Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 15k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='bognik']Ja mam właśnie 1GB, ale poluję na 4GB :razz:[/quote]

mam teraz 4GB, ale powiem Wam szczerze, że IGB uczył oszczędności i od razu atomatycznej selekcji, nie zalegały mi setki zdjęc na kompie. A przy 4GB sytuacja ma się nieco inaczej :diabloti:

[quote]Wiem, że stałki są najlepsze, ale myślałam żeby kiedyś kupić [URL="http://allegro.pl/item406560860_e_oko_sigma_24_70_2_8_ex_dg_macro_gwar_fvat_okazja.html"][B]taką[/B][/URL] Sigmę.[/quote]

to też nie jest tak, że są najlepsze. są lepsze i gorsze stałki, podobnie jeśli chodzi o zmiennoogniskowe ;)
choć czytałam gdzieś ostatnio na amerykańskiej stronie (?), że moja sigma została jednym z najlepszych szkieł portretowych WOGÓLE. i najlepszym w swojej klasie :razz:

[QUOTE]Pełny pewnie, że wytrzyma, ale jakoś nie widzi mi się ciągłe doładowywanie go (nie jest lepiej rozładować go całego?), a ostatnio często w plenery wychodzę ;)[/QUOTE]

ja czasem wychodzę z połową i też daje rade. zazwyczaj na sesji traci 2 kreski ;)

[QUOTE]Pilot jak i filtry to są na razie chyba najpotrzebniejsze rzeczy dla mnie :diabloti:[/QUOTE]

Filtry ważna sprawa, ja mam polaryzacyjne od początku.

[QUOTE]Jak Ty wtedy ostrość ustawiasz?! :-o[/QUOTE]

wcześniej był to złożony proces manualnego ustawienia ostrości na pewnym punkcie, gdzie się potem ustawiałam.
w tej chwili pilot zalatwia sprawę ;)

Posted

ostatnie z serii.
[IMG]http://img48.imageshack.us/img48/3913/dsc0745robocza1zi6.jpg[/IMG]

następne będą już niemoje :cool1:
proszę o konstruktywną krytykę !

Posted

Justa, bardzo mi się podobają portrety w Twoim wykonaniu :loveu:

A ja mam pytanie. Otóż chcę zacząć zbierać na aparat, tylko nie wiem co lepsze. Lustrzanka z kitem czy wyższej klasy kompakt np. Canon S5 IS ?

Posted

Zalezy...

Kompakt: filmiki, duzy zoom.
Lustro: wydatki, rozne obiektywy, iso.
[quote name='masienka']sprowadzal ktos sprzet ze stanow i moze podzielic sie wrazeniami? Wiem, ze cos juz o tym bylo pisane ale gdzie?? :cool1:[/quote]
Na prawie kazdym forum systemowym [Canon Board Nikon, OlympusClub] lub tez ogolnofotograficznym [Cyberfoto] bylo miliony razy ;p Ogolnie to czasem sie zdarza clo i vat, ostatnio to juz w ogole, bo tani $ -> duzo importu elekroniki -> wzmozone kontrole, problemy z gwarancja [nie wiem, jak C/N, ale O daje roczna zamiast dwuletniej, a Sigma chce dowod uiszczenia oplaty celnej].

Posted

To ja sie pokusze :razz: Ogolnie bdb jak dla mnie ale skoro chcesz krytyki :diabloti: przyczepie sie odrobine. Ogolnie to tylko ciecie glowy na nie. Oprocz tego jedna, jedyna blahostka

Co mi sie mniej podoba w tej obecnej serii choc moze to tylko moje widzimisie ;) Masz oryginalna, fajna urode: piekne usta i oczy i dobrze, ze probujesz to pokazywac. Ale masz tez dosc szeroka, okragla twarz i mam wrazenie, ze kadry z wysunietym podbrodkiem nie bardzo do Twojej buzi pasuja, troche ja przerysowuja. Nie wiem... wczesniej jakos nie rzucalo mi sie to w oczy i w sumie dopiero teraz zwrocilam na ten szczegol uwage. Moze po prostu kadr z lekko pochylona glowa

A moze dlatego, ze to seria "z wyrzutem" i tak powinno byc ;)

