Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja się nie obrażam.
Ja mam pretensje do tych, którzy dużo gadają a nic nie robią.

PKPR powstał na gruncie zdrowego buntu i niewiary w możliwości zmian.

Alergiczna reakcja ZK na PKPR jest nie na miejscu.
Trzeba umieć się przyznać do własnych błędów.

Posted

Mraulino, ja chciałbym zmian i robić coś w tym kierunku ale jak jestem jeden sam i nie mam żadnego poparcia ze strony innych zapaleńców to moje wysiłki i tak idą na marne i jedno co mi pozostaje to pisać na forum i uświadamiać innych jak jest i wzywać do działania bo takie nagłaśnianie tematu może kiedyś wyda plon w postaci zmian na scenie kynologicnzej w naszym kraju. Potrzebny jes tnam tu drugi Wałęsa i drugi Palikot -jeden charyzmatyk do rozmów a drugi do nagłasniania tematu.

Posted

[quote name='Mraulina']A prawie wszyscy krytykują! :mad:

Do pracy w sekcjach też się związkowcy nie garną.[/quote]

:oops:
[COLOR=black]To prawda.[/COLOR]
[COLOR=black]Obiecuję, że na następne zebranie sama też się wybiorę.[/COLOR]

• 3 weeks later...
Posted

4 czerwca 1989 roku skończył się w Polsce komunizm - tymi słowami (nieco parafrazowanymi przez mnie) znana aktorka Joanna Szczepkowska oznajmiła w TVP koniec pewnej epoki ale chyba nie przypuszczała, że... komunizm ukryje się i znajdzie swoją ostoję w Związku Kynologicznym w Polsce i podobnych mu organizacjach o czym świadczą wprowadzone właśnie w tym roku (dokładniej na przełomie 88 i 89 toku) zapisy statutowe zabraniające równoczesnej przynależności do innych krajowych organizacji kynologicznych w celu "ochrony pogłowia" i "dorobku hodowlanego", który i tak jest niszczony przez nieuczciwych ludzi uważających się za hodowców a tak na prawdę sprowadzające się do ubezwłasnowalniania członków tej organizacji, nie dając prawa do prawdziwego wyboru a tylko wybór ograniczony na zasadzie "albo jesteś z nami albo przeciw nam". Dla tych, którym się to nie podoba i mają jeszcze ochotę i siły do walki o zmiany w tym stowarzyszeniu i polskiej kynologii dedykuję fragment sławnej solidarnościowej pieśni pt "Mury":

"Wyrwij murom zęby krat, zerwij kajdany połam bat
a mury runą, runą, runa i pogrzebią stary świat..."

Posted

@Azawakh

Siema, trochę tu przesadziłeś/aś. Polityka, ustrój i orientacja czy kolor skóry nie ma wiele wspólnego z posiadaniem oraz hodowlą psów. Solidarność i politycy, komuna również - osobiście jestem apolityczną jednostką, której wszystko jedno czy Wałęsa był i będzie czy nie...

Wprawdzie ZKwP to relikt minionej epoki, ale złe rzeczy jakie się dzieją w tej organizacji nie są spowodowane zmianą ustroju...To ludzie i tylko ludzie...

Widzę Twoje zacięcie i popieram w 100% tach, ale nie odchodźmy za daleko od meritum...tu umieszczanych tematów. To są psy...śmierdziuszkające i liniejące, mające w dupie Solidarność i KCPZPR, zaręczam ...

Posted

Chima, ale to jest komunizm w mikroskali i ma to odzwierciedlenie w "dużej" polityce i samo to, ze ZKwP jest reliktem poprzedniej epoki świadczy już o tym, iż jednak nie odchodzę od poruszanych tu spraw bo demokracja opiera się na wolnych wyborach a ZKwP nie daje takiego wolnego wyboru więc jak inaczej mam to nazwać jak ostatniąostoją komunizmu i totalitaryzmu?

