Anka5 Posted May 2, 2008 Posted May 2, 2008 W Bielsku Białej mieszka lub mieszkał pies bergamasco. Teraz miałby 6 lat. Być może jest to ten pies, a jest to wielce prawdopodobne . Rok temu właściciele szukali mu nowego domu. Ja mam trzy psy tej rasy ,w tym jednego podobnego umaszczeniem do naszego Mopka. Jego zdjęcia można zobaczyć w galerii [URL]http://www.dogomania.pl/gallery/68.html[/URL] Mój Fratek ma 5 lat . Co prawda nigdy nie widziałam ogolonego bergamasco, a na tych pierwszych zdjęciach pies jest strasznie zaniedbany, więc trudno szukać podobieńst, ale dużo szczegółów wskazuje na to ,że moze to ten pies. Quote
Hund Posted May 2, 2008 Posted May 2, 2008 W uszach nie widziałam tatuażu ...ale bardziej skupialismy się na ich czyszczeniu...nie muszę mówić co w nich było :( Quote
Diuna B. Posted May 2, 2008 Posted May 2, 2008 Wracaj na pierwszą biedaku,może ktoś cię wypatrzy Quote
oktawia6 Posted May 3, 2008 Posted May 3, 2008 to jest Sznaucer Średni! o czym świadczy broda-na zdjęciach gdzie był przed strzyżeniem, tak wygląda Sznaucer zapuszczony.....mam taką samą-tak samo wyglądała a może gorzej ślepa do tego z Łodzi. Kolor po strzyżeniu typowy: pieprz i sól, jak podrośnie to wg.wzorca się ostrzyże-oby osoba chętna się znalazła! P.S. gwarantuję Wam, że ma więcej jak "5,6 lat":) Quote
Diuna B. Posted May 3, 2008 Posted May 3, 2008 Sznaucery nie mają aż tak długiego włosa-to jest wyrażnie pies długowłosy.Fakt,że ostrzyżony jest podobny do sznaucera,ale jak mu futro odrośnie to będzie bardziej briardzik(nawet ogon to charakterystyczna dla briardów,,fajka". Quote
togaa Posted May 3, 2008 Posted May 3, 2008 Zdjęcie Mopa wysłałam do Pani hodującej bergamasko.Potwierdziła,że może to być pies tej rasy. W zasadzie tylko one mają dredy nie sznurkowate jak np.puli a takie właśnie plackowate . Pani ma problemy z dostepem do netu. ale podałam jej namiary na bubu i Hund. Napisałam jescze do 3 hodowców ale narazie się nie odezwali. Dużo wyjasni sprawdzenie,czy pies ma tatuaż ? Quote
togaa Posted May 3, 2008 Posted May 3, 2008 [quote name='Anka5']W Bielsku Białej mieszka lub mieszkał pies bergamasco. Teraz miałby 6 lat. Być może jest to ten pies, a jest to wielce prawdopodobne . Rok temu właściciele szukali mu nowego domu. Ja mam trzy psy tej rasy ,w tym jednego podobnego umaszczeniem do naszego Mopka. Jego zdjęcia można zobaczyć w galerii [URL]http://www.dogomania.pl/gallery/68.html[/URL] Mój Fratek ma 5 lat . Co prawda nigdy nie widziałam ogolonego bergamasco, a na tych pierwszych zdjęciach pies jest strasznie zaniedbany, więc trudno szukać podobieńst, ale dużo szczegółów wskazuje na to ,że moze to ten pies.[/quote] Zatelefonował do mnie Pan z hodowli bergamasco "Kamir". Pies o którym pisze Anka5 pochodził z Jego hodowli.Ale umaszczenie tego psa było popielate w czarne łaty.Rzeczywiście pies zmienił własciciela,bo pozostawiony sam - szczekał/w bloku/.Nowego miejsca pobytu psa Pan nie zna. I jeszcze jedno ważne: pies z Bielska nie miał ostróg a Mop je ma./jest to wada u tej rasy/.W uchu miał tatuaż o nr.N 001. I wogóle uszy Mopa są załamane zbyt wysoko jak na bergamasco. Pan również sugeruje że może to być briard.U briardów ostrogi np.są cechą rasy.Albo wogóle mix dużych kudłaczy. Mam nadzieję że nic nie pokręciłam,streszczając rozmowę z Panem. Hund jutro jeszcze raz zajrzy Mopowi do ucha,czy jest tatuaż? To wiele wyjaśni. Quote