Posted

Dog_masterko, własnie chodzi o to, że po zakupie lustrzanki raczej nie będę miała kasy na dokupowanie obiektywów, i dlatego się pytam, czy lepszy kompakt czy lustrzanka z kitem :)

Posted

[B]masienka[/B] dziękuję za szczerą ocenę. nie tylko techniczną. to buduje i zwraca uwagę na wiele rzeczy.
jasne, ja zdaję sobie sprawę z moich niedoskonałości. ale gdybym wciąż pokazywała zdjęcia z pochyloną głową (a jest takich sporo) stałoby się to nudne. nie tylko dla oglądających, dla mnie również.
druga sprawa, że seria ewidentnie jest 'z wyrzutem' (swoją drogą nie bez powodu i jakoś zawsze zdjęcia wiążą się z moim prywatym życiem) i zwyczajnie takie a nie inne gesty pasują.
a to, że nie jestem idealna nie powinno mi przeszkadzać w robieniu fotek, w końcu tacy są ludzie i takich ich trzeba fotografować. ja nie szukam ideału. szukam emocji i gestów, a nie ładnych buziek.

ale może czego innego szukamy (?)

niemniej dziekuję, że zwróciłaś na to uwagę.

Posted

[quote name='Samturia']Dog_masterko, własnie chodzi o to, że po zakupie lustrzanki raczej nie będę miała kasy na dokupowanie obiektywów, i dlatego się pytam, czy lepszy kompakt czy lustrzanka z kitem :)[/QUOTE]
jak nie masz kasy to bierz tego canona S5 is. Moim zdaniem to na prawdę fajny sprzęt:)

Posted

Absolutnie ;) Rozumiem przeciez, ze nie mozna zawsze tak samo chocby bylo zawsze bez zarzutu :razz: no i nastroj modelki /fotografa tez sie w zdjeciach uwidaczniac powinien i dobrze, ze u Ciebie to jest
Dlatego napisalam, ze to tylko moje widzimisie ;)
Jakos mi bardziej pasuja do Twojej urody inne kadry wiec sie wrazeniem podzielilam. A to wcale nie znaczy, ze te sa zle bo nie sa (poza cieciem glowy w ostatnim:diabloti:)

Posted

[quote name='masienka']Absolutnie ;) Rozumiem przeciez, ze nie mozna zawsze tak samo chocby bylo zawsze bez zarzutu :razz: no i nastroj modelki /fotografa tez sie w zdjeciach uwidaczniac powinien i dobrze, ze u Ciebie to jest
Dlatego napisalam, ze to tylko moje widzimisie ;)
Jakos mi bardziej pasuja do Twojej urody inne kadry wiec sie wrazeniem podzielilam. A to wcale nie znaczy, ze te sa zle bo nie sa (poza cieciem glowy w ostatnim:diabloti:)[/QUOTE]

ciesze się, że się rozumiemy i jeszcze raz dziękuję za szczerość kochana :loveu:
trzeba próbować wciąż czegos nowego, bo inaczej stoi się w miejscu, a ja pragnę się rozwijać ! :multi:

Posted

[quote name='Justa']
wcześniej był to złożony proces manualnego ustawienia ostrości na pewnym punkcie, gdzie się potem ustawiałam. [/quote]
Też o tym myślałam, ale nie próbowałam jeszcze :diabloti:

Portret - hmmm, Ty wiesz co ja sądzę :eviltong:
Miałaś kiedyś grzywkę? :razz:

Pozdrawiam!

Posted

[quote name='bognik']Też o tym myślałam, ale nie próbowałam jeszcze :diabloti:

Portret - hmmm, Ty wiesz co ja sądzę :eviltong:
Miałaś kiedyś grzywkę? :razz:

Pozdrawiam![/QUOTE]

polecam ! trafienie z ostrością w 1/10 przypadków :evil_lol:

hmmm ja wciąż mam grzywkę :eviltong: miałam prostą, całkiem niedawno, jakieś pół roku temu, teraz uskuteczniam zapuszczanie.

