Guest ajsonowa Posted April 4, 2008 Posted April 4, 2008 [quote] Zawody ciagnace sie nie sprzyjaja ani psom ani zawodnikom a nie oszukujmy sie sa to zawody wazne .[/quote]Albo robimy zawody 'luźniejsze' albo kwalifikacje do MŚA. Wspomniana wcześniej Dorotka łączy kwalifikacje z zerówkami - za co chwała jej:lol: ale my jednak mamy większe lub mniejsze utrudnienia w związku z organizowaną równocześnie wystawa i mogą sie wydarzyć nieprzewidziane sytuacje, które nie są zależne od nas(tak jak w zeszłym roku zabrakło prądu) Quote
niuka Posted April 4, 2008 Author Posted April 4, 2008 "ja w ogole uwazam ze zawody kwalifikacyjne powinny odbywac sie bez zerowek" a ja bym dodala jeszcze do tego mistrzostwa polski... nie to, ze jestem przeciwna zerowkom - wrecz przeciwnie, super zaprawka - ale uwazam, ze na zawodach wyzszej rangi powinnismy sobie je darowac. nie z braku czasu, nie z braku miejsca, a po prostu z racji rangi... bo mam nieodparte wrazenie, ze w polsce wszystkie zawody zrobily sie takie same, po prostu zmienia sie nazwa... mistrzostwa polski, to juz po prostu ktores mistrzostw,a tyle ze polski sie nazywaja, kwalifikacje to przy okazji, a puchar polski to tlo... :( Quote
Guest ajsonowa Posted April 4, 2008 Posted April 4, 2008 [quote name='niuka']"ja w ogole uwazam ze zawody kwalifikacyjne powinny odbywac sie bez zerowek" a ja bym dodala jeszcze do tego mistrzostwa polski... [/quote] a ja bym chciała żeby IAL-e wróciły :loveu: albo żeby było więcej organizowanych takich pikników jakie mamy z Białymstoku :modla: Quote
martynkao Posted April 4, 2008 Posted April 4, 2008 [quote name='Klaudia :-)']ale zawody w Łącku nie ciągnęły się w nieskończoność i dało się zrobić zerówki,a zawody jak każde inne są dobre do debiutów,zwłaszcza jak tak czy tak się ma zamiar być na wystawie[/quote] no wlasnie dla Ciebie kazde, dla mnie nie kazde bo akurat kwalifikacje dla mnie nie sa dobrym miejscem(kazdy ma prawo miec własne zdanie , nie ;> ) , tym bardziej przy wystawie. Duzej wystawie . Zawody w Łacku nie odbywały sie przy wystawie. Quote
tulasy Posted April 4, 2008 Posted April 4, 2008 [quote name='ajsonowa']Przecież możesz być biernym uczestnikiem zawodów :lol: ewentualnie możesz przeskoczyć do jedyneczek :eviltong:[/quote] [quote name='Flaire']Akurat Unga chyba raczej nie powinna...[/quote] 1. [B]ajsonowa[/B] W dzień, kiedy będzie wystawiana V grupa będę biernym uczestnikiem, choć w tej sytuacji na ringu wystawowym będę prezentował matkę Ungi - AURĘ. W drugi dzień odpuszczę sobie przyjeżdżanie na teren wystawy, bo będą u mnie gościć jeszcze szpice. 2. [B]dziewczyny[/B]JA tam mógłbym biegać i w jedynkach. Ale przy dysplazji Ungi to i przebiegami w zerówkach "ryzykuję" zdrowie suki. - nie będę rozpisywał się w szczegółach. 3. W sprawie dyskusji na temat czasu trwania zawodów : Do dziś żałuję, że na zeszłorocznych zawodach w Łodzi nie zostałem do samego końca - niezależnie od czasu ich zakończenia. Ale się rozpisałem. Pozdrawiam Michał i Unga PS. I tak mi przykro, że nie mogę uczcić debiutu u siebie. Quote
Flaire Posted April 4, 2008 Posted April 4, 2008 [quote name='Mokka']Ja nie widzę tu jakichś specjalnych złościwości, raczej sporo rozczarowania...[/quote]Masz rację - a byłabym znacznie mniej rozczarowana, gdybym wiedziała, że nie będzie tych zerówek zanim kazałam Tacie zmienić daty wizyty w Polsce, bo miałam jechać na te zawody... :roll: Więc dla mnie problem byłby mniejszy gdyby ten szczegół był ogłoszony wcześniej. Ale spoko, mam nauczkę. Quote
Torzysława Posted April 4, 2008 Posted April 4, 2008 Flaire, zawsze można sie spytać o obecność klasyfikacji zerówek na zawodach..:lol: Zresztą My też dosyć niedawno podjęliśmy decyzję,że ów zdróweczek nie będzie.. Myślę, że gdyby czynniki na to pozwalały to zawodnicy 0 byliby jak najmilej widziani! :lol: (dobrze mówię..?:razz:). Quote
Guest ajsonowa Posted April 4, 2008 Posted April 4, 2008 [quote name='Torzysława']Myślę, że gdyby czynniki na to pozwalały to zawodnicy 0 byliby jak najmilej widziani! :lol: (dobrze mówię..?:razz:).[/quote] Pewnie, że tak! Przecież nikt z nas nie robi tego nikomu na złość :) Quote
OlaAB Posted April 7, 2008 Posted April 7, 2008 [quote name='ajsonowa']Albo robimy zawody 'luźniejsze' albo kwalifikacje do MŚA. Wspomniana wcześniej Dorotka łączy kwalifikacje z zerówkami - za co chwała jej:lol: [/quote] w Głogowie chyba też były zerówki? [quote name='ajsonowa']a ja bym chciała żeby IAL-e wróciły :loveu: albo żeby było więcej organizowanych takich pikników jakie mamy z Białymstoku :modla:[/quote] to zdaje się są wszystko zawody NIEOFICJALNE czyżbyście z [B]niuką[/B] sugerowały powrót zawodów nieoficjlanych? bo o ile pamiętam to w tym roku w Polsce tylko są PP, MPA, kwalifikacje.. zawodów "innej rangi" jest ile? 2-3 i tylko na nich miałyby pojawić się zerówki? może warto było rozważyć inną datę zawodów kwalifikacyjnych skoro są takie ważne a zawody przy wystawie są przede wszystkim dla zabawienia publiki, na pewno nie pomagają zawodnikom. Quote
I-w-o-n-a Posted April 7, 2008 Posted April 7, 2008 Ale tak naprawde nie ma sensu rowniez przyjmowanie na zawody kwalifikujace do MS psow z A1. Quote
Sajko Posted April 7, 2008 Posted April 7, 2008 A tym tropem idąc, również takich, które nie mają szansy na kwalifikację np. ze względu na tempo:evil_lol: oraz kundelków, one też na mistrzostwa nie pojadą:evil_lol: I właśnie dlatego przed chwilą zgłosiłam kundla do A1:evil_lol: Quote
Asti Posted April 12, 2008 Posted April 12, 2008 Podsumowując: to co, piszemy petycję o zostawienie tylko A3 i możliwość startowania tylko psów rasowych? :razz: Jak się stać zaawansowanym skoro nie można zostać początkującym?:evil_lol: My jeszcze nie zaczęliśmy, ale moim zdaniem zawody nieoficjalne i zerówki są jak najbardziej w porządku, żeby psa przyzwyczaić, żeby powoli stawać się profesjonalistami. Ja rozumiem, że w Łodzi nie może być zerówek, ale mam nadzieję, że nie zostaną w końcu wykluczone. Przydałoby się w takim razie więcej zawodów (właśnie choćby nieoficjalnych) z zerówkami. Quote
tamer Posted April 12, 2008 Posted April 12, 2008 Trochę Was poniosło z tymi rozważaniami. Decyzja o braku zerówek w Łodzi zapadła i nie ma tu nad czym debatować - zwłaszcza że w historii zdarzały się już oficjalne imprezy bez A0, więc nie jest to sprawa bezprecedensowa... Przykro mi, że niektórzy z Was z tego powodu nie wystartują, ale taka decyzja była w tym przypadku konieczna ze względów organizacyjnych i już... Quote
