Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Murka mowila mi przez telefon, ze rzeczywiscie cos jest nie tak z sercem Rufiego. Mial robione EKG i wychodzi cos takiego jakby mial serce po zawale. P.Beatka ma jeszcze dokladnie i na spokojnie odczytac EKG i wtedy Murka napisze dokladniej co i jak.

Posted

EKG Rufiego wygląda nieciekawie, wygląda jak u człowieka tuż po zawale, Beatka musi je na spokojnie przeanalizować, ale prawdopodobnie trzeba będzie włączyć Vetmedin. Na razie zaleciła dalsze podawanie Vasotopu.

Mieliśmy jeszcze zamiar zrobić RTG, ale klinika gdzie można to badanie zrobić była dziś zamknięta. Zrobimy przy innej okazji.

[B]Wpłynęło 50 zł od agata51[/B] :)

Posted

Halcia, Rufi mial dokladne badania, EKG to dokladne badanie, tylko P.Beatka musi je dokladnie przeanalizowac. Na szybko powiedziala to, co Murka napisala w poscie #1655.

Posted

Finansowo nie zabardzo mogę wpsierac zwierzęta, bo teraz mam na stałe w domu 5 (psy na karmie weterynaryjnej niestety) i kotkę po powaznej operacji. Mam Vetmedin, po Loli, która odeszła na początku roku? Podajcie mi adres na który mogę je dla Rufiego przesłać...

Posted

o rany...ciekawe kiedy byl ten zawal:( czy leczenie polepszy stan zdrowia Rufiego czy nadal bedzoe pokaslywal?jakie sa rokowania?
jutro przeleje pieniadze na jego leczenie - biedny psinka:((((

Posted

Rufi ma nieczynną lewą komorę serca... wetka ma poszukać jakiegoś leku, tańszego niż Vetmedin. Na razie daję mu Vasotop (dostaliśmy trochę z Niemiec, więc jest gratis).

Posted

A czy ten Vasotop, to to samo co Vetmedin? Jestem na gorącej linii z kardiologiem - do Vetmedinu trzeba chyba właczyć jeszcze inne leki.
Ma CAŁKIEM nieczynna lewa komorę?

Posted

Vasotop to psi odpowiednik Enarenala (lek ludzki, który też daje się psom). Myślę, że trzeba go będzie podawać bez względu na Vetmedin, bo mieliśmy dziadeczka, który brał Enarenal razem z Vetmedinem.

Komora jest niewpełni sprawna, "rozwalona", jak to ujęła wetka.
Są to prawdopodobnie komplikacje po jakiejś infekcji, nastąpiło zapalenie mięśnia sercowego.

Posted

Moze Rufi mial cos grypodobnego w schronisku lub wczesniej, nie byl leczony i rzucila sie choroba na serce. Daj znac Murko jakie leki potrzeba, moze sie cos zalatwi.

Posted

Mam vetmedin i leki na serce po mojej Loli, która odeszła. Równiez miała typowy "sercowy" kaszel.
[B]Na jaki adres mogę je wysłać dla Rufiego?[/B]

Posted

Szkoda Rufiego, to taki wspaniały pies - czyli powinien się oszczędzać, pewnie tak jak udzie po zawale, aktywność, ale z wyczuciem. Tylko jak to wytłumaczyć Rufiemu?

Iwop, widzisz Twoja Lola pomoże Rufiemu, chociaż nie ma jej już z nami:(

Posted

Ciężko powiedzieć skąd się to wzięło. U Ludzi podobno czasem takie coś robi się przy zapaleniu płuc. Rufi póki co płuca miał i ma cały czas czyste - tak przynajmniej twierdzą dwaj niezależni weci. Może coś inszego się przyplątało a my o tym nie wiedzieliśmy?
A może to w ogóle nie z infekcji.
W zimie wet wiele razy osłuchiwał serce Rufiego i nic nie znalazł. Nie wiadomo jednak czy dlatego, że Rufi jeszcze miał serce ok czy chrychanie zagłuszało bicie serca i wet po prostu nie dosłyszał niczego niepokojącego. Fakt jest taki, że zawsze osłuchiwał go w boksach, a tam zawsze coś głośno oznajmiało, że ktoś obcy przyszedł :razz:

Na pewno zrobimy jeszcze RTG.

Posted

Rufi miał dzisiaj RTG, coś tam wyszło w płucach :-( Jutro dopytam wetki dokładnie i dam znać.

Jeśli chodzi o leki na serce to wetka stwierdziła, że na razie wystarczy Vasotop, Vetmedin od iwop będzie można mu podawać, na pewno go wzmocni :)