elik Posted January 18, 2015 Author Posted January 18, 2015 Przepraszam Elu - może czytałam ale nie pamiętam . Jaki jest powód tej plątaniny? Czy miała pod tym względem badania? Niestety nie była badana pod tym kontem, bo priorytetem był wielgachny srom :( Myślałam też, że sunia słaba, bo zagłodzona i jak podje, to wrócą siły. Ale chyba jest jakaś inna przyczyna niż zagłodzenie, bo już blisko miesiąc jest dobrze karmiona, a sił jak nie było, tak nie ma :( Makila walczy z grypą, ale jak wydobrzeje, to chyba ją poproszę żeby pojechała z sunią do weta. Może da się ustalić co jest tego przyczyną. Quote
b-b Posted January 18, 2015 Posted January 18, 2015 Niech Makila porządnie wyzdrowieje bo choróbsko będzie się wracać. Może prześwietlenie wyjaśni co tam się u małej dzieje. Quote
elik Posted January 19, 2015 Author Posted January 19, 2015 Niech Makila porządnie wyzdrowieje bo choróbsko będzie się wracać. Może prześwietlenie wyjaśni co tam się u małej dzieje. Masz rację :) Makila musi solidnie wyzdrowieć, żeby móc zajmować się psiakami. Zdrowie przede wszystkim. Sama niedawno przechodziłam grypę i wiem, jak to choróbsko potrafi osłabić. Maszeńko kochana, co z Tobą ? :( Quote
Makila Posted January 19, 2015 Posted January 19, 2015 Przepraszam ,że ostatnio skąpo z wiadomościami ode mnie, ale czytam , że elik mnie usprawiedliwia ;) Ja niestety nie mogę wyleżeć grypy, bo psom L4 nie zaniosę ;) Maszeńka czuje się lepiej, ale jakiejś spektakularnej poprawy nie ma. Trochę lepiej chodzi, jednak ma problemy przy wstawaniu. To niestety są stawy. Mówiłam elik o bardzo dobrym leku na stawy, nazywa się CaniViton ADVANCED. W opakowaniu jest 30 żelków i kosztuje u mojego weta 115zł, natomiast znajoma mówiła mi, że gdzieś kupiła za 100zł, tak więc cena nie mała. Można podawać to psu nie dłużej niż 3 miesiące. Myślę, że w przypadku Maszy musiałaby brać minimum 2 miesiące. Masza pomału zaczyna rozumieć, że mieszka w domu. Wczoraj pierwszy raz sama weszła do domu, a dzisiaj dwa razy. Do tej pory musiałam ją przynosić. Niestety dalej legowisko do szczęścia nie jest jej potrzebne. Kładzie się na podłodze, więc dalej mieszka w klatce. Głaskanie to ciągle dla niej nic przyjemnego, choć już mniej protestuje. Quote
elik Posted January 19, 2015 Author Posted January 19, 2015 Makila wielkie dzięki za nieco pocieszające wieści o suni. Dobrze, że Maszeńka zaczyna czuć różnicę pomiędzy przebywaniem w domu, a poza nim :) Może i na odczuwanie przyjemności w dotyku też przyjdzie czas :) Jak myślicie, czy podawać suni CaniViton ADVANCED bez konsultacji weterynaryjnej, czy może lepiej niech wet ustali przyczynę słabości tylnych łapek i co ewentualnie podawać ? Quote
AlfaLS Posted January 19, 2015 Posted January 19, 2015 Makila wielkie dzięki za nieco pocieszające wieści o suni. Dobrze, że Maszeńka zaczyna czuć różnicę pomiędzy przebywaniem w domu, a poza nim :) Może i na odczuwanie przyjemności w dotyku też przyjdzie czas :) Jak myślicie, czy podawać suni CaniViton ADVANCED bez konsultacji weterynaryjnej, czy może lepiej niech wet ustali przyczynę słabości tylnych łapek i co ewentualnie podawać ? Ja bym proponowała zapytać weta. Mam suczkę, 19 lat, i ona ma też problemy z tylnimi łapkami. Tylko u niej są to problemy neurologiczne a nie stawy. Jak pytałam o leki na stawy to wet mi powiedział, ze oczywiście mogę podawać ale w jej przypadku to będzie raczej dmuchanie na zimne a nie pomoc na to co już jest. Może z tą sunia też tak jest? A ten lek jest dość drogi, jeśli może pomóc to super ale jeśli w jej przypadku miałaby to być takie dmuchanie na zimne to może niech pomoże innemu psiakowi? Quote