Flaire Posted April 12, 2008 Posted April 12, 2008 [quote name='tamer']Trochę Was poniosło z tymi rozważaniami. Decyzja o braku zerówek w Łodzi zapadła i nie ma tu nad czym debatować - zwłaszcza że w historii zdarzały się już oficjalne imprezy bez A0, więc nie jest to sprawa bezprecedensowa... Przykro mi, że niektórzy z Was z tego powodu nie wystartują, ale taka decyzja była w tym przypadku konieczna ze względów organizacyjnych i już...[/quote]Że decyzja podjęta - to jasne. Ja jednak ciągle mam płonną nadzieję, że organizatorzy wyciągną wnioski odnośnie konsekwencji tak późnego ogłaszania takich szczegółów, jak brak zerówek: [b]Dla zerówkowiczów, ogłaszanie, że nie będzie zerówek na miesiąc przed zawodami jest równoznaczne ze skasowaniem zawodów na miesiąc przed zawodami.[/b] Mnie decyzja, żeby ten szczegół ogłosić tak późno kosztowała wyrzucone $100 i sporo niewygody. :roll: Quote
Asia_W Posted April 12, 2008 Posted April 12, 2008 [quote name='Flaire']Że decyzja podjęta - to jasne. Ja jednak ciągle mam płonną nadzieję, że organizatorzy wyciągną wnioski odnośnie konsekwencji tak późnego ogłaszania takich szczegółów, jak brak zerówek: [B]Dla zerówkowiczów, ogłaszanie, że nie będzie zerówek na miesiąc przed zawodami jest równoznaczne ze skasowaniem zawodów na miesiąc przed zawodami.[/B] Mnie decyzja, żeby ten szczegół ogłosić tak późno kosztowała wyrzucone $100 i sporo niewygody. :roll:[/quote] Oczywiście, że organizatorzy wyciągną wnioski. Właśnie takim wyciągniętym wnioskiem z poprzedniego roku jest brak zerówek na zawodach. Flaire skoro taką dużą stratę finansowa poniosłaś w związku z brakiem jedynek w Łodzi to czemu nie zadałaś wcześniej pytania organizatorom o start zerówek? Po za tym każdy ma szanse zgłosić się w jedynkach. Ja sama mam dwa psy zerówkowe, ale w Łodzi wystartują w jedynkach. Nawet ciesze sie z tego bo przecież ile razy pies może startować w A0? 1,2,3 a później to juz chyba czas na jedyneczki. Quote
Flaire Posted April 13, 2008 Posted April 13, 2008 [quote name='Asia_W'] Flaire skoro taką dużą stratę finansowa poniosłaś w związku z [b]brakiem jedynek[/b] w Łodzi to czemu nie zadałaś wcześniej pytania organizatorom o start zerówek?[/quote]Brakiem jedynek??? :shock: mam nadzieję, że jedynki będą, i że chodzi o brak zerówek. A nie zapytałam, bo cały czas były zapewnienia, że będą zawody, nikt nie wspomniał, że na innych zasadach niż w zeszłym roku i po prostu nie przyszło mi do głowy, że może zerówek nie być... Czy tak samo miałabym się pytać np. o jedynki (czyli egzaminy), których też czasami nie bywało? :shock: I o co jeszcze miałam się pytać? Tym razem Wasze zapewnienia, że po prostu będą zawody wzięłam serio i tyle. Ale mam nauczkę. [quote name='Asia_W']Po za tym każdy ma szanse zgłosić się w jedynkach. Ja sama mam dwa psy zerówkowe, ale w Łodzi wystartują w jedynkach. Nawet ciesze sie z tego bo przecież ile razy pies może startować w A0? 1,2,3 a później to juz chyba czas na jedyneczki.[/quote]Jak niewątpliwie wiesz, to bardzo zależy od psa. Cieszę się, że Twoje już są gotowe. Moja nie umie slalomu i o jedynkach jeszcze, niestety, nie ma mowy. [quote name='Asia_W']Oczywiście, że organizatorzy wyciągną wnioski. [/quote]No to się cieszę. Tylko o to mi chodziło. Quote
Asia_W Posted April 13, 2008 Posted April 13, 2008 Flarie nie chodzi o gotowość psa, bo pewnie w oczach niektórych trenerów nigdy niektóre psy nie będą gotowe ale o nasze odczucia. Wiem, że moje psy w klasie A1 posypia sie, ale ile razy mogą startować a A0? całe życie? mają już po 3 lata to najwyższa pora, a nawet trochę za późno na starty w jedynkach. To pikuś, że startowały w zerówkach raptem 3 razy. Przyszła kryska i trzeba podnieść poporzeczkę ;) Quote
Asia_W Posted April 13, 2008 Posted April 13, 2008 z tymi jedynkami to moja pomyłka. Chodziło mi cały czas o zerówki. Moim zdaniem jeśli pies jest zdrowy to po maxymalnie 3 biegach w zerówkach może jak najbardziej startować w jedyknach. Ostatnio widzę taką tendencję, że psy startują całe swoje najlepsze życie w A0 Quote
Flaire Posted April 14, 2008 Posted April 14, 2008 [quote name='Asia_W']Flarie nie chodzi o gotowość psa, bo pewnie w oczach niektórych trenerów nigdy niektóre psy nie będą gotowe ale o nasze odczucia. [/quote]No właśnie, każdy pies jest inny, a i podejście do tego, co dla nich dobre inne u różnych trenerów. Ale uwierz mi, Lotka naprawdę nie jest gotowa na jedynki i myślę, że po obserwacji jednego treningu każdy by się z tym zgodził. Pomijając ten oczywisty fakt, że nie umie slalomu, a ponieważ uczymy metodą "ścieżkową" - to nie chodzi o to, że z niego wychodzi, czy że źle wchodzi, tylko że w tej chwili ciągle jeszcze robi rozstawiony, i to sporo. :( Taki głupol. Nawet nie wiesz, jak bardzo bym chciała zacząć z nią startować w jedynkach. [quote name='Asia_W']Wiem, że moje psy w klasie A1 posypia sie, ale ile razy mogą startować a A0? całe życie? mają już po 3 lata to najwyższa pora, a nawet trochę za późno na starty w jedynkach. To pikuś, że startowały w zerówkach raptem 3 razy. [/quote]Z Misią startowałam w zerówkach dwa razy bodaj, potem już w jedynkach. Ale Lotka jest zupełnie inna - też mam nadzieję, że jak będzie miała 3 lata, to będę mogła z nią już w jedynkach lecieć, ale to będzie dopiero w przyszłym sezonie. Nie mogę się doczekać, ale nie mam wyboru. :( Quote
Marysia_i_gończy Posted April 14, 2008 Posted April 14, 2008 [quote name='Asia_W']Moim zdaniem jeśli pies jest zdrowy to po maxymalnie 3 biegach w zerówkach może jak najbardziej startować w jedyknach.[/quote] A moim zdaniem to dziwna opinia. Każdy pies jest inny, w innym tempie się uczy, inaczej znosi obciążenia. Nie każdy jest najaranym belgiem, którego nic nie zgasi ;););) Ja na przykład nie startowałam w jedynkach długo, ponieważ nie mam toru w swoim mieście i nie miałam jak nauczyć psicy huśtwaki :evil_lol: Jak tylko nauczyłam (i wygrzebałam się ze swoich problemów zdrowotnych) - voila. Ale nie żałuję tych wszystkich startów w "0", uważam, że dużo nam dały :) [quote name='Asia_W']Flarie nie chodzi o gotowość psa[/quote] A o co? [quote name='Asia_W']Wiem, że moje psy w klasie A1 posypia sie, ale ile razy mogą startować a A0?[/quote] Dlaczego się posypią? :crazyeye: Nie przygotowałaś ich do A1? :eviltong:;) Quote
