Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='traffic-stopper']Ale nie wyrobiłam - wystawy mnie kompletnie nie interesują.[/quote]
Formalnie to jest tak, że jeśli nie dostałaś metryczki, to nawet gdybyś chciała nie wyrobiłabyś mu rodowodu. A pytałam z czystej ciekawości - może by się okazało, że jest "rodziną" któregoś z naszych sznaucerków :evil_lol:

[quote name='traffic-stopper']W tej chwili Conte ma 8 lat, ale jest energiczny jak szczeniak i śmiem podejrzewać, że długo jeszcze na tych bateriach pociągnie... ;) [/quote]
Nie wątpię :lol: Mój ma "dopiero" 4 lata a różni ludzie pytają się ile ma miesięcy :lol::lol::lol:

[quote name='traffic-stopper']W tej chwili usiłuję go 'utemperować' [/quote]
Oooo, no to może być ciężkie - temperowanie wulkanu :cunao: A skąd jesteście? Może razem byśmy "potemperowali" nasze sznaucery? :cool3:

[B]Madziorko[/B], teraz Tobie [SIZE=6][COLOR=Red][B]Stooo lat, stooo lat![/B][/COLOR][/SIZE] :laola: :new-bday:

• Replies 34k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• orsini

6588

• Ka-Vanga

2744

• Elitesse

2487

• jostra

2374

Posted

[FONT=Arial Black][COLOR=purple]Madziorko Wszystkiego najlepsiejszego !!!![/COLOR][/FONT]

[FONT=Arial Black][COLOR=#800080][IMG]http://img101.imageshack.us/img101/6968/sznaucer2wx.jpg[/IMG][/COLOR][/FONT]

Posted

Madziorka ,Madziorka 100 punktow na najblizszych zawodach Obedience :-) i 100 lat :-)

To Conte jest prawie w wieku mojej Zuzi ,ona ma 9 lat.I jest cudowna przyjaciolka ,teraz jak juz jej wywietrzaly mlodziencze glupoty z glowy :-)
Ja tez chce z Wami na spacer :-)

A dzis z rana wscieklam sie ,powiem Wam czemu.
Na innym forum byla rozmowa ,ze pies -molos ugryzl faceta co wlozyl do niego reke przez ogrodzenie.
Towarzystwo wzajemnej adoracji gratulowalo sobie wspanialego obronnego psa i jego walorow .
Jak odezwalam sie z przemowa ,ze cos chyba nie tak ,bo jednak pies nie powinien atakowac ludzi z byle powodu zostalam zasypana gradem argumentow majacych na celu pokazac mi ,ze jestem ignorantka w temacie "bo psy bojowe takie juz sa i nie ich wina a facet mogl uwazac".
Wiem ,nie ma sensu dyskutowac.Ale w tym kraju nigdy nic sie nie zmieni jesli wiekszosc ludzi bedzie holdowac takim teoriom ,ze wystarczy sobie kupic DC czy amstafa zeby byc bezpiecznym przed zlodziejami.Wystarczy postawic wysoki plot i miec wscieklego psa a na plocie wywieszke ostrzegawcza a o reszte niech sie martwia inni.
A gdyby to dzieciak wlozyl reke a pies by zareagowal?A gdyby polozyc kolo furtki pistolet i napisac "Nie ruszac" i ktos by jednak z niego strzelil to czyja wina?
Wscieklam sie ,bo ile oszolomow ma te nieszczesne psy bojowe i lecza te swoje kompleksy tym pieskiem.I ja moge kiedys trafic na ulicy na takiego przyglupa albo nie daj Boze moje dziecko.
Paranoja.
Nie wiem ,ale jak czytam takie wypowiedzi to mam ochote odrazu podpisac sie pod projektem ustawy zakazujacej hodowli psow bojowych u nas,zeby te wspaniale zwierzeta nie trafialy do roznych zyciowych popaprancow ,ktorym sie zdaje ,ze obowiazek zapewnienia ochrony przed psem spoczywa na postronnych a nie na nich .Bo im sie piesek pomylil z alarmem.
Dziekuje za wysluchanie mnie ale musialam troche pary sobie upuscic :-)

Posted

[URL="http://samba.foxydoxy.pl/katalog20060205.htm"][COLOR=#800080]http://samba.foxydoxy.pl/katalog20060205.htm[/COLOR][/URL]

Tutaj jest cały katalog na rzeszów jak ktoś jest zainteresowany :)
tylko ja tam w otw nie widze 4 suczek, a tylko 2 ...

