Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='AngelsDream']Ja to wszystko wiem, tylko jak ktoś będzie złośliwy, to może narobić ci problemów.

nie no ja to też wiem :roll:

[quote name='Selket']A jak miałam widzieć coś czego nie było? :evil_lol:

hmm...dobre pytanie :evil_lol:

Posted

Ale fotasków, a to jeszcze nie wszystko :p
Co do mandatu - owszem, niby nie wolno, ale jak długa kolejka to nie idę z psem. Wiem z reguły w jakich godzinach w jakie dni jest tłok to wtedy nie idę, psa przywiązuję na takiej odległości od wejścia by nie przeszkadzała ... no i - na dzielnicę domków w tak głupiej sprawie w Gdyni i tak nie przyjadą. Nie uważam że to dobrze, bo nawet na biegającego luzem agresora nie chcą jeździć, gdy wiadomo czyj jest, no i w Gdyni zawsze idzie z nimi się dogadać (o wiele bardziej jak z policją)

Posted

No ja co do zostawiania psa gdziekolwiek samego przywiązanego mam jedno proste zdanie - to nieodpowiedzialne i aż się prosi, żeby zdarzyło się coś złego. Mandat to sprawa drugorzędna, ale równie istotna. Kiedy potrzebuję coś kupić, a mam psa ze sobą wchodzę z nim, kupuję w kiosku lub pies zostaje z TŻetem na zewnątrz, a ja załatwiam sprawunki. Raz, że ktoś mógłby próbować go ukraść. Dwa, że ktoś mógłby w niego rzucić np. kamieniem. Trzy, że jakiś luzem biegający pies mógłby sobie do niego podejść i wywołać jatkę, itd.

Posted

AngelsDream napisał(a):
No ja co do zostawiania psa gdziekolwiek samego przywiązanego mam jedno proste zdanie - to nieodpowiedzialne i aż się prosi, żeby zdarzyło się coś złego. Mandat to sprawa drugorzędna, ale równie istotna. Kiedy potrzebuję coś kupić, a mam psa ze sobą wchodzę z nim, kupuję w kiosku lub pies zostaje z TŻetem na zewnątrz, a ja załatwiam sprawunki. Raz, że ktoś mógłby próbować go ukraść. Dwa, że ktoś mógłby w niego rzucić np. kamieniem. Trzy, że jakiś luzem biegający pies mógłby sobie do niego podejść i wywołać jatkę, itd.

Nie dajmy się zwariować, Warszawa czy jakiekolwiek duże miasto w centrum, a dzielnica domków, gdzie wszyscy znają się jak na wsi, to co innego. Rozumiem jeśli idzie o miasto - w mieście bym jej tak nie zostawił, ten dzielnicowy sklepik jest tak mały, a drzwi są przeszklone, więc mam ją cały czas na oku i ona też mnie widzi.
Nie popadajmy też w histerię ;) są miejsca gdzie nie ma jak i gdzie psa na tą chwilkę zostawić, będąc samym, a są miejsca do tego przystosowane, np u nas pod niektórymi większymi sklepami są specjalne miejsca do przywiązania pieska, zacienione i pod okiem ochrony. Co prawda ja nigdy poza dzielnicowymi dwoma sklepami psa nie zostawiam, bo tam mam ją na oku cały czas i znam się osobiście z właścicielami i obsługą sklepu i wiem, że nikt nie ma nic przeciwko.

Posted

No ja patrzę z perspektywy Warszawy... I po prostu nie i już. Za duże ryzyko. Pies rozjechany przez samochód, inny prawie potrącony i to na moich oczach, kopnięty przez dziecko... Atakowany przez inne psy. Może to tylko u nas tak jest nie wiem, ale jestem zdania, że 100 razy się uda, a 101 będzie tym, ktory spowoduje płacz i zgrzytanie zębów. Wg niektórych histeria, wg mnie odpowiedzialność.

Posted

No rozumiem, ale miasto miastem - a dzielnica niczym wiejska i żadnej ruchliwej ulicy, a wszędzie garby bo dzieci sie bawią wszędzie i pomykają na rowerkach - to inna kwestia.
Nie wiem, w Gdyni takich historii to może kilka pojedynczych przypadków słyszałem, a pracowałem w schronisku dla zwierząt, więc przesiew informacji był naprawdę duży. Prędzej znam sprawy pijanych lub po prostu gapiowskich właścicieli którzy o psie zapomnieli, przesiedział kilka godzin, aż ktoś zamykając sklep zgłosił sprawę lub sam przyprowadził biednego psiaka.

Posted

:loveu::loveu::loveu:
http://img235.imageshack.us/img235/9931/dsc09473cm0.jpg

Santa straciła głowe :evil_lol::evil_lol:
http://img230.imageshack.us/img230/857/dsc09520wt0.jpg

i po walkach :roll::roll:
http://img225.imageshack.us/img225/7396/dsc09521wf9.jpg

co do zostawiania psów pod sklepem ....

AngelsDreamnapisała:

a jak mój pies ma stres separacyjny, Tz często na wyjazdach, w kiosku nie ma artykułow na obiad.... ???
do sklepu wiadomo że z psem nie ma szans wejść :roll:

mam zdechnąć z głodu?? :roll:

a jak iść do urzędu?? na poczte?? z psem pod pachą???