Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie dogomaniacy, zwracam się do Was z prośbą o pomoc w doborze dokładnej dietki dla mojej Żaby.
Problem polega na tym, że ma nadwagę i problem ze stawami - przez co spacery są anulowane, po egzaminach zamierzam z nią jeździć nad wodę, by miała jakiś ruch. Dostaje tabletki na stawy i zastrzyki na rzepki, nie jest wykluczone, że czeka ją zabieg. Z suchej daję jej Eukanubę Veterinary Diet (na otyłość). Nie jest alergikiem, więc najbardziej chodzi mi o dokładne podanie w jakich porach powinna być karmiona i CZYM. Bez problemu zrobię jej domowe żarcie, tzn. chodzi mi o mokrą karmę dla niej. Zależy mi bardzo żeby ona schudła, tym bardziej że siadają jej stawy. Próbowałam szukać w necie na ten temat, ale niestety nie ma nic konkretnego a że długo tu siedzę i na pewno jest ktoś kto będzie w stanie mi pomóc, więc postanowiłam tu napisać. Mam nadzieję że dobry wątek.
Z góry dziękuję za każdą pomoc!

Posted

Myślę, że najlepszy efekt będzie jeśli zostaniesz przy samej suchej karmie i będziesz karmiła suczkę ściśle według tabelki. Żadnego domowego żarcia, do przegryzania jedynie surowa marchewka albo jabłko.

Posted

Juz zadnego dokarmiania nie ma. I tak chyba bede musiala jej moczyc sucha bo zabki "preferuja" mokre zarelko. Zapomnialam dodac ze ma 11 lat. W ogole nie pomyslalam o marchewce! A moja ja uwielbia :) naprawde bardzo dziekuje za rady ;)
Edit: czy moge jeszcze tylko prosic o jakies zdjecie tej tabelki? Albo opis.

Posted

Tabelkę powinnaś mieć na opakowaniu karmy, albo sprawdź na stronie producenta. Przy karmach odchudzających powinno się trzymać ściśle określonej dawki, w zależności od tego jaka ma być waga docelowa. Co do gotowanego jedzenia, to moja suczka ze skłonnością do tycia dostaje ugotowane na papkę ziemniaki z chudą rybą, marchewką, czasami buraczkami, oczywiście małe porcje i kosztem suchej karmy.

Posted

Mialam w ogole kupic Josere Balance ale w koncu skusilam sie na Eukanube, wzielam na wage, wiec opakowania nie mam, ale w necie poszukam. Wybacz mi ze tak pytam i pytam, ale naprawde musze sie za nia wziac. Ile razy w ciagu dnia jej dawac jesc? 3 posilki? Czy np rano dac zrobione cos przeze mnie a potem juz o okreslonej godzinie sucha?

Posted

Jeśli do tej pory karmiłaś ją kilka razy dziennie, to tego nie zmieniaj. Rób to w takich samych porach jak dotąd, tylko trzymaj się określonej porcji na dzień.

Posted

Ja swoja 9cio letnia suke odchudzam rc obesity menagment.od 3 mcy.w tym czasie schudla 1,5 kg.wyliczona dawke dzienna jest przez program slim fit(royalowski)przez lek wet.

Posted

Te ktore maja wydzielone dawki kilogramowe sa zapakowane i na nich nic nie ma napisane i to nie tylko eukanuba tak ma, bo oni w zoologach specjalnie rozdzielaja na rozne porcje i tak sprzedaja zamiast 15 kg worka. Bym musiala kupic cale opakowanie karmy by miec na opakowaniu te dawki. Najwyzej przejde sie do sklepu gdzie ja kupilam i zrobie zdjecie opakowania. Po prostu pierwszy raz je Eukanube to wolalam wziac mniejsza ilosc. Dzisiaj jej dalam i nic nawet nie ruszyla.. Zobaczymy w kolejnych dniach. Dobrze miec opinie tej karmy ktora wymienilyscie, moze a nuz sie na nia przezucimy.

Posted

Ja też musiałam odchudzić psicę , w sumie cały czas jest na diecie , bo tyje dość szybko. U nas waga jest ważna, bo sunia jest po dyskopatii . Sprawdziły mi się w sumie trzy karmy : royal canin obesity , hills i/d low fatt , obie weterynaryjne , obie spowodowały spadek wagi. Z nie weterynaryjnych super zadowolona jestem z ProPlan light z jagnięciną i Hillsa Light. Czasem podaję też puszki Obesity i Hills Light.

