Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

uff...wpadłam na chwilę do Fąfelka.....

słuchajcie a macie pomysł na tekst do aukcji cegiełkowej dla Fąfla? u mnie po całym dniu przygotowań światecznych wena zerowa :shake: ale moze cos wspólnymi siłami sklecimy?:cool3:

I czy rzeczywiscie Fąfel jest mieszanką shar-peja? dla mnie wygląda zupełnie jak shar-pei....zupełnie jak Berta - zmarszczka z mojej klatki :)

Mieszańcem, to jest mój Rufus :loveu:

Posted

:) Nordzik chyba nie mógł trafić lepiej i wierzę, ze na Fąfelka też gdzieś tam czeka wspaniały domek :)

Liczę, ze aukcja przyniesie korzyści nie tylko materialne ale też większe zainteresowanie i rozgłos....no i ze przyszły własciciel wypatrzy Fąfelka :cool3:
Chyba trzeba będzie zaznaczyć w tekście, że jest wykastrowany... to wyeliminuje telefony od pseudohodowców....
Proszę Was o pomoc, bo nie mam doświadczenia i nie wiem co w treści takiej aukcji musi się znaleźć (oprócz chwytliwego tekstu) a co nie musi lub nie może ;)
aha....i na kogo dac namiary...na Fundację? czy konkretnie? mail czy telefon?

będę wdzięczna za wszelkie rady :) najlepiej krok po kroku ;)

Niestety jutro nie będę dostępna.... co do poniedziałku, to plany jeszcze dość niejasne więc też nie obiecuję ale mam nadzieję, ze jak się pojawię we wtorek (najdalej), to wspaniały, chwytliwy tekst powali mnie na nogi i pomoże przebrnąć przez procedury allegro :evil_lol:

Posted

[CENTER][I][FONT=Times New Roman][SIZE=3]...ten przerażający huk, ten jazgot ulicy , przejeżdżające samochody, ja między nimi, w poszukiwaniu… no właśnie, czego? I tak codziennie, wygłodniały, całymi dniami bez celu kręciłem się po osiedlu, na dworze plucha, ciągle padało a ja wtulony w ścianę tego-jak to nazywają bloku … trochę cieplej mi od ściany. [/SIZE][/FONT][/I][/CENTER]

[CENTER][I][FONT=Times New Roman][SIZE=3]Na szyi mam zdarty pas skóry, nie pamiętam co się stało, w pamięci pozostało tylko uczucie ogromnego bólu, rana powoli się goi, ale ból nie ustępuje...[/SIZE][/FONT][/I][/CENTER]

[CENTER][I][FONT=Times New Roman][SIZE=3]Ludzie prawie nie zwracali na mnie uwagi, ale ja mimo wszystko się ich bałem. Raz uciekając przed panią, która coś do mnie wołała nagle poczułem uderzenie, i po chwili potworny ból w łapie. Jakoś zwlokłem się na pobocze i pokuśtykałem w głąb osiedla. Ludzie przechodząc mówili „jaki biedak, co mu się stało ?”. I tak codziennie, czasami ktoś rzucił mi jakiś ochłap, ale czasami nie jadłem przez całe tygodnie …[/SIZE][/FONT][/I][/CENTER]

[CENTER][I][FONT=Times New Roman][SIZE=3]Pewnego dnia ktoś mnie złapał, założył na szyję obrożę, broniłem się, chciałem ugryźć, ale byłem już tak wycieńczony, że nie dałem rady. Zawieźli mnie gdzieś samochodem, po drodze mówili, że jedziemy do azylu, cokolwiek to znaczy…szczekanie psów, boks i … miska jedzenia. [/SIZE][/FONT][/I][/CENTER]

[CENTER][I][FONT=Times New Roman][SIZE=3]Nie wiedziałem, czego mam się spodziewać…kiedyś też miałem miskę jedzenia na codzień, kochających właścicieli i wszystko czego pies może zapragnąć. Pewnego dnia z domu zabrał mnie jakiś facet, jechaliśmy autem…z ciepłego domu trafiłem do jakiejś małej klatki, wokół mnóstwo psów różnych ras…nie wiedziałem, czego się mogę spodziewać… uciekłem stamtąd…na osiedle…[/SIZE][/FONT][/I][/CENTER]

