jonQuilla Posted November 17, 2010 Author Posted November 17, 2010 [FONT=Georgia]Udało mi się wcisnąć w niego odrobinę siemienia i mu się to nie spodobało, ucieka teraz przede mną do klatki i nie chce wyjść. Głównie leży na brzuszku i ciężko dycha, widać że coś jest nie tak ale też wcina sianko. Próbowałam mu dać też espumisan i masować brzuszek ale tak się wyrywał że mam całe łapska podrapane więc odpuściłam. Nie chcę go zbytnio męczyć żeby całkiem się nie zaczął mnie bać.[/FONT] Quote
Alicja Posted November 17, 2010 Posted November 17, 2010 W razie czego jutro na zastrzyk rozkurczowy :roll:..myśle że mu przejdzie Quote
jonQuilla Posted November 17, 2010 Author Posted November 17, 2010 Alicja napisał(a):W razie czego jutro na zastrzyk rozkurczowy :roll:..myśle że mu przejdzie [FONT=Georgia]Mam taką nadzieję a jak nie to nie będzie innego wyjścia niż zastrzyk. Spróbowałam jeszcze raz mu dać espumisan i siemię, tym razem z lepszym skutkiem. Pozwolił sobie także przez 5 minut masować brzuszek. Na dziś daję mu spokój... siedzi pod oknem, czyści sobie futerko bo przecież okropnie go ubrudziłam i pewnie zaraz się położy. Pozostaje zatem czekać do rana i mieć nadzieję że kuweta będzie zaświntuszona.[/FONT] Quote
furciaczek Posted November 17, 2010 Posted November 17, 2010 Mam nadzieje ze do rana sie chlopakowi poprawi, ckiuki w kazdym razie zaciskam :) Quote
WeronikaM Posted November 18, 2010 Posted November 18, 2010 ja tez kciukasy trzymam :D http://i687.photobucket.com/albums/vv233/jonQuilla123/DSC04414.jpg?t=1289928463 :loveu: Quote
Ppx Posted November 18, 2010 Posted November 18, 2010 i jak, już lepiej? Może ma zator? Spróbuj też dać kiwi. :) Quote
taxelina Posted November 18, 2010 Posted November 18, 2010 pomysl lepiej co mu dalas zeby w przyszlosci uniknac takich sytuacji np jablko u wiekszosci krolikow powoduje zaparcie http://www.miniaturkabeztajemnic.com/zaparcia.html Quote
Migori Posted November 18, 2010 Posted November 18, 2010 Noo super że udało się chłopaka wymasować. Najważniejsze że je sianko, to połowa sukcesu. Czekam na wieści jak minęła noc. Jabłko - zaparcia ? A nie czasem w drugą stronę ? Na stronce nawet sugerują papeczki z jabłuszka i marchewki jak maluch nic nie je. Jeśli uszak nie ma apetytu musimy go dokarmiać. Najlepiej nadaje się do tego utarte jabłko z marchewką Gotowe warzywne słoiczki dla niemowląt. Jednak w jego przypadku nie podawałabym nic mokrego, bo ma wzdęcie, a mokry pokarm pogorszy sprawę. Quote
taxelina Posted November 18, 2010 Posted November 18, 2010 nie, nie jest odwrotnie. ja to widze po swoim kroliku i dziewczyny pisaly o znajomej kroliku. teraz nie zdaze poszukac jak o tym pisaly. Jabłko u wrażliwych królikow powoduje wzdęcie http://uszata.com/eksplorer/zdrowie/GIstasis.html albo tu Lista produktów, których należy unikać warzywa wzdymające - np. sałata, ciemna kapusta, jarmuż szczawiany - np. szpinak (w dużych ilościach odwapniają kości) owoce wzdymające - np. jabłka, gruszki, śliwki (w dużych ilościach mogą powodować biegunkę) Quote
jonQuilla Posted November 18, 2010 Author Posted November 18, 2010 [FONT=Georgia]No więc po nocy kiepsko, Teodor nie wiele z siebie spuścił :roll: Zaraz lecę z Salsą na krótki spacer a potem podam mu jeszcze raz siemię, tym razem nieco mocniejsze zrobię a jeśli to nie pomoże to idziemy do weterynarza. Jabłka na 100% nie bo Teo dostaje je regularnie raz na jakiś czas (głównie pod postacią czipsów robionych przeze mnie) i nigdy nie miał problemu z załatwianiem się po nich. :roll: Nie dawałam mu ostatnio nic nowego do jedzeni także nie mam zielonego pojęcia :roll: [/FONT] Quote
taxelina Posted November 18, 2010 Posted November 18, 2010 Jak czesto go wypuszczasz? zator moze byc tez z powodu braku ruchu http://www.lecznica-oaza.strefa.pl/biblioteka/artykuly/kroliki/kule%20wlosowe.htm http://www.acn.waw.pl/kundelki/ziabak/zdrowie.htm#zator Quote