Posted

Twoja suczka nie jest już młoda, więc postaraj się tak dobrać porcje, aby odchudzanie nie było zbyt gwałtowne, bo w tym wieku łatwo o zanik mięśni, a o ich odbudowanie - bardzo trudno (co jest szczególnie istotne w przypadku chorób ortopedycznych - odpowiednio silne mięśnie podtrzymują i odciążają układ kostno-stawowy).
W naszym przypadku (11-letnia amstaffka, waga wyjściowa 28,5kg, docelowa - 26kg) zdrowe tempo to około 0,5kg miesięcznie (uzgodnione z lekarzem prowadzącym), w przypadku mniejszego lub większego psa - pewnie proporcjonalnie.

• 2 months later...
Posted

Podpinam sie pod ten watek.
Prosba do wszystkich osob ktorych zwierzaki cierpiace a otylosc byly karmione sucha karma inna niz rc obesity.nie mam obiekcj ico do tej diety,ale sucz ktora od kilku m-cy ja regularnie jadla przestala ja chetnie zjadac.wiec musze znalezc cos na zastepstwo rc obesity(byc moze do tej diety jeszcze wrocimy jak sie pannie "odwidzi").sucz jest wiekowa i jak w temacie z niska aktywnoscia.bardzo prosze o jakiekolwiek propozycje sprawdzone przez wasze pieski.zostalo nam sporo kg do zrzucenia(z 38kg ma obecnie 33kg d lutego wiec szkoda by bylo dosmaczac chrupki bo pewnie waga wzroscie).dzieki z gory

Posted

Tula schudła prawie 1/6 swojej wagi przez 2 miesiące jedząc codziennie ugotowane buraki starte z mięsem. 2 razy dziennie - tak zalecił weterynarz. Głodna nie chodziła. Co do suchej karmy nie pomogę

Posted

Ja swoją odchudzam przy dużej ilości ruchu (szczególnie pływanie) karma dla normalnych psów, no i ciut mniejsze dawki jedzenia ;)
Edit: 24 sierpnia skończy 9 lat

Posted

Dzieki yuki,ale zmnieszenie dawki zywieniowej karmy dla normalnych psow odbije sie tylko niedoborami bez suplementaj oczywiscie,u mojej obecnie 9 cio letniej suczy

Posted

Też jestem przeciwniczką suchych karm a już royala w szczególności. Najgorsze co może być. Moje psy nie tyją choć mają mało ruchu i jedzą normalnie mięso surowe lub gotowane z dodatkami warzyw i nieco płatków czy ryżu tyle, że w rozsądnych ilościach i podzielone na dwa razy dziennie. Mam 9-letnią wysterylizowaną sukę rasy skłonnej do tycia a mimo to wygląda jak młódka nie mówiąć o tym, że nie ma siwego włoska i ma białe zęby bez żadnego nalotu. Całe życie karmię psy mięsem, teraz to nazywa się BARF choć ja jeszcze wtedy nie wiedziałam o tym, psy są zdrowe, żadnych alergii, biegunek i otyłości.

Posted

[quote name='dwbem']Też jestem przeciwniczką suchych karm a już royala w szczególności. Najgorsze co może być. Moje psy nie tyją choć mają mało ruchu i jedzą normalnie mięso surowe lub gotowane z dodatkami warzyw i nieco płatków czy ryżu tyle, że w rozsądnych ilościach i podzielone na dwa razy dziennie. Mam 9-letnią wysterylizowaną sukę rasy skłonnej do tycia a mimo to wygląda jak młódka nie mówiąć o tym, że nie ma siwego włoska i ma białe zęby bez żadnego nalotu. Całe życie karmię psy mięsem, teraz to nazywa się BARF choć ja jeszcze wtedy nie wiedziałam o tym, psy są zdrowe, żadnych alergii, biegunek i otyłości.[/QUOTE]
Tak ale jak ktoś 3 albo i więcej psów to niekoniecznie jest opłacalne. No i jak ktoś pracuje 8 godzin
Ja mam trzy psy, rodzice pracują, ja z bratem chodzę do szkoły. Do tego mam kocura i inne zwierzaki na DT i zwyczajnie na świecie nie mam czasu i tyle pieniędzy na BARF. Ale dostają raz w tygodniu jako śniadanie kość kulkową.

Posted

Gryf80 ja odchudzam psa na RC i obecnie z niej wychodzę ( z różnych względów ) sunia już w zasadzie odchudzona , zostało może pół kilograma za dużo. Robimy eksperyment z karmą wysokobiałkową i niskowęglowodanową , czyli dokładne przeciwieństwo obesity . Wybrałam Applaws , dużo mięsa , troszkę ziemniaków i warzywa. O efektach mogę dać znać za jakiś czas. Sunia to 6 letnia jamniczka , na co dzień średnio aktywna , bardzo łakoma .

Posted

Tak mi coś wczoraj świtało, że wujostwo odchudzało też psa. 7 letni mieszaniec rotka z ON-kiem.

Napisałam sms'a i otrzymałam odpowiedź, że u nich bardzo dobrze zdał egzamin Hill's Metabolic. Pies nadal trzyma wagę. U moich kotów też działa :)