Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='epe']Mnie to niezbyt przekonuje - jak można prowadzić badania np. poznania jakiejś choroby,jej skutków,czy przyczyn na wychodowanym,zdrowym zwierzaku?
Logicznym się wydaje,że potrzebny taki,który jest już chory! Np. badanie chorób oczu - pies ślepy,badanie nerek,wątroby - do tego potrzebne sa raczej zwierzęta z uszkodzeniami spowodowanymi daną chorobą!
A na takie cierpią głównie zwierzeta starsze![/QUOTE]

Masz racje z tym jak myslisz, ja tez tak kiedys myslalem , to jest troche ciezkie do wytlumaczenia, dlatego chcialem ten temat odlozyc na jutro , bo troche pozno , a ja jutro rano mam pare waznych terminow i slysze juz jak mnie lozko wola.
Ale w skrocie, zwierzeta sa przed kazdym doswiadczeniem odpowiednio preparowane zeby odpowiadaly tematowi badan , mozna powiedziec ze sa "robione sztucznie chore", aby naukowcy byli pewni ze jest wlasnie na ta chorobe chory a nie na inna , taniej jest sztucznie przez manipulacje genow czy wstrzykiwanie roznych preparatow zrobic chore zwierze jak prowadzic droga diagnostyke majaca na celu dojscie do tego na co jest naprawde chore . W hodowlach zwierzat doswiadczalnych zarowno w Polsce jak zagranica sa zwierzeta trzymane czasami w sterylnych warunkach, choroby bakteryjne ,wirusowe itd moga przeciez prowadzic do falszywych wynikow badan. Ja wiem ze to brzmi drastycznie, ale w niektorych hodowlach sa przeprowadzane operacje na zdrowych zwierzetach, wycinane sa im rozne organy na zamowienie i wtedy tak zmienione sztucznie spreparowane zwierzeta sa przeznaczone do doswiadczen .Te "Choroby " sa jak na zamowienie z katalogu. Jutro pare faktow na ten temat.
Jezeli chodzi o mnie , to jestem zazylym przeciwnikiem wszelkich badan na zwierzetach.
Ale widze powoli swiatlo w tunelu , coraz wiecej , zwlaszcza na zachodzie szukane sa metody alternatywne przynoszace szybsze i dokladniejsze wyniki badan, no i o wiele tansze.

Posted

[B]epe- [/B]wroce jeszcze szybko do twojego przykladu
"Logicznym się wydaje,że potrzebny taki,który jest już chory! Np. badanie chorób oczu - pies ślepy"

To jest normalne logiczne myslenie, tez tak myslalem, z tego co wyczytalem jest wlasnie na odwrot,
dam inny przyklad -oni nie biora sparzonego jakas substancja zraca psa z ulicy do badan ,tylko na zamowienie jest zdrowy pies z hodowli doswiadczalnej taka substancja oblewany i wtedy sa prowadzone doswiadczenia.

Posted

To jak nie logika,to ekonomia;) -po co przepłacać za psa z hodowli,jak ten z ulicy,czy np.Grecji,Rumunii,Polski,a zwłaszcza Polski,bo transport tanszy!:cool3: - będzie kosztował mniej?
Mnie również chodzi bardziej o badania medyczne,więc zdrowy pies do badań nad danymi schorzeniami,czy też lekami na dane schorzenie - jest raczej bezwartościowy?:cool3:

Posted

[B]epe[/B]-nie wiem teraz czy ty mnie nie rozumiesz albo ja ciebie zle zrozumialem
Z tego wlasnie wynika ze pies chory i stary jest bezwartosciowy i nie zdatny do doswiadczen.
Gdyby bylo mozna prowadzic efektywne badania na kazdym kundelku to by juz dawno swiecily schroniska pustkami!a takie h hodowle zwierzat doswiadczalnych nie mialy szans na przezycie!
No i wlasnie to jest ten fenomen tego forum, ze mozna pisac co sie chce a kazdy przekreci to sobie tak jak mu w jego kram pasuje.

Posted

Whinston!
Widzę,że każde z nas pozostanie przy swoim zdaniu!;)
Ja nie piszę o byle jakich kundelkach - one są bezwartościowe dla badań medycznych!
Jak można badać np.wpływ nowego leku np. na schorzenie trzustki u psa ze zdrową?:evil_lol: Co innego pies ,który ma ją już chorą!
A skąd wiesz jakie psy, schroniska polskie "typują" na grupowe wyjazdy? Może mają wskazania,aby jechały te chore?
Jeszcze raz napiszę - zbyt duże ilości wywożonych psów! TO rodzi podejrzenia,zwłaszcza,że schroniska niemieckie są pełne!
Dlatego tak potrzebna jest transparentność działania organizacji i ich wiarygodność! Aby móc śledzić losy psów,którymi się zajęli;)

Posted

[quote name='epe']Whinston!
Widzę,że każde z nas pozostanie przy swoim zdaniu!;)
Ja nie piszę o byle jakich kundelkach - one są bezwartościowe dla badań medycznych!
Jak można badać np.wpływ nowego leku np. na schorzenie trzustki u psa ze zdrową?:evil_lol: Co innego pies ,który ma ją już chorą!
A skąd wiesz jakie psy, schroniska polskie "typują" na grupowe wyjazdy? Może mają wskazania,aby jechały te chore?
Jeszcze raz napiszę - zbyt duże ilości wywożonych psów! TO rodzi podejrzenia,zwłaszcza,że schroniska niemieckie są pełne!
Dlatego tak potrzebna jest transparentność działania organizacji i ich wiarygodność! Aby móc śledzić losy psów,którymi się zajęli;)[/QUOTE]

Psy w kórych adopcji pomogła DNH w moim przypadku czekały na nową rodzinę czasem kilkanaście tygodni lub nawet kilka miesięcy. Jechały ZAWSZE do domu nie do np hoteliku DNH. Z KAŻDYM psem mam kontakt mailowy, zdjeciowy, czasami telefoniczny....
Życzyłabym sibie zeby polskieorganizacje monitorowały los swoich podopiecznych jak robią to NIemcy których znam....
Polska cecha - w cudzym oku belkę widzimy w swoim nawet słomki.

Posted

Amikat!
To co piszesz o org.z którą współpracujesz,jest dla mnie wiarygodne - Ty jako osoba,która z nimi współpracuje i opisuje swoje dobre doświadczenie są świadectwem dla tej org.;)
Myślę,ze najwięcej złego w sprawach adopcji zagranicznych i podejrzeń powstało w wyniku wątku o działalności osoby o nicku Pajunia!
Od tego się wszystko zaczęło:cool3: A zwłaszcza gdy pojawiła się na wątku info o sprzedaży psów na parkingu:mad:
I teraz porządni muszą udowadniać,że "nie są wielbłądem"!:evil_lol:

Posted

Epe- dokładnie tak. Historię Pajuni znam... ciekawa to ona nie jest. Coś czuje ze jak sie asa za pieski pojawia to mózg sie gotuje . Szkoda ze w efekcie jej i podobnych + dzialalnosci to co czyste i dober wydaje sie z gruntu podejrzane.

Posted

@amikat
[QUOTE] Na marginesie - mam przykłady, dowody - że dwie ogólnopolskie organizacje prowadzące "dochodzenie" w sprawie adopcji zagranicznych same prowadzą takie adopcje do Szwecji i do Holandii.
[/QUOTE]

Ponownie prosze o podanie szczegolow - jesli cos jest nie w porzadku trzeba to sprawdzic.

[QUOTE] U nas w schroniskach jakieś 10-12 mcy temu pojawiła sie kobieta chcąca płacić gotówką 40 EURO za psa. [/QUOTE]

Czy mozesz podac kto to byl ?

Ponawiam pytanie.

Posted

[quote name='epe']Amikat!
To co piszesz o org.z którą współpracujesz,jest dla mnie wiarygodne - Ty jako osoba,która z nimi współpracuje i opisuje swoje dobre doświadczenie są świadectwem dla tej org.;)
Myślę,ze najwięcej złego w sprawach adopcji zagranicznych i podejrzeń powstało w wyniku wątku o działalności osoby o nicku Pajunia!
Od tego się wszystko zaczęło:cool3: A zwłaszcza gdy pojawiła się na wątku info o sprzedaży psów na parkingu:mad:
I teraz porządni muszą udowadniać,że "nie są wielbłądem"!:evil_lol:[/QUOTE]

Epe , nie wychylaj sie znowu z okna, bo mozesz szybko stracic rownowage . Wiele osob w niedlugiej przyszlosci bedzie sie za to rozpowszechnianie klamstw - rozliczyc musialo. Chetnie mozesz do nich dolaczyc.
Przede wszystkim przypomnij innym, GDZIE JEST NA WATKU INFO O SPRZEDAZY PRZEZE MNIE PSOW NA PARKINGU; podkreslam udokumentowane info.

Posted

Pajunia - przypomniałaś mi o czymś. Nie powinno sie mówić o czymś o czym sie tylko słyszało a na co nie ma dowodów. Ja o Tobie i Twojej działalności SŁYSZAŁAM . Nie widziałam i dlatego nie powinnam o tym gada tym bardziej że od sprawdzenia jak było na prawdę są inne organa.
Nie podoba mi sie sprzedaż psów i tyle. Jeżeli ktoś bierze kase za psy - to jest takim samem handlarzem jak ci z pseudo. I tyle.

NIemcom jestem niezmiernie wdzięczna za uratowanie Gini, Stiviego, Andreasa.
Nic tego nie zmieni.

Posted

@amikat
[QUOTE]Na marginesie - mam przykłady, dowody - że dwie ogólnopolskie organizacje prowadzące "dochodzenie" w sprawie adopcji zagranicznych same prowadzą takie adopcje do Szwecji i do Holandii. [/QUOTE]

Ponownie prosze o podanie szczegolow - jesli cos jest nie w porzadku trzeba to sprawdzic.

[QUOTE]U nas w schroniskach jakieś 10-12 mcy temu pojawiła sie kobieta chcąca płacić gotówką 40 EURO za psa. [/QUOTE]

Czy mozesz podac kto to byl ?

Ponawiam pytanie.

Amikat, widze ze nie odpowiadasz na kilkakrotnie zadane pytania.
Mozna w takim razie wnioskowac ze te w.w. "przyklady, dowody" istnieja tylko w twojej wyobrazni.

Nie odpowiadasz rowniez na pytanie kim byla ta kobieta oferujaca € 40.-- za psa.

Posted

Tak jak juz pisalem ,zwierzeta chore i stare nie maja zadnej wartosci dla badan diagnostycznych.
Proponuje jeszcze raz przeczytanie moich postow na ten temat, a jak to kogos nie przekona to moze warto by bylo zrobic wycieczke do biblioteki albo ksiegarni,znajdzie sie na pewno pare ksiazek na ten temat.
Nie chce tutaj nikogo obrazac , ale dla zrozumienia niektorych tematow nie wystarczy skonczenie tylku 8 klas szkoly podstawowej.
Niektozy wierza w to co chca wierzyc,bo im tak wygodniej i daja sobie tym odpowiedz na tematy ktorych nie moga pojac.

Posted

[URL]http://www.bild.de/BTO/news/aktuell/2006/09/23/katzen-tierversuche/katzen-tierversuche.html[/URL]

Polizei stoppt geheimen Tier-Transport nach Polen
Diese Kätzchen wurden für
Tierversuche entführt!
Von HAUKE BROST

Hamburg – Traurig gucken die kleinen Kätzchen durch die Gitterstäbe. Jedes von ihnen hatte mal ein schönes Zuhause – bis sie von fiesen Tierquälern für Versuche in Polen weggeklaut wurden.

Seit Wochen werden rund um Hamburg immer wieder Katzen als vermisst gemeldet. Die traurigen Besitzer suchten in Tierheimen, hingen Foto-Zettel an Bäume, fragten Nachbarn nach ihrem Liebling. Vergeblich!

Bei einer nächtlichen Verkehrskontrolle der Polizei in Schneverdingen (Niedersachsen) dann die grausige Entdeckung.

Die Beamten winkten auf der Suche nach Alkoholsündern auch einen Lieferwagen an den Straßenrand.

Am Steuer des Mercedes-Sprinter: der Pole Arkadiusz J. (39). In seinem Laderaum: 14 wimmernde Kätzchen! Keines älter als fünf Monate, die meisten nur wenige Wochen alt.

In Käfigen eines Tierheims warten die 14 süßen Kätzchen auf ihre Besitzer. Sie wurden offenbar für Versuche in Polen weggeklaut

Die unglaubliche Ausrede des Fahrers laut Polizei: „Angeblich hat er die Käfige auf einem Hamburger Parkplatz gefunden, versteckt unter einem Berg Altkleider. Der Mann sagte, er wollte die Tiere am nächsten Morgen zur Polizei bringen. Deshalb gibt es bis jetzt keinen Grund, gegen ihn zu ermitteln.“

Immer wieder heißt es, dass möglicherweise Altkleidersammler mit dem Verschwinden der Tiere zu tun haben könnten. Und jetzt sollen die Käfige ausgerechnet unter einem Berg von Altkleidern versteckt gewesen sein? Die Beamten mussten den Fahrer zwar laufen lassen, brachten aber die verstörten Katzen ins Tierheim.

Die Chefin Liane Mltschoch: „Dass es ausschließlich junge Tiere sind, spricht dafür, dass sie für Tierversuche ins Ausland gebracht werden sollten.“

Nie bede wszystkiego tlumaczyl , ale napisze w skrocie sens tego artykulu ,
nie tak dawno Policja Niemiecka przy kontroli drogowej zatrzymala Mercedesa-Sprintera za kierownica polak Arkadiusz J (39 lat) , a stylu na pace 14 mlodych kotkow, zadne z nich nie starsze jak 5 Miesiecy , a niekrore mialy nawet tylko pare tygodni. Kierowca tlumaczyl sie ze znalazl te kotki w Hamburgu przy kontenerach na stara odziez
Policja podejrzewa ze te kotki byly skradzione i mialy dojechac do Polskich laboratoriow doswiadczalnych.
Kierowniczka schroniska w Hamburgu Liane Mltschoch wypowiedziala sie ze dlatego ze to byly tylko zdrowe ,mlode kotki to wyglada na to ze mialy byc przeznaczone na doswiadczenia w Polsce.

Posted

[URL="http://service.gmx.net/de/cgi/derefer?TYPE=3&DEST=http%3A%2F%2Fwww.nauka.gov.pl%2Fnauka%2Fkrajowa-komisja-etyczna-ds-doswiadczen-na-zwierzetach%2Fwykaz-jednostek-doswiadczalnych-hodowlanych-i-dostawcow%2F"]http://www.nauka.gov.pl/nauka/krajowa-komisja-etyczna-ds-doswiadczen-na-zwierzetach/wykaz-jednostek-doswiadczalnych-hodowlanych-i-dostawcow/[/URL]

pod tym linkiem znajdzicie
Wykaz jednostek doświadczalnych, hodowlanych i dostawców zwierzat doswiadczalnych w Polsce

* Wykaz jednostek uprawnionych do przeprowadzania doświadczeń na zwierzętach
* Wykaz jednostek uprawnionych do prowadzenia hodowli zwierząt doświadczalnych
* Wykaz dostawców zwierząt doświadczalnych

Nie tylko w tych zlych Niemcach sa takie hodowle zwierzat doswiadczalnych, ku zdziwieniu innych sa one tez i w Polsce.

Musze przyznac ze w Polsce jest to wszystko bardzo pocichu robione i prawie wogole na ten temat sie nie mowi , dlatego myslimy wszyscy ze takie zeczy dzieja sie tylko w zlych Niemcach .
Dla przykladu podaje adresy hodowli zwierzat doswiadczalnych w Niemczech, nie bede tego tlumaczyl ,bo to sa adresy i krotkie opisy co gdzie i jakie zwierzeta sa hodowlane.
Ein Überblick über die Konzerne, die im Bereich des Versuchstierhandels führend sind:

Charles River
Die amerikanische Firma Charles River ist nach eigenen Angaben der größte Versuchstierzüchter der Welt und ist mit 40 Anlagen in 18 Ländern vertreten. In Deutschland werden von Charles River in 3 Niederlassungen Tiere gezüchtet. Neben der Tierzucht, führt Charles River selber Tierversuche durch und stellt Käfiganlagen für Versuchslabore her.

97633 Sulzfeld – Ratten, Mäuse, Gerbils, Hamster
Sandhofer Weg 7, 09761-4060
88353 Kißlegg - Meerschweinchen, Kaninchen, Mäuse
07563-1800-0
32699 Extertal – Hühner, rohe Eier
Hamelner Strasse 3, 05262-5945
[URL="http://service.gmx.net/de/cgi/derefer?TYPE=3&DEST=http%3A%2F%2Fwww.criver.com"]www.criver.com[/URL]

Harlan
Der amerikanische Harlan-Konzern ist der zweitgrößte Versuchstierzüchter der Welt und auch in Deutschland. In ihrer Niederlassung in Borchen (NRW), die durch die Übernahme der Winkelmann Versuchstierzucht entstand, werden neben 800 Hunden auch Tausende Mäuse, Ratten, Meerschweinchen und Kaninchen gezüchtet. In einer zweiten Niederlassung in Walsrode werden von Harlan im Auftrag der Chemie-, Pharma-, und Kosmetikindustrie Tierversuche durchgeführt. In Katalogen von Harlan werden neben Organen und Blutplasma auch voroperierte (lebende!) Tiere angeboten. So kann man z.B. für ca. 13 Euro zusätzlich ein Meerschweinchen bestellen, dem bereits die Milz entfernt wurde.

Harlan stellt auch selber Spezialfutter für Versuchstiere her. Einige Futtersorten sind so zusammengestellt, dass sie nach einer gewissen Zeit bestimmte Mangelerscheinungen oder z.B. eine Fettleber hervorrufen. Schlussendlich produziert und handelt Harlan mit sog. Isolatoren, dies sind spezielle Käfiganlagen in denen Tiere unter sterilen Bedingungen gehalten und gequält werden können.

Harlan Winkelmann GmbH,
Gartenstrasse 27,
33178 Borchen
05251-1315-10
[URL="http://service.gmx.net/de/cgi/derefer?TYPE=3&DEST=http%3A%2F%2Fwww.harlan-winkelmann.de"]www.harlan-winkelmann.de[/URL]

Covance Research Products (CRP)
CRP ist die Unterfirma des Covance-Konzernes, die mit sog. Versuchstieren handelt. CRP betreibt in Europa keine Niederlassungen, der Hauptsitz ist Amerika, wo sie der größte Importeur von Affen sind und mehrere Hunde, Katzen und Nagerzuchten unterhalten. Auf Anfrage hat CRP erklärt, dass Hunde und Nager regelmäßig mit Lufthansa nach Deutschland transportiert und Katzen aus Kolumbien importiert werden.
[URL="http://service.gmx.net/de/cgi/derefer?TYPE=3&DEST=http%3A%2F%2Fwww.crpinc.com"]www.crpinc.com[/URL]

M&B A/S – Taconic Inc.
Der amerikanische Taconic-Konzern ist auf die Zucht von Nagern und genetisch veränderten Mäusen und Ratten spezialisiert. In Europa hat Taconic keine Niederlassung, züchtet und verschickt die Tiere aber über ihre Unterfirma M&B A/S aus Dänemark, die viele Kunden in Deutschland unterhalten. Ähnlich wie bei Harlan kann man bei M&B auch voroperierte Tiere bestellen. (s.o.)
[URL="http://service.gmx.net/de/cgi/derefer?TYPE=3&DEST=http%3A%2F%2Fwww.m-b.dk"]www.m-b.dk[/URL]

RCC
Die Schweizer Firma RCC züchtet Hunde und Nager. In ihrer deutschen Niederlassung betreiben sie ein Auftragsforschungslabor, in dem sie vor allem für die biomedizinische Forschungsindustrie Tierversuche durchführen.
[URL="http://service.gmx.net/de/cgi/derefer?TYPE=3&DEST=http%3A%2F%2Fwww.rcc.de"]www.rcc.de[/URL]

Roberto Hartelust BV
Der holländische Versuchstierhändler Roberto Hartelust ist einer der wichtigsten Affenhändler für Versuchslabore in Europa. Er importiert die Affen aus China und liefert an Labore quer durch Europa. Zu seinen größten Kunden zählen die Bayer AG Wuppertal, Schering AG Berlin und das Deutsche Primaten-Zentrum.

Morini
Die italienische Hundezucht Morini ist in der Vergangenheit mehrmals in die Öffentlichkeit geraten als Tiere an der deutsch-österreichischen Grenze beschlagnahmt wurden. Morini liefert u.a. an die Altana AG oder das Laboratorium für Pharmakologie und Toxikologie (LPT), beide in der Nähe von Hamburg.

Posted

[QUOTE]Nie podoba mi sie sprzedaż psów i tyle. Jeżeli ktoś bierze kase za psy - to jest takim samem handlarzem jak ci z pseudo. I tyle[/QUOTE]

Hm, to z pewnoscia te Twoje ulubione DNH beda bardzo " mile" zaskoczone wiadomoscia, iz z nimi wspolpracujace kolezanki z Polski stawiaja ich na tym samym " piedestale", co handlarzy z pseudo. Tylko jedna roznica jest, te sumy, ktore oni, ( jak i inne organizacje) biora za psy, sa wielokrotnie wyzsze , niz taki handlarz z pseudo by otrzymal. :crazyeye:

Posted

[quote name='whinston']Tak jak juz pisalem ,zwierzeta chore i stare nie maja zadnej wartosci dla badan diagnostycznych.
Proponuje jeszcze raz przeczytanie moich postow na ten temat, a jak to kogos nie przekona to moze warto by bylo zrobic wycieczke do biblioteki albo ksiegarni,znajdzie sie na pewno pare ksiazek na ten temat.
[B]Nie chce tutaj nikogo obrazac , ale dla zrozumienia niektorych tematow nie wystarczy skonczenie tylku 8 klas szkoly podstawowej.[/B]
Niektozy wierza w to co chca wierzyc,bo im tak wygodniej i daja sobie tym odpowiedz na tematy ktorych nie moga pojac.[/QUOTE]

Ludzie wykształceni ignorują wypowiedzi osób,którym brak innych argumentów!
A co powiesz na to?
[URL]http://www.tvn24.pl/-1,1610899,0,1,testujemy-na-przyjaciolach-bez-znieczulenia,wiadomosc.html[/URL]

Posted

Mialem problemy z zalogowaniem sie a potem z wysylaniem wiadomosci, do trzech razy sztuka

[quote name='epe']Ludzie wykształceni ignorują wypowiedzi osób,którym brak innych argumentów!
A co powiesz na to?
[URL="http://service.gmx.net/de/cgi/derefer?TYPE=3&DEST=http%3A%2F%2Fwww.tvn24.pl%2F-1%2C1610899%2C0%2C1%2Ctestujemy-na-przyjaciolach-bez-znieczulenia%2Cwiadomosc.html"]http://www.tvn24.pl/-1,1610899,0,1,testujemy-na-przyjaciolach-bez-znieczulenia,wiadomosc.html[/URL][/QUOTE]

To co juz pisalem , ze na temat temat jest duzo wiadomosci co sie dzieje w innych panstwach, oni pisza o tym ,a w Polsce cicho sza!!a myslisz ze w Polsce wygladaja takie badania inaczej ??? Ze prowadza tylko testy zeby sprawdzic jak dlugo wytrzyma zwierze czule glaskanie???
Otworz oczy , w Polsce dzieje sie to samo, z ta moze roznica ze nie maja az takich warunkow finansowych na szukanie nowych metod alternatywnych tak jak robia to panstwa silniejsze gospodarczo.
Polecam jeszcze raz nie tylko przeczytanie tego co pisalem wczesniej ale trzeba i tez przy tym pomyslec.Pisalem dokladnie jakie sa inne metody alternatywne ktore sa duzo tansze i dokladniejsze jak doswiadczenie prowadzone nad zwierzetami i dotego wniosku doszli naukowcy dawno i odchodza powoli od dlugotrwalych i niezbyz dokladnych badan na zwierzetach.
Jezeli tego wszystkiego ktos nie potrafi zrozumiec,bo mu na to jego poziom intelektualny nie starcza to juz niestety nie moja wina.
Takich obrazkow i filmikow moge ci przesylac tak samo duzo jak ty mi.
Potwierdzaja one tylko drastyczne fakty ktore znajduja miejsce tak samo w polskich laboratoriach.Warto byloby taze zwrocic uwage na date,kiedy powstaly takie reportaze, sa one czesto starsze jak 10 lat. Tak samo jak w technice rozwoj w medycynie przez okres jednego roku jest bardzo duzy i prowadzi do ogromnych zmian.
Ktoregos dnia przestalismy wszyscy wierzyc w swietego Mikolaja, przyjdzie czas ze przestana niektorzy wierzyc w mity o prowadzeniu badan na zwierzetach chorych, do wszystkiego trzeba dojrzec zeby to zrozumiec. Jedni potrzebuja troche wiecej czasu i innym tego czasu na zrozumienie paru spraw w zyciu braknie.

Posted

[quote name='pajunia']Hm, to z pewnoscia te Twoje ulubione DNH beda bardzo " mile" zaskoczone wiadomoscia, iz z nimi wspolpracujace kolezanki z Polski stawiaja ich na tym samym " piedestale", co handlarzy z pseudo. Tylko jedna roznica jest, te sumy, ktore oni, ( jak i inne organizacje) biora za psy, sa wielokrotnie wyzsze , niz taki handlarz z pseudo by otrzymal. :crazyeye:[/QUOTE]

Tak jak napisałam w swoim poście trochę wyżej. DOWODY!!! Nie rozumiem tego co napisałaś.... Kto płaci za psy DNH????

Posted

[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Whinston-nie pytanie nie było do ciebie ;) przeczytałam twoją wypowiedz i wiem, że ty tak uwazasz na temat adopcji poprzez osoby prywatne, z czym się zgadzam.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Własnie specjalnie natomiast zadałam pytanie o doświadczeniach na starych, chorych zwierzetach, bo tez czytałam, że POWINNY być zdrowe. A choroby są u nich sztucznie wywoływane, co zresztą potwierdzasz. [/SIZE][/FONT]
[SIZE=3][FONT=Times New Roman]Epe-a skąd wiadomo, że wycigniete psy ze schronów, te najtansze, jak ty piszesz mają akurat chora wąrtobę? Czy trzusztke? Co jak na 50 wyciagnietych nie ma ani jednego z chorą trzustką? Wyciagają nastepne 100 i to ma być tańsze??? Zresztą fakty przemawiają same za siebie, niestety [/FONT][FONT=Wingdings][FONT=Wingdings]L[/FONT][/FONT][/SIZE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Pajuniu-możesz podac mi szczególy twoich zarzutów do DoNoHi? Jakie koleżanki z nimi wspólpracujące? Znam je wszystkie, wiec... DoNoHi-pseudo? Dobre-sobie...[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman]Pokaz mi osoby adoptujące w Niemczech psa za darmo? Przecież każdy wie, że każdy pies tam kosztuje i BARDZO DOBRZE! Chciałabym aby i u nas tak było, a nie jak siostry Teresy jeździmy, ratujemy, dowozimy, za darmo, smiech na sali, ale Polska rzeczywistosc...Potem jeszcze jak chcą oddać, to trzeba po psa jechać, bo inaczej-wyrzuca, bezprawnie! Ale kto komu coś udowodni?[/FONT]

Posted

AisaK napisała:

[FONT=Times New Roman]Przecież każdy wie, że każdy pies tam kosztuje i BARDZO DOBRZE! [B]Chciałabym aby i u nas tak było, a nie jak siostry Teresy jeździmy, ratujemy, dowozimy, za darmo, smiech na sali, ale Polska rzeczywistosc...Potem jeszcze jak chcą oddać, to trzeba po psa jechać, bo inaczej-wyrzuca, bezprawnie[/B][/FONT]
[B][FONT=Times New Roman][/FONT][/B]
[FONT=Times New Roman]To zdanie tłustym drukiem i wężykiem[B]! Tak powinno być;)[/B] [/FONT]
[FONT=Times New Roman]Niestety podaż przewyższa popyt -choć zwierzę nie jest rzeczą:shake:- i jak to się nie zmieni,to tylko pomarzyć można,o płaceniu za adopcję psa sensownych pieniędzy. Jak uda się uzyskać zwrot za szczepienia,albo za transport to cud![/FONT]

Posted

Cytat Napisał amikat
Prześledziłam wątek i temat adopcji do Niemiec - czy ZAWSZE sprawdzacie domki dla wszystkich psów ze swojego schroniska ? Czy ZAWSZE robicie wizyty po-adopcyjne?

odpowiedz od Romka:
Wszystkie adopcje ,które nie sa dokonywane bezpośrednio ze schroniska (na to nie mamy wpływu) sa poprzedzone wizyta przedadopcyjna ,prosze przesliedzic nasze watki.Status wolontariusza daje nam ograniczone mozliwości ,jedynie dzieki dobrej współpracy próbujemy miec wpływ na adopcje psiaków.Ten sam ograniczony status wolontariusza nie pozwala nam zawsze na wizyty poadopcyjne.Ale mam nadzieje ,ze to sie zmieni! Wszystko na to wskazuje!

Nie musialem dlugo czekac na odpowiedz na moje pytnie ,czy jestesmy wstanie prowadzic kontrole po-adopcyjne za granica u rodzin gdy psy zostaly wyadoptowane pomijajac fundacje.
No prosze, nie jestesmy wstanie prowadzic kontroli po-adopcyjnych w Polsce a co tu dopiero mowic o kontrolach po-adopcyjnych u prywatnych ludzi za granica???
Tak jak juz pisalem ,to jest w moich oczach nieodpowiedzialne ,bo predzej czy pozniej stracimy kontakt z takim psem. nie badzmy naiwni , a co sie stanie z psem jak sie takiej rodzinie znudzi? myslicie ze go spowrotem do Polski odwioza? Nie ! on wyladuje w schronisku , (jedyne co pozytywne to w niemieckim a nie polskim).
Dlatego duze NIE z mojej strony adopcjom zagranicznym bezposrednio do osob prywatnych pomijajac przy tym Fundacje zagraniczne ktore daja mozliwosc kontroli psa , a wrecz sa zobowiazane prawnie chronic dobro psa.
Moim zdaniem ,i mysle ze z tym stwierdzeniem nie jestem sam :
Adopcje za granice omijajac pomoc i wspolprace fundacji z zagranicy sa nieodpowiedzialne i nie zapewniaja psu otymalnego bezpieczenstwa i kontroli nad nim na przyszlosc.

Z drugiej strony zastaniawiam sie , czy nie warto byloby dokladniej takim ludziom sie przyjzec , ktorzy kategorycznie sa przeciwko adopcjom przez fundacje a tak bardzo popieraja adopcje do osob prywatnych, co jest ich motywacja ? A moze wlasnie tutaj robia niektorzy dobra kase ? i dobrze wiedza ,ze wlasnie tak zbija najwiecej ,pomijajac przy tym fundacje.
Do tej pory nie wyczytalem zadnego , konkretnego argumentu ktory bylby za adopcjami zagranicznymi bezposrednio do osob prywatnych, pomijajac przy tym fundacje.

Posted

[B]epe[/B] -pisze
[FONT=Times New Roman]Niestety podaż przewyższa popyt -choć zwierzę nie jest rzeczą[IMG]http://www.dogomania.pl/../../images/smilies/shake.gif[/IMG]- i jak to się nie zmieni,to tylko pomarzyć można,o płaceniu za adopcję psa sensownych pieniędzy. Jak uda się uzyskać zwrot za szczepienia,albo za transport to cud![/FONT]

Dlatego uwazam ze fundacje zagraniczne powinny pokrywac koszty kastrowania, czipowania,szczepienia za wykazeniem rachunkow , wystawianych przez schroniska, albo fundacje polskie , wzaleznosci od tego kto ponosil te koszty.Z tego co wiem , jest to od dawna praktykowane przez fundacje zagraniczne.

Posted

Dokładnie tak jest, whinston. Jakby tak nie bylo nasza współpraca skończyłaby się zanim sie zaczęła. ;)
Mało z tego: wyciagane są psy bardzo chore, często w tragicznym stanie i one są za ich pieniądze leczone i sa to nie małe rachunki, opiewajace nawet kwoty za jednego psa na 5000zł. Ratowane, często z bardzo rozległych chorób, byłoby kolejnym absurdem, gdyby pies jechał na badania czy do hińczyka, prawda?
Były też beznadziejne przypadki, kiedy pies nie mógł byc w Polsce operowany (weci nie mogli się za to zabrać, choćby z powodu braku sprzetu lub wykrycia podstaw choroby) i wtedy pies był operowany w Niemczech (mam płytkę DVD z przebiegu operacji), tez za nie małą kwotę. W wyniku tego pies, skazany tutaj na smierć, biega teraz na spacerki lasem nad rzeczkę (również dostaję filmiki z biegania). :D Śmiem więc twierdzic, że RATUJĄ i robia to wspaniale!

Posted

[B]epe -[/B] wracajac do twojego postu1449 str.145 w ktorym piszesz ze w Nadrenii Westfali schroniska sa przepelnione proponuje tobie i wszystkim innym ktorzy tak mysla najpierw zapoznac sie z mentalnoscia niemcow a potem interpretowac taki artykul.Niemcy lamentuja wiecej jak to jest potrzebne, bo ,po pierwsze nie wiedza jak to jest jak jest naprawde zle, po drugie takie lamentowanie ma tez swoj sens ,tak zwraca sie na siebie uwage i zainteresowanie na problemy ktore moga sie pojawic, tak sie krzyczy o pieniadze, bo nigdy ich nie jest za duzo.
Niemcy lamentuja ze maja straszna zime jak na termometrze pojawia sie -2 stopnia, a ubieraja krotkie spodenki jak pierwsze promyki slonca wyjda i lamentuja jakie to upalne lato bedzie bo juz 18 stopni maja.
Dlatego lepiej byloby oprzec sie na faktach, zadac sobie troche trudu i sprawdzic na miejscu jak wyglada dana sytuacja.
Podaje linki do 20 na slepo wybranych schronisk w Niemczech ,tak ze kazdy sam moze sie przekonac o sytuacji w schroniskach w Niemczech.Polecam przy okazji do poogladania zdjec .