Jump to content
Dogomania

Maszeńka, sunia z ruchliwego skrzyżowania za TM :( Będziesz zawsze w naszych sercach [*]

Recommended Posts

Posted

Przepraszam Elu - może czytałam ale nie pamiętam . Jaki jest powód tej plątaniny? Czy miała pod tym względem badania?

Niestety nie była badana pod tym kontem, bo priorytetem był wielgachny srom :( Myślałam też, że sunia słaba, bo zagłodzona i jak podje, to wrócą siły. Ale chyba jest jakaś inna przyczyna niż zagłodzenie, bo już blisko miesiąc jest dobrze karmiona, a sił jak nie było, tak nie ma :(

Makila walczy z grypą, ale jak wydobrzeje, to chyba ją poproszę żeby pojechała z sunią do weta. Może da się ustalić co jest tego przyczyną.

Posted

Niech Makila porządnie wyzdrowieje bo choróbsko będzie się wracać. 

Może prześwietlenie wyjaśni co tam się u małej dzieje.

Posted

Niech Makila porządnie wyzdrowieje bo choróbsko będzie się wracać. 

Może prześwietlenie wyjaśni co tam się u małej dzieje.

Masz rację :) Makila musi solidnie wyzdrowieć, żeby móc zajmować się psiakami. Zdrowie przede wszystkim. Sama niedawno przechodziłam grypę i wiem, jak to choróbsko potrafi osłabić.

Maszeńko kochana, co z Tobą ? :(

Posted

Przepraszam ,że ostatnio skąpo  z wiadomościami ode mnie, ale czytam , że elik mnie usprawiedliwia ;)

Ja niestety nie mogę wyleżeć grypy, bo psom L4 nie zaniosę ;) 

Maszeńka czuje się lepiej, ale jakiejś spektakularnej poprawy nie ma.

Trochę lepiej chodzi, jednak ma problemy przy wstawaniu.

To niestety są stawy. Mówiłam elik o bardzo dobrym leku na stawy, nazywa się CaniViton ADVANCED.

W opakowaniu jest 30 żelków i kosztuje u mojego weta 115zł, natomiast znajoma mówiła mi, że gdzieś kupiła za 100zł, tak więc cena nie mała.

Można podawać to psu nie dłużej niż 3 miesiące. Myślę, że w przypadku Maszy musiałaby brać minimum 2 miesiące.

Masza pomału zaczyna rozumieć, że mieszka w domu. Wczoraj pierwszy raz sama weszła do domu, a dzisiaj dwa razy. Do tej pory musiałam ją przynosić.

Niestety dalej legowisko do szczęścia nie jest jej potrzebne. Kładzie się na podłodze, więc dalej mieszka w klatce.

Głaskanie to ciągle dla niej nic przyjemnego, choć już mniej protestuje.

Posted

Makila wielkie dzięki za nieco pocieszające wieści o suni. Dobrze, że Maszeńka zaczyna czuć różnicę pomiędzy przebywaniem w domu, a poza nim :) Może i na odczuwanie przyjemności w dotyku też przyjdzie czas :)

Jak myślicie, czy podawać suni CaniViton ADVANCED bez konsultacji weterynaryjnej, czy może lepiej niech wet ustali przyczynę słabości tylnych łapek i co ewentualnie podawać ?

Posted

Makila wielkie dzięki za nieco pocieszające wieści o suni. Dobrze, że Maszeńka zaczyna czuć różnicę pomiędzy przebywaniem w domu, a poza nim :) Może i na odczuwanie przyjemności w dotyku też przyjdzie czas :)

Jak myślicie, czy podawać suni CaniViton ADVANCED bez konsultacji weterynaryjnej, czy może lepiej niech wet ustali przyczynę słabości tylnych łapek i co ewentualnie podawać ?

Ja bym proponowała zapytać weta. Mam suczkę, 19 lat, i ona ma też problemy z tylnimi łapkami. Tylko u niej są to problemy neurologiczne a nie stawy. Jak pytałam o leki na stawy to wet mi powiedział, ze oczywiście mogę podawać ale w jej przypadku to będzie raczej dmuchanie na zimne a nie pomoc na to co już jest. Może z tą sunia też tak jest? A ten lek jest dość drogi, jeśli może pomóc to super ale jeśli w jej przypadku miałaby to być takie dmuchanie na zimne to może niech pomoże innemu psiakowi?

Posted

Też sądzę, że przed podaniem leku trzeba porady weta. Jednemu psu ten lek pomoże, a drugiemu nie. Podobnie jak i u ludzi. Makila jednak będę Cię prosiła o diagnozę weta, jak będziesz się lepiej czuła.

Posted

Też sądzę, że przed podaniem leku trzeba porady weta. Jednemu psu ten lek pomoże, a drugiemu nie. Podobnie jak i u ludzi. Makila jednak będę Cię prosiła o diagnozę weta, jak będziesz się lepiej czuła.

O diagnozę, czyli badanie suni - dobrze rozumiem ?

Czy o konsultację z wetem ?

Posted

O diagnozę, czyli badanie suni - dobrze rozumiem ?

Czy o konsultację z wetem ?

Myślę o przebadaniu suni. Sama konsultacja bez badania nie na wiele się zda :)

Posted

Jeśli jej się łapki plączą, to raczej stawiałabym na neurologię, a nie na stawy. Bez dokładnego obejrzenia suni przez weta niczego bym na własną rękę nie podawała...

Głuchypsie - bardzo przepraszam, wczoraj nie dałam rady wysłać paczuchy. Ale już jest spakowana, zaetykietowana, zlecenie w firmie kurierskiej złożone - czekam tylko na odbiór. Jak tylko kurier ją zabierze - dam Ci znać ;)

Posted

Jeśli jej się łapki plączą, to raczej stawiałabym na neurologię, a nie na stawy. Bez dokładnego obejrzenia suni przez weta niczego bym na własną rękę nie podawała...

