Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 6.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Albiemu Nie tylko Ty... Czytam, choć wcale nie chcę (a raczej boję się co mogę tu jeszcze przeczytać) każdą wzmiankę w tym wątku. Śledzę każdy dzień Brajla, każdą opinię, szczególnie to co pisze p. Edyta lub osoby bezpośrednio związane od początku z tą sprawą. Wstaję rano i myślę o tym co przydarzyło się temu cudownemu psu, płaczę z żalu lub wzruszenia czytając o nim i zasypiam myśląc o tym co przeczytałam. Wiele osób połączył w jakiś sposób Brajl. Modlę się, żeby nasze myśli i łzy, poświęcenie p. Edyty i Twoje zaangażowanie w wydostanie psa ze schroniska dało efekty, żeby Brajl już więcej nie cierpiał.

Posted

Biedny Brajl :(. Tyle już wycierpiał, a tu się okazuje, że to jeszcze nie koniec :(.

Nie miałem nigdy jeszcze doświadczeń osobistych z mediami, ale zalecałbym ostrożność, żeby chęć nagłośnienia sprawy nie została przez nich wykorzystana jedynie jako tania sensacja. Trzeba zadbać o to, żeby sprawa była odpowiednio przedstawiona. Należy wykorzystać tą możliwość i spróbować dowiedzieć się czegoś więcej na temat przeszłości Brajla, ale nie można zapomnieć o naświetleniu problemu znieczulicy jako problemu społecznego, gdyż w tym tkwi źródło zwierzęcych nieszczęść.

Życzę Brajlowi szybkiego powrotu do zdrowia. Teraz ma już powód, żeby walczyć o przeżycie, bo w końcu znalazł dom, w którym czekają go już tylko szczęśliwe dni. Wierzę, że wszystko będzie dobrze. Jakiś czas temu zagłodzony niemalże na śmierć bernardyn Medar też walczył długi czas o przeżycie, ale udało się go uratować, bo cuda się zdarzają (z małą pomocą miłośników zwierząt :)).

Posted

Brajlusiu, wyzdrowiej!!!!
Te dolegliwości, które ma ten biedny i skrzywdzony psiak są niemal identyczne jak Moja Żmigrodzka Foka:placz:. U Foki te "dolegliwości" powstały na wskutek długo trwałego głodu. Miała żyć tydzień, bo nie mozna było przeprowadzić operacji, ponieważ nie ma krzepliwości krwi, ale Żyje szczęśliwie a w styczniu będzie dwa lata. Myślę że na Brajlusiu ktoś robił doświadczenia:angryy::angryy::angryy:

Posted

Straszne. Może to opisać do interwencji z Polsatu?
Trzeba by znaleźć tego psychopatę co to psiakowi zrobił, żeby już nie mógł więcej nikogo tak skrzywdzić.

I guzik mnie obchodzi czy to ktoś zrobił fachowo czy nie
- normalny nie był, a co za tym idzie stanowi zagrożenie dla społeczeństwa.

Poćwiczył sobie na psie a za niedługi czas zrobi to samo jakiemuś bezdomnemu albo samotnej osobie o którą nikt się nie upomni. I jeszcze język temu komuś obetnie, żeby nie mógł go wydać. :angryy:

I jeśli tego nie zrobił właściciel to dlaczego go nie szuka?
Moim zdaniem właściciel jest w to zamieszany - nawet jeśli oddał psa komuś, bo np. jak połowa Polski ostatnio wyjeżdżał na stałe gdzieś tam to ponosi winę bo nie sprawdził komu oddaje.

Trzeba znaleźć tego co tak okaleczył psa bez znaczenia czy dla doświadczeń czy do walk psów czy z jakiejś chorej zemsty...
Znaleźć zanim będzie za późno... a w tym może pomóc tylko nagłośnienie sprawy.

Dajcie hasło że wolno i ze nie zaszkodzi to psiakom co zostały w schronisku to ruszę temat.

Posted

Jedno jest pewne: gdyby nie Edyta i jej bliscy, Brajla już nie byłoby. Myślę dzisiaj o Serwie, Majmonie, Bolku... Te psy też doświadczyły nieprawdopodobnych cierpień i krzywd, wyrządzonych im przez zwyrodnialców, a jednak znalazły najwspanialszą opiekę i cudowne domy, w których odżyły. Mam nadzieję, że tak będzie z Brajlem: miłość i opieka, jakimi go otoczono, z pewnością zaprocentują. Miliony serdeczności.

Posted

Dziekuję Czarodziejko za info do kogo się zgłosić, z tego co przeczytałam wychodzi na to, że Właściciele Brajla będa potrzebowali dużo środków na leczenie Psinki.
To przerażające co czytam na temat Jego przeszłości, takie okrucieństwo nie mieści się w głowie, żadne okoliczności prowadzące do takiego stanu Zwierzęcia nie mogą zostać usprawiedliwione. I tylko to, że Brajl jest teraz bezpieczny, w tak dobrych rękach, daje pocieszenie.

Posted

"

Trzeba by znaleźć tego psychopatę co to psiakowi zrobił, żeby już nie mógł więcej nikogo tak skrzywdzić. "

Jakiś czas temu wybuchła mała (?) aferka, zwiazana z pośrednikami-handlarzami jeżdżącymi po Polsce i wykupującymi psy (także zbierającymi psy do adopcji) - okazalo się, na zyczenie niemieckiego instytutu badawczego.
W Niemczech kary za tego typu działania są znaczne, więc cóz, przeniesli je do "dzikiej Polski" gdzie nikt się za psami nie ujmie, nie zapyta, jaki był ich los.

Otóż profesor prowadzący badania zgłosił pośrednikom chęć nabycia dużej liczby psów - w określonym wieku i płci - ale "żeby im usunięto gałki oczne bo nie będziemy się tym w naszym instytucie zajmować".

Więc...

... wnioski nasuwają się same.
:-( :mad:

Posted

[quote name='Kazoo']Biedny Brajl :(. Tyle już wycierpiał, a tu się okazuje, że to jeszcze nie koniec :(.

Nie miałem nigdy jeszcze doświadczeń osobistych z mediami, ale zalecałbym ostrożność, żeby chęć nagłośnienia sprawy nie została przez nich wykorzystana jedynie jako tania sensacja. Trzeba zadbać o to, żeby sprawa była odpowiednio przedstawiona. Należy wykorzystać tą możliwość i spróbować dowiedzieć się czegoś więcej na temat przeszłości Brajla, ale nie można zapomnieć o naświetleniu problemu znieczulicy jako problemu społecznego, gdyż w tym tkwi źródło zwierzęcych nieszczęść.

własnie zastanawiam się jak to zrobić, to jest psychopata jakiś i boję się, że jak w mediach usłyszy o sobie to rozkwitnie. Wezmę zdjęcia Brajla i porozmawiam ze specjalistą, może uda się coś powiedzieć o tym zwyrodnialcu, psychopacie. Trzeba naprawde się zastanowić słuchajcie. Ja już myślałam o rozwieszeniu ogłoszeń że piesiek tęskni a dla kogos kto zna właściciela będzie nagroda pieniężna. Sama nie wiem ...

Posted

To straszne, powinniśmy dążyć do prawdy i walczyć o ukaranie, Brailowi i tak już nic nie zaszkodzi, widzę że większość oprawców psów nawet tych z dogo nie ponosi żadnej kary.

Posted

monita napisał(a):
Piękne zdjęcia - aż łezka kręci się w oku ...

no mnie za kazdym razem jak wchodzę na ten wątek łezka się w oku kręci...
Cudownie że Brajl ma wspaniały domek:)
Dużo szczęścia i miłości zycze Ci piesku!!!

Posted

A ja dziś spacerowałem z Brajlem :lol::lol::lol: Jego stan już jest lepszy , dostaję leki , ma podrażnioną wątrobę niestety:shake: Ale wam powiem że dziś przy mnie też zaszczekał :cool3::cool3::cool3: Kochany jest po prostu :loveu::loveu:

Posted

Cytuję Edytę :

Dziękuję raz jeszcze za wszystkie kciuki,ciepłe słowa i wsparcie finansowe.
Moi Kochani,po ostatnich straszeniach mnie co do zbiórki pieniedzy,boję się już wymieniać darczyńców,abyście mając dobre serca,nie mieli Boze broń kłopotów.
Dlatego będę dziękowała na priva,jeśłi będę znała nick,jeśłi nie,to i tak wiecie o kogo chodzi,a i ja i Brajl dziękujemy z całego serca.

Na pewno każdy grosz spozytkujemy na potrzeby Brajla i na pewno nie będzie to butelka CIF-u ,jak mi zarzucono.Chyba wogóle niektóre osoby nie zrozumiały moich intencji,gdy stawiałam pewne pytania pod adresem AFN-u i wcale nie chodziło o Brajla.
Natomiast zarzut,ze adoptowałam Brajla ze względów materialnych,pewnie chcąc się wzbogacić na tym psim nieszczęściu uważam za obrzydliwy.Nie zamierzam z tym polemizować,bo jest to poniżej mojej i mojego męża
godnosci

Wracamy do Brajla.

Biegunka opanowana,biedak dostaje zastrzyki i leki.Byliśmy dzisiaj ponownie u weta,pozostałe wyniki badań na razie są kiepskie.Jest stan zapalny trzustki,wiec kolejne leki juz wprowadzono.Jesłi dalej utrzyma sie stan jelit taki jak dotychczas i będą nawracajace biegunki,to wprowadzimy kolejny lek.Zresztą w przypadku Brajla moze zaistnieć identyczna sytuacja jak u Bony:leki na trzustke,jelita i padaczkę,codziennie do końca życia.Tyle,ze w przypadku Brajla odpada padaczka.Za to moze byc koniecznosć leków związanych z drogami moczowymi.Te pogrubione ścianki świadczą o przebytym silnym zapaleniu pęcherza,pewnie nieleczonym.
Na razie zajmujemy się unormowaniem przewodu pokarmowego.W przyszłym tygodniu na pewno bedzie odrobaczony,bo wysoki poziom leukocytozy świadczy o zarobaczeniu,pomijając oczywiście stan zapalny.
Jutro kolejna terapia.
Fakturę dostaniemy dopiero po zakończeniu leczenia całościowo,bo w tej chwili nie ma to sensu.Leki i tak musimy kupić w aptece.

Moi Drodzy,chciałam wkleić fotki z lecznicy,ale jestem ciemna i nie potrafię ich zgrać z komórki.Syn nie ma na razie czasu,wiec musicie troszkę pocszekać.
Dzisiaj mieliśmy miłe spotkanko,bo towarzyszył nam nieoceniony Peter,a poza tym Brajl miał okazję do spotkania z Mili

Posted

Peter Beny napisał(a):
Cytuję Edytę :

Dziękuję raz jeszcze za wszystkie kciuki,ciepłe słowa i wsparcie finansowe.

Na pewno każdy grosz spozytkujemy na potrzeby Brajla i na pewno nie będzie to butelka CIF-u ,jak mi zarzucono.Chyba wogóle niektóre osoby nie zrozumiały moich intencji,gdy stawiałam pewne pytania pod adresem AFN-u i wcale nie chodziło o Brajla.
Natomiast zarzut,ze adoptowałam Brajla ze względów materialnych,pewnie chcąc się wzbogacić na tym psim nieszczęściu uważam za obrzydliwy.Nie zamierzam z tym polemizować,bo jest to poniżej mojej i mojego męża
godnosci

Proszę o numer konta na ktory mogę wpłacić parę groszy dla Edyty. Edytko, kup sobie dobre winko i czekoladki. Należy Wam się, Tobie i Twojemu Mężowi. Należy się za stres i poświęcenie czasu dla Waszej psiej rodzinki. Jeśli zechcesz kupić kilogram szynki to też nie będę miała pretensji.

Posted

Ci, którzy posądzają osobę ratującą tak skrzywdzone stworzenie o wyrachowanie związane z pozyskiwaniem pieniędzy powinni się wstydzić. Opieka nad tym psem, to ciągłe wizyty w lecznicy, dojazdy, lekarstwa, zastrzyki, karma i opieka. Nawet ten Cif jest uzasadniony. Co za ohydne podejście...

Posted

mnie mdliło jak czytałam i stwierdziłam, że szkoda wogóle się odzywać na forach, poprostu gadałam z Edytą telefonicznie. Co można napisać na takie PIERODŁY? Cala ta szarpanina przysłoniła szczęście skrzywdzonego psa i olbrzymią z niego radość Edyty, kobiety o naprawdę wielkim sercu ...