pumcia02 Posted December 10, 2007 Author Posted December 10, 2007 korzystalismy w sumie z dwóch imion, Mojżesz i Michał poniewaz kiedys powstał juz "bunt" przeciwko nazwaniu psa takim imieniem... Quote
mru Posted January 9, 2008 Posted January 9, 2008 On chyba Sylwestra nie zauważył ;) Mojżesz ma sie dobrze! Co prawda miewa problemy z częstym siusianiem (aktualnie przyjmuje jeszcze antybiotyk i poprawa jest wyraźna, więc mamy nadzieję, że te problemy się skończą) Poza tym to straszny śpioch :P dobudzenie go często graniczy z niemożliwością x) więc dogaduje się z naszym kotem: Quote
malawaszka Posted January 9, 2008 Posted January 9, 2008 trzymam :kciuki: za zdrówko!!!! Robiliście mu bad krwi na nerki? może to siusianie tylko dlatego, że więcej pije w ciepłym mieszkanku :kciuki: Quote
Tilia Posted January 9, 2008 Posted January 9, 2008 nochal ma po prostu FANTASTYCZNY!! :D jak nic musi mieć coś z deerhounda ;) to lenistwo też się zgadza Quote
mru Posted January 9, 2008 Posted January 9, 2008 Tak, faktycznie jego pysk przypomina pysk deerhounda :) hehe nie zauważyłam tego wcześniej :P Przez ten nos czasem nazywamy go Grizzly No jeśli ten antybiotyk nie pomoże (na razie pomaga, ale nie wiadomo co potem, jak skończy go przyjmować) to zrobimy inne badania Też myśleliśmy, że może sporo pije, ale już było tak, że potrafił nasikać dosłownie godzinę po spacerze. Quote
mru Posted March 13, 2008 Posted March 13, 2008 Mojżesz miał dziś atak padaczki. Długi (trwał parę minut). U nas pierwszy, a jest u nas 4 miesiące. Oczywiście kontaktowałam się z naszym weterynarzem i dostałam leki do podania w czasie następnego (ewentualnego... oby to się nie powtórzyło...) ataku. Ktoś z Was wspominał kiedyś, że Mojżesz to pies chory na padaczkę. Kiedy to przeczytałam zapytałam w Azylu (Mojżesz był już u nas) i odpowiedziano mi, że nic im o tym nie wiadomo... To ważne. Chcemy wiedzieć, czy miał te ataki wcześniej i, jeśli miał, to co ile? To bardzo istotne jeśli chcemy mu pomóc... a chcemy. Nie wierzę, żeby nikt nie zauważył tego wcześniej! Przecież spędził w Azylu 4 lata! Rozumiem zaniżanie informacji o wieku psa (powiedziano nam, że Mo ma 8 lat, a ma 10 - ale oczywiście to wielkiej różnicy nie robi, nie było to aż tak istotne), ale wszelkie wiadomości o przebytych chorobach (może to od nerek? wątroby? serca? nic nam nie mówiono!!) są nam po prostu potrzebne... Jeśli ktoś z Was wie coś na ten temat - proszę o informację... :( Mojżesz jest kochany i tak uroczo gapowaty - zasługuje na danie mu szansy i szczerość w sprawie choroby. Z góry dziękuję :) i trzymajcie za niego kciuki... Quote
pumcia02 Posted March 13, 2008 Author Posted March 13, 2008 początkowo miał kilka delikatnych ataków. Później wszystko ustało. Podejrzenie: mogły być wywołane nagłym stresem w nowym miejscu. Nie wiem co mówili bo mnie przy adopcji nie było. Ale uwierzcie, że przy tej liczbie zwierząt zawsze jakieś szczegółowe info może umknąć w rozmowie. Poważnie. Zwłaszcza, że wszyscy są ciągle zalatani i nie ma oddzielnej osoby, która zajmowałaby się adoptującymi. Samej mi się zdarzylo dodzwaniac i dopowiadac cos czego po prostu zapomniałam podczas rozmowy w azylu. Co do wieku. tak na prawde tego stuprocentowo nie da się okreslić. znam przypadki gdzie kazdy wet mowił co innego na danego psa... albo np naszego Stinkiego określają na ok 5 lat podczas, gdy pies jest niewidomy, głuchawy i wygląda zewnetrznie na o wiele starszego. Wszystko zależy czym pies był/jest karmiony (chodzi o kamień na zebach) i o ogólny wygląd, stan zdrowia. co do innych chorób. W azylu zaczął podsikiwać, dlatego miał mieć robione badania krwi czy są jakieś zmiany w organizmie, czy to zwyczajny objaw starości. i oczywiscie trzymamy kciuki za Mojżeszka Quote
Tilia Posted March 13, 2008 Posted March 13, 2008 Mru- to ja pisałam o padaczce. Kilka lat temu kiedy interesowałam się tym psem (niestety nic z tego nie wyszło) wolontariuszka na innym, nieistniejącym już psim forum napisała o atakach. Niestety nic więcej nie wiem. Mogę Ci tylko polecić weta- dr. Jakubaszek w tego co wiem jest bardzo dobry jeśli chodzi o tą chorobę. Konsultowałam się z nim w sprawie mojej Zuzy ['], prowadził też dobrze innego znajomego psa z tą chorobą. Quote
mru Posted March 13, 2008 Posted March 13, 2008 Dziękuję za odpowiedzi :) I przepraszam za pretensję jaką dało się wyczuć w mojej wypowiedzi... to przez to, że bardzo się o Mojżesza martwimy i chcemy dla niego jak najlepiej :) Quote
Tilia Posted March 13, 2008 Posted March 13, 2008 Mru, trzymam bardzo mocno kciuki. Bardzo często psy żyją z padaczką wiele lat, ogromnie ważne jest dobre ustawienie leków, dzięki temu jest szansa, że ataki zanikają prawie zupełnie, albo są lekkie i sporadyczne. Quote
malawaszka Posted March 13, 2008 Posted March 13, 2008 też trzymam :kciuki: żeby ataki juz sie nie powtórzyły!!! Quote
mru Posted March 13, 2008 Posted March 13, 2008 Niestety atak powtórzył się jeszcze dwukrotnie... Quote
malawaszka Posted March 13, 2008 Posted March 13, 2008 o rany w tak krótkim czasie trzy ataki??? a dostał już jakieś leki przeciwpadaczkowe? jak się biedaczek czuje? Quote
mru Posted March 23, 2008 Posted March 23, 2008 Mojżesz ciągle śpi! Bierze Luminal i roztwór bromu i ataki ustały (tego samego dnia miał jeszcze czwarty atak, a potem już nic poważnego) wciąż jednak czasem ma drgawki (takie małe i tylko w okolicach głowy - może trzeba będzie zwiększyć dawkę). I śpi i śpi... Ma kłopoty z chodzeniem (wstaje tak średnio raz dziennie i robi parę kroków, ale nie ma siły np na spacer. Weterynarz mówi, że jego organizm mus się przyzwyczaić (a że Mo jest starszy to pewnie będzie dłużej dochodził do siebie), ale Mojżesz chciałby już chodzić i bardzo mu się nie podoba to, że ciągle leży! Więc na razie przekładamy go z boku na bok i codziennie staramy się żeby wstawał na ile ma siły :) A on jest kochany i pozwala nam robić ze sobą to wszystko, a potem chrapie. Mamy nadzieję na szybki powrót do formy :) Quote
pumcia02 Posted March 24, 2008 Author Posted March 24, 2008 całe szczęście że ataki ustąpiły. Niepokojąco brzmi to, że nie chce wstawać i te drgawki... Ale miejmy nadzieje, że będzie tylko lepiej Quote
Tilia Posted March 24, 2008 Posted March 24, 2008 Moja Zuza też dostawała Luminal i bromek sodu, mam nawet jeszcze butlę bromku, muszę sprawdzić datę ważności. To że śpi to normalne, ona też na początku przez parę tygodni zachowywała się jak automat, niepokojące są te drgawki. To może być tzw "mały atak"- pies jest wtedy przytomny, być może konieczne będzie zwiększenie dawki bromku- nie jestem wetem, ale tak miałam robić jak te drgania się pojawiały. Quote
mru Posted March 24, 2008 Posted March 24, 2008 Tak, pytaliśmy lekarza i powiedział, że jakby wciąż miewał te drgawki to trzeba będzie zwiększyć. Trochę właśnie niedobrze, że on prawie nie wstaje, ale widać, że chce tylko nie może przez to, że nie ma siły. Jak próbujemy z nim chodzić to czasem daje radę sam, ale też widać, że zatacza się na boki i traci siły szybko. Też go to stresuje i już byłoby dobrze żeby wstał sam! Mamy nadzieję, że jego organizm wkrótce przywyknie i Mojżesz wstanie i znów będzie wszędzie za nami chodził! Przydałoby się wyjście na wiosenny spacerek niedługo, Mojżeszowi podobałoby się słońce! :) Oczywiście problemy z częstym sikaniem jakby zanikły... Mojżesz teraz normalnie co parę dobrych godzin siusia jak powinien. Bierze też lek na kręgosłup i stawy więc może mu to tez pomoże w dojściu do siebie :) Tylko ten lek dopiero za parę dni zadziała. Jesteśmy dobrej myśli. Quote
mru Posted March 26, 2008 Posted March 26, 2008 Zmniejszyliśmy dawkę luminalu żeby Mojżesz wreszcie mógł wstać i zacząć normalnie funkcjonować. Jeśli nasilą się drgawki to lekarz zalecił zwiększenie dawki bromku sodu. Niestety Mojżesz dostał jeszcze biegunki do tego wszystkiego (weterynarz powiedział, że to niezależne od leków) :shake: Quote
Tilia Posted March 26, 2008 Posted March 26, 2008 my też tak robiliśmy- podobno zwykle zaczyna sie od mocniejszego luminalu stopniowo zmniejszając dawki i obserwując zwierzaka biedny piechol, mam nadzieję, że jak prawdziwa wiosna przyjdzie to już będzie brykał normalnie, bardzo mocno trzymam kciuki Quote
Recommended Posts