Głuchypsie - bardzo przepraszam, wczoraj nie dałam rady wysłać paczuchy. Ale już jest spakowana, zaetykietowana, zlecenie w firmie kurierskiej złożone - czekam tylko na odbiór. Jak tylko kurier ją zabierze - dam Ci znać ;)

Może niewłaściwego określenie użyłam. Nie tyle plączą, co są słabe. Leciutkie popchnięcie/dotknięcie powoduje, że się zatacza.

Może Makila coś więcej na ten temat powie. Ona widzi sunie codziennie i lepiej może określic zachowania.

Nutusiuuuuu, soreczki, zgubiłam gdzieś namiary na tą superowa firmę kurierską :( Czy mogłabyś mi jeszcze raz podrzucić ??

Posted

strona sendpoint.pl, zalogować się i wybrać firmę kurierską K-ex :)
Dziś wysyłam pakę do Gluchypies na bazarek dla Maszeńki - duża, sporo waży, a zapłaciłam 16,25 zł. Zabiorą ode mnie z biura i dostarczą odbiorcy do domciu - bardzo wygodnie i tanio :)

Posted

strona sendpoint.pl, zalogować się i wybrać firmę kurierską K-ex :)
Dziś wysyłam pakę do Gluchypies na bazarek dla Maszeńki - duża, sporo waży, a zapłaciłam 16,25 zł. Zabiorą ode mnie z biura i dostarczą odbiorcy do domciu - bardzo wygodnie i tanio :)

Faktycznie :)

Zaraz wejdę na tą stronę i dodam do niej zakładkę.

Dziękuje Nutusiu i za pakę i za info o firmie kurierskiej :) :)

Posted

Dziewczynki a czy Maszeńka miała robione RTG  kręgosłupa ?

Nie, nie miała robione. Przypuszczasz, że może to być od kręgosłupa ?

Posted

Wpisz w wyszukiwarkę google sendpoint.pl po prostu :)

Mega gapa ze mnie :) nie dopisałam na końcu -l-

Poprawiłam i już jest ok :)

Posted

Nie, nie miała robione. Przypuszczasz, że może to być od kręgosłupa ?

Zrobiłabym koniecznie sunieczce RTG kręgosłupa aby wykluczyć zwyrodnienie co jest bardzo częstą dolegliwością u starszych psiaków. Ja ze swoją Aishą walczymy już 1,5 roku z tym paskudztwem. Moja Aisha potrafi się potknąć o swoje łapy na prostej drodze. Nie raz w domu jak się zapomni wywinie orła że aż miło :(

Posted

Też może być i od kręgosłupa... :(

W razie problemów ze stroną dzwoń do mnie, elik - 608 33 86 72

Ogromne dzięki, już się zarejestrowałam :)

Na zaś :)

A telefon zakonotowałam, przyda się :)

Posted

Zrobiłabym koniecznie sunieczce RTG kręgosłupa aby wykluczyć zwyrodnienie co jest bardzo częstą dolegliwością u starszych psiaków. Ja ze swoją Aishą walczymy już 1,5 roku z tym paskudztwem. Moja Aisha potrafi się potknąć o swoje łapy na prostej drodze. Nie raz w domu jak się zapomni wywinie orła że aż miło :(

Dzięki Martusiu, to bardzo dobry pomysł. Poproszę Makili, żeby zawiozła Maszeńkę na RTG.

A co Twoja suczka zażywa na ta dolegliwość i czy lepiej się po tym porusza ?

Posted

Dzięki Martusiu, to bardzo dobry pomysł. Poproszę Makili, żeby zawiozła Maszeńkę na RTG.

A co Twoja suczka zażywa na ta dolegliwość i czy lepiej się po tym porusza ?

ciocia mamy lepsze i gorsze dni niestety :( najgorzej jak zaczyna się na dworze wilgoć :(

Aisha przyjmuje przeciwbólowo i przeciwzapalnie Cimalgex 80

dodatkowo Arthro HA lub w syropie MAX

http://www.ab-zoo.pl/6938_dla_psow-zdrowie-preparaty_zywieniowe/232358_arthro_ha_90_tabletek?ceneo_spo=true

podaje jej też puszeczki wspomagające stawy :

http://www.kuchniapupila.pl/pies/karmy_dla_psow/puszki/animonda_integra_protect,p1658251170

na okrągło gotujemy też galaretkę z łapek kurzych - i to chyba najlepiej Aishy odpowiada ;)

Posted

A co powiecie o leku wspomagającym Bioarthrex.Moja wetka bardzo go chwali i twierdzi,że to jest jeden z najlepszych leków.Można wyszukać go w goglach czy na Allegro i o nim poczytać.Sawana,moja tymczasia go łyka.Ja tylko piszę o tym leku aby mieć wiedzę,że takie coś istnieje i porozmawiać z wetem,który lek byłby najodpowiedniejszy,jeżeli oczywiście to są stawy,czy zwyrodnieniowe sprawy.

Posted

A co powiecie o leku wspomagającym Bioarthrex.Moja wetka bardzo go chwali i twierdzi,że to jest jeden z najlepszych leków.Można wyszukać go w goglach czy na Allegro i o nim poczytać.Sawana,moja tymczasia go łyka.Ja tylko piszę o tym leku aby mieć wiedzę,że takie coś istnieje i porozmawiać z wetem,który lek byłby najodpowiedniejszy,jeżeli oczywiście to są stawy,czy zwyrodnieniowe sprawy.

Aneczko ja chętnie poczytam i zapytam swojego weta czy był by odpowiedni dla mojej Aishy :)