Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Normalnie nie zadawalbym takiego glupiego pytania ale jestem zdesperowana:shake: :placz::placz:
jestem obecnie w UK moje psy: pies Prezes (w typie) sznaucio olbrzym 2.4l i suka Furia Cc 16 miesiecy sa w PL w hotelu na kwarantannie.
Powoli zbliza sie ten upragniony dzien kiedy znowu bedziemy razem:loveu:
Niestety jak na zlosc Furcia dostala cieczki 8.10.:roll: Psy odbieram 23.10, a raczej planowalam:roll: wyjazd z PL mamy zaplanowany na 27.10 ale musze je z hotelu zabrac minimum 1 dzien wczesniej i teraz moje pytanie... [COLOR=black][B]czy istnieje jakis sposob zeby "ukryc" przez Prezesem cieczke Furcii?? [/B][/COLOR]
Bardzo bym chciala odebrac je z hotelu zgodnie z planem ale to jeszcze jestem w stanie przezyc...termin powrotu do Uk nie moze ulec zmianie. Bede jechala sama z 2 psami busem i nie wyobrazam sobie tego jesli Prezes bedzie chcial sie dobrac do mlodej:shake:

i uprzedzajac pytania;) Prezes idzie pod noz w najblizszym czasie:diabloti:

Posted

Ponoć są specjalne "dezodoranty". Ja niestety nie potwierdzę ich skuteczności ponieważ nie potrzebowaliśmy nigdy takich specyfików. Moja sunia miała dwa razy cieczkę i ani razu nawet przez chwilę nie zainteresował się nią żaden pies. Może dlatego że ma "odstające uszy":evil_lol:

A tak na serio to możliwe że tak działały tabletki Dezo-tabs, które dostawała na 'Nieświeży oddech'. Można je dostać w sklepach zoo. Może ludki z hoteliku by załatwiły wcześniej, bo lepiej żeby już jej podawali.

Posted

Spróbuj podać suni witaminy z grup B-> B Complex, wtedy bedzie miała taki specyficzny "witaminowy" zapach, za którym psy podobno nie przepadają:evil_lol:. Chociaż nie gwarantuje, że pomoże bo jak pieski sa razem to zapach suni jest wszędzie, ale może się uda :p

Posted

[quote name='Viris']

A tak na serio to możliwe że tak działały tabletki Dezo-tabs, które dostawała na 'Nieświeży oddech'. Można je dostać w sklepach zoo. Może ludki z hoteliku by załatwiły wcześniej, bo lepiej żeby już jej podawali.[/quote]

Zaraz poszukam czegos o tych tabletkach:loveu:
a ztymi odstajacymi uszami przesadzilas:evil_lol::evil_lol:

[quote name='Just-tea']Spróbuj podać suni witaminy z grup B-> B Complex, wtedy bedzie miała taki specyficzny "witaminowy" zapach, za którym psy podobno nie przepadają:evil_lol:. Chociaż nie gwarantuje, że pomoże bo jak pieski sa razem to zapach suni jest wszędzie, ale może się uda :p[/quote]

Furcia dostaje juz witaminki i boje sie zeby nie przedobrzyc:roll: Ale zadzwonie do weta i spytam sie co o tym mysli... moze on cos doradzi...

Denerwuje sie strasznie:shake: mam nadzieje ze jakos damy rade... szczytem marzen jest to ze jej sie skonczy ta cieczka:roll:
To moja pierwsza suka, do tej pory same psy mialam i nie wiem ile ta cieczka moze trwac. jedni mowia ze 2 tygodnie, inni ze 21 dni jeszcze inni ze 28...zgubilam sie:placz:

