natalia8310 Posted August 10, 2007 Posted August 10, 2007 Do domu na wsi mojej babaci został dziś podrzucony szczeniak około 3-4 tygodniowy. Jest on u mnie, ale ale kompletnie nie wiem co robic?! Sczeniaczki w takim wieku powinny być z mamą!I co teraz? Zastepcza mama z rodzieństwem? Jak sie wogle zajmować takim maluchem! ( Daje ten temat w tym dziale, bo to pilne a tu najwiecej osób zagląda). Quote
agusiazet Posted August 10, 2007 Posted August 10, 2007 Maupa4 wychowywała maluchy, napisz PW na pewno pomoże!!! Quote
Hala Posted August 10, 2007 Posted August 10, 2007 ja przez najbliższy tydzień mam urlop jakby co........... Quote
MonikaP Posted August 10, 2007 Posted August 10, 2007 Natalio, trzy tygodnie to już całkiem poważny wiek ;-).Na pewno musiałabyś go jeszcze z tydzień karmić z butelki, ale on już będzie zjadał "po palcu" jakieś przetarte "zupki" mięsno-kaszkowo-mleczne", oczywiście z dodatkiem mleka zastępczego dla szczeniąt albo mieszanek dla niemowlaków ludzkich. Skąd wiesz, że on ma 3 tygodnie? Quote
MonikaP Posted August 10, 2007 Posted August 10, 2007 Hala napisał(a):ja mam buteleczki i mleczko w proszku. Zaczekajmy na odpowiedź Natalki :-). Taki 3-tygodniówek (? ;) ) to już kawał psiaczka. Szczeniaczki dość szybko robią się samodzielne, na pewno szybciej niż kocięta. Fundacyjne Bobry miały ok. 3 tygodni, silny odruch ssania (nie można im było wyciągnąć palca z pyszczka), ale paru dniach dokarmiania z butli i strzykawki ("po drodze" zaliczyły jeszcze klinikę i tam musiały dostawać ściśle określone porcje ze strzykawki) bardzo ładnie zaczęły jeść z miseczek :-). Quote
natalia8310 Posted August 10, 2007 Author Posted August 10, 2007 ok, no wiec, jestem z krakowa, co do wieku weszłam na jakas strone i czytałam o rozwoju szczeniat, i tak po kolei patrzyłam co jest w którym stadium, on ma juz otwarte oczka,tylko ma takie dziwne te oczka, jakby błonki na nich, czy cos,takie szkliste, w słońcu wydaja sie jakby granatowe, albo jakby miał katarakte, nie wiem jak to opisac, przestraszyłam się ze może nie widzi, ale może to już moja panika:/... ma maluteńkie ząbki, chodzi tak średnio, zatacza sie ,próbuje, ale widać ze tylne lapki ma jeszce słabe,bo sie uginają, nie chce sie wymądrzać ale wydedukowałam z tego co czytałam że własnie ma tak około 3-4 tyg, pić wody nie chciał wogle, poleciałam do weta i kupiłam takie mleko zastepcze i to pije przez strzykawke(oczywiscie bez igly) bo z butelki nie chce:/ i popiskuje troszke, ale przed chwila zrobił 3 razy siusiu i kupke wiec jestem dumna:) oczywiscie obczytałam juz wszystkie strony o małych psiakach, i znalazłam ze to podobno jest żle jak taki maluch jest bez mamy bo ona kształtuje mu psychike czy cos tam, i że jak nie ma kontaktu z innymi psiakami to może byc agresywny.ja sie nie znam , wiec pisze tylko moje obawy bo chce dla niego jak najlepiej! aha, to jest chłopiec, narazie dostał imie KLUSEK:) Quote
BIANKA1 Posted August 10, 2007 Posted August 10, 2007 Kto ostatnio w Krakowie odchował maluszki ? Zaraz poszukam , może doradzi . Już wiem Sugarr http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=73990&page=11 napisz do niej . Quote
MonikaP Posted August 10, 2007 Posted August 10, 2007 Myślę, że brak mamy to bardziej ze względu na socjalizację jest w tym wieku szkodliwy... A nie masz w domu psa, który mógłby "robić za przedszkolankę" ? ;-) Quote
natalia8310 Posted August 10, 2007 Author Posted August 10, 2007 napisałam do sugarr, nie mam niestety drugiego pieska, moja kochana Saba odeszła za TM rok temu:-( od tamtej pory mam tylko fretke, a nie wiem czy ona bedzie najlepszym przykładem, "pies który myśli że jest fretką"- mogło by byc ciekawe;) Quote
natalia8310 Posted August 10, 2007 Author Posted August 10, 2007 a moze ktos na kogos kto ma psiaka który mógłby troche poniańczyc mojego? albo jakiegoś sczeniaczka żeby sie pobawiły? Quote
weszka Posted August 10, 2007 Posted August 10, 2007 3 tyg. szczeniak jest już na tyle samodzielny że sobie poradzi. Karm go specjalną karmą dla psiaków w tym wieku i pomału ucz jeść z miseczki. Na kamienie strzykawką uważaj żeby się nie zachłysnął. Pilnuj też żeby się załatwiał - masuj brzuszek po posiłkach. Trzeba go też koniecznie odrobaczyć - u weta dostaniesz pastę na odrobaczenie szczeniąt. Opiekuńczy pies byłby wskazany ale nie jest niezbędny. Powodzenia! Quote
natalia8310 Posted August 11, 2007 Author Posted August 11, 2007 no wiec maluszek zafundował mi niezła noc, grzecznie poszedł spać o 23, i o 4 w nocy obudziło mnie taki odgłos jakby miał wymiotować, ale albo może przez sen tak robił, albo cos, bo nic sie nie działo, tylko zachciało mu sie zabawy i tak sie troche pobawilismy, i potem o 6 zaczął piszczec, napił sie mleczka, ale piszczał dalej, jakos usnął, potem pobudka o 7, i potem wlazł pod łózko i tak popiskując przez sen spał do 10, rano mleczko i teraz śpi:) ząbki ma juz szpileczki bo zaczyna boleć jak gryzie,tylko wydaje mi się ze jemu brakuje mamy, bo tak piska:( No i jakiś rówiesników do zabawy, bo ja takim marnym kompanem jestem:/ Quote
MonikaP Posted August 11, 2007 Posted August 11, 2007 Natalio, a może on się bał takiej dużej, ciemnej przestrzeni? Może na noc wsadzaj go do jakiegoś kartonu ciepło wymoszczonego, z którego sam nie wyjdzie? Wiem, że niektórzy takim maluszkom wsadzają do "łóżeczka" miękkiego pluszaka, jako namiastkę mamy. Quote
BIANKA1 Posted August 11, 2007 Posted August 11, 2007 Zgadza się . U mnie choć były dwa malce , to też wsadzałam im misia :lol: No , a noce to takie będą :razz: . Maluszek jak jest z mamą , to je kiedy chce , w nocy też . Ja na nos padałam po tych nocnych karmieniach :evil_lol: Quote
natalia8310 Posted August 11, 2007 Author Posted August 11, 2007 ok, dzis spróbuje z maskotką:) a co do kartonu, to on ma legowisko, takie dosc małe, i chce sie z niego wygramalać, a ze jest wysokie to niezbyt mu to wychodzi i wtedy też piszczy, i go wysadzam z tego, on sobie pochodzi i potem znowu piszczy bo nie może sie wdrapać, a rano wlaz pod kanape i usnął tam, może mu to bude przypomina? nie wiem, w każdym razie wolał na podłodze pod kanapą niż na cieplutkim szmatkach w legowisku. Ja naszczeście zajęcia mam dopiero od pażdziernika, i moge sie całkowicie poświęcać wychowaniu malucha:D Quote
Hala Posted August 11, 2007 Posted August 11, 2007 czyli nie jest źle...cieszy nie to. Zdowia dla maluszka. Quote
malagos Posted August 11, 2007 Posted August 11, 2007 No to Natalia zostala...jakby to powiedzisć, Mamusią? :cool3: A jak Nattalio, z kupką i siusiu? Moze trzeba maluszkowi pomasowac brzuszek mokrym cieplym wacikiem? Tak jak to robi suczka. Nadgorliwe sucze mamy wylizują pupcie szczeniąt nawet calkiem duzych, biegających i szczekajacych, ale jak matka liże brzuszek, malec zawsze poddaje sie bez gadania (widać, ze to jest miła chwila ;) ) Quote
natalia8310 Posted August 11, 2007 Author Posted August 11, 2007 zdjecie postaram sie jakos wkleic, zaangazuje chłopaka zaraz bo ja nie wiem jak;) no wiec, najnowsze relacje: siusiu robi duzoi czesto, kupke zrobił wczoraj po południu wiec licze ze dzis też zrobi jak sie obudzi, wpałaszował kurczaka z ryżem i marchewką ze az mu sie uszy trzęsły( a ja go mleczkiem karmiłam:/) tylko nie wiem ile mu tego dawac! zjadł spodeczek od herbaty, wazy 3 kg. no i czy nie dawac juz mleka? czy poprostu zmniejszac ilość? Teraz śpi. Maskotke całkiem zignorował! pogryzł chwilke i obrucił się pupa do niej;) Moze za mala jest,spróbuje z większą;) Do weta idziemy w piAtek bo facet co bada od zawsze wszystkie moje z2wierzaki jest na urlopie, a jak zaczne u jednego to nie chce zmieniac,a maluch ma sie dobzre więc myśle że nie ma problemu żeby poczekać 5 dni. Quote
natalia8310 Posted August 11, 2007 Author Posted August 11, 2007 napiszcie czy widac te zdjecia aparat nie jest ustawiony wiec daty sa nieprawdziwe. Quote
BIANKA1 Posted August 11, 2007 Posted August 11, 2007 3 kilo ............fiu , fiu :crazyeye: spory chłopaczek .Wyrośnie na dużego psiaka . Myślę , że mleczko powinien jeszcze dostawać . Ja dawałam swoim mleczny kleik ryżowy dla dzieci . Spodeczek od herbaty , to troszkę mało . Moje tyle jadły , a ważyły po kilogramie jak miały 6 tygodni . Quote
Recommended Posts