Posted

@Azawakh

Cześć, nie potępiam analogii, prawidłowa jest bowiem. Jednak szkoda życia i baterii na tego typu przeniesienia logiczne. Polityka czy dawniej czy dzisiaj to raczej szambo i zbieranina ludzi o bardzo niskiej samoocenie posiadających mega ego, tak było jest i będzie. Psy natomiast to pasja, to żywe stworzenia, które w naszym kraju nadal prawnie mają status mebla...tu powinny rozpocząć się zmiany. Zakaz sprzedaży szczeniąt na bazarach i pod wystawami, oraz większe dotacje na schrony, ale nie na kasę dla pracowników, a na obowiązkową sterylizację, tak żeby ani jedno zwierzę nie trafiało do ludzi w kondycji produkcyjnej...

Mamy niezbywalne prawo wolności wyboru zrzeszania się i stowarzyszania, mamy prawo wstapić i wystąpić z każdej organizacji bez jakichkolwiek konsekwencji prawnych jak i społecznych. ZKwP nie stoi wyrzej od prawa polskiego jaki i konstytucji, to jest oczywiste, należy tylko to umiejętnie przekazać nowym i wszystkim, którzy się chcą ze struktór ZK wypisać...mają do tego prawo, mają prawo wstąpić do każdej organizacji kynologicznej na świecie, a już ich sprawą jest dokonanie wyboru czy będzie to organizacja w strukturze FCI...

I co najważniejsze mamy wszyscy prawo o tym publicznie pisać i mówić ...

Posted

W teorii mamy wstąpić albo wystąpić z każdej organizacji kynologicznej ale pod warunkiem, że... nie jest to żadna inna krajowa organizacja kynologiczna a więc jest to prawo tylko iluzoryczne bo ograniczone zapisami statutowymi naciąganymi w stosunku do ustawy Prawo o stowarzyszeniach i Ustawy zasadniczej. A konsekwencje prawne po wstąpieniu do jakiejś organizacji innej niż FCI i ZKwP? oczywiście, że są wywalenie na zbity pysk! I co Ty na to Chima? Chyba mi teraz przyznasz rację, że ZKwP stoi wyżej niż prawo polskie, ustawowe i konstytucyjne? Ustawa mówi inaczej a ZKwP robi inaczej. Więc gdzie ta wolność pytam się?

Posted

@Azawakh

To nie do końca jest tak. W Statucie i Regulaminie ZK jest zapis o zakazie przynależności do innych organizacji kynologicznych. Wstępując do ZK wiemy o tym, nie wyobrażam sobie, że ktoś nie wie co robi wstępując do jakiejkolwiek organizacji czy stowarzyszenia. Wystąpić z ZKwP może każdy kiedy tylko chce. Tu ZK nie ma prawa absolutnie żadnej ingerencji, my i tylko my decydujemy w jakiej organizacji hodujemy psy. Większość organizacji, że tak ujmę alternatywnych to struktur ZK i FCI nostryfikuje bez problemów rodowdy eksportowe FCI więc w tą stronę to żaden problem, w drugą stronę faktycznie się nie da...

Inna bajka, że ZKwP ma generalnie i permanentnie w dupie swoich członków...Chce wydoić wszystkich zanim się połapią co jest grane, a później psychologiczne zagrywki i groźba paluszkiem robią swoje...Tu Masz zdecydowanie rację...

Mnie dzisiaj to już zwyczajnie bawi, nauczyłem się omijać do postkomunistyczne gówno z gracją kierowcy formuły 1wszej hihihihihih :diabloti:

Posted

@niceravik

podstawa to nie głosować, psom to nie pomaga tylko napycha kieszeń kolejnego paranoika...lepiej zamiast głosować iść do schronu dać karmę dla psów...więcej z tego dobrego wynika...

Posted

[quote name='Azawakh']W teorii mamy wstąpić albo wystąpić z każdej organizacji kynologicznej ale pod warunkiem, że... nie jest to żadna inna krajowa organizacja kynologiczna a więc [B]jest to prawo tylko iluzoryczne bo ograniczone zapisami statutowymi naciąganymi w stosunku do ustawy[/B] Prawo o stowarzyszeniach i Ustawy zasadniczej. A konsekwencje prawne po wstąpieniu do jakiejś organizacji innej niż FCI i ZKwP? oczywiście, że są wywalenie na zbity pysk! I co Ty na to Chima? Chyba mi teraz przyznasz rację, że ZKwP stoi wyżej niż prawo polskie, ustawowe i konstytucyjne? Ustawa mówi inaczej a ZKwP robi inaczej. [B]Więc gdzie ta wolność pytam się?[/B] [/quote]