Posted

[quote name='furciaczek'] [COLOR=black][B]czy istnieje jakis sposob zeby "ukryc" przez Prezesem cieczke Furcii?? [/B][/COLOR]
[/QUOTE]
Są[B] tabletki chlorofilowe[/B] które maskuja zapach cieczki. Nie ma 100% pewnosci ze okażą sie skuteczne dla każdej suki, ale warto spróbowac. Szkopuł w tym, ze nalezy je podawac od pierwszego, najpóżniej drugiego dnia cieczki. Dawkowanie uzależnione jest od wagi ciała. Nie są szkodliwe i nie spowoduja "przewitaminizowania" bo są robione na bazie alg albo innej zieleniny. Cieczka książkowo wyglada tak, ze przez pierwszy tydzien suka przepedza zalotników. Sa takie psy, które w tym czasie nie są nawet zainteresowane a sa i takie które bedą się uganiac za suka nawet tydzien przed cieczka więc duzo tu zalezy od reakcji Twojego psa.
Po mniej wiecej 10 dniach konczy sie krwawienie i zaczyna sie płodny okres "chciejstwa" kiedy suka sama wyrywa sie na widok wszystkiego co ma 4 nogi i ochoczo przekrzywia ogonek na bok. Jak bedziesz musiała podróżowac w tych dniach to masz przechlapane.
"Chciejstwo" trwa 3-5 dni i później część suk znów zaczyna przepędzać amantów a i część z nich traci juz zainteresowanie.

Mozesz tylko podawać suce tabletki chlorofilowe, zaopatrzyc sie w psi dezodorant likwidujący zapachy. Mozesz tez przemyć suke woda z octem - to tezpomoze zniwelowac zapach. Jezeli masz wypróbowany juz na psie jakis srodek uspokajajacy to mozesz mu podać. Niekoniecznie tyle zeby spał całą droge ale tyle, zeby czuł sie przymulony i nie próbował molestowac suki.

Posted

Te tabletki o których pisałam są zielone - więc chyba z chlorofilem właśnie.

Aaa o wodzie z octem zapomniałam - do brze zmywa i maskuje zapachy np jak pies się wytarza w padlinie jakiejś - to i na zapachy cieczkowe pomaga ;)

O tu są te tablety :

[URL]http://animalia.pl/produkt.php?id=5345[/URL]

Posted

dziekuje Evelinko , Viris:loveu:

Zdecydowalam ze nie bede kombinowac...przeczekam ta cieczke:roll: najwyzej z pracy i studiow mnie wyrzuca... co tam, zdrowie i dobre samopoczucie moch psow jest najwazniejsze..

Posted

Jak spotkasz się z psiurami to sprawdzisz jak się zachowują. Może będzie tak że twojego psa w ogóle cieczka suni nie będzie rajcować. Rzadko ale jednak tak się zdarza że suka nie wydziela "kuszącego" zapaszku:cool3:

Posted

[quote name='Viris']Jak spotkasz się z psiurami to sprawdzisz jak się zachowują. Może będzie tak że twojego psa w ogóle cieczka suni nie będzie rajcować. Rzadko ale jednak tak się zdarza że suka nie wydziela "kuszącego" zapaszku:cool3:[/quote]

Nio wlasnie w tym problem ze go rajcuje az za bardzo:shake: Psy sa teraz rozdzielone, dzieli je spora przestrzen i sciana a czarnuch cale noce wyje i dziury probuje wygryzac w siatce:roll:

Furcia dostaje juz te tabletki od 2 dni, zobaczymy co z tego bedzie...

Posted

[quote name='maziak i negra']a właśnie o cieczce mowa to w jakim wieku wsze psy dostały pierwszą cieczke bo moja ma 11 miesięcy i ani śladu cieczki[/quote]

Moja dostala w wieku 15-16 miesiecy:p

Furcia ma zabuzenia hormonalne i pochwa jej sie wysunela, mialo sie wchlaniac a jest coraz gorzej:shake: bedziemy operowac... tak wiec wyjazd chyba znowu przesuniemy:roll:

Posted

Może się to komuś przyda

Od razu zaznaczam że nie jest to reklama i że sklepu zoologicznego nie mam i w sklepie nie pracuje.

Preparat +smycz powinny pomóc. Oczywiście te preparaty nie zwalniają nas od pilnowania suczki.
Są takie preparaty zabezpieczające :

[B][COLOR=red]Dr Seidla Flawitol DEO[/COLOR][/B]

Preparat neutralizujący nieprzyjemne zapachy wydzielane przez zwierzęta: nieprzyjemny oddech, zapach ciała oraz zapach odchodów. Neutralizuje też zapach wydzielany przez sukę w czasie cieczki.
Chlorofil - naturalny, zielony barwnik roślin dzięki swym właściwościom dezodorujący ogranicza nieprzyjemne zapachy ciała zwierzęcia i jego oddechu. Włókna Yucci Schidigera wiążą amoniak, a co za tym idzie zmniejszają nieprzyjemne zapachy odchodów zwierzęcych. Aktywne drożdże wspomagają procesy trawienne i regulują pH przewodu pokarmowego wzmacniając działanie Yucci i chlorofilu. Trzy substancje zawarte we Flawitolu Deo wszechstronnie redukują nieprzyjemne zapachy wydzielane przez zwierzęta.

Dawkowanie dzienne:
koty i małe psy 1 tabl.
średnie psy 2-3 tabl.
duże psy 4-6 tabl.

Aby uzyskać najlepsze efekty preparat podawać rano. Psom dużym dawkę dzienną można podzielić i podawać 2 lub 3 razy w ciągu dnia. W okresie cieczki dawkę można zwiększyć nawet 4-krotnie.

[B][COLOR=red]MIKITA Dezo Tabs [/COLOR][/B]
Właściwości, działanie, wskazania:
Chlorofil – naturalny barwnik, składnik roślin zielonych ma właściwości neutralizujące zapachy wydzielane przez psy: „zapach cieczki”, zapach z pyska, zapach ze skóry tzw „zapach wiatru”, Extract Yucca Schidigera - zawiera steroidowe saponiny. Obniżają one aktywność bakteryjnej ureazy, dzięki czemu hamują powstawanie amoniaku z mocznika zarówno w treści jelit, jak i w odchodach. W efekcie preparat przeciwdziała powstawaniu wzdęć i blokuje przykry zapach odchodów. Kompozycja Chlorofilu i Extractu Yucca Schidigera tworzy swoisty biologiczny, naturalny dezodorant dla psów. Podawanie regularne preparatu pozwala przezwyciężyć uciążliwości zapachowe związane z naturalnymi czynnościami organizmu. Podawanie w czasie cieczki neutralizuje jej zapach, ogranicza możliwości przypadkowego pokrycia, wałęsania się psów.

Stosowanie i dawkowanie:
psy małe - 1 tabl. 2 razy dziennie,
psy średnie - 2 tabl. 2 razy dziennie,
psy duże 3 tabl. 2 razy dziennie,
psy bardzo duże 4 tabl. 2 razy dziennie.

W czasie cieczki preparat podawać w powyższych dawkach 4 razy dziennie.

[B][COLOR=red]Beaphar DOG-STOP [/COLOR][/B]
Tabletki neutralizujące zapach cieczki, rui oraz z pyska 30tabl.
Tabletki z chlorofilem neutralizujące zapach cieczki. Dodatek do pożywienia dla psów i kotów. Chlorofil, zielony pigment komórek roślinnych, w sposób naturalny likwiduje między innymi charakterystyczny zapach suk w okresie cieczki i kotek podczas rui oraz zapobiega nieprzyjemnemu zapachowi z pyska. Dawkowanie. Male psy i koty 1 tabl. dziennie, średnie i duże psy - 2-3 tabl. dziennie.

[COLOR=red][B]BITCH [/B][/COLOR]150ML
Spray maskujący zapach cieczki, nie plamiący, nie podrażniający skóry, doskonale neutralizuje charakterystyczny zapach wydzielany przez suczki w czasie cieczki.

[COLOR=red][B]BOGENA NO SMELL [/B][/COLOR]Tabletki neutralizujące zapach 120szt.

