Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Trzy lata temu Dżek jako niespełna roczny pies błąkał sie po okolicznych wsiach w okolicy Osęczyzny i Dobrego koło Mińska Mazowieckiego. Został przygarniety i wtedy zaczęła sie kolejna tragedia psa. Jak to na wsi miał pójść na łańcuch do budy ale okazało się,że atakuje kury i koty. Zadusił kilka kur i kota. Wtedy został umieszczony w pustej oborze. Ponieważ jednak nieświadome niczego kury wchodziły tam i czekał je wiadomy los, w najlepszym wypadku drzwi obory przysłaniane są blachą a często zamknięte. Na noc pies też nie może byc wypuszczany bo wtedy zagrożone sa koty. Po wypuszczeniu psa, rano znaleziono martwa kotkę. W tej chwili na podwórku są 3 dorosłe koty i 3 małe kociaki, które tez szybko powinny znaleźć domy.
Splot tragicznych wydarzeń w rodzinie o których nie chce pisać, spowodował,ze pies powinien zostac z tamtąd natychmiast zabrany. Przywiązany do haka do którego kiedys przyczepiano krowę ma kawałek suchej powierzchni do spania. Miska z pokarmem o ile go dostanie, stoi w jego odchodach. Nie wiem kiedy tam sprzątano
Dżek kocha ludzi, piszczy na widok człowieka i skacze z radości do góry. na spacerze bez smyczy szedł spokojnie obok nas. Nie atakował nikogo nawet przejeżdżających rowerzystów. Jest posłuszny, reaguje na wezwanie.
Ze swojej strony robiłam wiele,żeby psu pomóc. Nie było budy, więc ją zawiozłam,dowożę pokarm ( problem w tym,żeby go dostawał ) kupuję obroże przeciwpchelne ale dotąd nie zostały założone " bo pies nie ma pcheł".Odrobaczyłam go ale co z tego skoro cały czas jest we własnych odchodach. Oferowałam pomoc w budowie kojca ale nie chcą stawiać drugiego kojca. W gospodarstwie jest drugi pies. Piękny owczarek niemiecki, też bardzo zaniedbany ale przynajmniej ma budę i mikroskopijny kojec. Jestem bezradna.To jest ponad 70 km. od Warszawy. Mogę tylko dzwonic i przypominać o podawaniu wody ,pokarmu ale z jakim skutkiem nie wiem.:shake:
Oni tego psa nie chcą!
Nikt w okolicy tez go nie chce wziąć, bo dusi i jest za łagodny do pilnowania, chociaż szczeka jeśli już o to chodzi. Ja go nie mogę zabrac. Mam w domu dwa małe psy i dwa koty. Od czasu do czasu oferuję tymczasy.
Pies jest piękny,rudy, dość duży, w kłebie sięga powyżej kolana i bardzo radosny. Proszę pomóżcie szukać mu domu. Ten piękny pies tam nie może zostac ani chwili dłużej. Zdjęcia będą póżniej.

• Replies 435
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

zdjęcia wychodzą mi straszniie wielkie,nie mogę zmniejszyc. Jak reaguje na inne psy nie wiem, bo nie jest wypuszczany. Na psa z podwórka wogóle nie zwraca uwagi

Posted

A tak wyglądam. W rzeczywistości jeszcze ładniej. Ogon wyszedł kiepsko bo cały czas nim macham z radości, że ktoś do mnie przyszedł.
Ta ciemna plama to są odchody psa.

Posted

to jest zupełnie inna okolica. Tamta sunia to Białobrzegi, Kozienice a tu Mińsk Mazowiecki i Węgrów. Ja przypuszczam,że pies od razu został tam zamknięty. On sie po prostu nudzi i głupieje. Kiedy uda mu sie wydostac rozpiera go straszna energia i stąd takie zachowanie. Na spacerze zachowywał sie wspaniale. Był bardzo posłuszny. To mądry pies, który potrzebuje duzo ruchu i uwagi. Trzeba mu pomóc. Boję się, ze któregoś dnia właściciele go gdzieś wywiozą i zostawią. Tam jest pełno lasów.

Posted

Ja nie wiem gdzie jest Mińsk Mazowiecki, ale wydaje mi się , że to gdzieś w pobliżu Warszawy. Wiem, że istnieją przytuliska przyjazne psom. Trzeba go zabrać , umieścić w przytulisku i szukać domu.

Posted

Ręce mi opadają............zaoferować tymczasu nie mogę........................4 koty. Kurcze, to już nawet schronisko lepsze. Jaka jest szansa na zabranie psa i przewiezienie do schronu?

Posted

z tego co wiem, psy z okolic Węgrowa są wozone do naszego schronu. nie polecam - jest tam teraz ogromne przepełnienie, nie ma gdzie umieszczać nowych psów. trzeba szukać jakiegoś przytuliska