Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ale serio, ja nie rozumiem, w czym ból. Nasza trenerka ma bordery podobne wzrostowo jak Misia, ważą koło 15-16kg, jedna jest sucha jak noga od stołu, druga trochę masywniejsza, ale to zupełnie, zupełnie inny typ budowy. Gdyby moja Zu była zbudowana podobnie jak ta lżejsza suka to by ważyła pewnie z 8kg. A waży 10-11. I co, mam ją odchudzić, bo...? No owszem, mogę jej nie dawać jeść wcale, wtedy pewnie schudnie :evil_lol: Ale dostaje 2,5% masy swojego ciała surowego żarcia, więc to nie jest jakaś super wielka dawka, patrząc też na to, że im mniejszy pies, tym szybsza przemiana materii. Jak mamy dobry sezon na piłkowanie to suka się robi wyżyłowana, oczywiście, że nie widać tego, bo futro. I potem słyszę od jakiegoś jołopa pseudo weta, że pies jest otłuszczony i trzeba odchudzić (nie wiem czy pan wet wychodzi na osiedle tam, gdzie klinika, bo pokazałabym mu paluchem, które pieski należałoby odchudzić, a mój na pewno do takich nie należy). No mój wet się na mnie popatrzył dość dziwnie, jak mu to powtórzyłam, wytrzeszczu dostał, biedny :evil_lol:

I jeszcze jedno - foty strasznie kłamią ;)

• Replies 7.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

to ja bym musiała się załamać..moja teraz też przytyła.. zjada 140-150 g karmy na dzień chyba że puche ale to też zjada np 1/3 puszki animondy ruchu ma dośc sporo bo i za rowerem biega i pływa i aportuje dużo...jest po sterylce w wieku 4 miesiecy..wyniki badan wszystkie idealnie ani cukrzycy ani nic z nerkami no okaz zdrowia..i co mam zrobic? tez mam jej calkiem zarcie ograniczyc? tak widocznie ma bo nic innego nie zdzialam wet tez powiedzial ze taka widocznie jej uroda..ma 50 w klebie a 14 kg...jeszcze teraz patrzylam ile ma obwod "talii" heh 49 a w klacie 59

Posted

Miś w wieku nie spełna roku , 10-11 miesięcy bo nie pamiętam dokładnie jaki to miesiąc był
evel przypomina Ci kogoś ? :diabloti:
miała 11-12kg

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/37/dsc01964e.jpg/][IMG]http://img37.imageshack.us/img37/9355/dsc01964e.jpg[/IMG][/URL]

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/38/dsc02050eb.jpg/][IMG]http://img38.imageshack.us/img38/1110/dsc02050eb.jpg[/IMG][/URL]

gratis "zabić dziada" w wykonaiu teamu Baster i Miś .
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/593/dsc02004f.jpg/][IMG]http://img593.imageshack.us/img593/9161/dsc02004f.jpg[/IMG][/URL]

Posted

[quote name='gops']poczekamy jak Bruma dorośnie może nabierze trochę ciałka, moja w wieku 2 lat dopiero osiągneła swój wzrost i stałą wage .
Kleo dopiero niedawno zaczęła wyglądać porządnie a nie jak chudzielec , zwyczajnie teraz wyglądaja jak dorosłe psy a nie podrostki .[/QUOTE]
mam nadzieję że nabierze, mimo że nie chcę żeby była ciężka, to głaskanie szkieletu nie jest fajne
[quote name='LadyS']Unbelievable, koksem to jest Cyc Martensowej, a ostatnio też mój Jax [B](choć mówiłaś, że po wczesnej kastracji to niemożliwe :diabloti:) [/B]ładnie koksuje - tylko, ze one mają taką budowę. Oba mają szczupłą talię, umięsniony przód i tył, u Jaxa mięśnie widać nawet przy kręgosłupie, u Buca to nawet nie wspomnę :lol: Twój Gram dla mnie np. był szczupły, sprawny, ale nie tak umięśniony, jak ja bym chciała, co nie zmienia faktu, że czułabym się jak idiotka, gdybym przyszła do Twojej galerii i mówiła, że Gram to nie ma takich mięśni, jak powinien :lol: Dla Ciebie na fotach ma nadwagę, dla mnie też jest nieco za "puszysty", ale innym pasuje - cóż, tylko u niego to chyba kwestia karmy i ruchu? Natomiast jeśli Miśka ma ciągle dużo ruchu, pływa - to jak ma mieć ten tłuszczyk? Nie macałaś jej, widziałaś ją wyłącznie na fotach, nie jesteś specjalistką od psiej budowy i wagi - nie wiem, czemu tak sie uparłaś na tą Miśkę. Pies z nadwagą to taki, który nie ma regularnej budowy, bo jest ona zakłócona tłuszczykiem właśnie - Miśka natomiast ma regularną budowę. York piranhii jest mega chudzielcem, a wystarczy, że nieco odrośnie mu sierść i zdaje się być dwa razy większy, tak samo evelowa Zu :diabloti: Nie wiem, skąd w ludziach potrzeba pilnowania wagi innego psa - tak samo, jak nie wiem, po co się gops tłumaczysz, olewaj i już ;)