Posted

[quote name='traffic-stopper']W każdym bądź razie - jak tylko się trochę ociepli, ale jeszcze nie będzie sezonu, to zapraszam na wspólny spacer plażą z naszymi sznaucerami wszystkich chętnych sznauceromaniaków. :)[/quote]

Fajnie by bylo ,tyle sznaucerkow w jednym miejscu :-)Moznaby zorganizowac konkurs na najdluzsza brode albo najglosniejszy szczek :-)
Moze kiedys sie uda taki zlot zrobic :-)

Posted

Jestem na forum od bardzo niedawna ale z powodu mojej suni , czarnej średniaczki Belki ( to jej pseudo domowe). Przglądam to forum już od jakiegoś czasu i bardzo mnie cieszy duża ilość "czarnuszków"[IMG]http://static.dogomania.pl/forum/images/icons/icon12.gif[/IMG]. Mimo, że W-wa jest największym miastem w Polsce to mieszka w niej bardzo mało kuzynów Belki i jest tu trochę "rasowo samotna", a przynajmniej takie mam wrażenie[IMG]http://static.dogomania.pl/forum/images/icons/icon5.gif[/IMG]. Myślałam o tym, żeby pokazać jej zdjęcia, ale na razie umieszczanie ich tu przekracza moje umiejętności komputerowe. W związku z tym mogę ją tylko krótko opisać. Jest następczynią mojego poprzedniego , wspaniałego (choć nierodowodowego sznaucera olbrzyma )Szneka. Musiałam się z nim rozstać w 1988 roku. Przyczyna - silna alergia u dziecka. Oddanie go (choć w bardzo, bardzo dobre i kochające ręce) było gorszym przeżyciem niż uśpienie psa. Na szczęście dziecko wyrosło i alergia minęła. Natychmiast podjęłam decyzję o kupnie psa. Oczywiście jakiego? Sznaucera!Tylko spuściłam trochę z gabarytów psa bo latka lecą. Wtedy tj. dwa i pół roku temu pojawiła się w naszym domu Belusia, która przyjechała do nas z Białorusi. Zawojowałą swoim urokiem całą rodzinę i tak już zostało do dziś.

Posted

Hej ! Witaj Belutko z Belka :-) Nie jestes osamotniona :-) W Warszawie jestem jeszcze ja ze sredniaczkami Zuzia i Bianka ( czarna) oraz Dorotak z Atosem (czarny ) .
Napisz po jakich rodzicach jest Twoja suczka moze wlasnie mamy wspolnych krewnych :-)

Posted

ja chciałam wszystkim strasznie podzięko9wac za życzenia i pamięć:))) dopiero teraz miałam chwilkę żeby wpaść bo jutro rodzinka się zjeżdża i trzeba było coś w domu pomóc, a poza tym już VI część "Harry potter i książe półkrwi" leży sobie świeżutki przede mna, a ja już nie mogę się powstrzymac by nie zacząc czytać:)) nie wiem co w tych ksiażkach jest, ale coś chyba musi być skoro ja je tak lubie:)) przyjemnie sie czyta tak więc zaraz zasiadam do lekturki:)

[QUOTE]
Madziorka 100 punktow na najblizszych zawodach Obedience
[/QUOTE]
ojej, ale z ciebie optymistka:))ale kto wie, może w końcu uda nam się wystartowac, jak nauczymy się z Denisem pracować w obecności innych psów to kazde zawody stoją przed nami otworem (no i jeszcze jak go troche z ludźmi zsocjalizuje i wteyd juz mozemy jechac:))!

I serdecznie witam oczywiscoie nowych sznauceromaniaków z ich sznaucerkami:)

Posted

[quote name='traffic-stopper']Wspólny sznaucerowy spacer... :D To by było coś! Tylko problemem chyba będzie odległość ;) bo Wy zdaje się coś daleko od morza - a ja właśnie z Pomorza.[/quote]
Chorobcia, to faktycznie kawałek :roll: Romas, jeśli wybierzesz się na wystawę do Sopotu, to ja zgłoszę Atosa na zawody i... :evil_lol::evil_lol::evil_lol: (tylko wtedy będziemy musiały omijać plażę)

Beluta, ale jeśli Ty jesteś z Warszawy to już na pewno nam się nie wymkniesz :mad::mad::mad: Niech tylko te mrozy zelżeją... :roll: :lol:

Posted

Bardzo wszystkim dziekuje za mile zyczonka :).

Madziorko dla Ciebie wszystkiego NAJ, czego tylko sobie zamarzysz, zdrowka, szczescia :multi: :multi: :multi: :multi: :cool3: .

Posted

Witajcie!

Wróciliśmy od kawalera( zaraz wstawię zdjęcie) Olivka już pokyta :multi:
Słuchajcie dlaczego na stronie rzeszowskiej nie ma stawek. Tak chciałam sobie zerknąć kto zgłosił.
Ma ktoś spisane, cy cuś ?

Posted

[quote name='dorotak']Chorobcia, to faktycznie kawałek :roll: Romas, jeśli wybierzesz się na wystawę do Sopotu, to ja zgłoszę Atosa na zawody i... :evil_lol::evil_lol::evil_lol: (tylko wtedy będziemy musiały omijać plażę)

Beluta, ale jeśli Ty jesteś z Warszawy to już na pewno nam się nie wymkniesz :mad::mad::mad: Niech tylko te mrozy zelżeją... :roll: :lol:[/quote]

Na pewno nie będę się wymykać bo wolno biegam[IMG]http://static.dogomania.pl/forum/images/icons/icon10.gif[/IMG]. Romas chciał trochę więcej wiedzieć o Belce. Podobno miała przyjechać do W-wy jeszcze jedna suczka z tej chodowli co Belka, ale straciłam chwilowo kontakt z chodowczynią. Belka została kupiona jako 6 miesięczna, w białoruskiej hodowli "Meingret" (choć miał być na początku malutki samczyk). Jej matką jest Ninel z tej samej hodowli, a ojcem Orfey z hodowli "Cherni Strazhnik". Jest piękną suczką z charakterem.
Ponieważ nie umiem jeszcze zamieszczać zdjęc to możecie obejrzeć ojca Belki na stronie jego hodowli lub bliskiego jej kuzyna mieszkającego w Polsce(ten sam ojciec, a Ninel też jest tam jakoś zamieszana) Altaira. Belka jest wierną kopią swojego ojca.

Posted

[quote name='Olivka']Witajcie!

Wróciliśmy od kawalera( zaraz wstawię zdjęcie) Olivka już pokyta :multi:
Słuchajcie dlaczego na stronie rzeszowskiej nie ma stawek. Tak chciałam sobie zerknąć kto zgłosił.
Ma ktoś spisane, cy cuś ?[/quote]

troszke wczesniej agatka link podawala do katalogu

Posted

Beluta, nie znam tej hodowli z ktrej jest Twoja suczka ale poszukam sobie w necie.Ciekawa jestem jak wyglada dlatego wstawiaj zdjecia ,kiedys musi byc ten pierwszy raz :-).To nic trudnego ,skoro ja sie nauczylam.
Moja Bianka ma charakter podobny do Atosa Dorotak , choc nie jest jego corka.Maja te same zachowania :-)
Moja suka jest raczej w typie niemieckim,ma bardzo sorstka siersc ze szkoda dla dlugosci wlosow na lapach ,ale nie szkodzi ,to nie jest zle :-)
A Twoja ma ogonek ??

Posted

[quote name='Romas']Beluta, nie znam tej hodowli z ktrej jest Twoja suczka ale poszukam sobie w necie.Ciekawa jestem jak wyglada dlatego wstawiaj zdjecia ,kiedys musi byc ten pierwszy raz :-).To nic trudnego ,skoro ja sie nauczylam.
Moja Bianka ma charakter podobny do Atosa Dorotak , choc nie jest jego corka.Maja te same zachowania :-)
Moja suka jest raczej w typie niemieckim,ma bardzo sorstka siersc ze szkoda dla dlugosci wlosow na lapach ,ale nie szkodzi ,to nie jest zle :-)
A Twoja ma ogonek ??[/quote]
Tak ma ogon i choć długo nie mogłam się do niego przyzwyczaic, teraz nie wyobrażam jej sobie bez tej "anteny". Na Białorusi nie ma zakazu kopiowania ogonów. Belka była jednak przeznaczona na wystawy międzynarodowe i do dalszego rozwijania hodowli. Na szczęście (dla Belki i dla nas) były jakieś zawirowania finansowe i musieli ją sprzedać. Jest raczej w typie amerykańskim, dość mocnej budowy, jednak sierść szczególnie na grzbiecie jest szorstka (nie ma jak dobre trymowanie).Strona "Meingret" jest taka sobie. Lepsza jest "Strażnika". Jest to hodowla chyba dość znana, bo oceniająca nas na międzynarodówce w W-wie (lipiec 2005) sędzina z Izraela dr Rita Trainin (nota bene przemiła osoba a zarazem posiadajaca jedną z najlepszych na świecie hodowli sznaucera średniego czarnego "Bar Zakan") znała ją.
Co do zachowań większość naszych sznauciaków ma je typowe. Dla obcych nie są to psy tzw. pierwszego kontaktu. Zawsze czujne i gotowe do figlów. Wspinanie się na okno i wylegiwanie na nim (zupełnie po kociemu) też jest ich cechą wspólną, a przynajmniej częstą. Znajoma z Nakła nad Notecią ma dwie czarne średniaczki (też z "Meingret"), którym na oknie położyła specjalne antypoślizgowe dywaniki, Belka uwielbia skakać po meblach i nie ma dla niej przeszkód. Wydaje mi się, że jeszcze nie była tylko na szafie i nie bujała się na żyrandolu. Ale może się mylę?[IMG]http://static.dogomania.pl/forum/images/icons/icon11.gif[/IMG]

Posted

[quote name='Romas']Beluta, nie znam tej hodowli z ktrej jest Twoja suczka ale poszukam sobie w necie.[/quote]

jak mozesz ?? Maja bardzo bardzo duzo wystawiala w Polsce przez kilka lat ! w 1998 jej suczka Ninel wygrala BIS Klubowej Wystawy Sznaucerow :)

Posted

no i bardzo wiele pieskow z jej hodowli Meingret mieszka w Polsce :) sama kiedys myslalam o czarnuszce stamtad

tu masz link do polskiej strony tej hodowli - niestety bardzo uboga jest :( ja mam sporo fotek pieskow Mai w domu ale nie mam skanera :(

[URL="http://tomas356.republika.pl/"]http://tomas356.republika.pl/[/URL]

Posted

Dziekuje Aga :-) Nie znam hodowli poprostu dlatego ,ze robie dopiero pierwsze korki w czarnych sredniakach.Co bede oszukiwac :-) Ale mam nadzieje szybko uzupelnic braki .
Fakt ,ze czarne maja pewne zachowania wspolne ,jak wogole wiekszosc sznaucerow.
Ale ja obcujac jednoczesnie z pieprzakiem i czarna odmiana ,zauwazylam np ,ze Bianka szczeka identycznie jak Atos a Zuzia ma inny rodzaj szczeku.Albo poziom aktywnosci Bianki ,albo sposob zabawy pilka i takie szczegoly ,ktore znam bo czesto Atos nas odwiedza.Nie sadzilam ,ze szereg drobnych zachowan jest w jakis sposob zwiazany z odmiana.
Owszem obie moje suki maja ten sam "zrab " charakteru-nieufnosc do obcych ( choc Bianka tylko przez chwile),czujnosc,wesolosc i chec do zabawy,energia.Ale sa tez zachowania ,ktore bardzo je roznia jak chocby to na co i jak szczekaja ,albo to jak reaguja na nieznane zjawiska, szybko poruszajacych sie ludzi itd.
Ogolnie mowiac Zuzia jest bardziej pobudliwa i wolniej sie wygasza.Bianka jest "twardsza" ,slabiej sie pobudza i wczesniej odpuszcza.
No ale to takie obserwacje tych dwoch suk ,nie wiem czy wszystkie pieprzaki sa takie pobudliwe jak moja suczka Zuzia.
A ogonek faktycznie ,ja tez na poczatku nie moglam sie przywyczaic.Nie powiem ,ze ta antena mnie zachwyca ale z drugiej strony najstroje Bianki sa niezwykle wyraziste i ten wiecznie uniesiony ogonek nadaje jej wyraz ciaglego zadowlenia :-)

Posted

Napewno jest cos genetycznego w kolorze ze zachowuje sie tak a nie inaczej..... tylko ze czlowiek za malo psow zna zeby moc porownac. U Agi jest podobna zasada, chociaz sa dwie pieprzaczki. Obie energiczne, skore do zabaw, ale Tess reaguja na wszystko mocniej, szybciej i jeszcze dlugo po wraca do tego. To Tess zaczyna szczekac, Zadra chyba by wogole na cos tam nie zareagowala ale jak Tess zacznie to Zadra wtoruje, tylko ze Zadra robi to chwile, na zasadzie zrobilam swoje bo tak wypadalo a teraz ide dalej... Tess szczeka jeszcze po i nawet sie po czasie obroci i szczeknie. To samo jest z reagowaniem na obcych o ile moglam na sobie to sprawdzic, to Zadra po paru minutach siedzala juz ze mna na kanapie wpychajac lepetyne pod pache zeby ja mietolic... Tess potrzebowala na to troche czasu.
Ale ogolnie Zadra jest jakas taka dziwna ;) mialam kiedys dluzsza przyjemnosc z czarna suczka i byla identyczna jak Tess... nie wiem jak w ruchu, czy szczeku ale zachowanie, stopien napiecia, czas reakcji itp byl taki sam.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...