Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

byliśmy dziś u naszego lokalnego weta ... wytłumaczył mi o co chodzi z tym spadkiem mocznika i kreatyniny

a więc nerka jest jak filtr do brudnej wody - do filtra dociera zanieczyszczona woda i jeśli filtr jest sprawny to wylatuje z niego czysta, jak się filtr psuje to wzrasta poziom mocznika i kreatyniny. U Fionki nie rośnie tylko spada a więc do jej filtra dociera woda bez zanieczyszczeń i filtr nie musi się wysilać ... qrde jak głupkowi musiał wytłumaczyć bo nie kumałam. Powiedział że nie ma tragedii w takim wypadku ale Fionula musi zacząć jeść żeby "wodę zabrudzić". Odnośnie anemii to nie ma konieczności podawania kroplówki ... to nie jest stan który tego wymaga - mamy próbować ją karmić - ma jeść to co lubi.

dziś troszkę pojadła ... jak na nią to kropla w morzu ale zawsze coś ... rano zjadła trochę risotto z kurczaczkiem i wieczorem też
zjadła paróweczkę dziecięcą
zrobiłam jej taką pastę ... gotowane jajko z serkiem żółtym i masełkiem ale nie chciała ... nasza ze szczypiorem i majonezem była lepsza ale jej nie dałam bo z przyprawami ... oblizała paluchy babci ze smaczkiem

odnośnie skóry to ... to co wycieka to nie jest ropa ... to osocze ... przy pęcherzycy skóra rozwarstwia się wewnątrz i zwiększa się jej przepuszczalność stąd niunia cały czas mokra

a jesć nie chce prawdopodobnie jednak przez te zmiany na fąflach ... choć ja już sama nie wiem

Posted

Boże, zdjęcia straszne... te biedne łapeczki... :placz:

A może jakaś konsultacja z innym wetem, nawet z zagranicy? Może porozsyłać zdjęcia, opis choroby i wyniki badań? Może znajdzie się jakiś lekarz który potraktuje to jako zagadkę do rozwiązania, bo wejdzie mu na ambicję że tylu wetów nie dało rady?

znalazłam jeden adres, gdzie weterynarze chyba z USA wymieniają się ciekawymi przypadkami, może napisać do nich? [url]http://vetpath.wordpress.com/about/[/url]

Posted

wczoraj znowu zaczęła się biegunka :( i tym razem bardzo śmierdzi
w nocy Fionka zwróciła ... bardzo mało je, pije dość sporo
temperatura już nie rosnie tak wysoko
łapki już nie puchną jednak jej stan ogólny jest tragiczny ... wygląda jak Champ tyle ze on ma sierść ... taki maleńki łysy szkielecik

skutkami ubocznymi cyklosporyny sa przede wszystkim zaburzenia żołądkowo jelitowe ... wymioty, biegunka, brak apetytu ... niby pasuje jednak ...

jakis czas temu był u nas znajomy (przywiózł laptopa do "naprawy") posiedział chwilkę i pojechał ... kilka dni później jego ponad 8 letni rottek odszedł za TM (wspominał ze psiak coś źle się czuje) - wet twierdzi że to była nosówka - jednak badań żadnych nikt nie robił
na wszelki wypadek poniewaz objawy żołądkowo jelitowe przy nosówce występują - jutro jedziemy pobrać krew i zrobić test w laboklinie - dr P. twierdzi ze to raczej niemożliwe żeby cos złapała bo wczesniejsze wyniki by to wykazały, jednak my chcemy to sprawdzić ... odstawiamy cyklosporynę do piątku (chyba będzie juz wynik)

podajemy znowu nifuroxazyd, laremid, ranigast (wymioty) no i enteroferment .....

ze względu na bolący brzuszek i czwarte piętro zdarza się Fioneczce nie dojść na dwór bo chodzi pomalutku i ostroznie ... teraz ubieram ją w kubraczek i buciki biorę na ręce i biegiem po schodach żeby zdążyć ... 5 stycznia ważyła niewiele ponad 23,5 kg ... dzis myślę ze jest to ok 21 kg :(

moje posty ... myśle ze mogłabym wogóle nie pisać ... nie użalać się ... ale jest źle :(

pinkmoon ... ale diagnoza jest a leczenie ... cyklosporyna lub azatiopryna ...
i nie ambicja lecz... kasa prędzej ale to moim zdaniem

Posted

zerknijcie na wątek ... może ktoś jednak znajdzie kawałek miejsca dla tego biedaka :(
[url]http://www.dogomania.pl/threads/177527-ZAGA-ODZONY-MOZART-Z-ODLEA-YNAMI-Z-METROWEGO-A-AA-CUCHA-prosi-o-DT-i-wsparcie-finasowe[/url]

Posted

nie mam netu przez zimę, ale myślę o Was cały czas - miałam nadzieję, przeczytać, że coś lepiej jest, a tu dalej nie :( mam nadzieję, że w końcu nastąpi przełom i lalunia zacznie zdrowieć - bardzo mocno w to wierzę! mam nadzieję, że Ona chce jeszcze walczyć bo to najważniejsze - żebyście Wy chcieli i żeby ona chciała! :calus:

Posted

jest lepiej ... biegunka zatrzymana i Fionka zaczęła wczoraj jeść :multi: ... zjadła warzywa duszone z kilogramem łopatki i 3/4 szklanki ryżu ... na trzy razy ale zjadła wszystko :multi:

dzis rano gotowałam to samo i jadła już dwa razy :multi:

nie zwraca :multi:

a cfffaniak z niej taki ze lepiej nie gadać ... ze względu na jej problemy z brzuszkiem wzięłam dwa dni urlopu ... jak miała biegunkę to brałam ją na ręce i biegiem po schodach na dwór ... teraz lala wychodzi na korytarz - staje i patrzy na mnie jakby chciała powiedzieć "NO NA CO CZEKASZ KOBIETO" ??? :mad:

a jedzonko na leżąco ... boli ją bródka więc z rączki karmiona ... dziś się zapomniała i zaczęła jeść sama ale po chwili zorientowała się ze przeciez to ja powinnam ją karmić :mad:

oczyska wielkie jak wilk :crazyeye: i widać ze czuje się dużo lepiej

wczoraj dostałą od swojej ciotki materac taki 110 cm x 80 cm i gruby 10 cm z wymiennymi pokrowcami ... aż mi gały wylazły :-o i se teraz jak królewna na materacyku z poduszka pod pysiem w TV lampi .... i ktoś powie "to tyko pies"

Posted

[B][SIZE="3"]wszystkim ciociom dziękujemy że cieszą się razem z nami :buzi:
[/SIZE][/B]
[quote name='dorota k.']A jeszcze miałam zapytać co najlepiej w TV Lalunia lubi oglądać?;)[/QUOTE]

jak ciocia Dorotka moze takich rzeczy nie wiedzieć ;) ... nic się nie zmieniło - kiedyś i dziś to samo ;)

[URL=http://www.fotosik.pl][IMG]http://images39.fotosik.pl/32/9481104afa1bc445.jpg[/IMG][/URL]