Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

O akcji napisałam parę słów na ogólnym wątku psów z Palucha. Możesz też o niej przeczytać wyrywkowo na psy.warszawa.pl (o dziwo we wczorajszej relacji bez krytyki!) albo na oficjalnej stronie schroniska.
W skrócie: wczoraj wyszły na spacer wszystkie (lub prawie) psy z pawilony 1, dziś wychodzi pawilon 2, przyszły weekend 3 i 4 itd. Po pawilonie 8 znów powrót do 1.

• Replies 717
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wiem już, co to za jeden, co chce Tuvoca ;)

Ami... byłam u niej, najpierw się cieszyła, potem włączyła opcję "odszczekam cię stąd!". Była już 16-ta, więc dałam się odszczekać, ale będę się nią musiała lepiej zająć.
Będę się musiała też zająć Sharpem/Maxem. Jego wolontariuszka przez jakiś czas nie będzie przyjeżdżać, a że moje dwa najbardziej stałe psiaki się wyadoptowały, to teraz Sharp będzie miał regularne spacery ze mną.

Posted

Ami,jest tera przy budzie,tak?Po jej prawej stronie była onka zwana Torą.Dzień przed końcem kwarantanny,przyjechali ludzie by ją zabrać,poszła już?Pytam tak z ciekawości,bo i pies i ludzie wydali mi sie naprawdę ok.

Posted

Tak, Ami jest przy budzie za kwarantanną. W sumie dziwna lokalizacja, jak dla mnie.
Onka chyba poszła, chyba ją widziałam w biurze z ludźmi dnia następnego, ale mogłam pomylić ją z inną onką.

Posted

Taka lokalizacja, jak i cała druga strona pawilonów kwarantanny, czy boksy za białym domkiem. trzeba dużej determinacji, żeby w ogóle tam dojść.

Kilka dni temu miałam telefon ze zbiorczego ogłoszenia trójłapków. Pan najpierw wpadł w zachwyt, że pomagamy tym biednym zwierzakom, a potem zaczął się wczytywać w historie psów i doszedł do wniosku, że chyba co trzeci pies to stracił łapę u nas. W sumie racja. Tłumaczyłam mu, ze niektóre to po wypadkach, a niektóre niestety już w schronisku - tylko w jednym miejscu miał zbiór wszystkich tych przypadków i to z ostatnich kilku lat. Jak sie jeszcze weźmie pod uwagę, że w schronisku jest ponad 2000 psów, przyjmowanych jest 3000 rocznie, to to nie wypada tak drastycznie.
Ale sama wolałabym, żeby mniej psów traciło łapy w schronisku :roll:

Posted

W pawilonie II boks S czeka na mnie kolejny trójłapek. Krótkowłosy, brązowy pręgowany (b. podobny do ślepnącego Jaśminka). Nie ma tylnej łapy i kawałka ogona, ogona pewnie jeszcze trochę straci sądząc po wyglądzie :-/ Adoptowany ze schroniska jako szczeniak, teraz oddany, bo się okazało, że ma padaczkę.
"Człowiek, to brzmi dumnie", prawda?

Posted

No tak, świetny przykład dla dzieci (jeśli je mają) - jak się mamusia na starość popsuje, to też się ją odda...

Za to może po Świętach Pompon pojedzie do domu. To jeszcze nic pewnego, ale szansa jest :)
Z ogłoszenia w Metrze :)

Posted

To chyba "pudelki" :)
Nie robię pakietów - kiedyś o tym myślałam, tylk oz własnymi ogłoszeniami sie słabo wyrabiam - polecam więc pakiet z bazarku (był taki wykupiony m.in. dla Durszlaka i Lady)

• 4 weeks later...
Posted

morisowa napisał(a):
za to w długi weekend majowy Strączek ma wizytę ludzi spod Łodzi. I oby ta wizyta zakończyła się adopcją :)

Oooooooooo! W takim razie już bardzo mocno zaciskam kciuki!

Posted

Kciuki, kciuki, kciuki !!! :thumbs: :thumbs: :thumbs:

A to Morengo - piesek adoptowany jako szczeniaczek i oddany, bo dostał padaczki. A jak wrócił do schroniska, stracił łapę i ogon...

Posted

[quote name='morisowa'][B]Strączek pojechał dziś do swego domu!!![/B] :multi: :multi: :multi: [/QUOTE]
:multi: :multi: :multi:
Do tego pierwsze wiadomości z nowego domu bardzo pozytywne.

Niestety mimo adopcji liczba trójłapków nie spada.
Pompon z rejonu 1 ma dom, ale wcześniej pojawił się tam Morengo, jest jeszcze sunia buraska. Strączek z rejonu 4 w nowym domu, ale w międzyczasie "zrobił się" kolejny trójłapek.
Na rejonie 2 jest jeszcze sunia z padaczką, która dość niedawno straciła łapę i której jeszcze nie poznałam, ciągle nic nie wiem o tym psie, którego 'załatwił' uciekinier z domku, a ostatnio jakimś cudem straciła łapę suka (suka, prawda?) z rej. 12.

Magic mi zginął z oczu, ale okazało się, że został przeniesiony w inne miejsce, żeby mniej jazgotał :p

• 2 months later...
Posted

Odświeżam swój zaniedbany wątek - kolejne trójłapy mają opisy i zdjęcia.

Imię psa: Trawers
Nr: 267/10
Wielkość: Mały
W typie rasy: kundelek

Jest ślicznym małym pieskiem o czekoladowym umaszczeniu. Chociaż młody, już spotkało go tyle nieszczęść: bezdomność, schroniskowy boks, wypadek i amputacja łapki :-(
Trawers dzielnie uczy się na nowo poruszać tylko na trzech łapach - czasem się zapomina i potyka, ale potrafi też całkiem szybko biegać. To piesek pełen energii, chętnie chodzi na spacery, jest skory do zabawy.
Zdecydowanie nie należy go traktować jako kaleki. Choć wysokie piętro w bloku bez windy raczej nie jest wskazane, to myślę, że psiak może jeszcze zadziwić swoją sprawnością. Powinien mieć możliwość wybiegania się (czyli spacery i/lub podwórko), żeby w domu mógł być spokojnym i grzecznym towarzyszem.

Posted

Imię psa: Słodycz
Numer: 578/08
Wielkość: Średni większy
W typie rasy: mieszaniec

Ta sunia to sama Słodycz :-) Kochana, garnie się do ludzi, liże po rękach (lub innych dostępnych częściach ciała ;-) ), młoda, wesoła, cudowna... i ‘wybrakowana’. Jeden feler to padaczka - wprawdzie gdy dostaje tabletki, nie miewa ataków, ale już sama nazwa brzmi groźnie i przekreśla jej szansę u większości ludzi szukających psa. Drugi defekt to brak przedniej łapki, którą sunia straciła w wypadku. Amputacja była względnie niedawno, suczce zdarza się potknąć lub nawet przewrócić, ale absolutnie nie przeszkadza jej to szaleć na spacerach. W „domu” jest spokojna i niekłopotliwa, ale gdy tylko ma okazję, pokazuje się jako stworzenie pełne życia i energii. - tak sunia szaleje na spacerach :-) < link do filmu >
[SIZE=1]

• 2 weeks later...
Posted

Ze Słodyczą byłam na spacerze (patrzyła "tak" na mnie, miałam jeszcze trochę czasu to poszłyśmy).
Imię bardzo adekwatne- Słodycz i tyle.
Zakochałam się nie po raz pierwszy i jak widać nie ostatni.

Dlaczego mój dom nie jest o wiele większy?