wellington Posted April 13, 2015 Posted April 13, 2015 Ale dlaczego nie? Naprawdę wiele osób chce mieć tylko jednego psa. No przecież z agat21 wsadziły Ergo do samochodu, pies był bez kagańca, byłam pod wrażeniem. Ergo to pestka w prownaniu z n.p. Gruba/Lesna http://www.dogomania.com/forum/topic/8948-krak%C3%B3w-le%C5%9Bna-grubciaznalaz%C5%82a-swoje-miejsce-na-ziemijest-bezpieczna-ma-ogromny-teren/ Quote
agat21 Posted April 13, 2015 Posted April 13, 2015 Ewkar, a czy UM nie mógłby dać kontaktu do tych ludzi, którzy opiekują się psami? Może razem z nimi udałoby się efektywniej im pomóc? Może im udałoby się złapać zwłaszcza tę chorą sunię :( Quote
ewkar Posted April 13, 2015 Posted April 13, 2015 W urzędzie znają tych ludzi, byli tam, bo chcą wysterylizować sunię.Myślę, że już coś będzie się działo w sprawie tych psów.Będę dzwoniła do UM i pytała co zostało zrobione. Muszę przyznać, że teraz jest inaczej niż za poprzedniego prezydenta.Od razu nie będzie super, bo wiadomo, że trzeba czasu, trzeba nabrać doświadczenia.Prosiłam, aby kupili klatkę-łapkę, bo to podstawa przy walce z bezdomnością kotów.Pieniądze na sterylki są, ale jak złapać dziczki? No i właśnie czekają na przesyłkę, kupili dwie klatki-łapki.Pokazałam jakie, dałam namiary na producenta i już.Klatki będzie można wypożyczać.Niby drobiazg, ale jak bardzo pomoże karmicielom. Mam nadzieję, że powstanie też przytulisko.Plany są.Chciałabym, bo koty jakoś łatwiej upchać, z psami jest zdecydowanie trudniej. Quote
ewkar Posted April 13, 2015 Posted April 13, 2015 Chciałabym tylko przeprosić, że tak zaśmiecam wątek Ergo.Nie znaczy to, że Ergo mnie nie obchodzi, wręcz przeciwnie.Tak bym chciała, aby miał już swój domek, taki już na zawsze.Nie znaczy to, że u Murki ma źle, ale to jest tylko rozwiązanie tymczasowe.Na pewno dobrze, że trafił w odpowiedzialne ręce, bo jednak wymaga wychowania, nauki tego, czego psy uczy się od szczeniaka, to nie ulega wątpliwości.Podobno trzeba marzyć, bo marzenia się spełniają , a więc zamykam oczy i widzę dom z dużym ogrodem, z solidnym ogrodzeniem, piękną budą, żeby Ergo miał możliwość przebywania na dworze, jeśli będzie chciał.Widzę też piękne legowisko w domu, na nim Ergo i ręce, które głaszczą go po głowie.... 1 Quote
AgaG Posted April 13, 2015 Author Posted April 13, 2015 ewkar absolutnie nie zaśmiecasz wątku. a co do Borysa, to zadzwonię do AniB, czy jej oferta pomocy dla Borysa jest aktualna. Kiedy go ostatnio widziałaś? Quote
ewkar Posted April 14, 2015 Posted April 14, 2015 W niedzielę.Dzisiaj jadę tam znowu, późnym popołudniem, aparat mam zawsze ze sobą. Dziękuję. Quote
ewkar Posted April 14, 2015 Posted April 14, 2015 Byłam, ale psów jeszcze nie było, nie mogłam długo czekać.Tak to z nimi jest.Zostawiłam jedzenie, przybiegną później. Quote
AgaG Posted April 14, 2015 Author Posted April 14, 2015 W niedzielę.Dzisiaj jadę tam znowu, późnym popołudniem, aparat mam zawsze ze sobą. Dziękuję. W jakiej kondycji był Borys? Quote
Murka Posted April 14, 2015 Posted April 14, 2015 ewkar, jutro do domku jedzie Doman :) Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze... ale jeszcze się boję cieszyć.. Quote
mar.gajko Posted April 14, 2015 Posted April 14, 2015 ewkar, jutro do domku jedzie Doman :) Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze... ale jeszcze się boję cieszyć.. To trzymamy kciuki, aby się udało. Quote
