lusia22 Posted January 17, 2007 Posted January 17, 2007 Duszek obawiam się, że weterynaryjna karma jest bardzo droga ale zobaczę, w sumie Nika nie jest wrażliwa w ogóle jeśli o przewód pokarmowy chodzi, to nie wiem czy sens jest wydawac tyle pieniędzy an sensible Anusia, myślę że Alutka je mneij bo jest dojrzalsza, taki 10 - miesięczny piesek potrzebuje mniej kalorii, bo już właściwie nie rośnie, albo po prostu jest wybredna i trzeba ją brutalnie jeden dzień przegłodzic Quote
Anusia & Alutka Posted January 17, 2007 Posted January 17, 2007 Różnica w cenie karm weterynaryjnych i zwykłych to są grosze. Ostatnio sprawdzałam yorka, to zwykła karma kosztowała 42 zł/1,5kg a weterynaryjna 45zł. Przy karmie sensible nie tyle chodzi w przypadku zdrowego psiaka o jego przewód pokamowy, co o smak karmy. My wcześniej miałyśmy jakiegoś zwykłego juniora, to ala nawet na niego nie spoglądała. Alutka je yorka tylko je go bardzo mało. No ale widocznie tyle potrzebuje. Quote
lusia22 Posted January 17, 2007 Posted January 17, 2007 jeżeli tak to jak skończy nam sie hills to pojde do kliniki po srebrną wersje RC, niech pies tez cos ma od życia. Dzisiaj odstała gotowaną pangę i to był dopiero szał, chodzi teraz za mną krok w krok z tymi oczyskami błagającymi o jeszcze.... Quote
koregra Posted January 17, 2007 Posted January 17, 2007 Też bym tak chciała, żeby Cori się prosiła o jedzenie. Mój chudzielec niedługo zniknie. Wciskam na siłę w nią royala sensible bo jeszcze mam dużo zapasów. Cori się ostatnio rzuciła na bento kronen Jest bardzo drobniutka takie okruszki i bardzo wilgotna. Nie znam się jeszcze dobrze na karmach i nie wiem jaka jest jakościowo, może ktoś inny się wypowie, może za jakiś czas na nią przejdę jeśli to dobra karma. [URL]http://www.bento-kronen.pl/dog_premium_mini_growth.htm[/URL] Quote
Anusia & Alutka Posted January 17, 2007 Posted January 17, 2007 Wiesz Kamilko patrze na skład obu karm i jest on porównywalny. Zaraz Ci napiszę jak to wygląda przy porównaniu :) Bento: 32 % PROTEINY 21 % TŁUSZCZ 3 % BŁONNIK 8 % MINERAŁY 27 % WĘGLOWODANY 9 % WODA Royal 30% proteiny 22% tłuszcze 4% minerały reszta nie jest wyszczególniona. Quote
Anusia & Alutka Posted January 17, 2007 Posted January 17, 2007 własciwie sklad porownywalny ale nie wiem jak to wyglada jakosciowo. Moze ktos z forumowiczow podawal tą karmę? Quote
Upiór Posted January 17, 2007 Posted January 17, 2007 [quote name='Jussi&Toffi']Ehhh:look3: :niedowia: :niewiem:[/quote] Smutno... ale ja zdaję się jak raz i czytalam ze np. Chicken Soup jest w Polsce:roll: w sklepach moze i nie ma, ale moze ktos sprzedaje to przez Internet? naprawdę warto wam porozglądac się, bardzo dobre jedzonka, skladniki tylko naturalne:cool1: Quote
Upiór Posted January 17, 2007 Posted January 17, 2007 [quote name='lusia22']czy to mkożliwe żeby po RC niunia moja miała matową, niemiłą sierśc, teraz tak skojażyłam, że jak jadła tylko tą karmę to się pogorszyła bardzo stan włosków, ale żeby aż tak zaczęli paprac:shake: teraz na hillsie wszystko wraca do normy i chyba tak zostanie narazie, jak mam wydac 30 zł na kilogram karmy, która szkodzi psu ( bo przecież jak sierśc się psuje to cały organizm nie pracuje jak należy) to ja podziękuję. a jeszcze miałam spytac : co sądzicie o eukanubie? pytałam pana w sklepie powiedział, że to ta sama półka co royal i hills, ale jak pies nigdy eukanuby nie jadł to nie zje. chyba po prostu przestawie psa na domowe jedzenie, tylko jak je prawidłowo zbilansowac?[/quote] ja to bym nigdy nie wybierala Eucanuby...:shake: Quote
Anusia & Alutka Posted January 17, 2007 Posted January 17, 2007 Tylko naturalne? :crazyeye: Oj... to jak to musi wyglądać cenowo... Quote
agoosia Posted January 17, 2007 Posted January 17, 2007 Powiedzcie mi czy cos sie stanie jak7/8 miesieczny psiak dostanie teraz juz karme dla psow powyzej 10 miesiąca?? wiem ze sie tak robic nie powinno ale kupilam taką przez pomylke :/ Quote
melinda:-) Posted January 17, 2007 Posted January 17, 2007 ja kiedys miał probki royala dla starszych psów powyzje 10 miesiaca ten royal canin yorkshire terrier jak jeszcze moje były małe i im dawałam i nic nie było...a teraz daje im czasami royala mini junior bo wiem ze im smakuje a czasami tego dla duzych yorków;) Quote
lusia22 Posted January 18, 2007 Posted January 18, 2007 nic absolutnie sie nie stanie ja od 8 miesiąca daje karme dla dorosłych, bo junior był za bardzo kaloryczny i nika zaczęła rosnąc w szerz. pozdrawiam Quote
duszek01 Posted January 18, 2007 Posted January 18, 2007 [quote name='melinda:-)']ja kiedys miał probki royala dla starszych psów powyzje 10 miesiaca ten royal canin yorkshire terrier jak jeszcze moje były małe i im dawałam i nic nie było...a teraz daje im czasami royala mini junior bo wiem ze im smakuje a czasami tego dla duzych yorków;)[/quote] Ja teraz karmie moje psiaki tylko Royalkiem dla szczeniąt,oczywiscie ze wzgledu na Mersedes. Frida i Fiona należą do tych chudych ,wiec na pewno nic im sie nie stanie. Quote
agoosia Posted January 18, 2007 Posted January 18, 2007 dzieki.. balam sie juz ze krzywde moge jej tym wyrządzic Quote
Berek Posted January 18, 2007 Posted January 18, 2007 " Tylko naturalne? :crazyeye: Oj... to jak to musi wyglądać cenowo..." O rany, nie tak źle. :lol: Wszystkie moje psy (w liczbie 5, w tym 4 yorki + jedno duże zwierzę) są wyłącznie na naturalnym jedzeniu. Jakoś sobie radzimy... :lol: Quote
lusia22 Posted January 18, 2007 Posted January 18, 2007 czasem naturalnie znaczy naprawde drogo! np, moja psina z ryb je tylko pangę i łososia- innych nie ruszy! mięso też musi byc chude najlepiej wołowinka lub polędwica! więc dostaje takie rarytasy co jakiś czas. ona nawet w winach gustuje! ale tych z wyższej pólki , sophi za 7 zł nie powącha nawet!! nie myślcie oczywiście,że ja poję alkoholem psa, kiedyś dałam jej sophie do powąchania i zwiała, ale za to jak na stole zostawiłam w kieliszku lepsze wino to wychłeptała nie wiem kiedy!! zauważyłam jak kończyła :/ na szczescie duzo tego nie bylo, ale jak na 3 kg ciała, to jak dla mnie chyba ze 3 butelki!! Quote
Anusia & Alutka Posted January 18, 2007 Posted January 18, 2007 Dziewczynki ja nie o tym. Mowa jest o jedzonku suchym, które składa się tylko z naturalnych składników. Quote
Upiór Posted January 18, 2007 Posted January 18, 2007 [quote name='Anusia & Alutka']Dziewczynki ja nie o tym. Mowa jest o jedzonku suchym, które składa się tylko z naturalnych składników.[/quote] super, tak trzymac:multi: Quote
Berek Posted January 18, 2007 Posted January 18, 2007 "Mowa jest o jedzonku suchym, które składa się tylko z naturalnych składników." :crazyeye: A jak oni to osiągają? Bez chemii i konserwantów? Liofilizują? Jaka to firma...? Quote
Anusia & Alutka Posted January 18, 2007 Posted January 18, 2007 Vici, czy to ta karma? Chicken soup. [url]http://www.e-karma.pl/pl/kat/1[/url] A tu jest canidae [url]http://www.rino.pl/[/url] a tu Eagle Pack: [url]http://www.petfoodworld.com.pl/[/url] Quote
Upiór Posted January 19, 2007 Posted January 19, 2007 [quote name='Anusia & Alutka']Vici, czy to ta karma? Chicken soup. [URL]http://www.e-karma.pl/pl/kat/1[/URL] A tu jest canidae [URL]http://www.rino.pl/[/URL] a tu Eagle Pack: [URL]http://www.petfoodworld.com.pl/[/URL][/quote] tak, te. Naprawdę polecam, duzo moich znajomych karmią swoje psy wlasnie tymi karmami i psy czują się swietnie, nie mają juz tyle klopotow co wczesniej: juz nie czeszą się, nie mają lupiezy, siersc blyska... Są to na swiecie przyznane karmy, wystarczy wam pojsc do jakiegos znanego angielskiego lub amerykanskiego forumu i przeczytacie, ze tam wlasnie psy i jedzą takie karmy:cool1: Quote
Anusia & Alutka Posted January 19, 2007 Posted January 19, 2007 O pojawiłaś się :) A jak to jest z yorkiem? Royal ma w swoim składzie witaminy potrzebne yorkom, a karma dla wszystkich psów ma tylko te ogólne. Quote
Upiór Posted January 19, 2007 Posted January 19, 2007 szkoda ze wy tu w Polsce prawie nie znacie rosyjskiego, dalamby link do forumu, w ktorym jest porownano wiele karm, tam bardzo dobrze widac, ktore skladniki w niektorych karmach są bardzo niskowartosciowe dla naszych psow, a ktore w ogole mogą wywolac alergię... No ale nic takiego, ja juz wam podalam nazwy tych dobrych, teraz tylko od was zalezy jak zdecydujecie karmic swoje pieski;) p.s. moze wlasnie dobra karma i jest przyczyną dobrej siersci mojej Jeannie:p duzo kto z was pytaliscie jak ja mogę nie uzywac olejkow czy spray'ow, tak to i mogę. Po prostu raz w tygodniu myję szamponem i potem jeszcze balzam nakladam, to wszystko. I w trakcie tygodnia więcej nic nie robię, po prostu na sucho przeczesam i po sprawie;) Zyczę powodzenia:cool1: Quote
Recommended Posts