a_niusia Posted September 18, 2012 Posted September 18, 2012 za kilka lat we wszystkich krajach czlonkowskich fci bedzie zakaz kopiowania. na szczescie w polsce sa zwiazki przyjaciol psa i kota rasowego czy cos w tym stylu i tam sobie zawsze bedziecie mogli kupi kopiowanego szczeniaczka. Quote
filodendron Posted September 18, 2012 Posted September 18, 2012 [quote name='a_niusia'] na szczescie w polsce sa zwiazki przyjaciol psa i kota rasowego czy cos w tym stylu i tam sobie zawsze bedziecie mogli kupi kopiowanego szczeniaczka.[/QUOTE] Ewentualnie dla chętnych dobry pretekst do podróży na wschód - tylko tak ciut dalej niż za granicę, bo z tego co wiem, Litwa, Łotwa i Estonia mają zakaz. Nie wiem, jak Białoruś - tam to wszystkiego można się spodziewać. Ewentualnie Chiny, Meksyk, Chile itp. miejsca, w które cywilizacja dociera z pewnymi oporami :) Quote
Vectra Posted September 18, 2012 Posted September 18, 2012 Jest coś takiego jeszcze jak USA , więc nie trzeba do Chin :) A USA to lata świetlne i przed naszą cywilizacją :evil_lol: Quote
filodendron Posted September 18, 2012 Posted September 18, 2012 [quote name='Vectra']A USA to lata świetlne i przed naszą cywilizacją :evil_lol:[/QUOTE] Naprawdę? Może w NASA ;) W każdym razie miłośnicy Czarka Millana twierdzą, że on dlatego tak bełkoce w swoich książkach, bo inaczej do przeciętnego amerykańskiego psiarza nie da się dotrzeć. To go niby usprawiedliwia ;) Ale jasne - można pójść dalej i się w ogóle wypisać z FCI i mieć problem z głowy (z uszu). Quote
a_niusia Posted September 18, 2012 Posted September 18, 2012 juz widze jak wszystkich chetnych stac na wywalenie 10 tys zl na imporcik z usa. plus jeszcze dodatkowo koszty transportu. Quote
a_niusia Posted September 18, 2012 Posted September 18, 2012 [quote name='filodendron'] Ale jasne - można pójść dalej i się w ogóle wypisać z FCI i mieć problem z głowy (z uszu).[/QUOTE] no wlasnie!!! a to mozliwe juz w polsce, nie trzeba przeplacac, importowac i w ogole liczyc na to, ze ktos w usa sprzeda szczeniaka:))) Quote
Vectra Posted September 18, 2012 Posted September 18, 2012 Skoro ktoś nie rozumie słowa pisanego , to musi wydać opinię na swoją obronę :evil_lol: Nie czytałam jego książek , więc nie wiem czy bełkoce czy racje ma ;) Quote
Vectra Posted September 18, 2012 Posted September 18, 2012 [quote name='a_niusia']no wlasnie!!! a to mozliwe juz w polsce, nie trzeba przeplacac,:)))[/QUOTE] eee tu jesteś w błędzie , na nowej ustawie i nowych tworach stowarzyszeń , będą dopiero kasę klepać ... już są na allegro wymyślne kundelki po kilka tysięcy. Na głupocie i naiwności zarabia się najlepiej. Ja tam lubię FCI i nie zamierzam się z niego wypisywać. Quote
filodendron Posted September 18, 2012 Posted September 18, 2012 [quote name='Vectra']Skoro ktoś nie rozumie słowa pisanego , to musi wydać opinię na swoją obronę :evil_lol: Nie czytałam jego książek , więc nie wiem czy bełkoce czy racje ma ;)[/QUOTE] To przeczytaj - powiesz potem, czy to się Twoim zdaniem załapuje do kategorii "słowo pisane" ;) ;) Quote
a_niusia Posted September 18, 2012 Posted September 18, 2012 nie, nie jestem w bledzie. wiem, ile kosztuje zakup i import szczeniaka z rosji. w usa ceny sa podobne, ale znacznie wiecej kosztuje samo sprowadzenie szczeniaka. i nie sa to ceny, za ktore czlonkowie stowarzyszen powstalych jak grzyby po deszczu w ramach obchodzenia nowej ustawy, oferuja swoje szczeniaki. Quote
Vectra Posted September 18, 2012 Posted September 18, 2012 [quote name='filodendron']To przeczytaj - powiesz potem, czy to się Twoim zdaniem załapuje do kategorii "słowo pisane" ;) ;)[/QUOTE] wiary to ja w żadne książki nie mam , bo one są mało miarodajnym wyznacznikiem życia ;) każdy autor książek o psach , ma swoich zwolenników i przeciwników ... wierzymy w to co chcemy i jesteśmy przeciwni temu w co nie wierzymy ... taka natura ludzka. Tak samo jak z kopiowaniem i kastrowaniem. Quote
a_niusia Posted September 18, 2012 Posted September 18, 2012 tyle ze kopiowanie jest po prostu w naszym kraju nielegalne i staje sie takie w coraz wiekszej liczbie krajow zrzeszonych w fci. i to sa po prostu fakty. niedlugo nie bedzie sie juz dalo kupic kopiowanego szczeniaka. Quote
Vectra Posted September 18, 2012 Posted September 18, 2012 [quote name='a_niusia']nie, nie jestem w bledzie. wiem, ile kosztuje zakup i import szczeniaka z rosji. w usa ceny sa podobne, ale znacznie wiecej kosztuje samo sprowadzenie szczeniaka. i nie sa to ceny, za ktore czlonkowie stowarzyszen powstalych jak grzyby po deszczu w ramach obchodzenia nowej ustawy, oferuja swoje szczeniaki.[/QUOTE] wysyłałam szczeniaka i tu i tu , więc droga powrotna kosztuje tyle samo. Majątek to to nie jest :) Nie ma nic w życiu za darmo. To my w PL jesteśmy przyzwyczajeni , że psy są w cenie pary butów. Na świecie płaci się za luksus posiadania psa. Quote
a_niusia Posted September 18, 2012 Posted September 18, 2012 no nie jest, nie jest. ale psa nie kupuje sie w cenie wysylki. Quote
Vectra Posted September 18, 2012 Posted September 18, 2012 [quote name='a_niusia']ale psa nie kupuje sie w cenie wysylki.[/QUOTE] wow :diabloti: ale wysyłka jest tańsza niż pies :eviltong: Quote
a_niusia Posted September 18, 2012 Posted September 18, 2012 transport szczeniecia kosztuje czesto tyle, ile pelnowartosciowe szczenie kupione w polskiej hodowli. wiec chyba nie za bardzo jest o co sie przepychac. przecietnego polaka na impreze pod tytulem zakup i import szczeniaka z zagranicy, zeby byl on kopiowany po prostu nie stac. poza tym nie jest wcale tak latwo dostac szczenie w dobrej zagranicznej hodowli. pomijajac kwestie finansowe, mam osobiscie nadzieje, ze juz niedlugo przepisy dotyczace kopiowania zostana wszedzie ujednolicone i takie przepychanki sie skoncza. Quote
Vectra Posted September 18, 2012 Posted September 18, 2012 u nas jest zakaz kopiowania , ale nie ma zakazu posiadania kopiowanego psa. Wwieź kopiowanego psa do Skandynawii :diabloti: znowu jest zakaz , którego nie ma :eviltong: który bije tylko w psy wystawowe , urodzone po 1.01.2012 ... urodzone oczywiście w POLSCE Gdyby prawo było faktycznie ujednolicane do reszty świata ;) był by zapis o zakazie posiadania kopiowanych psów urodzonych po 1.01.2012 nie ważne gdzie urodzone ... mieszkające w PL a jak zawsze jest luka i można bezkarnie z niej korzystać .... i na tym bazują nowe organizacje , bo nie ma zapisu , co to jest pies rasowy i jakie warunki musi spełnić by rasowym go uznać ;) Quote
a_niusia Posted September 18, 2012 Posted September 18, 2012 nie mam kopiopwanych psow i nigdy nie bede takich miala, bo nie jestem zwolenniczka obcinania psom ogonow czy uszu dla zaspokojenia wlasnej proznosci. napisalam juz wyzej-wole sobie kupic sukienke czy isc na zakupy do sephory. poniewaz w polsce jest obecnie zakaz kopiowania, a niektorzy sedziowie wyzej oceniaja psy kopiowane, jest to niesprawiedliwe dla polskiego hodowcy. wiadomo, oczywiscie-przepisy sie nagina. nagina sie jesli w hodowli trafi sie przypadkowe krycie, nagina sie jak ktos chce miec kopiowanego psa. a prawo to prawo. hodowcy nie wolno kopiowac urodzonych w polsce szczeniat i nie powinien tego robic. gdyby zakaz kopiowania i wystawiania takich psow istnial we wszystkich krakach zrzeszonych w fci i byl on egzekwowany, to nie byloby o czym rozmawiac. tak powinno byc, tak by bylo uczciwie. nikt by wtedy nie naginal przepisow, a na ringach wszyscy byliby rowni. Quote
Vectra Posted September 18, 2012 Posted September 18, 2012 Nic się anusiu nie nagina , jest takie prawo więc się z niego korzysta. To ustawodawca daje prawo wyboru :) a to nie jest naginanie prawa .... skutki demokracji :evil_lol: Quote
a_niusia Posted September 18, 2012 Posted September 18, 2012 korzysta sie z prawa?:))) przedstawiajac falszywe zaswiadczenia medyczne, ze pieskowi uszkodzilo ogonek? Quote
Vectra Posted September 18, 2012 Posted September 18, 2012 nie widziałam by ktoś pokazywał takie zaświadczenie :) a skąd wiesz że ktoś miał fałszywe i czemu nie zgłosiłaś tego faktu ? tylko klepiesz w klawisze ? to co robisz jest zgodne z prawem :cool3: sama zarzucasz innym nieuczciwość , rozumiem że oceniasz swoją miarą innych ? :grins: Quote
a_niusia Posted September 18, 2012 Posted September 18, 2012 [quote name='Vectra']nie widziałam by ktoś pokazywał takie zaświadczenie :) a skąd wiesz że ktoś miał fałszywe i czemu nie zgłosiłaś tego faktu ? tylko klepiesz w klawisze ? to co robisz jest zgodne z prawem :cool3: sama zarzucasz innym nieuczciwość , rozumiem że oceniasz swoją miarą innych ? :grins:[/QUOTE] tak, oceniam innych swoja miara. ciebie tez. dlatego tak strasznie jestem rozczarowana, kiedy cisniesz takie bzdury jak powyzej. Quote
Vectra Posted September 18, 2012 Posted September 18, 2012 [quote name='a_niusia']tak, oceniam innych swoja miara. [/QUOTE] da się zauważyć :p jak ktoś łamie prawo , powinnaś jako wzorowy obywatel , zgłosić ten fakt odpowiedniej instytucji , a nie anonimowo klepać w klawisze , snując domysły o złych intencjach każdego człowieka żyjącego na matce ziemi. Może kiedyś poniesiesz konsekwencje swoich niewyparzonych "anonimowych" paluchów , to zaczniesz inaczej śpiewać :) W necie tak serio nikt nie jest anonimowy :) ale mam nadzieje , że to wiesz. Quote
a_niusia Posted September 18, 2012 Posted September 18, 2012 a ty czyja miara oceniasz ludzi? miara dziadka stacha czy moze miara sasiada? zajmij sie moze lepiej tym, co ty powinnas lub nie powinnas. kolejny raz pokazujesz, ze dyskutyjac z toba mozna sie tylko nieco ubrudzic moralnie. Quote
Vectra Posted September 18, 2012 Posted September 18, 2012 ja nie mam miar , tak jest sympatyczniej :) dziękuje za propozycje :diabloti: może skorzystam , a może nie :evil_lol: oczywiście że dyskusja ze mną , jest dla ciebie nie fajna , bo mam inne zdanie niż ty. dlatego lubię te puste dyskusje , poprawiają mi humor jeszcze bardziej. anusiu mniej piany więcej pogody ducha , a życie staje się piękniejsze. Quote
Recommended Posts