Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 524
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Są trzy wiadomości, jedna smutna, dwie dobre. Smutna to taka, że z łapką Misia nie jest chyba najlepiej. Państwo wybierają się do weta, a nawet dwóch, żeby porównać ich diagnozy.
Dobra to taka, że Misio już się zaczyna trochę przyzwyczajać i mniej hałasuje.
Druga dobra to taka, że Państwo nie chcą oddawać Misia za żadne skarby.

Posted

Za radą Przyjaciela Koni umówiłem Opiekunów Misia z p.Agnieszką Nojszewską. Będzie u nich 3 kwietnia i popracuje nie tylko nad Misiem, ale także nad dwoma "domowymi agresorami". Może uda im się żyć w symbiozie.

Posted

Zmysł - poproś, aby ci Państwo karmili psa w kojcu, bawili się z nim w kojcu, dawali przysmaki w kojcu.

Poza kojcem tylko smycz, spacer, zachować lekki chłód emocjonalny. Wiem, to trudne, ale trzeba sprawić, aby kojec kojarzył się miło. Jak odchodzą od kojca, to nie pocieszać psa, jak wyje nie odwracać się, nie zawracać do niego. Dobrze też zostawiając go w kojcu dawać mu jakiś super przysmak czy super zabawkę - co tam pies lubi.

Krzywdy tym psu nie zrobią, a może pomogą.

Oczywiście jednocześnie polecam kontakt z zoopsychologiem, aby popracować nad agresorami.

Posted

Bazyliah napisał(a):
Zmysł - poproś, aby ci Państwo karmili psa w kojcu, bawili się z nim w kojcu, dawali przysmaki w kojcu.

Poza kojcem tylko smycz, spacer, zachować lekki chłód emocjonalny. Wiem, to trudne, ale trzeba sprawić, aby kojec kojarzył się miło. Jak odchodzą od kojca, to nie pocieszać psa, jak wyje nie odwracać się, nie zawracać do niego. Dobrze też zostawiając go w kojcu dawać mu jakiś super przysmak czy super zabawkę - co tam pies lubi.

Krzywdy tym psu nie zrobią, a może pomogą.

Oczywiście jednocześnie polecam kontakt z zoopsychologiem, aby popracować nad agresorami.

Dzięki za rady:loveu:

Posted

Chciałam napisać dokładnie to co Bazyliah :)
Karmienie i przyjemności tylko w kojcu. Warto pomyśleć też o zabawkach, gryzakach...może kong ? No i trzeba mu dać czas.
Chyba faktycznie głównym problemem nie jest to , że Misiek nie chce sam zostawać bo tu jest potrzebny czas ale agresja psów z domu. Czy one wobec drugiego psa "kojcowego" też są agresywne? Na czym polega ich agresja?

No i martwi mnie łapa miśka. Widziałam kiedyś goldenkę z podobnym urazem. Ona miewała łapę umieszczaną w czymś co można nazwać temblakiem, ale zrobionym z grubszej gumy (takiej majtkowej;) ) . Dzięki temu nie ciągnęła tej łapy za sobą . Jeżeli natomiast okazałoby się, że są problemy z krążeniem i naprawdę coś złego dzieje się z tą łapą to nie wiem czy nie warto rozważyć opcji amputacji - on jej i tak nie używa, łapa narażona jest na urazy... Ja nie stwierdzam kategorycznie - tylko rozważam.

Posted

Zmysł napisał(a):
Dobra to taka, że Misio już się zaczyna trochę przyzwyczajać i mniej hałasuje.
Druga dobra to taka, że Państwo nie chcą oddawać Misia za żadne skarby.

Dobre wiadomości. :thumbs:

Posted

To dobre wiadomości. Jeśli nawt łapka nie będzie całkiem sprawna to kochajacy domek to wswzystko wynagrodzi. A Państwo Misia, to widać cudowni ludzie. Dobrze, że nie oddali psa tylko szukają pomocy.

Posted

Ania W napisał(a):

No i martwi mnie łapa miśka. Widziałam kiedyś goldenkę z podobnym urazem. Ona miewała łapę umieszczaną w czymś co można nazwać temblakiem, ale zrobionym z grubszej gumy (takiej majtkowej;) ) . Dzięki temu nie ciągnęła tej łapy za sobą . Jeżeli natomiast okazałoby się, że są problemy z krążeniem i naprawdę coś złego dzieje się z tą łapą to nie wiem czy nie warto rozważyć opcji amputacji - on jej i tak nie używa, łapa narażona jest na urazy... Ja nie stwierdzam kategorycznie - tylko rozważam.

Przyjrzałam się dokładnie zdjęciu łapki Misia i wydaje mi się, że może być zerwany splot barkowy ( nasza Aza zupełnie tak samo trzymała porażoną łapę). Niestety jeśli mam rację, to nie ma co liczyć na powrót łapy do sprawności. Z czasem mogą się pojawić na grzbiecie obcieranej łapki bardzo trudno gojące się rany ( bo jest gorsze ukrwienie i unerwienie). My nie zdecydowaliśmy się w odpowiednim czasie na amputację, a później istniało niebezpieczeństwo powstania nie gojącej się rany, która po operacji jest ogromna. Łapa Azy wymagała bardzo szczególnej uwagi do końca :-( ( rany goiły się jako tako tylko pod wpływem naświetlań lampą bioptron).
Biorąc powyższe pod uwagę jestem również za tym, żeby Misia zdiagnozować dokładnie i jeśli się okaże, że to całkowite zerwanie splotu barkowego ( zwężona źrenica po stronie uszkodzenia, obniżenie czucia po tej stronie wzdłuż tułowia praktycznie aż do łapy tylnej), to Państwo powinni rozważyć możliwość amputacji.

Posted

Bardzo Wam wszystkim dziękuję za porady. Wszystkie przekaże Opiekunom, jestem przekonany, że zrobią wszystko dla dobra Misia. A ja bardzo liczę na pomoc p.Agnieszki, która zjawi się u Misia 3 kwietnia.

Posted

[quote name='betel']Trzymam kciuki za Misia, myślę,że jesli jego dotychczasowi opiekunowie tyle dla niego zrobili , to wytrwają jeszcze trochę:thumbs:[/quote]
Ja też mam taką nadzieję. A ponieważ to skromni ludzi, a już wydali na Misia prawie 3 tys. złotych obiecałem im pomoc. Po pierwsze opłacenie behawiorysty, po drugie wsparcie finansowe w dalszych badaniach. Poza Misiem mają przecież trzy psiaki ze schroniska.
Na pewno będę robił bazarki, a jak ktoś chce mnie wspomóc to serdecznie zapraszam.

Posted

[quote name='Zmysł']
Na pewno będę robił bazarki, a jak ktoś chce mnie wspomóc to serdecznie zapraszam.[/quote]

Obiecuję w miarę swoich ( skromnych :-( ) możliwości pomóc.

Posted

[quote name='emilia2280']A ja chétnie odwiedzé zmyslowy bazarek... Dzis otworzylismy likierek - jechal az do Dublina i... mmm. ..[/quote]
Czyli w Dublinie smakuje tak samo dobrze. A ja będę miał jeszcze jeden taki likierek! I baileysa

Posted

[quote name='tomcug']A ja dzisiaj przelałam 50 zł dla Misia. Zmysł, daj znać, jak dojdą, dobrze?[/quote]
Tomcug, jesteś niesamowita. Bardzo Ci dziękuję:loveu: