haker11 Posted August 27, 2007 Posted August 27, 2007 [quote name='sota36']Co do RC OBESITY - unas karmienie psa tym s..m skonczylo sie nawizytachu weta! Nie polecam! Pies dostaltakiej biegunki i odwodnienia, ze... Mam uraz![/quote] Psotka po RC wymiotowała, więc też już nie dostaje tej karmy! Quote
Asti Posted August 28, 2007 Posted August 28, 2007 Muszę chyba zapisać Kulkę na jakieś odsysanie tłuszczu ;) I wybieram się w najbliższym czasie do weterynarza z nią. Quote
Vectra Posted August 29, 2007 Posted August 29, 2007 A ja zaryzykowałam i zamówiłam mojej suce Bosch special light :) Po innych karmach typu light , lub obniżaniu dawek żarcia , sucz był leniwy , ospały , apatyczny i tłuszcz na jej boczkach leniuchował razem z nią. Drugi worek boscha sucz opróżnia , wyniki badań doskonałe , suka zrobiła się wulkanem energii , bawi się wścieka , biega , skacze i już nie śpi całymi dniami.W pełni powróciła do życia i co za tym idzie tłuszczyk robi papa ... Nie chudnie jakoś radykalnie ,ale z tygodnia na tydzień jej sylwetka się zmienia. Pies jest zadowolony , karma jej smakuje (a to mega wybredna baba jest jeśli chodzi o suche karmy) Karma ma mało tłuszczu i mało białka w związku z tym do pełnej dawki jaką producent zaleca do jej wagi , dodaje jej mleko. Sierść lśniąca , kupy małe , żadnych gazów , pies zadowolony.Zbędne kilogramy znikają. Quote
haker11 Posted August 30, 2007 Posted August 30, 2007 No to może i my spróbujemy Boscha! Skoro Twoja sunia taka wybredna i wcina to może i Psotka będzie wcinać! Oby bo już pomysły mi się kończą jak ją odchudzić!:shake: Quote
haker11 Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 [quote name='Asti']Muszę chyba zapisać Kulkę na jakieś odsysanie tłuszczu ;) I wybieram się w najbliższym czasie do weterynarza z nią.[/quote] Mojemu Pączkwi też by sie przydało odessć tłuszcz!:evil_lol: I co byłaś już u weta? Poradził Ci coś?? Quote
Asti Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 Jeszcze nie byłam, niestety. Ale ten Bosch Special Light to ma drastycznie mało tłuszczu! 4,5%! Zwykła karma dla małych psów zawiera jakieś 14%! Jak narazie pracujemy nad kondychą, bardzo bym chciała, żeby Kulka schudła. Quote
Vectra Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 [quote name='Asti']Jeszcze nie byłam, niestety. Ale ten Bosch Special Light to ma drastycznie mało tłuszczu! 4,5%! Zwykła karma dla małych psów zawiera jakieś 14%! Jak narazie pracujemy nad kondychą, bardzo bym chciała, żeby Kulka schudła.[/quote] Dlatego może na zwykłej sucz mi nie chudł .... zmniejszone porcje ją osłabiały , jak już pisałam była apatyczna i leniwa. Na tej karmie pies jest nadzyczaj aktywny i nie chodzi głodna :p i chudnie :multi: tylko ja ją na centymetry odchudzam ;) przez dwa miechy , 2 cm spadła w tali i jeden cm w klacie (dziś mierzyłam) , bo tam też tłuszczyku sporo.Biega dużo więc mięśnie się odnawiają , a masa mięśniowa jest cięższa od tkanki tłuszczowej ;) dlatego pomiary wagowe nie zawsze są miarodajne :cool3: Jak będziesz u we\ta zapytaj co doradza dla Twojej suczki , mój wet powiedział , że skoro pomaga to nie zaszkodzi i możemy jeść tą karme :p Quote
AnkaG Posted September 1, 2007 Posted September 1, 2007 Ja mam cztery sznaucery miniaturowe - ostatni nabytek Nuka zabrana ze schronu w sylwestra z wagą 5,4 kg. Dwie suki mają tendencje do tycia. Jedna normalna i Nuka co obecnie waży 7 kg (i jest ok). Moje psy jedzą dwa razy dziennie. Rano gotowane. Gotuje TZ i za radą weta i zaprzyjaźnionej koleżanki co od lat ma psy tej rasy jedzą praktycznie głównie marchewkę. :evil_lol: Gotowane to: 2,5 kg marchwi, trochę pietruszki i selera, pół dużego kurczaka i troche ryżu. Po południu karna typu leit. Zmieniam często karmy i mieszam. Dlatego jak nawet dostaną inną to nie ma żadnych sensacji żołądkowych. Jedzą każda karmę bez wybrzydzania. Czasami dostają jakieś mięsko czy skórki od chleba. Najstarsza Esta ma 11,5 roku. Robiłam badania krwi (pełne badania) i wszystko w normie. Jedynie Nuka dostaje normalną karmę bo ją po schronie tuczyłam. Quote
Asti Posted September 2, 2007 Posted September 2, 2007 Nie wiem, czy pisać, żeby nie zapeszać... ;) KULKA SCHUDŁA O 0.3 KG! :multi::multi::multi::sweetCyb::angel:Hurra! Może dzisiejsze bieganie po boisku i wczorajszy i przedwczorajszy intensywny trening agility? Byleby jej nie przybyło ;) Mnie cieszy każda dziesiąta kg :) Quote
darunia-puma Posted September 19, 2007 Posted September 19, 2007 prosze mi pomoc nie wiem juz co robic moj sunia Shilla potwornie tyje sporo biega w ciagu dnia a jej racje zywieniowe nie sa duze :placz: martwie sie o nia bo widze różnice jaka była jeszcze niedawno a teraz szybko sie meczy na spacerach i martwie sie o jej serduszko :shake: przeciez ono tez musi byc otłuszczone a stawy JEZU!!!:-( CZY ISTNIEJE JAKAS KARMA SUCHA DLA PSOW OTYŁYCH?prosze pomozcie... Quote
Lawinka Posted September 19, 2007 Posted September 19, 2007 Musisz ustalic dlaczego piesek tyje, moze dajesz mu bardziej kaloryczny pokarm? Jesli nie jest to spowodowane zmiana pokarmu, jego ilosci badz zmniejszeniem aktywnosci idz do weterynarza. Karm dla psow jest wiele bardzo dobra jest z lini weterynaryjnej 1stchoice dla psow z nadwaga,zaznaczam nie jest to karma bytowa. Przede wszystkim jednak ustal przyczyne. Quote
darunia-puma Posted October 24, 2007 Posted October 24, 2007 mam do was jeszcze jedno pytanie bo moja sucz dostala 2 x zastrzyk przeciwko cieczce i slyszalam ze przez to wlasnie tak utyła?czy to mozliwe?(oczywiscie nikt mi wczesniej nie powiedzial ze sa jakiekolwiek skutki uboczne a ja laik nic nie przypuszczalam)i jej juz wiecej ich nie dam szkoda truc psa.a jaka karme polecacie z tych najlepiej dzialajacych na spalenie tłuszczyku na doczkach? Quote
kalif1921 Posted October 29, 2007 Posted October 29, 2007 [quote name='darunia-puma']mam do was jeszcze jedno pytanie bo moja sucz dostala 2 x zastrzyk przeciwko cieczce i slyszalam ze przez to wlasnie tak utyła?czy to mozliwe?(oczywiscie nikt mi wczesniej nie powiedzial ze sa jakiekolwiek skutki uboczne a ja laik nic nie przypuszczalam)i jej juz wiecej ich nie dam szkoda truc psa.a jaka karme polecacie z tych najlepiej dzialajacych na spalenie tłuszczyku na doczkach?[/quote] najlepsze efekty są po nutrze lite/senior ale u młodych psów nie powinno się jej długo stosować Quote
Mysha792 Posted December 11, 2007 Posted December 11, 2007 [LEFT]Poczytałam ten temat i mam teraz dylemat. Mam 2,5 letnią suczkę po sterylizacji. Zawsze była chudziutka, niestety po sterylizacji ma tendencje do tycia. Waży prawie 16kg, powinna gdzieś 12-13kg ważyć. Jest dosyć okrągła, od roku je karmę Nutram weight control + surowe mięso, nabiały, warzywka, do tego je tabletki karnityny. Nie zaprzeczę, ruchu ma bardzo dużo. Codziennie biegamy po 30 minut, do tego spacery do lasu, na łąki, itp. Do tego frisbujemy, a od wiosny zaczynamy chodzić na agility. [/LEFT] Zastanawiałam się nad karmą Royal Obesity [URL]http://www.krakvet.pl/royal-canin-obesity-p-837.html[/URL] i Hill's PD Canine [URL]http://www.krakvet.pl/hills-canine-14kg-p-160.html[/URL] Nie słyszałam jeszcze żadnych opinii na temat hill'sa, a na temat royala słyszałam dosyć dobre. No i mnie jeszcze jedno martwi, czytałam że dużo psów słabnie na takich karmach. Czym to jest spowodowane? I czy stosując tą dietę, mogę podawać psu surowe mięso? Mój pies nie wyżyje na samej karmie, nigdy nie jadła tylko samej karmy. Wtedy odchudzanie może być nawet i wolniejsze, ale za to i zdrowsze, bo psiaka nie osłabi. Quote
andorka1 Posted December 11, 2007 Posted December 11, 2007 Jeśli chcesz podawać psicy oprócz suchej karmy mięso, to powinnaś zmniejszyć dawkę suchej karmy i powinno być ok Mój Dolar był chybaok pół roku na Obesity RC i żadnego osłabienia nie zauważyłam, był i jest cały czas mimo wieku bardzo aktywny, futerko było ok, badania krwi po kuracji też wyszły w normie Quote
Mysha792 Posted December 11, 2007 Posted December 11, 2007 [QUOTE] Jeśli chcesz podawać psicy oprócz suchej karmy mięso, to powinnaś zmniejszyć dawkę suchej karmy [/QUOTE] robie tak ;) Andorka, nie wiem czy ty pisałaś wcześniej że trudno jest odchudzić twojego psiaka? Zastanawiam się bardzo nad tym Royalem, ale czy nikt nie zna kogoś kto karmi swojego psa tym hill'sem Canine? Bo jeżeli nie znajde żadnych zachwalających opinii na temat hill'sa to zaczniemy kuracje royalem, a jak pies już schudnie to sięgniemy po hill'sa lighta. Quote
andorka1 Posted December 11, 2007 Posted December 11, 2007 Nie, ja nie miałam problemu z odchudzaniem Dolara, bardzo ładnie zareagował na Obesity, po doprowadzeniu wagi "do porządku" przeszliśmy na Nutrę light/senior + warzywa + niewielkailość kurczaka do tego. I [U]żadnych[/U] przekąsek :cool3: poza posiłkami :-) Quote
Mysha792 Posted December 11, 2007 Posted December 11, 2007 U mnie jest właśnie taki problem że babcia z tatą podkarmiają czasem psa, nic na nich nie działa, od razu drą się że ja głodzę psa, więc zmniejszyłam dawki podawania psu jedzenia. Używam smakołyków do szkolenia, ale to też jest wliczone w dzienną dawkę porcji. Czasem podczas szkolenia potrafi zjeść tyle smakołyków jak na jedną porcję, więc już tylko pozostaje psu dać tylko kolacje. najczęściej je tak, że rano dostaje surowe mięso, a wieczorem karmę Nutram. Zostało nam tej karmy około 4kg, więc za około miesiąc powinnyśmy zmienić właśnie karmę na royala, ewentualnie hill'sa canine. Ale jednak po komentarzach zdecyduje się na royala. Na szczęście mój pies aż tak strasznie nie reaguje na zmianę karmy. Quote
puchu Posted December 11, 2007 Posted December 11, 2007 Wyszedł nowy Royal dla kastratów. Miał ktoś już styczność, albo chodziarz dostęp do składu i dawkowania? Quote
Agnieszka K. Posted December 19, 2007 Posted December 19, 2007 [B]Sa 2 rodzaje tej karmy: [/B] [B]1. dorosłe kastrowane z kamieniami w pecherzu:[/B] [URL]http://www.royal-canin.de/hund/produkte/beim-tierarzt/veterinary-diet-prophylaxe/adult-kastriert/neutered-stone.html[/URL] [B]skład[/B] [URL]http://www.royal-canin.de/hund/produkte/beim-tierarzt/veterinary-diet-prophylaxe/adult-kastriert/neutered-stone/inhaltsstoffe.html[/URL] [B]dawkowanie[/B]: [URL]http://www.royal-canin.de/hund/produkte/beim-tierarzt/veterinary-diet-prophylaxe/adult-kastriert/neutered-stone/tagesration.html[/URL] [B][U]2. dorosłe kastrowane z kompleksem na stawy[/U][/B] [URL]http://www.royal-canin.de/hund/produkte/beim-tierarzt/veterinary-diet-prophylaxe/adult-kastriert/neutered-osteo.html[/URL] [B]skład[/B]: [URL]http://www.royal-canin.de/hund/produkte/beim-tierarzt/veterinary-diet-prophylaxe/adult-kastriert/neutered-osteo/inhaltsstoffe.html[/URL] [B]dawkowanie[/B]: [URL]http://www.royal-canin.de/hund/produkte/beim-tierarzt/veterinary-diet-prophylaxe/adult-kastriert/neutered-osteo/tagesration.html[/URL] Quote
Agnieszka K. Posted December 20, 2007 Posted December 20, 2007 Bardzo proszę :-) ja już daaaawno temu przekonałam sie że niemieckie strony Royala czy Eukanuby sa duzo lepsze, sa bieżące informacje - szczególnie wazne przy nowych karmach wprowadzanych na rynek, bardzo rozbudowane "informacyjnie". Rówiez szczegółowe informacje o karmach weterynaryjnych na niemieckeij stronie Royala sa ogólnie dostepne, a na polskiej tylko dla wetów po podaniu hasła. :-( Na polskiej stronie Eukanuby nie ma nawet słowa o wprowadzonych juz jakis czas temu nowych karmach - dla poszczególnych ras czy też dla psów aktywnych. Quote
elzak3 Posted January 1, 2008 Posted January 1, 2008 Moja spanielka ma nadwage- je Purine dog chow z jagnięcina- po 100 gr rano i wieczorem, a w południe troszkę ryzu z kurczakiem i marchwka. Tak nam wet ustawił dietę. Pół godziny spaceru dziennie- dośc szybkiego albo biegu. W ciagu 2 mcy straciła prawie 1,5 kg. Wet zadowolony, my tez. Do zrzucenia jeszcze 3 kg. A potem trzeba będzie dbac o psa bo jest po sterylizacji. Quote
marmara_19 Posted January 1, 2008 Posted January 1, 2008 tak duzo je? moj owzcarek je 300g karmy.. Quote
darunia-puma Posted January 1, 2008 Posted January 1, 2008 [quote name='marmara_19']tak duzo je? moj owzcarek je 300g karmy..[/quote] no moje psiurki też jedzą po 300gram puriny light ale marmara zobacz jakie efekty są u cioteczki....tylko pozazdrościć ja jakiś wiekszych efektów nie widze a biegam z psami rano okolo 1,5 godziny po poludniu około 1-1,5h i wieczorem jakieś poł godziny ale to już nie bieg tylko szybki spacer i siusiu ona waży jakieś 35kg a marzy mi się mniej o jakieś 3kilo Quote
Recommended Posts