Człowieku, strasznie piszczysz. :shake: Facet jesteś czy baba, bo sama już nie wiem? Wolność może trochę dziwna ale jest i polega na tym, że kiedy wstąpisz równolegle do konkurencyjnej organizacji kynologicznej, a ZKWP ciebie wywali z naruszeniem postanowień ustawy, to masz prawo wystąpić do sądu z pozwem przeciwko ZKWP, i sąd rozstrzygnie spór. Mam nadzieję, że po twojej myśli. To jest jakaś wolność.

Trochę to zawiłe i skomplikowane ale w przeciwnym razie nie byłoby żadnego uzasadnienia do tego aby w Polsce było czynnych zawodowo 10.0000 sędziów, a np. w Wielkiej Brytanii tylko 2.000.
[FONT=Verdana]Do tego, nasi sędziowie są w cholerę zawaleni robotą, zapracowani i ich zdaniem, marnie opłacani! Taki system paranormalny. :p[/FONT]

[FONT=Verdana]Tylko nie zapomnij jutro lecieć na wybory, bo znowu zwalą na ciebie, że nam źle idzie...:evil_lol:[/FONT]

Posted

Chima a czy sprawdzałeś czy ten zapis zabraniający przynależności do innych krajowych organizacji kynologicznych jest w 100% zgodny z prawem powszechnie panującym w Polsce, czy nie jest on naciągany i czy nie jest on tylko po to wprowadzony, żeby jak sam piszesz "doić" członków a nie chronić w żaden sposób hodowlę (bo i tak ci członkowie należący do jednej słusznej organizacji kryją i rozmnażają psy na lewo bez rodowodów) i podnosić jakość pogłowia? Nie do końca prawdą jest także to, że tylko my decydujemy w jakiej organizacji hodujemy czy tez mamy zarejestrowane psy bo jeśli ja chcę mieć swoje psy zarejestrowane choćby dla swojego kaprysu (mam na to kasę i stać mnie) w ZKwP i PKPR (nie koniecnzie te same, moga byc różne na zasadzie doberman w PKPR a beauceron w zKwP) a nie mohgę to ktoś inny zmusza mnei do ograniczonego wyboru na zasadzie albo z nami albo przeciw nam - metodzie stosowanej przez hitlerowców.
Jeżeli uwazasz i masz dowody na to, że w 1000% jesteś pewny, ze jest to zgodne z prawem to zamykamy wszystkie wątki o PKPR i pozostałych organizacjach kynologicznych i zajmujmy się tylko ZKwP bo jest największy, najstarszy, ma najwięcej wystaw w roku no i co najważniejsze przynależy do jednej słusznej FCI.
Niceravik, masz rację, że jkest to dziwna wolność i już się zastanawiałem nawet i rozważałem rownież i takie rozwiązanei problemu ale jeszcze się wstrzymałem i szukam nieco innego mniej drastycznego co nie znaczy, że nia mam zamairu pdoać ZKwP do sądu własnie w tej sprawie. Ale to wymaga przygotowania i ludzi myślących podobnie jak ja. A co do wyborów to oczywiście pójdę bo to mójobowiązek obywatelski i to może dizęki europosłom uda się coś zmienic na plus w naszej krajowej kynologii tak aby była lepiej dostosowana nei do prawa FCI a prawa unijnego, które powinno (przynajmniej w Unii) stać powyżej i to FCI powinna się dostosować a nie odwrotnie.

Posted

@Azawakh

Napewno każda organizacja może umieścić taki zapis w swoim statucie/regulaminie. Jednak w Polsce jest to nadinterpretowane.

Powinno obowiązywać prawo, które pozwala na wolność wyboru tak jak piszesz, jeden pies w ZK drugi w PKPR. To nasze psy, nasza sprawa i nasza decyzja...ani rząd, a tym bardziej ZK nie ma prawa ingerencji w prawo własności jeżeli nie jest łamane prawo polskie...

