Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

W Jaworznie w dniu 03.04.2008 w Miejskim Centrum Kultury- Hala Widowiskowo-Sportowa, centrum Jaworzna ul. Grunwaldzka w godzinach od 8 do 16 odbędzie się zbiórka krwi.
Po rozmowie z Panem Prezesem i przedstawieniu sprawy uzyskalam informację, że zebrana krew A Rh- będzie przeznaczona dla Włodka.
ZAPRASZAM WSZYSTKICH CHĘTNYCH- KAŻDA KREW BĘDZIE POTRZEBNA!!! Postarajcie się podjechać- ratujemy życie!!!!

• Replies 6.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Właśnie wróciłam ze szpitala.Wysikałam psy i muszę napić się kawy oraz odpocząc chwilkę.Jestem skonana,ale forma nie jest ważna.Chodzi tylko o to,ze jeżdże samochodem i czasem już mam mroczki.
Włodek jest po operacji,leży teraz na Oddziale Chirurgicznym.Jest opanowane krwawienie.Nie było na szczęście koniecznosci resekcji żoładka.
Profesor tłumaczył mi co robil,ale po pierwsze było to za bardzo medyczne,a poza tym jestem tak skołowana,zę nie docierało do mnie wiele.
Dziękuje Wam wszystkim za wsparcie i modlitwy.Będzie jeszcze długo potrzebne.
Więcej postaram sie napisać później.

Posted

czy mozna oddac inną grupe krwi??
szpitale przeciez sie wymieniają:cool3::cool3:
czy krew jeszcze potrzebna??
jesli tak to poprosze dokładne dane osoby i szpital w którym lezy.

Posted

Czekałam cały czas na tę wiadomość... co za ulga... Dobrze, że stan Włodzia się poprawił, choćby troszeczkę. Operacja to brzmiało bardzo poważnie...Trzymajmy nadal kciuki, aby było teraz tylko lepiej.

Edytko, koniecznie odpocznij, bo sama wpędzisz się w jakieś nieszczęście... wiem, jakie to trudne, ale to konieczne, bo organizm nie jest niezniszczalny...

Posted

Potrzebna krew (każdej grupy) na tzw. wymianę (Wy dajecie np A Rh+, a Włodek dostaje tu A Rh-) !!!! Krew można oddawać w całej Polsce, z zaznaczeniem dla kogo!

Tu wszelkie info na temat oddawania krwi: http://www.rckik-katowice.com.pl/

Przy oddawaniu krwi trzeba zaznaczyć dla kogo. A oto dane:
WŁODZIMIERZ GWÓŹDŹ, Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. św.Barbary w Sosnowcu, oddział neurologiczny

Posted

Dziękuję Kochani.Tylko w tej chwili to jest Oddział Chirurgiczny.Na razie musi tam zostac.Wszystko to jest niesamowicie skomplikowane,bo przecież leczenie neurologiczne nie jest zakończone.:shake:

Posted

Tu wiadomość z prawidłowym oddziałem:

Jak najbardziej można oddawać krew (każdej grupy) na tzw. wymianę (Wy dajecie np A Rh+, a Włodek dostaje tu A Rh-) !!!! Krew można oddawać w całej Polsce, z zaznaczeniem dla kogo!

Tu wszelkie info na temat oddawania krwi: http://www.rckik-katowice.com.pl/

WŁODZIMIERZ GWÓŹDŹ, Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. św.Barbary w Sosnowcu, oddział chirurgiczny

Posted

Zaraz - jak tylko zakończy sie rejestracja - napisze prośbę na forum krewniacy.pl

Czytam narazie to forum i też znalazłam wiadomości o zaświadczeniach

"Konieczne jest pobranie zaświadczenia, które należy wysłać na adres:"
"tak przesłanie zaświadczenia jest konieczne ,niestety taka formalnośc ale mozecie przesłać to poprostu pocztą zwyklym listem "

Wygląda na to, że zaświadczenie można wysyłać na adres domowy.

PRZYGOTOWANIE SIĘ DO ODDANIA KRWI

Kandydat na dawcę krwi lub dawca krwi powinien:

• W ciągu doby poprzedzającej oddanie krwi wypić ok. 2 l płynów (woda mineralna, soki).
  • Być wyspanym.
  • Spożyć lekki posiłek (np. pieczywo, chuda wędlina, ser biały, dżem).
  • Wykluczyć z diety tłuszcze pochodzenia zwierzęcego : mleko, masło, kiełbasę, pasztet, śmietanę, rosół, tłuste mięso oraz jajka orzeszki ziemne i ciasta kremowe.
  • Ograniczyć palenie papierosów.
  • Nie zgłaszać się do oddania krwi jeśli jest przeziębiony (katar) lub przyjmuje leki.
  • Nie przychodzić do oddania krwi po spożyciu alkoholu !!!
  • Koniecznie przeczytać Informacje o chorobach zakaźnych dla krwiodawców
Zgłaszający się do oddania krwi należy posiadać przy sobie dokument ze zdjęciem, potwierdzający tożsamość:

• dowód osobisty,
  • legitymację szkolną lub studencką,
  • książeczka ubezpieczeniowa,
  • prawo jazdy,
  • paszport,
  • dawca wielokrotny - również legitymację HDK PCK.
KWESTIONARIUSZ

Kandydat na dawcę krwi musi posiadać nr PESEL, oraz powinien posługiwać się językiem polskim w mowie i piśmie w stopniu, który umożliwi mu bez udziału osób trzecich samodzielne zrozumienie treści kwestionariusza, który otrzyma podczas rejestracji oraz pytań związanych z wywiadem lekarskim. Z wypełnionym kwestionariuszem udajemy się do pracowni analitycznej.

Przykładowy kwestionariusz do pobrania (120 kb)

http://bractwo.polskispirytus.com/kr...php?page1=krok

Posted

[quote name='mariee']Gdzie krew trzeba dostarczyc?Krew oddajesz w najbliższej stacji krwiodastwa lub szpitalu, który zajmuje się pobieraniem.

WŁODZIMIERZ GWÓŹDŹ, Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. św.Barbary w Sosnowcu, oddział chirurgiczny

Rozmawiałam chwilkę z Edytą. Włodek jest biedny i obolały. Profesor powiedział, ze krwotok opanowany (ale krew wciąż potrzebna do przetoczeń! Wczoraj Włodek miał 7% hemoglobiny :placz:), stan jest bardzo ciężki, ale nie ma zagrożenia życia.
Edyta poszła się na chwilę położyć.

Posted

Mariee dała mi znać.

Skontaktowałam się z moim lokalnym punktem Krewniaków(Zamość), dałam znać szefowi, powiadomiłam znajomych krwiodawców i wszystkie 200 osób z gg... Zaraz będę dzwonić po ludziach... I czekam....

Ja niestety krwi oddać nie mogę. :placz:

Posted

Mam następnego chętnego, o ile uda mu się wyrwać z pracy... Mam nadzieję, że szef zrozumie...:roll:

EDIT: Wrzuciłam tez ogłoszenie na miau.pl

Posted

ladySwallow napisał(a):
Mam następnego chętnego, o ile uda mu się wyrwać z pracy... Mam nadzieję, że szef zrozumie...:roll:
Szef nie ma wyjścia, musi zrozumieć :cool3:. Powiedz koledze, żeby wziął ze stacji zaświadczenie o oddawaniu krwi. Szef będzie musiał potraktować ten dzień jako wolny od pracy, pełnopłatny, urlopowy (ale nie "zabierany" z normalnej puli dni urlopowych).

Posted

Maciaszek - tak właśnie poradziłam :)

EDIT: Przypomniałam sobie, że mam koleżankę z klasy licealnej w Sosnowcu <skleroza> ... Napisałam i czekam na odpowiedz

Posted

Krew będzie potrzebna przez długi okres czau i to w dużych ilościach. Z tego co mówiła Pani Edyta zrozumiałam że około 2 jednostek dziennie, więc jedna czy dwie osoby oddające krew nie wystarczą :(