Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 197
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Przyklejam post z FC:

"Mam ogromną przyjemność poinformować, że Fundacja Dr Lucy uzyskała status organizacji pożytku publicznego.
W związku z tym zyskała przywilej przyjmowania 1% z podatków dochodowych od osób fizycznych.

Jak to zrobić? PIT-37 ma 3 rubryki dotyczące odpisu podatku. W rubryce 124 wpisuje się pełną nazwę wybranej organizacji OPP, w rubryce 125 – nr KRS, a w rubryce 126 wyliczoną kwotę odpisu stanowiącą maksymalnie 1% podatku, przy czym kwota musi być zaokrąglona w dół do dziesiątek groszy (jeśli więc wyjdzie 120,67 – wpisujemy maksymalnie 120,60).
W naszym przypadku potrzebne dane to nazwa Fundacja Dr Lucy i KRS: 0000289538

Warunkiem przekazania 1% wskazanej organizacji jest złożenie PIT-a w terminie czyli do 30.04.2009 r.

I jeszcze jedna ważna informacja. Fundacji nie będzie na listach OPP wyłożonych w urzędach skarbowych oraz zamieszczanych w programach do wypełniania PIT-ów, ponieważ te listy tworzone przez Ministerstwo Finansów przedstawiają stan na 30 listopada, a Fundacja Dr Lucy status OPP uzyskała w grudniu. Nie zmienia to jednak faktu, że Fundacja ma prawo przyjmować nasz 1% podatku "

Posted

Witaj Zdrojka pracusiu jeden mam standartowe pytanko jak co roku
czy można korzystać z twojej /waszej bazy danych bo jak co roku beagle chcą uczestniczych w 1% darowiznach
Chcię im to ułatwić coś zasugerować .
Pozdrowionka dla wielkich wspomagających serduszek

Posted

to ja poproszę o dopisanie w opolskim jeszcze

Fundacja Fioletowy Pies
ul. Jana Bytnara Rudego 21B/901
45-265 Opole
LUKAS BANK S.A.
96 1940 1076 3046 8481 0000 0000

KRS 0000296955

Posted

Kolia, Madziek - dodane, bardzo dziękuję :loveu:

Tomo2 - jak zawsze, bierz wszystko :cool3:

Pani Sisi - bardzo się cieszę, że mogłam pomóc, sama kiedyś szukałam i bardzo tego brakowało, więc jest :p

Ogólnie zrobiłam trochę porządku, dodałam strony www, jeśli takie powstały albo je w końcu znalazłam. Jak ktoś ma jeszcze jakiś pomysł na uporządkowanie lub inny, bardzo proszę o informacje.

• 2 weeks later...
Posted

Zdrojka, czy możesz nas dopisać, fundację "SOS Bokserom"?
Fundacja "SOS bokserom"
ul. Mrówcza 77a
04-857 Warszawa
www.bokserywpotrzebie.pl
Co prawda jeszcze nie jesteśmy organizacją opp, ale mozna przekazać nam 1%, bo mamy umowę z Krakowską Chorągwią ZHP.
Czyli należy wskazać jako opp:
Związek Harcerstwa Polskiego Chorągiew Krakowska, KRS 000273492 ,
a w pozycji - cel szczegółowy : SOS Bokserom
Instrukcja szczegółowa TUTAJ

Posted

Zgłaszam do listy dolnośląskiej:

Straż dla Zwierząt
KRS: 0000248947
z dopiskiem dla okregu Wroclawskiego

Polecam naszą (Wrocławską) SdZ wszystkim, którzy potrzebują wsparcia technicznego, pomocy, porady...etc..

Posted

Bardzo Proszę o dodanie boksiowej fundacji:

Fundacja Boksery w Potrzebie
96-300 Żyrardów
ul. Leszno 40a
www.fundacja-bokserywpotrzebie.pl

Nie jesteśmy organizacją opp, ale po raz drugi wspiera nas Fundacja Azylu Koci Świat.
Jako OPP należy wskazać:
Fundacja Azylu Koci Świat
KRS 0000208157 ,
w pozycji I 128 - Informacje Uzupełniające : BOKSERY
Instrukcja szczegółowaTUTAJ

Posted

Czy można by dopisać Towarzystwo Opieki na Zwierzetam o/Zabrze, które prowadzi schronisko dla Bezdomnych Zwierząt w Zabrzu? Z tym, że nie mamy osobowiści prawnej, pieniążki idą na konto Zarządu Głównego, a potem dopiero do nas. Jednak, żeby je otrzymać muszą być potwierdzenia od kogo jaka wpłata dla naszego schroniska poszła. Tutaj wszystko jest dokładnie wytłumaczone: 1% Schronisko "Psitulmnie" w Zabrzu

Posted

ZAMIAST FISKUSOWI DAJ AMSTAFFOWI
PRZEKAŻ SWÓJ 1% NA RATOWANIE BULLOWATYCH

Jak to wygląda w praktyce?

Wystarczy w odpowiedniej rubryce zeznania podatkowego za rok 2008 podać nazwę Organizacji Pożytku Publicznego, jej numer KRS oraz podać wysokość wnioskowanej (zadeklarowanej) wpłaty, która nie może przekroczyć kwoty odpowiadającej 1% podatku należnego. Fiskus w drukach PIT dodał rubrykę w której można uszczegółowić cel przekazania 1%.
PIT 28 poz. 133
PIT 36 poz. 309
PIT 36L poz. 109
PIT 38 poz. 62

FUNDACJA AZYLU KOCI ŚWIAT (KRS: 208157)
, postępując zgodnie ze statutem wesprze nasze działania do wysokości darowizn jakie otrzyma z dopiskiem "AMSTAFFY".
Instrukcja wypełniania PIT
W formularzu PIT należy wypełnić pole "Wniosek o przekazanie 1% podatku..." (pod koniec formularza) i wspisując tam pełną nazwę Fundacji:

Nazwa OPP: FUNDACJA AZYLU KOCI ŚWIAT
Numer KRS: 208157
Wnioskowana kwota: (nie większa niż 1% obliczonego wyżej podatku należnego)
Cel: AMSTAFFY

Tylko kwoty z oznaczonym dopiskiem „AMSTAFFY” zasilą działania na rzecz ratowania bezdomnych bullowatych. Mamy więc nadzieję, że wielu z Was wspomoże nasze działania swoim 1%.

Wizualizacja poprawnie wypełnionego PIT36:

Posted

Chciałam sprostować ;)
Fundacja Dr Lucy (woj. wielkopolskie) uzyskała status OPP zbyt późno, aby przyjmować 1% za rok 2008. Aby podarować 1% na owczarki szkockie collie, którym pomaga fundacja Dr Lucy, należy wpłacać na:

Fundacja Mrunio. Fundacja Ochrony Zwierząt i Ochrony Polskiego Dziedzictwa Przyrodniczego
KRS: 0000261716

Fundacja Mrunio

z dopiskiem NA COLLIE

Posted

Bardzo proszę o dopisanie w Małopolskim Fundacji "Zwierzę Nie Jest Rzeczą"

Fundacja uzyskała status OPP zbyt późno, aby przyjmować 1% za rok 2008. Aby podarować 1% na "Zwierzę Nie Jest Rzeczą" należy wpłacać za pośrednictwem organizacji, która otrzymała status OPP na starych zasadach - za pośrednictwem Fundacji VIVA!

Tu szczegóły:
http://www.konie.sos.pl/1procent.php

Wzór wypełniania PIT
http://www.konie.sos.pl/Obrazki/1procent.pdf