Zawsze trafie w ramach przywitania na jakąś fajną dyskusję :lol: Dzień dobry, bo jeszcze tu nie byłam :diabloti:[/QUOTE]
nie nie nie, nigdy tak nie powiedziałam ;) tylko że po kastracji może nie obrosnąć tak ładnie mięśniami jakby mógł, a tego już się nie dowiemy
Bo Gram mógłby mieć lepsze mięśnie, ale mi to do niczego nie jest potrzebne i jemu nie przeszkadza, a mięśnie to w sumie tylko wygląd, a otyłość kwestia zdrowotna

jeżeli chodzi o czepianie się grubości- miśka ciąga oponę, skacze, biega i właśnie dlatego powinna być jak najchudsza, bo każdy kilogram to ciężar dla stawów i niebezpieczeństwo urazów. Myślisz że czemu ja z Gramem nie robiłam teraz frisbee ani nic bardziej wyczynowego? bo stawy miałyby wyższe obciążenie, ergo większe zużycie, a ja chcę żeby mój pies w miarę chodził jak będzie miał te 15 lat ;) a bardzo się powstrzymywałam bo uwielbiam jak on skacze :diabloti:

evel, ale ty mówisz o przyrównywaniu wagi do wymiarów, a ja tego nie robię ;)

Posted

[quote name='dorka1403']no a szisza ma 8 miesiecy :D grubas jeden musiała w pańcie sie wdać i tyle[/QUOTE]
:evil_lol:
moja ma teraz 4,5 roku nie wiem kiedy to minęło ehh
Baster wtedy miał 10 lat ..

Posted

Hehe to Wasze psy są 'grube', a mnie sąsiadka jakiś czas temu pytała czy mam problemy finansowe, bo suka takie chuchro niedożywione :D Proponowała nawet pomoc w karmie, wstyd niesamowity. I jak tu wytłumaczyć, że nie mam tucznika tylko psa sportowego, wciągającego Orijena? :D

Posted

[quote name='iskra_wroc']Hehe to Wasze psy są 'grube', a mnie sąsiadka jakiś czas temu pytała czy mam problemy finansowe, bo suka takie chuchro niedożywione :D Proponowała nawet pomoc w karmie, wstyd niesamowity. I jak tu wytłumaczyć, że nie mam tucznika tylko psa sportowego, wciągającego Orijena? :D[/QUOTE]
przez 14 lat miałam Bastera z niedowaga miał 5,5-6kg gdzie powinien koło 7kg ! raz jeden w życiu dobił do wymarzonych 7kg ale miał je aż pół roku albo i mniej, to był pies w ciągłym ruchu i masa się go nie trzymała,żarł więcej od Miśki , beznadziejnie głaszcze się takiego psa po samych kościach , nigdy więcej :lol:

Posted

[quote name='Unbelievable']jak moja suka, 12kg, 7 miesięcy, ma przeraźliwie wystające żebra, kręgosłup i miednicę, nie że wyczuwalne, tylko na prawdę BRADZO mocno wyczuwalne i widzialne przez sierść, przy 250g karmy mocno kalorycznej, to znaczy że ona już tak ma i że mam to tak zostawić? nie sądzę

pies chory na tarczycę to co innego[/QUOTE]
Dlaczego sądzisz, że w moim poście odniosłam się do Twojej suczy ? Pisałam ogólnie, bo niestety na dogomanii (i nie tylko) panuje taka tendencja. Taka prawda.
Właściwie leczony pies, chory na tarczycę nie powinien mnie objawów choroby - to oczywiście było uderzenie we mnie - jak mniemam - ale pudło bo moja sucz ma w sumie 4 choroby które ją imają, tarczyca to pikuś.

Posted

[quote name='Migori']Dlaczego sądzisz, że w moim poście odniosłam się do Twojej suczy ? Pisałam ogólnie, bo niestety na dogomanii (i nie tylko) panuje taka tendencja. Taka prawda.
Właściwie leczony pies, chory na tarczycę nie powinien mnie objawów choroby - to oczywiście było uderzenie we mnie - jak mniemam - ale pudło bo moja sucz ma w sumie 4 choroby które ją imają, tarczyca to pikuś.[/QUOTE]
nie nie nie, ty napisałaś że jak ma być tak będzie, tak mniej-więcej, a przyanjmniej ja tak to zrozumiałam, więc się odniosłam do mojej suczy ;)
no i jak pies jest chory na cokolwiek, co powoduje otyłość(byle nie na głupotę właścicieli) to ja się nie wtrancam bo wiem że ciężko jest utrzymać wagę u takiego psa, i nie było tam żadnego uderzenia w twoją stronę :roll:

Posted

[quote name='Unbelievable']nie nie nie, ty napisałaś że jak ma być tak będzie, tak mniej-więcej, a przyanjmniej ja tak to zrozumiałam, więc się odniosłam do mojej suczy ;)
no i jak pies jest chory na cokolwiek, co powoduje otyłość(byle nie na głupotę właścicieli) to ja się nie wtrancam bo wiem że ciężko jest utrzymać wagę u takiego psa, i nie było tam żadnego uderzenia w twoją stronę :roll:[/QUOTE]
To proszę Cie uspokój się i przeczytaj mój post jeszcze raz ;) Okej ?
Nie wiem czy piszę tak zawile i niewyraźne, że mnie źle zrozumiałaś. Miałam na myśli całkiem co innego. Uważam że każdy opiekuje się psem zgodnie ze swoim sumieniem, na dogomanii niestety panuje jakieś durne przeświadczenie o ograniczaniu jedzenia rosnącym szczeniętom. Czysta fobia i szaleństwo. Nie raz rosnącym szczeniętom laba ( bo na tych forach i w tym światku się obracam) ograniczano jedzenie ze względu na stawy/cele sportowe itd I niestety nie dociera że jak pies rośnie to ma mieć z czego. To samo zaczyna pojawiać się na dogo niestety.
I nie napisałam "jak ma być tak będzie" tylko niech każdy pilnuje swojego nos - tak dosadniej mówiąc, bo każdy pies jest inny (nawet w obrębie jednej rasy) i dla jednego 30kg to będzie nadwaga, dla innego niedowaga.
Fiksacja na jakimś punkcie nigdy nie jest dobra.
Zapominasz że Miśka ma grube kości, to widać gołym okiem, jest przysadzista, nisko osadzona, szeroka w klacie. Poza tym... Twój Gram to terier o całkiem innej budowie niż czołg Miśka. Nie ma tu co porównywać. Koniec kropka.

Posted

[quote name='iskra_wroc']Hehe to Wasze psy są 'grube', a mnie sąsiadka jakiś czas temu pytała czy mam problemy finansowe, bo suka takie chuchro niedożywione :D Proponowała nawet pomoc w karmie, wstyd niesamowity. I jak tu wytłumaczyć, że nie mam tucznika tylko psa sportowego, wciągającego Orijena? :D[/QUOTE]

Mnie na forum rasy zasugerowała laska, że Jax jest gruby, bo ma taki tłuszcz na udach, który wygląda jak buły ( :evil_lol: chodziło o mięśnie), a na ulicy znów się mnie pytają, czemu go nie karmie i próbują (tzn. próbowali, teraz wiedza, że jestem niezrównoważona, patrząc na moją reakcję) karmić go kostkami z kurczaka i chlebem :roll: Ten Wrocław to taki chyba ma.

Posted

[quote name='LadyS']Mnie na forum rasy zasugerowała laska, że Jax jest gruby, bo ma taki tłuszcz na udach, który wygląda jak buły ( :evil_lol: chodziło o mięśnie), a na ulicy znów się mnie pytają, czemu go nie karmie i próbują (tzn. próbowali, teraz wiedza, że jestem niezrównoważona, patrząc na moją reakcję) karmić go kostkami z kurczaka i chlebem :roll: Ten Wrocław to taki chyba ma.[/QUOTE]

U ludzi panuje przeświadczenie, że karmienie jest oznaką miłości. Podobnie jest z dziećmi. Babunia karmi to przecież kocha, nie ? Toksyczna miłość.

Posted

[quote name='LadyS']Mnie na forum rasy zasugerowała laska, że Jax jest gruby, bo ma taki tłuszcz na udach, który wygląda jak buły ( :evil_lol: chodziło o mięśnie), a na ulicy znów się mnie pytają, czemu go nie karmie i próbują (tzn. próbowali, teraz wiedza, że jestem niezrównoważona, patrząc na moją reakcję) karmić go kostkami z kurczaka i chlebem :roll: Ten Wrocław to taki chyba ma.[/QUOTE]

Bo dogomaniacy to głodzą i tłuką te psy (nie dość że chude to zazwyczaj wychowane!O.o) Armagedon:D

Posted

[quote name='Migori']U ludzi panuje przeświadczenie, że karmienie jest oznaką miłości. Podobnie jest z dziećmi. Babunia karmi to przecież kocha, nie ? Toksyczna miłość.[/QUOTE]

Powiem więcej - u wielu dogomaniaków zajmujących się bezdomniakami panuje przeświadczenie, że pieska trzeba dużo karmić, żeby był gruby i dużo przytulać i głaskać, bo to będzie dla niego lepsze niż dbanie o jego ułożenie czy figurę (a przez to i zdrowie...).

Posted

[quote name='LadyS']Powiem więcej - u wielu dogomaniaków zajmujących się bezdomniakami panuje przeświadczenie, że pieska trzeba dużo karmić, żeby był gruby i dużo przytulać i głaskać, bo to będzie dla niego lepsze niż dbanie o jego ułożenie czy figurę (a przez to i zdrowie...).[/QUOTE]

Temat PwP to temat rzeka i lepiej go nie poruszać publicznie :evil_lol: w każdym razie ja się nie wypowiadam, bo mam dość skrajne zdanie na ten temat.

Posted

[quote name='Migori']Temat PwP to temat rzeka i lepiej go nie poruszać publicznie :evil_lol: w każdym razie ja się nie wypowiadam, bo mam dość skrajne zdanie na ten temat.[/QUOTE]

Ja też, i nieraz już oberwałam, m.in. dlatego, że wzięłam szczeniaka z hodowli zamiast najstarszego i najbardziej chorego psa ze schroniska :diabloti: Ale nie zaśmiecam już Misi tematu ;)

Posted

a moja chrzestna, ma suczke mix podhalana ma ona jakieś 70kg powinna k.60kg (nazywa sie Misia swoją drogą), mieszkają na 4 pietrze, codziennie po 6 razy chodzi po schodach ma 12-13lat nie wiadomo dokładnie bo została znaleziona a wyniki ma idealne, stawy zdrowe co jest mega dziwne , tylko ostatnio jej wyszły guzki na płucach czyli nic związanego z nadwagą .
a karmia ja surowym i zawsze ma pedigree w misce , może jeść ile chcę .
a kochają ja bardzo, dbają , tylko nie potrafią zrozumieć że robią jej krzywdę dając tyle jeść.

Posted

a jeszcze wrzucę
maj 2008r
[URL="http://imageshack.us/photo/my-images/140/dsc00942a.jpg/"][IMG]http://img140.imageshack.us/img140/6540/dsc00942a.jpg[/IMG][/URL]

Uploaded with [URL="http://imageshack.us"]ImageShack.us[/URL]

i wakacje 2009 czyli koło roku różnicy
[URL="http://imageshack.us/photo/my-images/163/dsc06233j.jpg/"][IMG]http://img163.imageshack.us/img163/6505/dsc06233j.jpg[/IMG][/URL]

Uploaded with [URL="http://imageshack.us"]ImageShack.us[/URL]

dorwałam się do starych zdjęć :lol:

edit: albo to był 2010 już nie wiem :lol:

Posted

[quote name='Migori']Jakie to kiedyś było słodkie, pluszowe i kochane. Kto by pomyślał :evil_lol:[/QUOTE]
a no dokładnie, jeszcze wtedy nie było moja .

[quote name='Vectra']a Wy znowu o jedzeniu :diabloti:[/QUOTE]
już skończyliśmy :evil_lol:
jeszcze w temacie ,właśnie zjadłam obiad :lol:, i wypadałoby wyjść z psem ale zaraz będzie padać i pewnie znając moje szczęście nas złapie.

Posted

[quote name='Vectra']a Wy znowu o jedzeniu :diabloti:[/QUOTE]
Aż zgłodniałam :evil_lol: przez ten temat i uszykowałam obiad. A miałam się odchudzać :shake: od jutra :cool3:

[quote name='gops']jeszcze w temacie ,właśnie zjadłam obiad :lol:, i wypadałoby wyjść z psem ale zaraz będzie padać i pewnie znając moje szczęście nas złapie.[/QUOTE]
Nie leń się, na spacer, ale już! Bo Miśkę upasiesz jeszcze bardziej bosh....:shake:

Posted

[quote name='Migori']Aż zgłodniałam :evil_lol: przez ten temat i uszykowałam obiad. A miałam się odchudzać :shake: od jutra :cool3:[/QUOTE]
Napisz sobie kartkę i powieś na lodówce OD JUTRA SIĘ ODCHUDZAM :grins:

ja tez już po śniadanku :grins: 3 kawki i z 5 fajków :evil_lol:

Posted

[quote name='Migori']

Nie leń się, na spacer, ale już! Bo Miśkę upasiesz jeszcze bardziej bosh....:shake:[/QUOTE]
pada :-?

[quote name='Vectra']Napisz sobie kartkę i powieś na lodówce OD JUTRA SIĘ ODCHUDZAM :grins:

ja tez już po śniadanku :grins: 3 kawki i z 5 fajków :evil_lol:[/QUOTE]
to nie działa , sprawdzone :evil_lol:
bardzo pożywne i zdrowe te Twoje śniadania :lol:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...