MonikaP Posted December 30, 2007 Posted December 30, 2007 Przepraszam, czy wiecie może, kto robił zdjęcia suni z tego wątku? http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=31938&page=10 Quote
Bonsai Posted December 30, 2007 Author Posted December 30, 2007 Niestety nie wiem. Wiem jednak, że zdjęcia z pewnością nie były robione w schronisku. Inna sprawa, że niedługo po przybyciu do schroniska, sunia została uśpiona, a jej 12 szczeniąt - zdechło. Quote
MonikaP Posted December 30, 2007 Posted December 30, 2007 Bonsai napisał(a):Niestety nie wiem. Wiem jednak, że zdjęcia z pewnością nie były robione w schronisku. Inna sprawa, że niedługo po przybyciu do schroniska, sunia została uśpiona, a jej 12 szczeniąt - zdechło. Bonsai, ale przecież w wątku jest mowa o tym,że sunia była w Kaliszu i że została zabrana przez matkę dotychczasowego właściciela. Quote
Bonsai Posted December 30, 2007 Author Posted December 30, 2007 Tak było napisane, bo tak Wam powiedział kierownik schroniska. Ja byłam tego czasu w schronisku i widziałam, co się działo ze szczeniętami. Gdy zdechły wszystkie, suczka została uśpiona - bo jak stwierdził kierownik "jej stan był zbyt ciężki". Quote
MonikaP Posted December 30, 2007 Posted December 30, 2007 Bonsai napisał(a):Tak było napisane, bo tak Wam powiedział kierownik schroniska. Ja byłam tego czasu w schronisku i widziałam, co się działo ze szczeniętami. Gdy zdechły wszystkie, suczka została uśpiona - bo jak stwierdził kierownik "jej stan był zbyt ciężki". Tego nie wiem i nawet nie próbuję w to wnikać... Chciałam tylko odnaleźć osobę, która robiła zdjęcia tej suni... Quote
volontariuszka Posted January 8, 2008 Posted January 8, 2008 są jakieś wieści? wiadomo kiedy będziemy mogły przychodzić do schroniska? Quote
Bonsai Posted January 8, 2008 Author Posted January 8, 2008 Na razie kierownika starego nie ma. Jest nowa kierowniczka, ale nie wiadomo na jak długo... I wolontariatu oficjalnie nie ma. Ale są dwie wolontariuszki. Sprawdź Aniu, może Ciebie wpuszczą... Nie podpadłaś jak ja. :evil_lol: Quote
Marta.. Posted January 9, 2008 Posted January 9, 2008 Źródło: http://portal.calisia.pl http://portal.calisia.pl/articles/622-list-otwarty-do-prezydenta-miasta-kalisza Cytuje: " Zwierzęta w schronisku w dalszym ciągu czekają na pomoc. Dosyć już słów i rządów TOZ-u. Zacznijmy wreszcie słowa przeradzać w czyny. Kalisz, dn.04.01.2008r. Prezydent Miasta Kalisza Pan dr inż. Janusz Pęcherz Szanowny Panie Prezydencie ! Art.1 ust. 3 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 roku o ochronie zwierząt wyraźnie stwierdza,że organy administracji publicznej podejmują działania na rzecz ochrony zwierząt współdziałając w tym zakresie z odpowiednimi instytucjami i organizacjami krajowymi i zagranicznymi. „Help Animals” jest Stowarzyszeniem, którego statutowym celem jest ochrona zwierząt i to już obliguje Pana do współpracy z nami. Stowarzyszenie nasze jako jedyne przerwało zmowę milczenia na temat losu zwierząt zamkniętych w kaliskim schronisku. My a nie Powiatowy Lekarz Weterynarii ujawniliśmy fakt, że w schronisku na przestrzeni 2 lat zginęło ponad 900 zwierząt. My a nie Powiatowy Lekarz Weterynarii ani nie odpowiedzialni za