niestety nie wiem , mozliwe ze wystarczy skoro wet kazał witaminy dawac i nieprzepisał ni c dodatkowo , moze przy okazji dopytaj lepiej ? Ja dopiero zaczynam sie rozeznawac w temacie własnie sama, tak wiec do eksperta to mi daleeeeekooooooo :oops:

To nie wet jej przepisał, ale AgaG powiedziała, żeby dać po antybiotykach:p

Wet weźmie ją pod swe skrzydła dopiero za parę dni.

To na razie kupię B12, a jak się zobaczymy z wetem to się okaże co dalej :)

[quote name='agamika']PS. a w STence zawsze najbardziej to mi sie uszy podobały :loveu: .

Nie tylko Tobie :eviltong:
Teraz mamy śmiesznie, bo sąsiedzi na około mają same rasowe psiska (rotkę, yorki, setera irl.),a u nas dwa takie maksymalnie skundlone kundelki. I na dodatek obydwoje mają sterczące do góry zakręcone ogonki :D Śmieszni są :loveu::loveu::loveu:

Posted

[quote name='zdwrdwd']To nie wet jej przepisał, ale AgaG powiedziała, żeby dać po antybiotykach:p

No nie Aga nie jest wetem, to powiedział wet z Krakwetu, gdy byłam z sunią na dyżurze po adopcji. mówił, że pp tylu latach schronu i ogólnym osłabieniu kupić witaminy

Posted

No nie Aga nie jest wetem, to powiedział wet z Krakwetu, gdy byłam z sunią na dyżurze po adopcji.

No o to mi chodziło ;)

W ogóle to Stenia dostała wczoraj obróżkę. Za długo w szelkach siedzieć sama nie może bo już zdążyła je przegryźć:roll:. Teraz taka elegancka jest :cool3:, a ja w końcu jestem spokojna, bo teraz ma przyczepioną adresówkę.

Posted

Mam propozycję, jedyną chyba rozsądną. Trzeba koniecznie zrobić kompleksowe badania krwi +mocz+ ekg. Po pierwsze padaczka to nie choroba tylko jej objaw, a przyczyny mogą być różne ( np. wątroba lub silny stres). Była w hotelu w Niepołomicach Bronia z padaczką która ma również cudowny dom i ataki zupełnie ustały. Ale diagnoza to podstawa. Ludzie robią błąd lecząc same objawy bez szukania przyczyn. Może się oczywiście okazać, że nie będziesz nigdy wiedzieć dlaczego ma padaczkę ale warto zacząć od badań, bo po takim okresie w schronie z całą pewnością muszą być zrobione. Sama mam starszego psiaka( 15lat) Marcepanka który jak trafił do mnie też się lekko zataczał i miał ataki. Na początek dostawał Luminal, ale okazało się, że ma fatalne wyniki prób wątrobowych. Do dzisiaj podaję na wątrobę Heparegen i Karsivan na zaburzenia w krążeniu krwi dla starszych psów( ale już bez luminalu który niszczy wątrobę). A na kupki polecam z kolei olej lniany ( 1łyżeczka do porcji jedzenia dla małego psa). Daję go również mojej Diance z którą zawsze miałam problemy z przewodem pokarmowym. Gdybyś miała problemy z weterynarzem w Krakowie to polecam Ci dr. Anię Kułyk ul. Orlich Gniazd 22( Tonie). Leczyła mi Marcepanka a jak miałam wątpliwości czy mamy dobrze leczonego psa schroniskowego to też z Nią konsultowałam.

Posted

Irenaka dzięki wielkie za info :) Postaram się zrobić co w mojej mocy, żeby wykonać te wszystkie badania itd. Postaram się, bo zobaczymy co na to jeszcze rodzice (czyli jaki jest tego koszt... :roll:).

W środę jedziemy do weta - zdam Wam potem relację.

W ogóle to Stenia się ostatnio trochę gorzej czuje. Niedawno jeszcze była w pełni sił. Nie widać było po niej w ogóle choroby, a teraz jest słabsza - znów się zaczęła lekko zataczać. Zobaczymy co powie wet...

Posted

No i byłyśmy u weta.

Suczka została osłuchana. Nie ma szmerów w sercu, ale trzeba zrobić Rtg, żeby zobaczyć czy nie ma wydzieliny w płucach (co mogłoby być przyczyną tego płytkiego oddechu). Dzięki zdjęciom wetki zobaczą też na serce.

U weta dostała Dexafort, Cetosel i B1 (za przekręcenie nazw przepraszam, ale nie mogę odczytać z książeczki).

Dostała też znów receptę na Cocarboxylase (po pół przez 10 dni) i Aescin - 2x1/4 dziennie. Prócz tego ma brać nadal Luminal (2x1/4) i Nootrpil (2x1/4).

Mamy się pokazać znów za tydzień.

Posted

Topi napisał(a):

Bierz się za życie i korzystaj z niego !!!!!

o to się nie ma co martwić - wzięła się za życie i korzysta. Ja nie mam w domu 11-letniej chorej suczki, ale 15-kg szczeniaczka. Muszę kiedyś zrobić zdjęcia albo nakręcić filmik Steni w galopie. To jest rozbrajający widok:loveu::loveu::loveu:

Posted

Powiem Wam że zachowanie Stenki mnie ostatnio zszokowało... Przypomniało jej się jak się szczeka (ma okazje uczyć się od mistrza, bo nasz AMi nim właśnie jest), ale i tak robi to oszczędnie.
No ale nie o to mi chodzi. Mój tata się z nią drażnił w piątek czy sobotę więc na niego zawarczała. Nie przejęłam się. Miała powód. Ale dziś leżała razem z moją siostrą i ona (siostra) dotknęła ją leciutko nogą w klatkę piersiową a Stenia warknęła i szczeknęła na nią. I bynajmniej nie dla zabawy...:roll:

Szczerze mówiąc, poczułam się dziwnie... :icon_roc:

Posted

Spokojnie,
wiele psiaków "po przejściach" nie lubi dotykania nogą.

Stenia w hoteliku uwielbiała być głaskana i zamierała dosłownie
w bezruchu jakby bała się, że najdrobniejszym poruszeniem zniechęci
głaskającego.