Posted

[quote name='Justa']polecam ! trafienie z ostrością w 1/10 przypadków :evil_lol:[/quote]
Tak też myślałam :diabloti:

[quote]hmmm ja wciąż mam grzywkę :eviltong: miałam prostą, całkiem niedawno, jakieś pół roku temu, teraz uskuteczniam zapuszczanie.[/quote]
Ooo, to tak jak ja ;)

Pozdrawiam i dobrej nocy życzę!

Posted

Betty - pierwsze super! :) :)

Tez hmm psie: ;)

[URL="http://galeria.olympusclub.pl/index.php?cat=13187"][IMG]http://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/13187/mini_P8044881rogz.jpg[/IMG][/URL]

Posted

A ja mam dylemat- moja rodzina niejest za kupowaniem aparatu w fotozakupy, niewiem jak ich przekonac, cena tam jest tansza o 200zl co jest dla mnie wazne poniewaz urodziny mam niedlugo a chce sobie sama sprawic tak prezent...

Jak przemowic rodzince do rozumu ze ten sklep jest dobry, ktos z was kupowal,ma jakies dobre argumenty?

Posted

Betty.. rozumiem, że na drugim kadr jest w porządku?:eviltong:

zdaje się że chyba nie tylko to Ci uciekło..
przede wszystkim szkoda że prześwietlone, co odbija się zarówno na zębach jak ogólnej jakości zdjęć..

Posted

[quote name='Justa']kobieta
[url]http://img247.imageshack.us/img247/3184/dsc0727iiri9.jpg[/url]

o konstruktywna jak zwykle proszę :)[/QUOTE]

jezeli chodzi o technike, to wydaje mi sie, ze przekontrastowane jest, w PDR czarna plama, tak samo pod wlosami; po lewej stronie szyi. I usta sie troche zlewaja z odcieniem skory. A jesli chodzi o przekaz - jak zwykle dobra robota:cool3: Ostatnie MZ dobre pok kazdym wzgledem, moze tylko ten prawie-przepal rozprasza uwage;)

[quote name='bognik']

Dziękuję, czyli jednak bez filtra się nie obejdzie.[/QUOTE]

zawsze mozna sie wspomoc PSem:lol: ale wiadomo - filtr to filtr,a nie efekt w psie;)

[quote name='eria']http://i180.photobucket.com/albums/x191/niufka/tn_P8036500.jpg[/QUOTE]

ladnie wyszlo:cool3:

[quote name='dog_master']
[url]http://galeria.olympusclub.pl/albums/userpics/13187/mini_P8044881rogz.jpg[/url][/QUOTE]

swietna reklama!:)

polujacy Polo
[IMG]http://i283.photobucket.com/albums/kk308/vertobi/fr/PICT5875x800.jpg[/IMG]

Posted

[B][I]Masterka przycinałaś coś? bo jak na oryginale po lewej stronie miałaś jeszcze dużo miejsca to bym tAm nie przycinała...teraz bym przycięła z prawej strony lekko :p ale w sumie jak się przytnie z prawej to będzie mniejszy efekt zdjęcia...a fotka bombowa :p[/I][/B]

Posted

[B]betty_labrador [/B]- może moment fajny, ale cała reszta niestety nie wygląda dobrze ;)

[B]dog_master [/B]- świetne! Moment, ostrość i kolorki :-)

[B]LeCoyotte [/B]- ale masz fajnego modela!
Ja bym zdjęcie tylko trochę skadrowała, żeby było ciaśniej (kwestia gustu), ale ogólnie to przyjemne zdjęcie ;)

Pozdrawiam!

Posted

Dzieki! :) Troszke przycinalam, bo mialam lekkie zabezpieczenie kadru - nie latwo trafic... :/ Ale niewiele, wiec nie mam z czego ciac :/ Ew. centralny kadr, ale w prawo pilki nie przesune... :(

A tak co do nowosci :]

[B]Olympus ogłasza nowy system, Micro 4/3 :)[/B]
[url]http://www.dpreview.com/news/0808/08080501microfourthirds.asp[/url]
Czyli matryca 4/3 w miniaturowym body wielkosci kompaktu, bez lustra i wizjera, z miniaturowymi szklami - nareszcie kompakt z wymienna optyka! :)