Środek do zwalczania nieprzyjemnych zapachów z pyska lub odbytu oraz neutralizujący zapach cieczki w postaci bezwonnych i bezsmakowych tabletek do podawania z karmą lub wodą.

[COLOR=red][B]dr SEIDEL - VIVISOL atomizer[/B][/COLOR], płyn dla suk w okresie cieczki 100 ml.

Zapobiega niepożądanemu pokryciu suki. Maskuje zapachy wydzielane przez suki w okresie cieczki oraz działa odstraszająco na psy.

[B][COLOR=red]BEAPHAR No Love Spray[/COLOR][/B] - preparat neutralizujący zapach suki podczas cieczki 50ml

Preparat neutralizujący zapachy suki podczas cieczki.
Ograniczając zainteresowanie chroni ją w ten sposób przed nieplanowanym pokryciem. Nie wpływa na organizm suki, nie zakłóca jej gospodarki hormonalnej.
Sposób użycia:
od pierwszego dnia rui spryskać codziennie okolice pochwy.

[COLOR=red][B]BEAPHAR Ruden Abwehr [/B][/COLOR]preparat do stosowania u suk podczas cieczki 100ml

Preparat do stosowania u suk podczas cieczki. Neutralizuje wabiący psa zapach. Preparat nie zawiera żadnych szkodliwych substancji.
Sposób użycia:
2 lub 3 razy dziennie spryskujemy okolice sromu i ogona.
Czynność najlepiej powtarzać przed wyjściem na spacer.

O tylu preparatach wiem. Mam nadzieje że komuś pomogą nie ma nic gorszego niż zakochane wałęsające się psy które nie pozwolą się suczce spokojnie załatwić.

Posted

[quote name='maziak i negra']są jeszcze środki antykoncepcyjne dla psów[/quote]

Które są bardzo szkodliwe i powodują różne choroby. Stanowczo odradzam.

Posted

[quote name='Amber']Które są bardzo szkodliwe i powodują różne choroby. Stanowczo odradzam.[/QUOTE]
Ja również, zdecydowanie. Moja Zuzia przez zastrzyki antykoncepcyjne miała bezobjawowe zapalenie macicy i gdyby nie to, że zdecydowaliśmy się w porę na sterylizację /nie wiedzieliśmy, że jest chora/, dzisiaj już by jej z nami nie było.

• 3 years later...
  • 2 years later...
Posted

Moja jest w trakcie pierwszej cieczki. Zaczęło się 23.12 i od początku używam dr Seidel Vivisol atomizer. Na razie nie widzę zainteresowania ze strony jakiegokolwiek psa. Na Sylwestra wyjeżdżam z suką na wieś........Wypada na płodne dni. Ale będzie imprezka :shake:

Posted

Zgadzam się, te wszystkie preparaty to ściema, szkoda kasy. Ale są suki, które są "mało aromatyczne" i póki pies nie powącha bezpośrednio to nie wyczuje cieczki, a są takie, które wabią psy z dalekiej odległości.
Krótkie spacerki i tyle. Absolutnie nie zostawiaj suczki na podwórku, wiejskie myszoskoczki dostaną się przez każdą szczelinę i oczko w płocie ;)

Posted

To w takim razie mam nadzieję, że Cleo jest "mało aromatyczna" :razz:
Nie mam zamiaru jej zostawiać nawet na chwilkę, wiem jak to jest czasami na wsi, tam psy biegają samopas więc zdaję sobie sprawę z niebezpieczeństwa.
To moja pierwsza suczka i pierwsza cieczka, czuję się jakbym miała 13letnią córkę która właśnie dostała okres ;)

Posted

Aż tak bym nie celebrowała ;)

Ja zawsze podcinam trochę żarcie podczas cieczki, trudniej o urojoną ciążę. Unikaj podrażniania sutków.
Podmywaj ją, zapach będzie mniej intensywny.
Obserwuj, zachowanie może się troszkę zmienić i przede wszystkim uważaj na nią. Powodzenia ;)