oktawia6 Posted May 3, 2008 Posted May 3, 2008 ale to nie jest Bergamosco...to jest Sznaucer Średni-zapuszczony Sznaucer tak może wyglądac-z włosem który nie był nigdy trymowany tylko ścinany amattorsko od przypadku-rośnie jak u "normalnego psa" czy dostał antybiotyk na gorączkę? Quote
_bubu_ Posted May 3, 2008 Author Posted May 3, 2008 Jutro u niego będę, pojdzie na spacerek. Zobaczymy jak się miewa. Quote
togaa Posted May 3, 2008 Posted May 3, 2008 No własnie! Najwazniejsze jest jego zdrowie ! Bo na zdjęciach wygląda na psa który nie ma chęci do życia...:-( Quote
kaLOlina Posted May 4, 2008 Posted May 4, 2008 widywalam juz nie raz tak zapuszczone sznaucery (patrz pyza z poznania)... ale jakos tak jak na niego patrze wydaje mi sie ze wlos nie jest szczeciniasty sztywny z poszerstkiem jak u sznaucera, tylko bardziej miekki- jak wlasnie u brairda... ps nie jestem znawca nawet nie wiedzialam ze istnieja takie psy jak bergamasco;) mopku kochany zycze Ci powodzenia !! trzymam kciuki odzyskuj sily!! warto chyba byloby go jednak oglosic moze w prasie?? moze wlasciciele sie odnajda?? Quote
Hund Posted May 4, 2008 Posted May 4, 2008 W KRONICE BESKIDZKIEJ MOP bedzie miaŁ zdjęcie przed i po fryzjerze. Jeśli chodzi o rasę Mop sznaucerem nie jest. Jest za duży na średniego a za maŁy na olbrzyma. Jeśli to nie beramasco to jest po prostu mieszańcem, włos ma briarda. Quote
Hund Posted May 4, 2008 Posted May 4, 2008 Aha tatuażu nie ma w uszach. Biedoczek jest tak zmęczony że śpi praktycznie caŁy czas :( ZostaŁ przeniesiony do kociarni, tam ma ciepŁo i sucho a kotów brak ;) Quote
wilczyca Posted May 4, 2008 Posted May 4, 2008 na jakie konto można coś "wrzucić" dla Mopa, podajcie namiary Quote
_bubu_ Posted May 4, 2008 Author Posted May 4, 2008 Mopuś siedzi w ciepłym pomieszczeniu ale minusem jest tam sliska podłoga na której się mu łapki strasznie rozjerzdżają. Na szczęście zostanie przeniesiony do pomieszczenia obok gdzie chwilowo jest pusto. Tam jest lepsza podłoga. Nadal jest potwornie chudy ale ma apetyt. Cały czas szukamy tymczasu. Psiak szybciej dojdze do siebie w domowych warunkach. Quote
Hund Posted May 4, 2008 Posted May 4, 2008 Ale on już jest przeniesiony. Teraz jest w kociarni, tam jest inna podoga i się mu nierozjeżdżają nogi. Quote
_bubu_ Posted May 4, 2008 Author Posted May 4, 2008 to bardzo dobrze :) jak patrzylam jak dziś usiłuje wstać na tej śliskiej podłodze.. bardzo chciał na spacerek wyjść ale łapki nie chciały słuchać . Plusem jego niskiej wagi jest to że można go nosić ;) Quote
wilczyca Posted May 4, 2008 Posted May 4, 2008 [quote name='Hund']W KRONICE BESKIDZKIEJ MOP bedzie miaŁ zdjęcie przed i po fryzjerze. Jeśli chodzi o rasę Mop sznaucerem nie jest. Jest za duży na średniego a za maŁy na olbrzyma. [/quote] hi hi można to wytłumaczyć Na średniego urósł za bardzo :evil_lol: a na olbrzyma nie udało mu się wyrosnąć :evil_lol:. A tak powarznie moje wszystkie psiaki też zawsze były większe niż wzorzec,to chyba zalerzy od warunków w jakich się rozwijają i chowają. Znajoma ma sunię setera szkockiego i ona też jest większa niż wzorzec.Patrząc na nią można ją wziąć za psa :diabloti: który też troszkę za bardzo urósł :cool3: :evil_lol: Quote
Recommended Posts