Vectra Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 [quote name='a_niusia']ja nie uwazam, ze oe i linka to sa zamienniki.[/QUOTE] używałaś OE ? bo to jest istotne w kwestii tego urządzenia ... mimo wszystko trzeba tej linki przy OE używać , bo psu jakoś trzeba wytłumaczyć , o co chodzi z tym prądem ;) Quote
a_niusia Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 tak, moja suka zostala potraktowana oe i byla bez linki. dodam, ze bynajmniej nie chodzilo o nauke odwolywalnosci. Quote
LadyS Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 [quote name='Vectra']świat nie jest biały i czarny :) jest wielokolorowy i wieloodcieniowy.[/QUOTE] No, szczególnie dla tych, którzy uważają, że "ten typ tak ma" :roll: Myślę, że dalsza dyskusja nie ma sensu, za to Unbelievable się ucieszy, bo podnosiłyśmy jej ciągle wątek :lol: Quote
Vectra Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 [quote name='a_niusia']tak, moja suka zostala potraktowana oe i byla bez linki. dodam, ze bynajmniej nie chodzilo o nauke odwolywalnosci.[/QUOTE] mówimy tu głównie o odwoływalności ;) stąd ta lina przy OE :) Quote
Vectra Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 [quote name='ladySwallow']No, szczególnie dla tych, którzy uważają, że "ten typ tak ma" :roll: Myślę, że dalsza dyskusja nie ma sensu, za to Unbelievable się ucieszy, bo podnosiłyśmy jej ciągle wątek :lol:[/QUOTE] jak trafisz kiedyś na taki typ .. to wrócimy do rozmowy :) bo aktualnie , nie możesz wypowiadać się w temacie, którego nie doświadczyłaś. Teoria i życzenia to za mało :) Quote
LadyS Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 [quote name='Vectra']jak trafisz kiedyś na taki typ .. to wrócimy do rozmowy :) bo aktualnie , nie możesz wypowiadać się w temacie, którego nie doświadczyłaś. Teoria i życzenia to za mało :)[/QUOTE] Chyba - chciałabym nie doświadczyć. Bo gdybym nie doświadczyła, to mój pies latałby luzem ;) Quote
a_niusia Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 uwazam, ze uzywanie liny i oe razem jest bez sensu. obrozy elektrycznej mozna uzyc wtedy, kiedy pies zna i rozumie komende "do mnie" lub obojetnie jaka komende czy sygnaj dzwiekowy, ktory oznacza "wracam do pana". jednoczesnie aby uzyc oe nalezy miec pewnosc, ze ma sie z psem wystarczajaca wiez-tzn ze jesli jest niebezpiecznie czy niekomfortowo to wracam do pana, bo wiem, ze u niego jest bezpiecznie. jesli pies nie ma z przewodnikiem odpowiedniej wiezi, ma go w dupie, to uzycie na nim oe moze sprawic, ze wiecej takiego psa nie zobaczymy. jesli przy uzyciu oe ktos potrzebuje link, tzn ze nie powinien uzywac oe, tylko popracowac nad swoja wiezia z psem, sprawic, zeby pies przestal miec go gleboko w dupie. czyli: nadal powinien cwiczyc przywolanie w bezpiecznych warunkach-na lince, a nie uzywac oe, bo do niczego dobrego to nie doprowadzi. tyle o nauce odwolywalnosci przy pomocy obrozy elektrycznej. Quote
Vectra Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 [quote name='ladySwallow']Chyba - chciałabym nie doświadczyć. Bo gdybym nie doświadczyła, to mój pies latałby luzem ;)[/QUOTE] to nie rozumiem o co walczysz :evil_lol: piszesz że każdego psa da się nauczyć , bo jak nie da się , to należy prowadzać na linie , twierdzisz że nie ma "bo ten typ tak ma" , a Twój pies się nie słucha ;) Quote
a_niusia Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 [quote name='Vectra']jak trafisz kiedyś na taki typ .. to wrócimy do rozmowy :) bo aktualnie , nie możesz wypowiadać się w temacie, którego nie doświadczyłaś. Teoria i życzenia to za mało :)[/QUOTE] czyli jesli LadyS do konca zycia bedzie miec odwolywalne psy to nie znaczy, ze dobrze je wychowuje, tylko po prostu nie trafila jeszcze na "taki typ"?:)))))))))))))))) Quote
Vectra Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 [quote name='a_niusia']uwazam, ze uzywanie liny i oe razem jest bez sensu. obrozy elektrycznej mozna uzyc wtedy, kiedy pies zna i rozumie komende "do mnie" lub obojetnie jaka komende czy sygnaj dzwiekowy, ktory oznacza "wracam do pana". jednoczesnie aby uzyc oe nalezy miec pewnosc, ze ma sie z psem wystarczajaca wiez-tzn ze jesli jest niebezpiecznie czy niekomfortowo to wracam do pana, bo wiem, ze u niego jest bezpiecznie. jesli pies nie ma z przewodnikiem odpowiedniej wiezi, ma go w dupie, to uzycie na nim oe moze sprawic, ze wiecej takiego psa nie zobaczymy. jesli przy uzyciu oe ktos potrzebuje link, tzn ze nie powinien uzywac oe, tylko popracowac nad swoja wiezia z psem, sprawic, zeby pies przestal miec go gleboko w dupie. czyli: nadal powinien cwiczyc przywolanie w bezpiecznych warunkach-na lince, a nie uzywac oe, bo do niczego dobrego to nie doprowadzi. tyle o nauce odwolywalnosci przy pomocy obrozy elektrycznej.[/QUOTE] w teorii :) a ta mnie nie interesuje dlatego w praktyce wyszło , że Lalka biega luzem i jest kontrolowana głosem by nie przekroczyła 50m i 1 cm i dlatego mój nieżyjący doberman , był odwoływany zawsze i wszędzie i w każdej sytuacji. Były uczone w początkowej fazie , na linie i OE :diabloti: Quote
a_niusia Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 no to spoko-i lina i oe, a pies ci dalej ucieka. moje byly uczone przychodzenia na gwizdek standardowo-na dzika radosc przewodnika. starsza nawet jak sie oddala znacznie dalej niz 50 metrow, to nie ucieka. Quote
LadyS Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 [quote name='Vectra']to nie rozumiem o co walczysz :evil_lol: piszesz że każdego psa da się nauczyć , bo jak nie da się , to należy prowadzać na linie , twierdzisz że nie ma "bo ten typ tak ma" , a Twój pies się nie słucha ;)[/QUOTE] No to widać, czemu się nie dogadamy - bo się nie rozumiemy. Owszem, zdaję sobie sprawę, że są psy, których DO KOŃCA się nie da nauczyć - i wtedy chodzą na lince. Ale nie rozumiem PUSZCZANIA LUZEM psów, które są nienauczone i mówienia, że "ten typ tak ma". Krótko i zwięźle - jak psa się nie da nauczyć, to niech chodzi na lince, a nie będzie spuszczany i biega sobie, a muzom. I co więcej - trzeba odróżnić przypadki, gdy ktoś pracuje nad psem i po prostu się nie da, a przypadki, gdy ktoś nieprawidłowo pracuje nad psem, czy wcale nie pracuje - jak większość mijanych ludzi na spacerach. I owszem, nie rozumiem stwierdzenia, że "to przypadłość rasowa", że pies się nie słucha, bo jest wyżłem/terierem/jamnikiem albo gania koty, bo jest JRT - przypadłosć rasowa to by była, gdyby wszystkie psy tak miały ;) Quote
sacred PIRANHA Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 [quote name='Vectra']to nie rozumiem o co walczysz :evil_lol: piszesz że każdego psa da się nauczyć , bo jak nie da się , to należy prowadzać na linie , twierdzisz że nie ma "bo ten typ tak ma" , a Twój pies się nie słucha ;)[/QUOTE] chyba się nie rozumiecie;-) Ja wypowiedzi ladySwallow rozumiem tak: Nie można powiedziec ze ten typ tak ma ze ucieka i tyle, wzruszac ramionami i nic z tym nie robic, bo on po prostu tak ma - jeśli mimo nauki pies jest nieodwoływalny, to powinien chodzić na smyczy/lince. Pies ladySwallow od pół roku uczony jest przywoływania, postępy są, ale nadal zbyt małe by móc go bezpiecznie (bo ogolnie to mozna a czemu nie hihi) spuscic ze smyczy na nieogrodzonym terenie, wiec pies nie jest spuszczany WCALE. I jeśli nie będzie odwoływalny, to nie będzie spuszczany i tyle. Quote
Vectra Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 [quote name='a_niusia']no to spoko-i lina i oe, a pies ci dalej ucieka. moje byly uczone przychodzenia na gwizdek standardowo-na dzika radosc przewodnika. starsza nawet jak sie oddala znacznie dalej niz 50 metrow, to nie ucieka.[/QUOTE] a moje psy przychodzą bez gwizdka i OE , a jedną mam taką cholerę co jej i OE nie pomaga. Fan prądu ... pastucha też zeżarła , prądowy kabel w domu ze ściany wyrwała. Znasz powiedzenie - elektryka prąd nie tyka ? :evil_lol: [quote name='ladySwallow']No to widać, czemu się nie dogadamy - bo się nie rozumiemy. Owszem, zdaję sobie sprawę, że są psy, których DO KOŃCA się nie da nauczyć - i wtedy chodzą na lince. Ale nie rozumiem PUSZCZANIA LUZEM psów, które są nienauczone i mówienia, że "ten typ tak ma". Krótko i zwięźle - jak psa się nie da nauczyć, to niech chodzi na lince, a nie będzie spuszczany i biega sobie, a muzom. I co więcej - trzeba odróżnić przypadki, gdy ktoś pracuje nad psem i po prostu się nie da, a przypadki, gdy ktoś nieprawidłowo pracuje nad psem, czy wcale nie pracuje - jak większość mijanych ludzi na spacerach. I owszem, nie rozumiem stwierdzenia, że "to przypadłość rasowa", że pies się nie słucha, bo jest wyżłem/terierem/jamnikiem albo gania koty, bo jest JRT - przypadłosć rasowa to by była, gdyby wszystkie psy tak miały ;)[/QUOTE] wiesz , to tak jak każdy nieuk , ma dysleksje ... to tak jest z tymi typami psów. ale my tu mówimy o przypadkach , kiedy wkłada się i trud i pracę i wszelkie metody i trafiamy na ciężki przypadek .. bo takie są niestety. A oczywiście duża część psów , nie słucha .. bo nikt ich tego nie uczy i łatwiej powiedzieć - ten typ tak ma , niż przyznać się , że miało się w dupie naukę pewnych zasad. Rozgraniczmy zatem temat ... upraszczania teorii i życia ... bo się nie dogadamy , a nie warto się spierać .... szczególnie że mówimy o tym samym. Quote
Vectra Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 [quote name='sacred PIRANHA'] jeśli mimo nauki pies jest nieodwoływalny, to powinien chodzić na smyczy/lince. [/QUOTE] dlatego napisałam , że zostanie to w kwestii naszych marzeń ... wystarczy iść na spacer w większym skupisku psim ... och ile tam "ten typ tak ma" swoją drogą , czasem lubię patrzeć na poirytowanych właścicieli psów , co wołają - proszę , grożą , wychodzą z siebie .. a piesek sie nadal świetnie bawi - zwiewając. Zmykanie wściekłemu właścicielowi , to doskonała rozrywka dla psa. Quote
a_niusia Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 dla moich tez-pod warunkiem, ze bawimy sie w berka i obie strony o tym wiedza. Quote
sacred PIRANHA Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 moj sąsiad dzis do swojego spanielka, ktory poszedl z nami "jak cie dorwe! jak ci do tyłka nakopie! kolacji dzis nie dostaniesz! nastepnym razem cie nie spuszcze wcale! oddam cie do schroniska! " w końcu się nad panem zlitowałam i sie zatrzymałam by mogl do nas dojsc i zabrac pieska, rzuciłam mu z usmiechem zeby nastepnym razem się nie fatygował i nie leciał za nami po błocie (ja poszłam na pola) bo ja go przyprowadze do domu jak bede wracac ze swoimi ze spaceru...pan się zagotował:-) Quote
motyleqq Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 co do OE i przywołania, to w sumie chyba jestem zbyt głupia, by zrozumieć, z jakiego powodu pies ma wrócić, gdy poczuje prąd. chyba, że tak jak napisała a_nusia-pies biegnie do właściciela gdy czuje dyskomfort/ból/strach, ale do tego trzeba dobrej więzi. znam jedną panią, która ma bardzo żywiołowego, średniego wielkością psa i sobie z nim nie radzi. ani na smyczy, ani bez niej. najpierw prowadziła go na smyczy i waliła swoją laską mówiąc 'nie ciągnij', co oczywiście nic nie dawało. potem puszczała go w OE, twierdząc, że to niewidzialna smycz. chyba jej pies tego nie wie, bo i tak po lesie chodzi za nami i jej się gubi. ostatnio był już i w OE i w kolczatce. w zachowaniu bez zmian. Quote
Vectra Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 [quote name='motyleqq']co do OE i przywołania, to w sumie chyba jestem zbyt głupia, by zrozumieć, z jakiego powodu pies ma wrócić, gdy poczuje prąd. chyba, że tak jak napisała a_nusia-pies biegnie do właściciela gdy czuje dyskomfort/ból/strach, ale do tego trzeba dobrej więzi. znam jedną panią, która ma bardzo żywiołowego, średniego wielkością psa i sobie z nim nie radzi. ani na smyczy, ani bez niej. najpierw prowadziła go na smyczy i waliła swoją laską mówiąc 'nie ciągnij', co oczywiście nic nie dawało. potem puszczała go w OE, twierdząc, że to niewidzialna smycz. chyba jej pies tego nie wie, bo i tak po lesie chodzi za nami i jej się gubi. ostatnio był już i w OE i w kolczatce. w zachowaniu bez zmian.[/QUOTE] ale nie puka się OE jak pies wraca , OE to nie nagroda ... OE to kara dwa to naj trzeba nauczyć psa zasady działania OE ... bo pies sam z siebie nie zakuma .. co tam na szyi pyka i razi ;) Wołam psa ... ma w dupie idzie dalej ... dostaje pik pik ... ewentualnie prąd ... wycieczka przestaje być rozkoszna , staje się nieprzyjemna .... pora wracać do właściciela bo tam bezpieczniej ;) to tak działa .. w skrócie Quote
dog193 Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 Chodzi o bodziec (w tym wypadku impuls elektryczny), który "wybudzi" psa z amoku, w którym jest głuchy na to, co mówi właściciel, np podczas pogoni za zwierzyną w przypadku psów myśliwskich. Pies musi jednak znać komendę przywołującą. Quote
Vectra Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 [quote name='dog193']Chodzi o bodziec (w tym wypadku impuls elektryczny), który "wybudzi" psa z amoku, w którym jest głuchy na to, co mówi właściciel, np podczas pogoni za zwierzyną w przypadku psów myśliwskich. Pies musi jednak znać komendę przywołującą.[/QUOTE] a do tego co służy ? lina tylko taktyka nauki też jest istotna .. OE można przyrównać do klikera :diabloti: ;) tylko klikerem zaznacza się oczekiwane zachowania , to OE się obrzydza niepożądane OE trzeba umieć użyć by działało .. bo do prądu pies jest w stanie się przyzwyczaić ;) kto nie widział psa wleczącego właściciela na kolczatce ? :grins: a podobno tak boli kolczatka. Quote
a_niusia Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 [quote name='Vectra']a do tego co służy ? lina tylko taktyka nauki też jest istotna .. OE można przyrównać do klikera :diabloti: ;) tylko klikerem zaznacza się oczekiwane zachowania , to OE się obrzydza niepożądane OE trzeba umieć użyć by działało .. bo do prądu pies jest w stanie się przyzwyczaić ;) kto nie widział psa wleczącego właściciela na kolczatce ? :grins: a podobno tak boli kolczatka.[/QUOTE] oooo maaasakra. Quote
dog193 Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 [quote name='Vectra'] kto nie widział psa wleczącego właściciela na kolczatce ? :grins: a podobno tak boli kolczatka.[/QUOTE] Przy poprawnie założonej nie widziałam ;) Quote
Vectra Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 [quote name='dog193']Przy poprawnie założonej nie widziałam ;)[/QUOTE] a ile widziałaś założonych poprawnie ? ja pisałam o koliach ..... wisiorach do kolan .. Quote
dog193 Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 A sporo - m.in. w psiej szkole, do której chodzimy z małym ;) Quote
Recommended Posts