jonQuilla Posted November 18, 2010 Author Posted November 18, 2010 [FONT=Georgia]Wbrew temu co sobie myślisz mój królik nie jest więźniem Azkabanu :roll: Zazwyczaj na dobę spędza mniej więcej od 8 do 10h poza klatką. Dałam mu 1,5ml siemienia i nawet pozwolił sobie 10 minut masować brzuszek, teraz będę go obserwować i jeśli do południa nie pojawią się bobki to idziemy na spacer do przychodni. [/FONT] Quote
fioneczka Posted November 18, 2010 Posted November 18, 2010 dzień dobry :p z doskoku oglądałam sobie Wasze fotki ... teraz jeśli mnie nie pogonicie zagoszczę na stałe :razz: a jesli chodzi o kicaja to wiem ze moja bratowa jak jej futro ma problemy to podaje czasem pół łyżeczki parafiny ... macza palec a futro sobie zlizuje, efekt w ciągu godzinki-dwóch pozytywny Quote
jonQuilla Posted November 18, 2010 Author Posted November 18, 2010 [FONT=Georgia]Dzień dobry :) Sobie gościuj u nas ile chcesz ale fotek to tutaj nie za wiele :evil_lol::evil_lol: Nie chcę dziś "testować" na nim jeszcze parafiny zatem po prostu zabieram go na wizytę do weterynarza. Niby Teo zrobił kilka bobków ale nie wiele i mi się to nie podoba, będę spokojniejsza jak weterynarz go zobaczy. Nie lubię być niedoświadczona w takich sytuacjach bo się denerwuję i panikuję. :roll: [/FONT] Quote
fioneczka Posted November 18, 2010 Posted November 18, 2010 heh no teraz to faktycznie nie ma ich zbyt wiele ;) zresztą z wcześniejszych też trochę poginęło ... chol**ny fotosik (muszę uważać ;) ... :diabloti: regulamin ) ogólnie rudzielec superaśny jest i poczekam cierpliwie na nową dokumentację foto :p Quote
taxelina Posted November 18, 2010 Posted November 18, 2010 fioneczka napisał(a): chol**ny fotosik (muszę uważać ;) ... :diabloti: regulamin ) Jak widac Ci sie nie udalo bo sa ** :razz: Quote
fioneczka Posted November 18, 2010 Posted November 18, 2010 deer_1987 napisał(a):Jak widac Ci sie nie udalo bo sa ** :razz: ale ze co? moje gwiazdki ci się nie podobają ? ja uważam że są śliczne ************* Quote
agnieszka32 Posted November 18, 2010 Posted November 18, 2010 fioneczka napisał(a):ale ze co? moje gwiazdki ci się nie podobają ? ja uważam że są śliczne ************* No piękne są gwiazdeczki :evil_lol::evil_lol::evil_lol: Zdrówka dla króliczka ;) Quote
taxelina Posted November 18, 2010 Posted November 18, 2010 fioneczka napisał(a):ale ze co? moje gwiazdki ci się nie podobają ? nie udalo Ci sie napisac tak zeby dogo nie zagwiazdkowalo czyli uzylas slowa ktore nie jest dozwolone :razz: Quote
chita Posted November 18, 2010 Posted November 18, 2010 deer_1987 napisał(a):nie udalo Ci sie napisac tak zeby dogo nie zagwiazdkowalo czyli uzylas slowa ktore nie jest dozwolone :razz: ale przecie fioneczka se sama wygwiazdkowala co by dogo swego atramentu tracic nie musialo:roll: ona kocha gwiazdki wiem co mowie, to taka filozofka z psem mordercom... niebo gwiezdziste nade mna...prawo moralne we mnie:cool1: :diabloti: Quote
Darianna Posted November 18, 2010 Posted November 18, 2010 A nie pomyślałaś, że to ona może użyła gwiazdek aby nie użyć wprost niecenzuralnego słowa które zostałoby wygwiazdkowane? Quote
Ppx Posted November 18, 2010 Posted November 18, 2010 Parafiny lepiej nie dawaj - za tłusta jest. ;) Co do weterynarza, ja na Twoim miejscu poszłabym (masz jakiegoś zaufanego weta, co zna się na królikach?), możesz spróbować kupić pastę odkłaczającą dla kotów. ^^ Quote
fioneczka Posted November 18, 2010 Posted November 18, 2010 oooo jaaaa ... moje ***********stały się tematem kontrowersyjnym :diabloti: dobrze że u mnie w pracy nie trzeba stosować gwiazdek :diabloti: chita nie mówi się filozofka tylko fizolofka dowód osobowy mam to wiem :eviltong: jonQuilla sory za śmietnik ... wybacz :modla: ... ale nie mogłam się powstrzymać Quote
Alicja Posted November 18, 2010 Posted November 18, 2010 Żonkilku , on mógł dostać zaparcia ze zlizywanego futerka , tak jak koty ... w bobasach są włosiska , może za bardzo się pindrzył przed lustrem , grzyweczkę przyczesywał ;) Daj znaka co z Pasztetem ;) Ooooo , widzę że tu Moja Ulubiona Gwiazdująca zawitała :grins: ******************** witaj u Córci mej Fioneczko :grins: Quote
Recommended Posts