Tu jest problem, ZK wydaje się, że dyktuje prawo, a tak napewno nie jest nie było i napewno nie będzie. To my decydujemy czy rejestrujemy psa w ZK i czy opłacami składkę członkowską, oni nie mają tu nic dosłownie do powiedzenia.

Posted

No właśnie, ustawa wyraźnie reguluje na jakich podstawach i kiedy organizacja może sobie dać taki zapis w regulaminie i statucie i znaczy to, ze nie każda organizacja ma do tego prawo. Poczytaj dokładnie ustawę a sam zobaczysz na jakich zasadach się to odbywa. A ZKwP jako organizacja działająca na zasadach ogólnych nie ma takiego prawa i tu jest problem bo prawo sobie naciąga do swoich celówo czym dowiedziałem się z rozmowy z naszym mecenasem w pracy. No i efekt jest taki, ze my niemamy nic do powiedzenia a ZKwP własnie dydktuje prawo bez względu czy tak może robić czy też nie.

Posted

@Azawakh

Znam te zapisy i wiem gdzie są luki prawne. Cały problem polega na tym, że świat i sama europa włącznie z Polską poszły do przodu maxymalnie, a regulacje zapisane w świętej księdze samych praw ZK pozostały w latach ciemnoty i komunizmu poprzedniej epoki, mnie to nie dziwi, znam swój kraj, ale dziwi mnie i to bardzo, że nikt do tej pory nie nakazał zmian martwych i nielegalnych regulacji w tej organizacji...to jest niepokojące...myślę, że same konieczne zmiany w ZK to jedno, a uregulowanie tego prawnie to inna bajka...

btw. czytam uważnie wątek o dużych hodowlach, mimo, że z pewnych powodów się nie wypowiadałem na nim, poczytaj sam zauważysz gdzie jest problem i jak ciężko zdefinować tego/tych, którzy naginają prawo do swych celów...i jak to wszystko jest niestabilne...

Posted

[quote name='Azawakh']No właśnie, ustawa wyraźnie reguluje na jakich podstawach i kiedy organizacja może sobie dać taki zapis w regulaminie i statucie i znaczy to, ze nie każda organizacja ma do tego prawo. Poczytaj dokładnie ustawę a sam zobaczysz na jakich zasadach się to odbywa. A ZKwP jako organizacja działająca na zasadach ogólnych nie ma takiego prawa...[/quote]

[FONT=Verdana]Na to jest prosty sposób:[/FONT]
[FONT=Verdana]1.będąc w ZKWP, zapisujesz się do PKPR,[/FONT]
[FONT=Verdana]2.informujesz o tym zarząd ZKWP,[/FONT]
[FONT=Verdana]3.czekasz na reakcję, [/FONT]
[FONT=Verdana]4.wywalą, występujesz do sądu z pozwem przeciw ZKWP,[/FONT]
[FONT=Verdana]5.sąd musi poddać analizie kwity i wydać wyrok.[/FONT]
[FONT=Verdana] [/FONT]
[FONT=Verdana]Tylko 5 kroków... do wolności.:lol:[/FONT]

Posted

Niceravik, Chima, żeby to było aż takie łatwe to już dawno bym to uczynił ale na razie muszę zebrać siły do tej akcji a to wymaga czasu imądtych ludzi zainteresiowanych tematem a póki co, malo kogo to obchodzi więc czekam...

Posted

[quote name='Azawakh']Niceravik, Chima, żeby to było aż takie łatwe to już dawno bym to uczynił ale na razie [B]muszę zebrać siły[/B] do tej akcji a to wymaga czasu imądtych ludzi zainteresiowanych tematem a póki co, malo kogo to obchodzi więc czekam...[/quote]
Zebrać siły? Do czego????:shake:
Kordian jesteś czy jak?

Pokaż chociaż jedną lukę w moim rozumowaniu.
Algorytm jest prosty.

Posted

@Azawakh

Nie przypadkiem naprowadzam i Ciebie i innych na temat Duże Hodowle, łatwiej będzie zrozumieć mechanizm...jaki trzyma ZK na powierzchni, chociaż kupa w basenie też pływa, a nie hoduje psów hehehehehehe :razz: