Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 546
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Poker ciężka sprawa z tą Twoją bidą (http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=77741). Psy tego typu i w ogóle psy raczej małe szanse u sąsiadów mają. Tam dużo z tych ras wylądowało w schronach i do końca życia nie wyjdzie. A Holandii jeszcze gorzej, bo co tylko wygląda chocby na mixa rasy bojowej czy molosa za pomocą małego donosiku "życzliwych" trafia do tzw. obozów zagłady (w mowie potocznej rzecz jasna) a zabrać mogą właścicielowi w ciągu 15 minut i nawet jak się odwołuje to i tak nic nie wskóra. Czasem nawet pożegnać się nie zdąży. Potem oficjalnie taki zabrany pies w tym obozie "ulega wypadkowi" albo "choruje" i dlatego "odchodzi". Efekt taki, ze nawet jakby właściciel wygrał sprawę (w co wątpię) to pies i tak tego nie doczeka, czyli do domu nie wróci. :-(
Dlatego już lepiej szukaj mu czegoś w kraju. Rozwieś ogłoszenia w sklepach zoologicznych, u weterynarzy a może i on znajdzie swój dom. Dobry skutek odnoszą ogłoszenia w gazetach (niestety płatne są) ale ze zdjęciem.

Posted

Zauważyłam, że Agas przy jedzeniu czasem kaszle, może tak łapczywie je? :roll: Nawet jak nikt nad nim nie stoi to on warczy i strasznie się stresuje, żeby nikt mu nie zabrał :-(

Posted

Mysia_ napisał(a):
Zauważyłam, że Agas przy jedzeniu czasem kaszle, może tak łapczywie je? :roll: Nawet jak nikt nad nim nie stoi to on warczy i strasznie się stresuje, żeby nikt mu nie zabrał :-(

A moze by go weterynarz osluchal co? Moze chlopak sie przeziebil czy cos :-( Moze narkoza go oslabila i cos zlapal :-( Koniecznie to sprawdz. Gardło, oskrzela, płuca no i tchawicę. Może ma jakiś stan zapalny i pokarm to drazni...

A z tym warczeniem niedobrze tez. Warczy na psy tylko czy na ludzi tez?

Posted

Izis,dziękuje za zainteresowanie.To nie jest do konca moja bida,ale ponieważ zadeklarowałam comiesieczne wpłaty i robię to,chcę jakos psu pomóc.Ogłoszenia w Wyborczej są bezpłatne,ale nie mam namiarów telef.na załozycielkę wątku :angryy:
Sorki za offa,juz się poprawiam.

Posted

rozmawiałam z panem.Zabierze Agaska i przekaże tej pani w Raststatte Ohrenbach.W środę będę wiedziała czy pojedzie w piątek czy w niedzielę.Wyjeżdża zwykle po południu.Dziewczyny muszą się przygotować na oba warianty.
IZIS, odetkaj skrzynkę :cool3: :roll:

Posted

Mysia_ napisał(a):
Czyli potrzebny transport Zabrze -> Wrocław na 7 lub 9 marca? :razz:

zgadza się, tak,żeby Agasek był u nas tak ok.16.

Mysia ,podaj mi swój telefon w razie awarii dogo.

Posted

wszystko wskazuje na to ,że dziś o 15 wyruszą w podróż do Niemiec 2 sunie z tutejszego schroniska.Miały jechać razem z Agaskeim,ale wczoraj nagle sytuacja się zmieniła i jadą dziś.KOsztowało mnie to parę telefonów do Niemiec,nie mówiąc o miejscowych. Ale to nic,najważniejsze,żeby pojechały.
Transport Agaska aktualny i mam nadzieję,że nic się nie zmieni.

Posted

:placz::placz::placz::placz::placz::placz::placz::placz::placz:
Jestem tak zdenerwowana,że sobie nawet nie wyobrazacie :shake:
Sunie zosatły zapakowane do samochodu,miały wyścieloną folię i koce,przywiązane,od rana nic nie jadły.Pan z psami , a ja z wolontariuszką ruszyliśmy w swoje strony.Może po 3 minutach dzwoni pan,że ujechał ok.500 m i sunie się skoopały,jest taki smród,że sprząta i on dalej nie pojedzie z nimi,bo nie będzie co chwilę zatrzymywał i sprzątał i prawie rzygał od smrodu.
Pojechałyśmy do niego.Faktycznie któras alboobie porobiły się ,nie tak tragicznie ,ale na rzadko.Próbowałam użyć wszelkich forteli,żeby chociaz zabrał tę starszą ,która w Polsce ma małe szanse na dom,ale nie dał sie przekonać.Powiedział,że po powrocie zadzwoni porozmawiać w sprawie Agaska,któero przewozu nie wykluczył. Nie wiem co robić :angryy:

Mam jednak o jedno doświadczenie więcej.Psu nie należy dawać jeść przez dobę przed jazdą,pójść z nim na dłuższy spacer i ewentualnie dać coś na spanie.
NIe wiem czy sunie się porobiły z powodu stresu czy po prostu tak mają, czy tez nie wyrobiły sie przed jazdą.
Co Wy o tym sądzicie?
Strasznie dużo mi nerwów zzarła ta syutacja,( to nie jest najważniejsze)żeby chociaż z pozytywnym zakończeniem:-(

Posted

Tak pomyślałam,zresztą on sprawdzi się już w podrózy do Wrocławia.
Pan dzwonił do mnie przed chwilą juz z terenu Niemiec,że bardzo mu przykro,że zawiódł.Uspokoiłam go,że nie ma obowiazku wąchać przez 8 godzin psich g.Licze jednak na to ,że chociaz Agaska weźmie. :roll:Obiecał,że zadzwoni po powrocie,a jest słowny.