Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

W lesie pięknie :) Ale ja napracowałam się u siebie w ogrodzie. Niezapominajki pięknie kwitna i miodulka też. Na konwaliach pijawiły się malutkie pączki :)

Psiaki zadowolone z ciepełka :)

Posted

Auraa,  my mamy działkę leśną i oprócz małego zagonka szczypiorku i kilku begoni, których jeszcze w tym roku nie posadziłam, niczego tam nie uprawiam, bo nie rośnie. Trzeba było tylko domek wysprzątać po zimie, zebrać największe patyki, żeby się o nie nie potykać i można korzystać z pięknych okoliczności przyrody :). Niestety, dzisiaj wracamy, ale za kilka dni, przyjedziemy ponownie. 

Posted

He, he ;) Ugotować grzyba! A wiesz Ineczko, że Gyromitra esculenta, czyli piestrzenica kasztanowata, najbardziej niebezpieczna jest dla..... kucharza? Serio! W czasie obróbki cieplnej uwalnia się toksyna powodując hemolizę krwinek i ciężkie uszkodzenia wątroby,   tj gyromitryna, toksyczna również  w postaci lotnej. Konsumenci ulegną zatruciu, jeśli kucharz niedbale przygotował potrawę. Kiedyś skupowano w Polsce piestrzenice na eksport do Niemiec, gdzie je suszono w temp.  bodaj 70st, usuwając gyromitrynę. Te wszystkie mądrości poznałam kończąc kurs dyplomowanego grzyboznawcy,  z resztą przez wiele lat, rozpoznawanie, mikroskopowanie i czytanie wiadomości o grzybach to było moje hobby :). 

Posted

Czy wiecie, jakie piękne są łąki nad Orzycem? Jak nie wiecie, to patrzcie :). TZ pojechał do Stolicy, więc ja z dziewczynami poszłam nad Orzyc. Pięknie było. Zapraszam :) 

FB_IMG_1494949333760.jpg

Posted

Zobaczysz, kiedyś się do Ciebie najbezczelniej wproszę! ;)))

Krysia, czym czeszesz Blisskę?
Bo ja nie mogę se dla Owcy znaleźć czegoś 100% zadowalającego... :(

Posted

Mam dwa narzędzia tortur - Furminator i zgrzebło obrotowe. Do czesania w okresie linienia (wspaniale usuwa podszerstek), Furminator L, dla psów długowłosych https://zooserwis.pl/furminator-l-large-long-hair-dla-psow-o-wadze-23-41kg.html?gclid=CMOYj8qG99MCFQeeGwod3tIE9g

są i mniejszego rozmiaru. Furminatorem czeszę tylko w okresie linienia 2 lub 3 razy w tygodniu - trochę strzyże i włos okrywowy. W necie pełno filmów i zdjęć, ile można wyczesać z psa furminatorem

zgrzebło obrotowe L  http://www.emag.pl/trixie-trixie-zgrzeblo-obrotowe-10x15cm-23793/pd/DDMZKDBBM/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_term=&utm_campaign=whoop_for_animals&cmpid=61146&gclid=CO-hsLeH99MCFVQ_GwodhKwAEw

którym czeszę w okresie linienia prawie codziennie. Jak nie linieje, zgrzebłem 1-2razy na tydzień :)

A wpraszaj się, wpraszaj. Czemu nie ?  Wiosną szczególnie jest u nas pięknie, ale i jesień też ma swój urok. Najmniej sympatycznie jest latem, bo gorąco, komary, meszki, ćmy  i na działkach - wszędzie ludzie ;). Teraz pomału rozpoczynamy sezon działkowy i z jednych pięknych okoliczności przyrody, przenosimy się do drugich - równie pięknych :).

Posted

Dzięki, Kryś. :)

My mamy furmaster, takie mniej-więcej cuś:

karlie_furmaster_65mm_ik_0911_a36.jpg

czyli "podróbkę" furminatora, co owszem, działa, ale mam wrażenie, że za szybko się stępiło.

I jeszcze zgrzebło, tzw. filcak

16656_pla_universal_striegel_hs_24243_3.

ale wg mnie i wg Owcy jest zbyt brutalne, więc stosuję sporadycznie i bardzo ostrożnie.