elik Posted January 19, 2015 Author Posted January 19, 2015 Też sądzę, że przed podaniem leku trzeba porady weta. Jednemu psu ten lek pomoże, a drugiemu nie. Podobnie jak i u ludzi. Makila jednak będę Cię prosiła o diagnozę weta, jak będziesz się lepiej czuła. Quote
Makila Posted January 19, 2015 Posted January 19, 2015 Też sądzę, że przed podaniem leku trzeba porady weta. Jednemu psu ten lek pomoże, a drugiemu nie. Podobnie jak i u ludzi. Makila jednak będę Cię prosiła o diagnozę weta, jak będziesz się lepiej czuła. O diagnozę, czyli badanie suni - dobrze rozumiem ? Czy o konsultację z wetem ? Quote
elik Posted January 19, 2015 Author Posted January 19, 2015 O diagnozę, czyli badanie suni - dobrze rozumiem ? Czy o konsultację z wetem ? Myślę o przebadaniu suni. Sama konsultacja bez badania nie na wiele się zda :) Quote
Nutusia Posted January 20, 2015 Posted January 20, 2015 Jeśli jej się łapki plączą, to raczej stawiałabym na neurologię, a nie na stawy. Bez dokładnego obejrzenia suni przez weta niczego bym na własną rękę nie podawała... Głuchypsie - bardzo przepraszam, wczoraj nie dałam rady wysłać paczuchy. Ale już jest spakowana, zaetykietowana, zlecenie w firmie kurierskiej złożone - czekam tylko na odbiór. Jak tylko kurier ją zabierze - dam Ci znać ;) Quote
elik Posted January 20, 2015 Author Posted January 20, 2015 Jeśli jej się łapki plączą, to raczej stawiałabym na neurologię, a nie na stawy. Bez dokładnego obejrzenia suni przez weta niczego bym na własną rękę nie podawała... Głuchypsie - bardzo przepraszam, wczoraj nie dałam rady wysłać paczuchy. Ale już jest spakowana, zaetykietowana, zlecenie w firmie kurierskiej złożone - czekam tylko na odbiór. Jak tylko kurier ją zabierze - dam Ci znać ;) Może niewłaściwego określenie użyłam. Nie tyle plączą, co są słabe. Leciutkie popchnięcie/dotknięcie powoduje, że się zatacza. Może Makila coś więcej na ten temat powie. Ona widzi sunie codziennie i lepiej może określic zachowania. Nutusiuuuuu, soreczki, zgubiłam gdzieś namiary na tą superowa firmę kurierską :( Czy mogłabyś mi jeszcze raz podrzucić ?? Quote
Nutusia Posted January 20, 2015 Posted January 20, 2015 strona sendpoint.pl, zalogować się i wybrać firmę kurierską K-ex :) Dziś wysyłam pakę do Gluchypies na bazarek dla Maszeńki - duża, sporo waży, a zapłaciłam 16,25 zł. Zabiorą ode mnie z biura i dostarczą odbiorcy do domciu - bardzo wygodnie i tanio :) Quote
elik Posted January 20, 2015 Author Posted January 20, 2015 strona sendpoint.pl, zalogować się i wybrać firmę kurierską K-ex :) Dziś wysyłam pakę do Gluchypies na bazarek dla Maszeńki - duża, sporo waży, a zapłaciłam 16,25 zł. Zabiorą ode mnie z biura i dostarczą odbiorcy do domciu - bardzo wygodnie i tanio :) Faktycznie :) Zaraz wejdę na tą stronę i dodam do niej zakładkę. Dziękuje Nutusiu i za pakę i za info o firmie kurierskiej :) :) Quote
Martika&Aischa Posted January 20, 2015 Posted January 20, 2015 Dziewczynki a czy Maszeńka miała robione RTG kręgosłupa ? Quote
Nutusia Posted January 20, 2015 Posted January 20, 2015 Wpisz w wyszukiwarkę google sendpoint.pl po prostu :) Quote
elik Posted January 20, 2015 Author Posted January 20, 2015 Dziewczynki a czy Maszeńka miała robione RTG kręgosłupa ? Nie, nie miała robione. Przypuszczasz, że może to być od kręgosłupa ? Quote
elik Posted January 20, 2015 Author Posted January 20, 2015 Wpisz w wyszukiwarkę google sendpoint.pl po prostu :) Mega gapa ze mnie :) nie dopisałam na końcu -l- Poprawiłam i już jest ok :) Quote