ewkar Posted April 15, 2015 Posted April 15, 2015 ewkar, jutro do domku jedzie Doman :) Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze... ale jeszcze się boję cieszyć.. Ojej, dziękuję za wiadomość, tak się cieszę.To dobra psina.Murka, ja mam wciąż przed oczyma psa, któremu brakowało łap, żeby się podrapać.Mieszkał w takiej melinie, że szok.Na szczęście mnie wpuścili i spryskałam psa fiprexem, podłogę i jakieś wyro również, dałam tabletkę na robaki i pies się już nie drapał, na pewno poczuł ulgę.Chciałam drugi raz odrobaczyć, ale mnie nie wpuścili, a potem zostali eksmitowani.Demon/Doman nigdy na mnie nie szczeknął, ale na dzieci owszem, szczekał, bo go drażniły.Tak było, widziałam. W jakiej kondycji był Borys? Uważam, że dobrej.Nie jest już wychudzony.Na moim wikcie taki by nie był, ale ci ludzie też te psy dokarmiają i wspólnymi siłami jakoś to idzie.Jeżdżę na rowerze, mam ograniczone możliwości, ale zawsze psy dostawały coś treściwego, nie resztki zupy. On jest bardzo brudny, ma sierść skudloną, wystarczy go wykąpać, wyczesać i pies jest piękny.Mnie ujął też tym, że nie atakował nigdy kotów, no i jest posłuszny.Naprawdę zabierałam mu miskę spod pyska i nie protestował.A jak lubi być głaskany, naprawdę. Quote
ewkar Posted April 15, 2015 Posted April 15, 2015 Tak sobie siedzę i myślę, że w sumie to dobrze, że Ergo pobędzie jeszcze u Murki.Wymaga fachowej ręki, mimo wszystko.Niedobrze byłoby, gdyby był zwrot z adopcji, prawda? Quote
agat21 Posted April 15, 2015 Posted April 15, 2015 Ergo uczy się pewnie co dnia, jak świat może wyglądać naprawdę. Musi ułożyć sobie relacje z innymi psami, bo nawet jeśli będzie w domu jedynakiem, może się zdarzyć, że będzie wychodził na spacery, że obok jego domu czy ogrodu będą inne psy itp- więc będą interakcje. Nie wiemy z czego wynika ta jego niechęć do innych psów, czego on doświadczył, ale na pewno warto, żeby zdążył trochę "sprzyjaźnieć" Quote
ewkar Posted April 16, 2015 Posted April 16, 2015 Czasami los za nas decyduje, wydaje się nam, że mamy pecha, a potem okazuje się, że tak miało być.Zdarza się, że moje koty muszą długo czekać na domek, denerwuję się, a potem znajduje się taki ze snów.Warto więc poczekać.Pamiętacie, że Ergo załatwiał się na posłanie, że z Bambi nie mógł się dogadać, zaatakował teściową Murki, bo w końcu nigdy nikt go nie wychowywał, uwiązał na łańcuchu i tyle.To straszne, naprawdę.Skrzywdzić jest łatwo, odwrócić to już bardzo trudno.Lubię psy, ale wiem, że nie poradziłabym sobie z ułożeniem psa.Nie mam doświadczenia i gdyby do mnie trafił pies, którego trzeba jakoś wychować byłby problem. Murka, co u Domana? Dobre wieści? Aha, nie wiecie, czy ktoś nie chciałby bardzo zadbanego sznaucera średniego? Starszy pan nie ma sił się nim opiekować tak, jakby chciał, umarła mu żona i nie radzi sobie.Pies jest przesympatyczny, ma około 5 lat.Odwiedza weta, psiego fryzjera, jest zdrowy. Quote
Murka Posted April 16, 2015 Posted April 16, 2015 ewkar, tego sznaucera zgłoś do malawaszki albo po prostu wyślij info na stronę adopcyjną sznaucerów: http://sznaucery.eadopcje.org/ U Domana na razie ok, wydaje się, że trafił idealnie; adoptowało go małżeństwo emerytów, dom z ogrodem w Lublinie. Są nim zachwyceni, Doman będzie rozpieszczany, będzie jeździł na działkę i na ryby. Wczoraj jak TZ szedł do samochodu (bo on go przywiózł), to Doman pobiegł za nim, ale Państwo go zawołali i od razu zawrócił i pobiegł do nich :) Państwo mieli podobnego pieska, pan płacze na jego wspomnienie, jego prochy mają w urnie w domu. Bardzo się cieszę z tej adopcji, bo to najstarszy i z największym stażem u nas (prawie 2 lata) pies ze Stalowej Woli. Jeszcze nam trzy zostały. 1 Quote
ewkar Posted April 16, 2015 Posted April 16, 2015 ewkar, tego sznaucera zgłoś do malawaszki albo po prostu wyślij info na stronę adopcyjną sznaucerów: http://sznaucery.eadopcje.org/ U Domana na razie ok, wydaje się, że trafił idealnie; adoptowało go małżeństwo emerytów, dom z ogrodem w Lublinie. Są nim zachwyceni, Doman będzie rozpieszczany, będzie jeździł na działkę i na ryby. Wczoraj jak TZ szedł do samochodu (bo on go przywiózł), to Doman pobiegł za nim, ale Państwo go zawołali i od razu zawrócił i pobiegł do nich :) Państwo mieli podobnego pieska, pan płacze na jego wspomnienie, jego prochy mają w urnie w domu. Bardzo się cieszę z tej adopcji, bo to najstarszy i z największym stażem u nas (prawie 2 lata) pies ze Stalowej Woli. Jeszcze nam trzy zostały. Murka, balsam na mą duszę, naprawdę.Tak chciałam, aby temu psu los się odmienił.Ja go znałam, głaskałam, a w takiej sytuacji każdy pies jest trochę mój.Cudownie! Dzięki za info, zaraz dzwonię do siostry, ona też go znała.Ale się ucieszy. Została Bambi ( moja ulubienica), jak rozumiem i jej duży kumpel.A jaki jeszcze? Ergo? Dzięki za podpowiedź w sprawie tego sznaucera. Quote
Murka Posted April 16, 2015 Posted April 16, 2015 Ze Stalowej jest jeszcze: Ira (też ma długi staż), ma ok. 7 lat, bardzo fajna duża suka, znaleziona pod Tesco, leżała obolała - prawdopodobnie potrącił ją samochód. Na pewno miała dobry dom, mieszkała w mieszkaniu, była wysterylizowana. Była adoptowana, ale wróciła - przeskakiwała bramę (u nas nie ucieka) i to był problem, do dom przy głównej drodze, więc kiepsko by skończyła. Bambi już znasz Gufi, też bardzo fajny nieduży piesek, kocha dzieci, ma niecałe 2 lata. Przepraszam za OFFa, ale stalowolczaki nie mają swojego wątku... Quote
ewkar Posted April 17, 2015 Posted April 17, 2015 Dzięki za zdjęcia.Fajne, miłe pieski, oby im się też poszczęściło. Quote
terra Posted April 17, 2015 Posted April 17, 2015 Odwiedzam Ergo. Ładna ta Ira, taka wilczakowata. Może warto dać ją na forum czechosłowackiego wilczaka, może tam ktoś ją wypatrzy: http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=4&langid=6 Quote
kolejna kobietka Posted April 17, 2015 Posted April 17, 2015 Bambi najlepsza! :lol: moja faworytka :P Quote
ewkar Posted April 17, 2015 Posted April 17, 2015 Bambi najlepsza! :lol: moja faworytka :P Moja też.Uwielbiam ją, tę kokiecicę.Ale Ira obiektywnie jest najpiękniejsza, a Gufi mi wygląda na niesamowitego miziaka.Każdy ma w sobie to "coś", prawda? 1 Quote
AgaG Posted April 17, 2015 Author Posted April 17, 2015 Wysłałam do kolejnej kobietki tekst nowego krótszego ogłoszenia dla Ergusia. Pójdzie z nowymi zdjęciami i wyróżnię je. ewkar Ja jestem za tym, by pies był jak najkrócej w hotelu :) a jak najszybciej w domu. Już tyle o nim wiadomo, jest po badaniach po kastracji, oby kolejne ogłoszenia poskutkowały. :) Quote
mar.gajko Posted April 17, 2015 Posted April 17, 2015 To trzymamy kciuki za domek dla pieknego :) Quote
ewkar Posted April 18, 2015 Posted April 18, 2015 Też bardzo bym chciała, aby Ergo znalazł dom, ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło.Tak też można na to patrzeć. Quote
kolejna kobietka Posted April 18, 2015 Posted April 18, 2015 Tak jak Agnieszka napisała, po niedzieli wystawię Ergo dodatkowy pakiet ogłoszeń, na inny region i z innego konta, z wyróżnieniem również. Quote
Recommended Posts