To zgrzebło obrotowe, o którym piszesz miałam w użyciu (pożyczone) za czasów Kluchy, ale moja ocena jest średnia.
Muszę sobie w weekend podpatrzeć, co mają znajomi dla hovawarta, bo nawet miałam to kiedyś w rękach, ale kompletnie zapomniałam.

Mam takie dziwne wrażenie, że od Furminatora się jednak nie wykręcę... ;)

A jak nie będę miała co zrobić z jakimś weekendem, to lecę do Ciebie. :)

Posted

Ja już na grupach i forach owczarkowych (DONki, czyli kładki), zostałam przekonana, że furminator musi być oryginalny. Mam go 3 lata i cały czas, jest jak nowy. Lerka ma swój mały dla psów małych i z krótką sierścią i to jest jedyne narzędzie, które z niej coś wyczesuje,  bo nic nie działało, a sierść się sypała. 

Przylatuj :)  

Posted

Eee, jakie kładki...? Tylko ta cena F. taka więcej fuj. ;)
Owca jeszcze nie całkiem zaczęła sezon "pylenia", chociaż na piłkowanie ostatnie dwa dni jej za gorąco, a już lekko podcięta. ;)

Jeszcze tylko miotłę znajdę. ;)

Posted

Co do wypoczynku, wczoraj po południu wreszcie znalazłam godzinkę, by wyciągnąć z piwnicy leżak, koc, podnóżek i zasiąść z książką, kawą i "bydłem" za domem, pod tujami. Ale te komary! Nawet w półcieniu, wczesnym popołudniem są i nie dają posiedzieć spokojnie.

Posted
8 godzin temu, konfirm31 napisał:

Telefon przerabia po swojemu, a ja czasem przeoczę. Kłaki miały być :) 

Domyśliłam się literówki, ale nie umiałam zgadnąć, co ona za jedna. :)))

Posted

Furminator dla psów małych z krótką sierścią? poproszę o linka!

A zdjęcia psic nad Orzycem cudne, najbardziej podoba mi się "opalająca się" Lerka i Lerka patrząca pod słońce :) Widzę, że Lerka tak jak Hopka w wysokich temperaturach szuka cienia i zalega w mokrej trawie :)

Posted

oj tam komary, też chcą żyć :)

Za to jakie powietrze cudne macie! Las, rosa, poranne słonce! Bajka :)

Ja się cieszę na myśl o wyjeździe do Wilgi na tydzień, jadę z Anią i Kenią w czerwcu :)

Posted

Jakoś nie potrafię z siebie wykrzesać ciepłych uczuć dla komarów.

Co ciekawe, Bliss zawsze atakują całą chmarą, aż zaczęłam ją pryskać offem, a na Lerkę nie zwracają uwagi. 

Posted

A ciekawe, że jak byliśmy w czwartek wieczorem na Mazurach, nad jeziorem, to nie było komarów? U nas suchutko, woda daleko, a komarów chmara.

Posted

Pomału zaczynają się wakacje. Weekendowo przyjechał Max i wróciłam do leśnych spacerów na 3 psy. Max wraca po weekendzie do Stolicy, ale w połowie czerwca, przyjedzie do nas na dłużej. Max długo nie widział naszych dziewczyn i był wyraźnie zainteresowany Bliss, która szybko mu dała do zrozumienia, że miłość ma być wyłącznie platoniczna ;). Lerka wręcz się Maxowi narzuca łatwo, ale on, nie zwracał na nią najmniejszej uwagi. No i chyba Bliss, przestała być zazdrosna o Lerkę i nie reaguje na jej zaloty do Maxa. Czyli, jest dobrze :) 

FB_IMG_1495952512524.jpg

FB_IMG_1495952523026.jpg

FB_IMG_1495952532355.jpg

FB_IMG_1495952541996.jpg

FB_IMG_1495952550296.jpg

FB_IMG_1495956364717.jpg

Posted

Krysiu, dzięki za link do strony Furminatora, oglądam i oglądam, ten furminator jest super, tylko nie ma na ich stronie wskazówek, co zrobić, żeby go kupić :(