Nutusia Posted January 20, 2015 Posted January 20, 2015 Też może być i od kręgosłupa... :( W razie problemów ze stroną dzwoń do mnie, elik. Quote
Martika&Aischa Posted January 20, 2015 Posted January 20, 2015 Nie, nie miała robione. Przypuszczasz, że może to być od kręgosłupa ? Zrobiłabym koniecznie sunieczce RTG kręgosłupa aby wykluczyć zwyrodnienie co jest bardzo częstą dolegliwością u starszych psiaków. Ja ze swoją Aishą walczymy już 1,5 roku z tym paskudztwem. Moja Aisha potrafi się potknąć o swoje łapy na prostej drodze. Nie raz w domu jak się zapomni wywinie orła że aż miło :( Quote
elik Posted January 20, 2015 Author Posted January 20, 2015 Też może być i od kręgosłupa... :( W razie problemów ze stroną dzwoń do mnie, elik - 608 33 86 72 Ogromne dzięki, już się zarejestrowałam :) Na zaś :) A telefon zakonotowałam, przyda się :) Quote
elik Posted January 20, 2015 Author Posted January 20, 2015 Zrobiłabym koniecznie sunieczce RTG kręgosłupa aby wykluczyć zwyrodnienie co jest bardzo częstą dolegliwością u starszych psiaków. Ja ze swoją Aishą walczymy już 1,5 roku z tym paskudztwem. Moja Aisha potrafi się potknąć o swoje łapy na prostej drodze. Nie raz w domu jak się zapomni wywinie orła że aż miło :( Dzięki Martusiu, to bardzo dobry pomysł. Poproszę Makili, żeby zawiozła Maszeńkę na RTG. A co Twoja suczka zażywa na ta dolegliwość i czy lepiej się po tym porusza ? Quote
Martika&Aischa Posted January 20, 2015 Posted January 20, 2015 Dzięki Martusiu, to bardzo dobry pomysł. Poproszę Makili, żeby zawiozła Maszeńkę na RTG. A co Twoja suczka zażywa na ta dolegliwość i czy lepiej się po tym porusza ? ciocia mamy lepsze i gorsze dni niestety :( najgorzej jak zaczyna się na dworze wilgoć :( Aisha przyjmuje przeciwbólowo i przeciwzapalnie Cimalgex 80 dodatkowo Arthro HA lub w syropie MAX http://www.ab-zoo.pl/6938_dla_psow-zdrowie-preparaty_zywieniowe/232358_arthro_ha_90_tabletek?ceneo_spo=true podaje jej też puszeczki wspomagające stawy : http://www.kuchniapupila.pl/pies/karmy_dla_psow/puszki/animonda_integra_protect,p1658251170 na okrągło gotujemy też galaretkę z łapek kurzych - i to chyba najlepiej Aishy odpowiada ;) Quote
Ayame Nishijima Posted January 20, 2015 Posted January 20, 2015 Ja kupiłam - zupełnie profilaktycznie - materacyk ortopedyczny z pianki zapamiętującej ksztat. Ponoc kręgosłup ma się na tym ładnie prosto układać... Tylko moje cielę nie chce na tym spać. W ogóle. Quote
Anula Posted January 20, 2015 Posted January 20, 2015 A co powiecie o leku wspomagającym Bioarthrex.Moja wetka bardzo go chwali i twierdzi,że to jest jeden z najlepszych leków.Można wyszukać go w goglach czy na Allegro i o nim poczytać.Sawana,moja tymczasia go łyka.Ja tylko piszę o tym leku aby mieć wiedzę,że takie coś istnieje i porozmawiać z wetem,który lek byłby najodpowiedniejszy,jeżeli oczywiście to są stawy,czy zwyrodnieniowe sprawy. Quote
Martika&Aischa Posted January 20, 2015 Posted January 20, 2015 A co powiecie o leku wspomagającym Bioarthrex.Moja wetka bardzo go chwali i twierdzi,że to jest jeden z najlepszych leków.Można wyszukać go w goglach czy na Allegro i o nim poczytać.Sawana,moja tymczasia go łyka.Ja tylko piszę o tym leku aby mieć wiedzę,że takie coś istnieje i porozmawiać z wetem,który lek byłby najodpowiedniejszy,jeżeli oczywiście to są stawy,czy zwyrodnieniowe sprawy. Aneczko ja chętnie poczytam i zapytam swojego weta czy był by odpowiedni dla mojej Aishy :) Quote
Recommended Posts