[SIZE=3][I][FONT=Times New Roman]To wszystko odbija się echem w moim skołatanym wnętrzu… Z dnia na dzień zostałem sam, na dnie... Siłą zepchnięty, zdeptany jak niepotrzebny, zgniły, jesienny liść... Dlaczego mnie nie zabito? Może bym mniej cierpiał.... [/FONT][/I][I][FONT=Times New Roman]Wciąż się boję...[/FONT][/I][I][FONT=Times New Roman]Mam lęki...[/FONT][/I][/SIZE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][I]Czy miejsce gdzie teraz przebywam to mój dom…ale gdzie moja Pancia ???[/I][/SIZE][/FONT]

[CENTER][FONT=Times New Roman][SIZE=3][I]Słowo - CZŁOWIEK - kojarzy mi się z czymś najgorszym, z bólem, strachem, cierpieniem. Trzęsę się na sam jego widok... Nie wiem czy mam płakać, czy straszyć swoją nędzną postawą :(( Nie wiem i nie czuję już nic... [/I][/SIZE][/FONT][/CENTER]

[CENTER][FONT=Times New Roman][SIZE=3][I]Chociaż siedzę teraz w suchym boksie, mam dla siebie miskę pełną pożywnego jedzenia, koc i cały wybieg, to wciąż się boję czy człowiek nie zrobi mi krzywdy. Nadal słyszę ten przerażający odgłos osiedla… Nadal pamiętam jak moi państwo dali mnie jakiemuś facetowi… Nie mogę opanować nerwów... trzęsę się... warczę... już sam na siebie... na świat, który mnie otacza...[/I][/SIZE][/FONT][/CENTER]

[CENTER][SIZE=3][I][FONT=Times New Roman]Potrzebuję kogoś... Czy człowieka? Nie wiem... Może Boga... anioła stróża... [/FONT][/I][FONT=Times New Roman][I]Zamykam oczy i widzę dużą, ciepłą postać leżącą obok mnie i głaszczącą mnie po umęczonym pysku... czuję jak mnie otula ciepło... Jak ogarnia mnie spokój..[/I][/FONT][/SIZE][/CENTER]

[CENTER][I][FONT=Times New Roman][SIZE=3]Czy tak się umiera? Czy tak wygląda psie niebo?.[/SIZE][/FONT][/I][/CENTER]

[LEFT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]Fąfel, ok. 3 letni pies rasy Shar Pei, został zabrany z jędrzejowskiego osiedla 21 grudnia 2007. Był [B]skrajnie wycieńczony fizycznie[/B], i, a nawet przede wszystkim, psychicznie... Na ciele miał liczne rany i podrażnienia, kulał na tylną łapę, na szyi miał zdarty pas skóry…na wierzchu mięso… [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Obecnie przebywa pod opieką Stowarzyszenia Obrona Zwierząt w Jędrzejowie. Stowarzyszenie ma pod opieką ponad 40 psów, zapewnienie właściwej socjalizacji, psu po takich przejściach jak Fąfel graniczy z cudem. Początkowo Fąfel nie dał się dotknąć, zabranie psa do weta kończyło się próbami gryzienia. Był strasznie autystyczny, zupełnie nie interesowała go obecność człowieka, nie reagował na nic, żył w swoim świecie… Powolutku się otworzył, jest poprawa, ale doprowadzenie go do pełnej sprawności psychicznej wymaga troskliwej opieki cierpliwego opiekuna, bo sharpy to psy jednego właściciela. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Było mnóstwo telefonów w jego sprawie, każdy z nich kończył się wraz z wypowiedzeniem zdania, że pies przed adopcją będzie wykastrowany…[/SIZE][/FONT][/LEFT]

[CENTER][FONT=Times New Roman][SIZE=3]Ale my chcielibyśmy mu pokazać, że CZŁOWIEK nie musi wcale kojarzyć się z tym całym złem, które otaczało go wcześniej. Chcielibyśmy go leczyć i pomóc mu odzyskać wiarę. Wiarę we wszystko. [/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][B][COLOR=red]Ale [/COLOR][COLOR=#ff1616]bez Waszej pomocy nam się to NIE UDA :(((.[/COLOR][/B][/SIZE][/FONT][/CENTER]

[CENTER][FONT=Times New Roman][SIZE=3]Fąfel miał zmasakrowany pęcherz, sikał krwią, przeszedł długotrwałą kurację antybiotykową. Miał zapalenie ucha i spojówek. Miał bardzo poważne obustronneentropiom, które wymagało natychmiastowej operacji, bez tego pies mógłby przestać widzieć. Przy okazji operacji entropiom, Fąfel został [B]WYKASTROWANY[/B].[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Ma zmiany skórne na tle alergicznym, wymaga [B]specjalistycznej[/B] i niestety [B]drogiej diety[/B]. Fąfel cały czas musi jeść leczniczą karmę Royal Canin dla alergików (14 kg=3 tygodnie=246 zł). Czekają go też [B]liczne badania[/B]. Każda wizyta u weterynarza to [B]niemały wydatek...[/B] [/SIZE][/FONT][/CENTER]

[CENTER][FONT=Times New Roman][SIZE=3][B][COLOR=#ff1616]Wydatek na, który nas już nie stać[/COLOR] :([/B] [/SIZE][/FONT][/CENTER]

[CENTER][FONT=Times New Roman][SIZE=3]Jesteśmy nowo powstałym Stowarzyszniem, które opiekuje się 40 psami, nie mamy żadnych dotacji, utrzymujemy się jedynie z darowizn dobrych ludzi. Nasza kasa jest już pusta. [B]Zaciągnęliśmy długi[/B], żeby zdiagnozować przypadłości Fąfla. [B]Sama karma dla niego to wydatek 240 zł na 3 tygodnie, a gdzie reszta psiaków ….[/B][/SIZE][/FONT][/CENTER]

[CENTER][FONT=Times New Roman][SIZE=3][B]Każdy grosz na koncie Fąfla - każda złotówka to dla nas WIELKA pomoc !!![/B][/SIZE][/FONT][/CENTER]

[CENTER][FONT=Times New Roman][B][SIZE=3][COLOR=#ff1616]Prosimy, pomóżcie Fąflowi !!!! [/COLOR][/SIZE][/B][/FONT][/CENTER]

[CENTER][FONT=Times New Roman][SIZE=3][COLOR=black]Tego mądrego psa czeka jeszcze wiele pięknych chwil w życiu. Dajmy mu szansę na to, by jego wymarzonym ciepłem, bijacym od zagadkowej postaci był jego własny dom, a nie miejsce, w które zwierzęta odchodzą po śmierci... [/COLOR][/SIZE][/FONT][/CENTER]

[CENTER][SIZE=3][FONT=Times New Roman]Fąfel wciąż szuka swojego miejsca na ziemi. Niestety nie może trafić do "zwykłego" domu. Potrzebni są odpowiedzialni, znający się na rasie opiekunowie, którzy wiedzą jak postępować w skrajnych przypadkach. Ludzie, którzy zapewnią psu właściwą opiekę weterynaryjną.[/FONT][FONT=Times New Roman]Lecz gdzie znaleźć kogoś takiego? Jak sprawić by los Fąfla się odmienił? [/FONT][FONT=Times New Roman]Niestety na wszystko potrzebny jest [B]czas[/B]... a ten [B]kosztuje[/B]...[/FONT][/SIZE][/CENTER]

[CENTER][B][FONT=Arial][SIZE=3]PROSIMY O WSPARCIE FINANSOWE I DOMEK STAŁY[/SIZE][/FONT][/B][/CENTER]

[CENTER][FONT=Arial][SIZE=3]Przedmiotem licytacji są zdjęcia Fąfla. 1 zakupiona "cegiełka" to jedno zdjęcie :).[/SIZE][/FONT][/CENTER]

[CENTER][COLOR=green][B][FONT=Arial][SIZE=3]W tytule przelewu proszę podać swój nick + "dla Fąfla"[/SIZE][/FONT][/B][/COLOR][/CENTER]

[CENTER][B][COLOR=#ff1616][FONT=Arial][SIZE=3]Bardzo serdecznie prosimy o pomoc i z góry dziękujemy…[/SIZE][/FONT][/COLOR][/B][/CENTER]

[CENTER][B][FONT=Arial][SIZE=3][COLOR=darkgreen]Kontakt w sprawie adopcji: [/COLOR][/SIZE][/FONT][/B]
[B][FONT=Arial][SIZE=3][COLOR=darkgreen]Stowarzyszenie Obrona Zwierząt[/COLOR][/SIZE][/FONT][/B]
[B][FONT=Arial][SIZE=3][COLOR=darkgreen]Ul. 11 Listopada 29[/COLOR][/SIZE][/FONT][/B]
[B][FONT=Arial][SIZE=3][COLOR=darkgreen]28-300 Jędrzejów[/COLOR][/SIZE][/FONT][/B]
[B][FONT=Arial][SIZE=3][COLOR=darkgreen]Tel. 0-607-171-458[/COLOR][/SIZE][/FONT][/B]
[B][FONT=Arial][SIZE=3][COLOR=darkgreen]email: [/COLOR][/SIZE][EMAIL="[email protected]"][SIZE=3][COLOR=darkgreen][email protected][/COLOR][/SIZE][/EMAIL][/FONT][/B][/CENTER]

[CENTER][FONT=Arial][SIZE=3]Aukcja wystawiona jest przez wolontariuszy, którzy nie pobierają z tego tytułu żadnych opłat.[/SIZE][/FONT][/CENTER]

Posted

Bardzo ładny tekst. Co prawda jego część coś mi przypomina :eviltong:, ale.... nie zatłukę nikogo (o co mnie podejrzewano... :evil_lol:). Tym bardziej, że tekst w aukcji Norda nie był mojego autorstwa :eviltong:.
Mam nadzieję, że to allegro przyniesie szczęście Fąflowi, czego z całego serca mu życzę :)!

Posted

[quote name='maciaszek']Bardzo ładny tekst. Co prawda jego część coś mi przypomina :eviltong:, ale.... nie zatłukę nikogo (o co mnie podejrzewano... :evil_lol:). Tym bardziej, że tekst w aukcji Norda nie był mojego autorstwa :eviltong:.
Mam nadzieję, że to allegro przyniesie szczęście Fąflowi, czego z całego serca mu życzę :)![/quote]

ufff, ulżyło mi, że wyjdę z tego cało:) Zawsze łatwiej coś przeredagować po kimś z polotem poetyckim, niż stworzyć od nowa:)

Posted

Rufusowa, zastanów się na jakie konto bankowe będzie allegro:
1. Na twoje i później przelewasz nam kaskę po odliczeniu prowizji dla allegro i kosztów wystawienia
2. Na nasze Stowarzyszeniowe-bardziej wiarygodniej może , po zakończeniu aukcji przelewamy Ci koszty jakie poniesiesz (prowizja, wystawienie). W trakcie aukcji jesteśmy w stałym kontakcie, sprawdzam konto, a ty wystawiasz komentarzyk temu, kto wpłacił i odhaczamy sobie.

Trzeba będzie ustawić w twoim allegro taką automatyczną odpowiedż do kupującego, którą dostaje po zrobieniu Kup teraz. Wiadomość będzie zawierała namiary do przelewu i podziękowanie :)

Aha macieszek mi mówiła, że lepiej wystawić więcej cegiełek-np 500 szt po 5zł, bo wtedy wygląda to wiarygodniej.

Posted

[quote name='eliza_sk']Aha macieszek mi mówiła, że lepiej wystawić więcej cegiełek-np 500 szt po 5zł, bo wtedy wygląda to wiarygodniej.[/quote]Nie tylko wiarygodniej, ale to również taki zabieg psychologiczny - podświadomy przekaz, że pomoc jest bardzo potrzebna, skoro aż tyle cegiełek jest w sprzedaży :).

Posted

Eliza, poprawki do tekstu:
Fąfel cierpiał na obustronne entropi[B]um[/B], a teraz ma zmiany skórne [B]na tle alergicznym[/B] (to ważne zaznaczenie, bo nie zarazi tym innego psa).

Posted

czy ten bidok pomarszczony znajdzie wreszcie dom???? w zabrzańskim schronie jest sharpek od początku marca...w tej chwili są 2 chętne domki dla psa....a Fąfel...nawet pies z kulawą nogą się nie zapytał o niego:-(