BeataG Posted April 14, 2008 Posted April 14, 2008 [quote name='Marysia_i_gończy']Dlaczego się posypią? :crazyeye: Nie przygotowałaś ich do A1? :eviltong:;)[/quote] Asia akurat nie miała tu nic do przygotowywania, bo ani z tymi psami nie biega, ani nie jest ich trenerką. Ja też jestem zdania, że nie ma co wiecznie siedzieć w zerówkach, przecież jeszcze niedawno zerówek na zawodach oficjalnych w ogóle nie było (pierwsze były w Łącku w lipcu 2006 r., więc niespełna 2 lata temu). Czy nasze psy są przygotowane do startu w jedynkach, okaże się w Kozienicach. Dlaczego się posypią (tzn. mają duże szanse się posypać)? Ano dlatego, że trenują rzadko (z różnych przyczyn mniej lub bardziej obiektywnych) i do tej pory startowały w 3 edycjach zawodów, przy czym Wiki miała ostatni start prawie 2 lata temu (w rzeczonym Łącku), a Wermut miał te 3 starty w odstępach mniej więcej co pół roku. Co do Wiki nie mogę się wypowiadać, nie mój pies, ostatnio była w innej grupie treningowej niż mój Wermut, więc nie wiem, jak teraz biega. Co do mojego psa - nie wiem, czy potrafi samodzielnie zrobić huśtawkę, jeśli okaże się, że w Kozienicach ani razu jej nie zrobi, to na następne zawody puszczę go dopiero wtedy, gdy na treningu na własne oczy zobaczę, że umie zrobić huśtawkę. Ale klamka zapadła i w zerówkach więcej startować nie będzie. Quote
Klaudia :-) Posted April 14, 2008 Posted April 14, 2008 tylko niektóre psy ze względu na wiek i problemy zdrowotne nie mogą przejść do jedynek,a niektóre kiespko znoszą atmosferę zawodów,nie potrafią jeszcze różnych zmian,slalomu,koła czy huśtawki i właściciele wolą psa przytrzymać dłużej w 0 niż biegać z nimi za trudne tory,psuć ich motywacje i to nad czym się pracuje na treningach Quote
BeataG Posted April 14, 2008 Posted April 14, 2008 No toteż Asia napisała, że ma na myśli psy zdrowe i młode. Oczywiście, że są psy, którym po prostu nie wolno biegać w jedynkach, nigdy w nich biegać nie będą (z założenia) i nie o takich tu mówimy. Co do psucia motywacji, nie zgodzę się z Tobą. Pies nie wie, że pobiegł źle, jeśli mu tego nie damy do zrozumienia. A na zawodach nie powinno się tego robić. Zawody są informacją dla przewodnika i trenera, informacją o tym, co pies już umie, a nad czym trzeba jeszcze pracować. I pies powinien być tak samo nagrodzony za dyskwalifikację, jak za bezbłędny przebieg. Quote
Flaire Posted April 14, 2008 Posted April 14, 2008 [quote name='BeataG']Co do psucia motywacji, nie zgodzę się z Tobą. Pies nie wie, że pobiegł źle, jeśli mu tego nie damy do zrozumienia. [/quote]BeataG, ale motywację można popsuć psu nie tylko dając mu do zrozumienia, że pobiegł źle, ale również robiąc z nim rzeczy, które są dla niego, na tym etapie, za trudne. ;) Quote
Klaudia :-) Posted April 14, 2008 Posted April 14, 2008 dokładnie chodziło mi o taką sytuację jak napisała Hania,jasne,że można nie dać oddczuć psu,że coś jest nie tak,że skoczył złą przeszkodę,ale próbując z nim zrobić jakąs kombinacje,której nie potrafi czy jakąś zmiane,psu,który nie jest super nakręcony na bieganko można zepsuć motywację Quote
Recommended Posts