gosikf & dogs Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 [quote name='terierfanka']nie, no oczom nie wierzę! wstyd po prostu, trzeba takich wetów bojkotować jakoś... może zasypać tę panią mailami o podobnej treści wyrażającymi nasze zdanie typu "Jako członek społeczności zajmującej się na co dzień problemem bezdomności wśród psów i kotów jestem oburzona Pani artykułem.... w świetle nowej ustawy bla bla bla...? Kto umie stworzyć ładny tekścik? ;)[/QUOTE] Jestem za. Myślę, że Twój tekst jest dobry, wystarczy dopisać kilka słów i wystarczy moim zdaniem. Jako członek społeczności zajmującej się na co dzień problemem bezdomności wśród psów i kotów, jestem oburzona Pani artykułem "Szukając partnera dla kotki", który ukazał się w Magazynie Rodzinnym Gazety Wyborczej. Opisane w nim zdarzenia związane z rozmnażaniem nierodowodowych kotów czytelnik może odbierać jako zachętę do naśladowania, podczas gdy w świetle nowej ustawy: [B]Art. 10a.[/B] 1. Zabrania się: 1) wprowadzania do obrotu zwierząt domowych na targowiskach, targach i giełdach; 2) prowadzenia targowisk, targów i giełd ze sprzedażą zwierząt domowych; 3) wprowadzania do obrotu psów i kotów poza miejscami ich chowu lub hodowli. 2. Zabrania się rozmnażania psów i kotów w celach handlowych. 3. Zabrania się puszczania psów bez możliwości ich kontroli i bez oznakowania umożliwiającego identyfikację właściciela lub opiekuna. 4. Zakaz, o którym mowa w ust. 3, nie dotyczy terenu prywatnego, jeżeli teren ten jest ogrodzony w sposób uniemożliwiający psu wyjście. 5. Zakaz, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, nie dotyczy podmiotów prowadzących schroniska dla zwierząt oraz organizacji społecznych, których statutowym celem działania jest ochrona zwierząt. 6. Zakaz, o którym mowa w ust. 2, nie dotyczy hodowli zwierząt zarejestrowanych w ogólnokrajowych organizacjach społecznych, których statutowym celem jest działalność związana z hodowlą rasowych psów i kotów. Rozmnażanie zwierząt niezarejestrowanych dla niewyjaśnionych celów przez lekarza weterynarii uważamy za czyn nieodpowiedzialny i godny pożałowania. Żyjemy w kraju przepełnionych schronisk, na co dzień jesteśmy świadkami bezdomności zwierząt w Polsce. Tytuł lekarza weterynarii powinien zobowiązywać do podążania za aktualną sytuacją zwierząt w kraju i uświadamianiu o niej społeczeństwa. Tymczasem Pani opisuje jak miło jest sobie sprowadzić na świat w sposób dokładnie przemyślany, kolejne zwierzęta. Mimo, że hodowcy rasowych kotów niechętnie rozdają ich geny nierasowym kotkom, znalazła Pani sposób. Nie wiem czy coś takiego się nadaje... Quote
gosikf & dogs Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 [email][email protected][/email] Do gazety też proponuję wysłać maila. Jako członek społeczności zajmującej się na co dzień problemem bezdomności wśród psów i kotów, jestem oburzona artykułem "Szukając partnera dla kotki", który ukazał się w Magazynie Rodzinnym Gazety Wyborczej. Opisane w nim zdarzenia związane z rozmnażaniem nierodowodowych kotów czytelnik może odbierać jako zachętę do naśladowania, podczas gdy w świetle nowej ustawy: [B]Art. 10a.[/B] 1. Zabrania się: 1) wprowadzania do obrotu zwierząt domowych na targowiskach, targach i giełdach; 2) prowadzenia targowisk, targów i giełd ze sprzedażą zwierząt domowych; 3) wprowadzania do obrotu psów i kotów poza miejscami ich chowu lub hodowli. 2. Zabrania się rozmnażania psów i kotów w celach handlowych. 3. Zabrania się puszczania psów bez możliwości ich kontroli i bez oznakowania umożliwiającego identyfikację właściciela lub opiekuna. 4. Zakaz, o którym mowa w ust. 3, nie dotyczy terenu prywatnego, jeżeli teren ten jest ogrodzony w sposób uniemożliwiający psu wyjście. 5. Zakaz, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, nie dotyczy podmiotów prowadzących schroniska dla zwierząt oraz organizacji społecznych, których statutowym celem działania jest ochrona zwierząt. 6. Zakaz, o którym mowa w ust. 2, nie dotyczy hodowli zwierząt zarejestrowanych w ogólnokrajowych organizacjach społecznych, których statutowym celem jest działalność związana z hodowlą rasowych psów i kotów. Rozmnażanie zwierząt niezarejestrowanych dla niewyjaśnionych celów przez lekarza weterynarii uważamy za czyn nieodpowiedzialny. Żyjemy w kraju przepełnionych schronisk, na co dzień jesteśmy świadkami bezdomności zwierząt w Polsce. Artykuł trafił do różnych odbiorców, dla większości miłośników zwierząt lekarz weterynarii jest autorytetem, tymczasem postępowanie Riwany Antczak nie należy do godnych naśladowania. Wystarczy spojrzeć na zdjęcia niechcianych zwierząt, które widnieją na tej samej stronie Magazynu Rodzinnego, szybko nasuwa się odpowiedź na pytanie dlaczego nie należy rozmnażać zwierząt, tym bardziej rozmnażania świadomie planować. Quote
gosikf & dogs Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 Ślijcie dziewczyny, ja wysłałam już do gazety i na adres mailowy przychodni, w tytule wpisałam do lek.wet. Riwany Antczak, a do gazety w tytule wpisałam Magazyn Rodzinny- Zwierzę w domu. Pod mailami podpisałam się imieniem i nazwiskiem. Quote
olalolaa Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 szok.. zatkało mnie! Chętnie bym ta babe osobiście odwiedziła wrr Quote
Basia1244 Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 no to dobra, ja napisałam tak: Po przeczytaniu artykułu "Szukając partnera dla kotki" zostałam zmuszona do odpowiedzi na ten artykuł. Jako czynny wolontariusz wrocławskiego schroniska jestem oburzona postawą pani Riwany Antczak, która jest weterynarzem , a jednak dopuściła do celowego, świadomego i zupełnie niepotrzebnego rozmnożenia swojej nierodowodowej kotki, co więcej pozwoliła sobie na opublikowanie swoich poczynań na łamach Gazety Wrocławskiej. Jako osoba czynnie walcząca z bezdomnością zwierząt, a także aktywnie zachęcająca i promująca sterylizację jestem oburzona i zszokowana postawą pani weterynarz. To na lekarzach weterynarii powinien w pierwszej kolejności spoczywać obowiązek walki z niekontrolowanym rozmnażaniem zwierząt. To weterynarze powinni zachęcać do sterylizacji zwierząt, a także przestrzegać ustawy: Art. 10a. 1. Zabrania się: 1) wprowadzania do obrotu zwierząt domowych na targowiskach, targach i giełdach; 2) prowadzenia targowisk, targów i giełd ze sprzedażą zwierząt domowych; 3) wprowadzania do obrotu psów i kotów poza miejscami ich chowu lub hodowli. 2. Zabrania się rozmnażania psów i kotów w celach handlowych. 3. Zabrania się puszczania psów bez możliwości ich kontroli i bez oznakowania umożliwiającego identyfikację właściciela lub opiekuna. 4. Zakaz, o którym mowa w ust. 3, nie dotyczy terenu prywatnego, jeżeli teren ten jest ogrodzony w sposób uniemożliwiający psu wyjście. 5. Zakaz, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, nie dotyczy podmiotów prowadzących schroniska dla zwierząt oraz organizacji społecznych, których statutowym celem działania jest ochrona zwierząt. 6. Zakaz, o którym mowa w ust. 2, nie dotyczy hodowli zwierząt zarejestrowanych w ogólnokrajowych organizacjach społecznych, których statutowym celem jest działalność związana z hodowlą rasowych psów i kotów. Artykuł przeczytają różni odbiorcy, niestety także ci, którzy zechcą wziąć przykład z pani weterynarz. Jej postępowanie oraz artykuł przyczynią się do powiększenia liczby bezdomnych zwierząt, skazanych na życie w schroniskowych klatkach. i też się podpisałam z imienia i nazwiska kontynuujcie Quote
olalolaa Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 dajcie meila bo ta strona lecznicy ciężko mi chodzi.. Quote
paulina23 Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 Opinie osób, które miały kontakt z tą Panią mówią same za siebie: ''Omijac z daleka, 2min "badanie" nazywa badaniem klinicznym (50zl), uwielbia szprycowac zwierzeta lekami. Mokry nosek u kota,no to seria 10antybiotykow no i jeszcze wirtaminy wszystko podskórnie, od codziennego chodzenia na sesje zastrzykow zwierze lapie dola, nacigaczka byle by przychodzic jak najczesciej i zostawic jak najwiecej $. Wróżka... diagnoza to moze byc to, to no i tamto ale chyba to na wszelki wypadek dajmy kotu cala serie lekow cos napewno pomoze'' ''Słaby lekarz,skłonność do przewlekania leczenia,nietrafne diagnozy i bardzo wysokie ceny usług.W sumie odradzam.'' Quote
ulvhedinn Posted January 30, 2012 Posted January 30, 2012 Założyłam nowy temat: [URL]http://www.dogomania.pl/threads/222085-Weterynarz-Riwana-Antczak-zachęca-do-rozmnażania-nierasowych-kotów-SKANDAL!!?p=18516511#post18516511[/URL] ...jestem wściekła jak mało kiedy. ... Quote
iskra_wroc Posted January 31, 2012 Posted January 31, 2012 [url]http://www.dogomania.pl/threads/222099-Dla-psa-i-Pana.-Próbki-karm-kurze-łapki-książki-do-7.02.12r-g.-22-00?p=18518913#post18518913[/url] Kolejny bazar na spłatę długu Rozi Quote
NikaEla Posted January 31, 2012 Posted January 31, 2012 [quote name='ulvhedinn']Założyłam nowy temat: [URL]http://www.dogomania.pl/threads/222085-Weterynarz-Riwana-Antczak-zachęca-do-rozmnażania-nierasowych-kotów-SKANDAL!!?p=18516511#post18516511[/URL] ...jestem wściekła jak mało kiedy. ...[/QUOTE] już poleciałam tam Quote
bros Posted February 1, 2012 Posted February 1, 2012 [quote name='Jara']Biały haszczak to zapewne Koka? ;)[/QUOTE] Kokusia :) fajna panienka Quote
Jara Posted February 1, 2012 Posted February 1, 2012 Melę i Kokę znamy ze Skowroniego. A widziałyście we wschodnim basenji Cerrie? Teraz jest drugi basek Pestka :) Quote
WEIMAR Posted February 2, 2012 Posted February 2, 2012 Oskar i ja wróciliśmy na wieś. Serdecznie dziękujemy za wspólne spacery, z nadzieją, że jeszcze będziemy mieli okazje się spotkać we Wrocławiu. Tymczasem zapraszamy do nas, w okolice Namysłowa. Do zobaczenia. Quote
WEIMAR Posted February 2, 2012 Posted February 2, 2012 (edited) del del Edited February 16, 2012 by WEIMAR Quote
paniMysza Posted February 2, 2012 Posted February 2, 2012 dziewczyny, jeśli szukacie psiaka madrego, niewielkiego, slicznego i idealnego do psich sportów (np. agility) polecam KAROLKA :) to psiak ideał! to jego odłoszenie: [URL]http://tablica.pl/oferta/karolek-sliczny-mlody-maly-energiczny-pies-szuka-domu-IDHZor.html[/URL] przebywa w dt u mojej znajomej:) a moze znacie kogos fajnego (tylko do takiego domku pojdzie), kto szuka psa-sportowca?:) Quote
bros Posted February 2, 2012 Posted February 2, 2012 [quote name='WEIMAR']Oskar i ja wróciliśmy na wieś. Serdecznie dziękujemy za wspólne spacery, z nadzieją, że jeszcze będziemy mieli okazje się spotkać we Wrocławiu. Tymczasem zapraszamy do nas, w okolice Namysłowa. Do zobaczenia.[/QUOTE] Witajcie chłopaki :) a jak to , czemu to, tak nam uciekliście ? :) Quote
WEIMAR Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 warunki mieszkaniowo-finansowe zmusiły nas do (miejmy nadzieję czasowego) powrotu w rodzime strony Quote
abilab Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 A ja sie zastanawiam dlaczego nie widze w parku szybko przemieszczajacego sie czerwonego swiatełka !? Jara Cerrie znamy czy dorobiła sie siostrzyczki ? Quote
Jara Posted February 3, 2012 Posted February 3, 2012 Tak, Cerrie ma nową towarzyszkę życia, rudą :)) Damian musicie szybko z Oskarem wrócić do Wrocławia, już na wiosnę! :)) Quote
Recommended Posts