schronisko pracownicy Urzędu Miasta powiadomiliśmy Prokuratora Rejonowego o przestępstwach, których dopuścili się prowadzący i nadzorujący schronisko. My powiadomiliśmy Pana o wszystkich nieprawidłowościach występujących w schronisku,a nie osoby do tego zobowiązane z mocy prawa czyli Powiatowy Lekarz Weterynarii czy też Naczelnik Wydziału Ochrony Środowiska. Dziwi mnie zatem fakt, że całkowicie ignoruje Pan nasze działania, nie zareagował Pan nawet na dwa , naprawdę dramatyczne pisma z listopada i grudnia 2007r skierowane do Pana w sprawie sytuacji w schronisku, zawierające też konkretne propozycje uzdrowienia sytuacji. Z posiadanych przeze mnie informacji, zdobytych drogą nieoficjalną wynika, że Powiatowy Lekarz Weterynarii przeprowadził rekontrolę w schronisku i że w zasadzie spełnia ono minimalne wymagania określone w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dn. 23 czerwca 2004 r. W sprawie wymagań weterynaryjnych dla prowadzenia schronisk dla zwierząt. Jeżeli wg Powiatowego Lekarza Weterynarii fakt, że tygodniowo pada w schronisku ,w większości przypadków na skutek zagryzienia ok. 20 psów, że powszechnie panuje nosówka oraz choroby grzybicze, że masowo giną koty, że fałszuje się dane statystyczne, zataja liczbę zwierząt przyjętych do schroniska oraz liczbę padłych jest normą przewidzianą przez Ministra to gratuluję takiej interpretacji przepisów. Sprawa ta nadaje się do rozpatrzenia przez Krajowego Rzecznika Odpowiedzialności Zawodowej Izby Lekarsko-Weterynaryjnej. Pan V-ce Prezydent Daniel Sztandera zamierza przedłożyć Radzie Miasta bezsensowny projekt programu zapobiegającego bezdomności zwierząt, którego koszty ma pokryć Miasto. Z kim Pan Sztandera konsultował ten projekt? Albo z nikim albo z Panem Drygasem, który tak „wspaniale prowadził do chwili obecnej schronisko ,że zmuszeni byliśmy o jego działalności powiadomić prokuraturę. Zdaje się,że Pan Sztandera zapomniał,że w Kaliszu działa też druga organizacja zajmująca się ochroną praw zwierząt. Ponieważ nie posądzam Pana Sztandery o tak krótką pamięć uważam,że celowo i świadomie bojkotuje nasze Stowarzyszenie, co jest działaniem sprzecznym z obowiązującym prawem i normami współżycia społecznego w cywilizowanym kraju. Założenia, cele i zakres programu są tak bzdurne i lakoniczne, że aż nie warto o nich pisać. Jeżeli Miasto to sfinansuje to będą to bezsensownie wydane pieniądze. Kto to ma ponadto realizować? Chyba nie organizacja i ludzie, którzy już się skompromitowali. Ludzie, którzy doprowadzili do masowej zagłady zwierząt. Uważam,że dosyć tych pozornych działań i kamuflowania nieudolności osób dotychczas odpowiedzialnych za schronisko. Zgodnie z art. 11 ustawy o ochronie zwierząt zapewnienie opieki bezdomnym zwierzętom należy do zadań gmin i to gmina odpowiada za los zwierząt a nie Towarzystwo Opieki Nad Zwierzętami. Od Pana oczekuję podjęcia radykalnych decyzji , które zakończą tą farsę. Musi Pan być świadomy faktu,że sytuacja w kaliskim schronisku to już nie tylko problem kaliski. O naszym schronisku mówi się już w całym kraju łącznie z Kancelarią Prezydenta RP. Nie ukrywam,że to właśnie my tak nagłośniliśmy tą sprawę, nagłośniliśmy ponieważ w Kaliszu nikt, łącznie z Panem nie chciał nas poważnie wysłuchać. Wszędzie słyszałem głosy, że jest to walka dwóch organizacji o przejęcie schroniska. Taka interpretacja naszych działań była co niektórym osobom bardzo na rękę bo w cień odsuwała zasadniczy wstydliwy dla miasta problem. Takie zdanie zaprezentował publicznie nawet Pan Daniel Sztandera. Oczekiwałem od V-ce Prezydenta miasta więcej obiektywizmu i kompetencji w sprawie w której zdecydował się zabrać publicznie głos. Nie wiem jak na sytuację w schronisku zareagują darczyńcy, chociażby z zaprzyjaźnionej Holandii. Zwykła uczciwość nakazuje mi powiadomić ich o stanie schroniska na które łożyli nie małe pieniądze. W związku z przedłożonymi faktami wnoszę o : wydanego w dn. 17.07.2007 r. L.dz. WSRK.7080/14/07 - II punkt 5 ust c /brak kwarantanny/ - II punkt 6 / brak pojazdu przystosowanego do przewozu zwierząt/ - III / samowolnie rozszerzono obszar działalności na teren 11gmin skąd w 2007 roku przyjęto 63 psy / - IV punkt 1 / nie wykonano rekultywacji terenu/ - IV punkt 2 /nie przeprowadza się pełnej dezynfekcji terenu/ - V punkt 1 / nie zapewniono stałego nadzoru nad schroniskiem-tylko do godz.15.00/ - V punkt 3 /nie spełniono wymogów właściwego przygotowywania i przechowywania karmy/ - V punkt 4 i 6 / brak pełnej dokumentacji i podawanie fałszywych danych co do ilości zwierząt przyjętych do schroniska jak i ilości zwierząt padłych, przekazanych do utylizacji/ - V punkt 7 /brak regulaminu organizacyjnego schroniska/ - VII punkt 1 /prowadzenie działalności niezgodnie z obowiązującymi przepisami prawa-ustawa o ochronie zwierząt , rozporządzenie Ministra Rolnictwa w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych dla prowadzenia schronisk/. 2. Sposób prowadzenia schroniska i zarządzania nim jest aktualnie przedmiotem dochodzenia prowadzonego przez Prokuraturę Rejonową w Kaliszu. 3. Niespełnienie powyższych warunków daje podstawę prawną do cofnięcia udzielonego zezwolenia bez odszkodowania w trybie art. 9 ust.2 ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach. Jednocześnie przedkładam opracowaną przez nasze Stowarzyszenie koncepcję reorganizacji schroniska. KONCEPCJAREORGANIZACJI SCHRONISKA DLA ZWIERZĄT W KALISZUETAP I 1. Cofnąć zezwolenie na prowadzenie schroniska wydane Towarzystwu Opieki Nad Zwierzętami. 2. Decyzją Prezydenta Miasta powołać tymczasowy komisaryczny zarząd schroniska. 3. Tymczasowo wstrzymać /z wyjątkiem sytuacji nadzwyczajnych/ przyjmowanie zwierząt do schroniska. 4. Wyasygnować z rezerwy budżetowej Miasta fundusze niezbędne do modernizacji i rozbudowy schroniska. 5. W porozumieniu z gminami powiatu przekształcić schronisko miejskie w schronisko miejsko-gminne współfinansowane przez wszystkie gminy Powiatu Kaliskiego. 6. W ramach modernizacji: - ogrodzić teren schroniska płotem z elementów betonowych, - pobudować ok.30 boksów zbiorczych o pow.ok.12-15 m. kw. każdy oraz ok. 35 boksów indywidualnych o pow.6 m. kw. - wyremontować dwa ciągi istniejących już boksów stwarzając z nich ok. 35 boksów zbiorczych - wydzielić teren na kwarantannę i lecznicę weterynaryjną oraz szpital, - zapewnić całodobowy dyżur weterynaryjny, - pobudować pomieszczenia dla kotów, - pobudować pomieszczenia i wybiegi dla szczeniaków, - wydzielić cześć pow. schroniska na wybieg dla psów, - wydzielić miejsce na doraźne przetrzymanie zwierząt dziko żyjących, które mogą trafić do schroniska w wyniku różnych zdarzeń losowych , - wyremontować pomieszczenia gospodarcze i socjalne. - wdrożyć system informatyczny zarządzania schroniskiem W schronisku powinno być zatrudnionych min. 10 pracowników. ETAP II 1. Przekształcić schronisko w jednostkę budżetową Miasta lub alternatywnie przekazać je do prowadzenia jako zadanie zlecone organizacji pozarządowej Kaliskiemu Stowarzyszeniu Pomocy Dla Zwierząt „Help Animals” , którego statutowym celem jest ochrona zwierząt. 2. Opracować i wdrożyć w formie zarządzenia Prezydenta Regulamin Organizacyjny Schroniska. 3. Powołać Zarządzeniem Prezydenta Radę Społeczną ds. schroniska. 4. Wprowadzić system motywacyjny uzależniający dotacje na schronisko od liczby zwierząt przekazanych do adopcji. 5. Zorganizować wolontariat na rzecz schroniska i traktować tą pomoc jako integralną część zadań opieki nad zwierzętami. Stowarzyszenie nasze ma przygotowany projekt modernizacji schroniska , projekt Regulaminu Organizacyjnego, program komputerowy do kompleksowego zarządzania schroniskiem, dysponuje stroną www, którą udostępni na potrzeby schroniska , imienną listą osób chętnych do pracy w charakterze wolontariuszy. Wszystkie te dokumenty udostępnimy podmiotowi, który będzie odpowiedzialny za prowadzenie schroniska. Przesyłając te materiały wyrażam nadzieję , że tym razem Pan Prezydent zechce osobiście zaangażować się w naprawę sytuacji kaliskiego schroniska . Tu chodzi o los żywych istot. Los , który zależy od Pana decyzji. Z poważaniem :Prezes Kaliskiego Stowarzyszenia Pomocy Dla Zwierząt „Help Animals”Sylwester Piechowiak " Quote
maggiejan Posted January 9, 2008 Posted January 9, 2008 Świetny tekst, ktoś powinien wreszcie uświadomić urzędnikom, że przestrzeganie prawa to nie jest ich kaprys, ale obowiązek i za ignorowanie tego faktu grożą określone kary.:mad: Quote
Miu Posted January 17, 2008 Posted January 17, 2008 Być może mogłabym znleźć drobnych sponsorów dla schroniska. Jednak byliby oni zainteresowani kupnem potrzebnych rzeczy, nie wpłacaniem pieniędzy. Macie konkretne pomysły co mogłoby to być ? :) Karma, koce mogą być, czy jest coś potrzebniejszego? Pozdrawiam. Quote
Bonsai Posted January 19, 2008 Author Posted January 19, 2008 Koce jeszcze są, myślę, że najbardziej potrzebne są.. budy. A jak nie, to dobrej klasy jedzonko. Quote
Marta.. Posted January 24, 2008 Posted January 24, 2008 źródło: http://portal.calisia.pl/articles/754-pan-prezydent-zapomnia PAN PREZYDENT ZAPOMNIAŁ Prezydent Miasta Kalisza Pan dr Janusz Pęcherz stwierdzł w wywiadzie dla Nowych Faktów Kaliskich , że nikt nigdy nie zwracał się z prośbą o dofinansowanie schroniska dla zwierząt. Kaliskie Stowarzyszenie Help Animals od września 2007r prosiło Pana o wsparcie finansowe dla schroniska. Przesłalśmy na Pana ręce raport o stanie schroniska a w ślad za nim trzy pisma ponawiające prośbę o zainteresowanie się problemem schroniska. Ponieważ nie otrzymywaliśmy od Pana żadnych odpowiedzi ostatnie pismo opublikowaliśmy w formie listu otwartego. Jak Pan może wobec tego publicznie oświadczyć ,że nikt nie zwracał się z prośbą o pomoc? Panie Prezydencie , jest Pan Prezydentem wszystkich mieszkańców Kalisza , również tych którzy przynależą do stowarzyszenia Help Animals ,dlaczego w związku z tym nie chce Pan usłyszeć naszego głosu. źródło: http://portal.calisia.pl/articles/753-nie-dla-pr-by-upolityczniania-sprawy-schroniska-dla-zwierz-t Niektórzy próbują sprawę kaliskiego schroniska dla zwierząt wykorzystać do rozgrywek politycznych. Kaliskie Stowarzyszenie Pomocy Dla Zwierząt “Help Animals” posiada informacje ,że redakcja jednego z tygodników o zasięgu ogólnopolskim chce przedstawić sprawę schroniska dla zwierząt w aspekcie rozgrywek politycznych. Mówimy temu stanowcze NIE. Odcinamy się od wszelkech prób upolityczniania sprawy. Nigdy nie interesowała nas , ani nie interesuje przynależność partyjna ludzi którym zarzucamy doprowadzenie do rażacych zaniedbań w schronisku. Dla nas nie ma żadnego znaczenia jaką opcję polityczną reprezentują ludzie. Dla nas liczy się jedynie stosunek ludzi do zwierząt. Quote
Ishimaru Posted January 24, 2008 Posted January 24, 2008 :| A ten co? Amnezja ? (btw. co to znaczy "podnoszę wątek" ? często się z tym spotykam..i nie wiem) Quote
malagos Posted January 25, 2008 Posted January 25, 2008 Ano tylko to, ze jak cos napiszesz, nawet słowa "podnoszę watek" to ten watek idzie na poczatek, na pierwszą stronę i jest bardziej widoczny dla odwiedzajacych forum osób ;) Quote
Marta.. Posted February 4, 2008 Posted February 4, 2008 żródło: http://portal.calisia.pl http://portal.calisia.pl/articles/833-list-otwarty-do-powiatowego-lekarza-weterynarii-w-kaliszu LIST OTWARTY DO POWIATOWEGO LEKARZA WETERYNARII W KALISZU W przypadku, gdy nie wiadomo jak odpowiedzieć na kłopotliwe pytania jedni wolą kłamać a drudzy milczeć.Tą drugą opcję wybrał Pan Miłosz Bąkowski-Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kaliszu.Stowarzyszenie Help Animals w piśmie z 13.01.br postawiło Panu konkretne pytania.Jeżeli nie chce Pan odpowiedzieć na nie Stowarzyszeniu proszę odpowiedzieć społeczeństwu Miasta Kalisza. Mieszkańcy Kalisza mają prawo znać opinię Pana w przedmiotowej sprawie. Kalisz, dnia 13.01.2008r POWIATOWY LEKARZ WETERYNARII W KALISZUKaliskie Stowarzyszenie Pomocy Dla Zwierząt „Help Animals” podejmowało w ubiegłym roku szereg inicjatyw mających na celu poprawę warunków bytowych zwierząt znajdujących się w schronisku w Kaliszu. Większość naszych krytycznych uwag pod kątem warunków bytowych zwierząt potwierdziliście Państwo w przeprowadzanych kontrolach. Z informacji pojawiających się w mediach wynika , że w grudniu ubr. przeprowadził Pan ponowną rekontrolę schroniska z której wynika ,że schronisko w tej chwili spełnia już wymogi określone w stosownym rozporządzeniu Ministra Rolnictwa. Rozumiem przez to , że kierownictwu schroniska udało się rozwiązać problem najważniejszy w tej sprawie czyli wyeliminowanie padnięć zwierząt na skutek zagryzania się spowodowanego zagęszczeniem zwierząt w boksach ponad wszelkie dopuszczalne normy. Liczba padłych zwierząt w schronisku do chwili obecnej była zatrważająca i stawiała pod znakiem zapytania sens funkcjonowania tej placówki w takiej formie. Dlatego też wystąpiliśmy z apelem do Prezydenta Miasta o zamknięcie schroniska w zakresie przyjmowania nowych zwierząt do czasu jego modernizacji . Z wypowiedzi wiceprezydenta Miasta Pana Daniela Sztandery wynika ,że obecnie schronisko spełnia już normy przewidziane dla tego typu placówek co zostało potwierdzone przez Powiatowy Inspektorat Weterynarii. Pozytywna opinia Pana w tym przedmiocie będzie dla nas stanowiła podstawę do zaniechania dalszych działań w przedmiocie schroniska i będzie gwarantem ,że zwierzęta przebywające w tej placówce mają zapewnione właściwe warunki bytowe a dokumentacja schroniska w zakresie ewidencji zwierząt i zabiegów weterynaryjnych prowadzona jest na właściwym poziomie. Z poważaniem :PREZESKALISKIEGO STOWARZYSZENIA POMOCY DLA ZWIERZĄT HELP ANIMALS Sylwester Piechowiak Quote
maggiejan Posted February 4, 2008 Posted February 4, 2008 Wydaje mi się, że na pismo urzędowe trzeba odpowiedzieć w ciągu 2 tygodni, nie jest to więc kwestia dobrej woli... A czy w schronisku kaliskim rzeczywiście poprawiło się do tego stopnia, że jest dobrze? Quote
Bonsai Posted February 4, 2008 Author Posted February 4, 2008 Nie. Ale oczywiście tak jest najprościej powiedzieć, bo kłopotu nie będzie. Nasz ukochany wiceprezydent Sztandera zaznaczył, że nie trzeba już nic robić w sprawie schroniska, "bo to nie hotel dla zwierząt i tak musi być". Komentować chyba nie muszę... Owszem z moich obserwacji wynika, że poprawiły się niektóre warunki, np. kwarantanna, która istotnie może nosić tę nazwę, nie jest już (jak było do tej pory) garażem-ciemnią. Bałagan i przepełnienie nadal jest. Wolontariatu oficjalnie nie ma, potrzebne są umowy oraz ubezpieczenia, ale mi wygląda to na przedłużanie sprawy celem zniechęcenia nas do pracy w schronisku... Zmiana kierownictwa spowodowała to, że zawiązała się współpraca np. z fundacją rottka, która zabrała od nas 6 psów tej rasy. Inna sprawa, że sami dokładnie nie wiedzą (nadal) jaki jest stan psów w schronisku. Akurat zdarzyło się, że byłam przy rozmowie przez telefon p.kierownik z ww.fundacją, a na pytanie "ile rottwailerów jest w schronisku" usłyszałam kpiący śmiech. No bo kogo obchodzi ile psów jest pod jego opieką...? :shake: Nie spodobało mi się to. Quote
maggiejan Posted February 5, 2008 Posted February 5, 2008 Wolontariusz może się chyba zrzec ubezpieczenia...? A brak zaineresowania psami tej kierowniczki - bez komentarza... Quote
Bonsai Posted February 5, 2008 Author Posted February 5, 2008 Ja rozumiem - jest cyrkulacja zwierząt, psy przychodzą i odchodzą... Nikt nie musi na pamięć znać ilość psów konkretnej rasy. Ale nie trzeba tak reagować, to dość infantylne. Quote
maggiejan Posted February 5, 2008 Posted February 5, 2008 Infantylne to właściwe słowo. A czy z przejęciem przez Was schronu coś się rusza? Quote
Reno2001 Posted February 5, 2008 Posted February 5, 2008 maggiejan napisał(a):Wolontariusz może się chyba zrzec ubezpieczenia...? A brak zaineresowania psami tej kierowniczki - bez komentarza... Niestety nie ma opcji zrzeczenie sie ubezpieczenia. Przynajmniej u nas w schronisku każdy z wolontariuszy był zobowiazany do podpisania umowy o wolontariacie. W przeciwnym wypadku miałaby prawo wchodzic na teren schroniska jedynie jako zwykły zwiedzający. Quote
Bonsai Posted February 8, 2008 Author Posted February 8, 2008 "LIST OTWARTY DO POWIATOWEGO LEKARZA WETERYNARII Ten list dedykuję Prezydentowi Miasta Kalisza. Od 6 miesięcy wie Pan co się dzieje w schronisku . Nie jest rozwiązaniem zamknięcie schroniska. Nie jest rozwiązaniem kosmetyczna zmiana umowy z TOZ-em. Oczekujemy na konkretne mądre decyzje Kalisz, dn.05.02.2008r POWIATOWY INSPEKTORAT WETERYNARII W KALISZU Bardzo dziękuję za przesłane dokumenty. Analiza tego materiału utwierdziła mnie w przekonaniu , że podnoszone przez Help Animals zarzuty w stosunku do osób odpowiedzialnych za stan schroniska były słuszne. Dziwi mnie coraz bardziej fakt , że nieprawidłowości w schronisku widzi jedynie Inspektorat Weterynarii . Urzędnicy miejscy wraz z Prezydentem usiłują zbagatelizować problem schroniska a wręcz uspokajają opinię publiczną dowolnie interpretując wyniki kontroli. W trakcie kontroli wykazaliście Państwo wiele nieprawidłowości i wskazaliście terminy ich usunięcia. Padło również jednoznaczne stwierdzenie , że największym problemem jest nadmierne zagęszczenie schroniska i wynikające z niego zagrożenia dla życia i zdrowia zwierząt. Wskazaliście Państwo wiele sposobów mogących choć częściowo rozwiązać ten problem . Niestety o tym nie dowiedziała się już opinia publiczna zapewniana przez władze miasta , że w schronisku jest już prawie dobrze , tylko jeszcze niewielka kosmetyka i czego jeszcze chce Help Animals. Zdaję sobie sprawę z faktu , że Powiatowy Lekarz Weterynarii nie jest organem mającym możliwość rozwiązania tego problemu , może natomiast jako jedyny organ w tym mieście z którym liczą się jeszcze urzędnicy , wykazać ,że aktualny stan schroniska absolutnie nie spełnia wymogów określonych chociażby w ustawie o ochronie zwierząt a prowadzący schronisko narażają się na postawienie im zarzutów wynikających z art. art. 5 , 6 , 33 cytowanej ustawy. Sugestie Prezydenta zmierzające do wydania przez Powiatowy Inspektorat Weterynarii decyzji o zamknięciu schroniska również nie rozwiązują problemu o czym Państwo słusznie powiadomiliście Prezydenta. Ustosunkowując się do treści Decyzji PIW622-05/08 Powiatowego Lekarza Weterynarii z dnia 28.01.2008r wydanej w sprawie schroniska uważam ,że nie do przyjęcia są następujące punkty: 1 -“ zlikwidować przepełnienie zwierząt przez zwiększenie adopcji i dobudowanie czterech kolejnych boksów” – w terminie do końca 2008r. – a co do tego czasu , czy w dalszym ciągu na skutek zagęszczenia ma paść kolejnych kilkaset zwierząt? Czy dobudowanie 4 boksów zmieni sytuację? 2 – “ utwardzić podłogę w boksach dla psów “ – w terminie do końca 2008r. –czy do tego czasu psy mają grzęznąć w szlace i być narażone na przewlekłe choroby skóry i oczu? 5- “ wydzielić miejsce na wybieg dla psów’’ – w terminie do końca 2008r – czy do tego czasu psy mają żyć na pow. 1-2 m. kw. ze wszystkimi tego konsekwencjami ? Reasumując , czy na realizację tych przedsięwzięć potrzebny jest aż cały rok ? Powyższa Decyzja wydana została na podstawie protokołu kontroli weterynaryjnej z dn. 24.01.2008r. Stwierdzam , że zakres kontroli był bardzo zawężony i nie obejmował szeregu istotnych zagadnień a mianowicie : - stanu zdrowotnego zwierząt aktualnie przebywających w schronisku / choroby grzybicze , nosówka, zapalenia spojówek /, - zbyt małego pomieszczenia na kwarantannę / 3 pomieszczenia dla przyjmowanych rocznie ok.300 psów , przy okresie pobytu w kwarantannie wynoszącym 14 dni ? Jak łatwo obliczyć kwarantanna powinna składać się przynajmniej z 14 wydzielonych boksów / - całkowitego braku pomieszczeń na kwarantannę kotów, - brak wydzielonych boksów dla zwierząt chorych i po zabiegach medycznych / jak w takich warunkach można przeprowadzać chociażby sterylizację ?/ - urągające wszelkim normom warunki w jakich przetrzymywane są koty / jedno pomieszczenie o pow. ok.14m. kw. bez chociażby wydzielonych mini boksów na 35 kotów , co przy psychice tych zwierząt jest nie do zaakceptowania/ - -brak właściwych pomieszczeń dla szczeniaków - trzymanie psów na krótkich łańcuchach przy budach / budy w schronisku ?/ -- śmiertelności zwierząt przebywających w schronisku / tylko w 2007 r co 2- 3 tygodnie przekazywano do zakładu utylizacji po kilkanaście zwierząt a nie były to ślepe mioty o czym świadczy waga martwych zwierząt / Nasuwa się pytanie dlaczego tak spłycony został przedmiotowy zakres kontroli? Czy na podstawie kontroli przeprowadzonej z pominięciem tak istotnych elementów można wydać opinię o stanie sanitarno-weterynaryjnym schroniska ? Uważam ,że kontrola schroniska w którym stwierdzono tak olbrzymią śmiertelność zwierząt / ponad 900 na przestrzeni 2,5 roku / powinna być przeprowadzona kompleksowo i ujmować między innymi zagadnienia opisane wyżej. Wyniki takiej kontroli jednoznacznie odpowiedzą na pytanie , czy schronisko zapewnia opiekę zwierzętom do czego jest zobligowane i czy słuszne są głosy domagające się modernizacji schroniska. Posiadamy również informacje , że w dalszym ciągu , regularnie co ok.2-3 tygodnie do zakładu utylizacji trafia po kilkanaście martwych zwierząt. Już sam ten fakt , wskazuje , że to co do tej pory zrobiono w schronisku po Państwa kontroli to tylko drobna kosmetyka nie rozwiązująca zasadniczego problemu o czym zresztą Państwo sugerowaliście Prezydentowi. W świetle wyżej przytoczonych argumentów Kaliskie Stowarzyszenie Pomocy Dla Zwierząt “Help Animals “ wnosi o unieważnienie wydanej decyzji i przeprowadzenie ponownej kontroli. O wynikach kontroli bardzo proszę powiadomić również Prezydenta Miasta , bowiem obowiązkiem władz samorządowych jest zapewnienie właściwego postępowania z bezdomnymi zwierzętami. Nie rozwiąże problemu próba zamknięcia schroniska czy scedowania odpowiedzialności na organizacje pozarządowe , nie jest również wyjściem z sytuacji sztuczne umniejszanie skali problemu . Zwierzęta jak ginęły w schronisku tak giną do dnia dzisiejszego. Ktoś musi powiedzieć stop . PREZES KALISKIEGO STOWARZYSZENIA POMOCY DLA ZWIERZĄT Help Animals Sylwester Piechowiak" Quote
Ishimaru Posted February 8, 2008 Posted February 8, 2008 Jak samorząd naszego miasta może tak bardzo odkładać, a w efekcie ignorować sprawy zwierząt w schronisku ? Ja wiem, że schronisko to nie hotel i tak dalej, ale przecież tym stworzeniom należą się przyzwoite warunki! :angryy: Quote
Recommended Posts