Halo (Alfa i Zuzia) Posted August 7, 2007 Posted August 7, 2007 [quote name='invictus hilaritas']hmmm napewno mozna dawac takie rzeczy swinkom ?[/quote] ja bym nie dawała.. Quote
BoUnTy Posted August 7, 2007 Posted August 7, 2007 Tak można ;) Świnki sa głownie roślinożerne, ale ich przewód pokamrowy jest raczej jak u zwierząc wszytskożernych :) W podawaniu nabiałów chodzi o powstanie biegunek, ale sa one powodowane przez laktoze - jest enzym trawiący dwucukier mleczny laktazę ;) Laktoza jest to enzym zwykle zanikajacy w bardzo młodym wieku, dlatego tez stnieje teza, ze dorosłe ssaki nie poiwnny pić mleka i spożywac produktów nabiałowych, ale laktaza podawana regularnie nie traci aktywnosci :) Nie kazcie mi tego pisac, bo to jest wykląd dośc spory xD Podam wam linka do artykułu na en temat :) [url]http://www.chomik.macaron.pl/readarticle.php?article_id=4[/url], w prawdzie jest ze strony o chomikach, ale zalicza się to tez do świnek morskiech - te gryzonie mają bardzo podobny uklad trawienny i sa zaliczane do zwierząt wszytskozernych (jak np. dziki :P). Quote
pucka69 Posted August 7, 2007 Posted August 7, 2007 ale po co im taki jogurt albo twarożek? no jak np śwince trzeba dostarczyć "dobrych " bakterii to jogurt nat jest ok, ale tak na codzień? kto to jest na tym zdjęciu taki czarny, kędzierzawy? czy to Homer? Wiecie co - ja gdzieś, coś czytałąm - ze nie ma możliwości "złożyć" świniorowi nóżki jak złamie - tylko nie apmietam - przedniej czy tylnej - bo tam są za któtkie kosci. Jak głupio gadam, niech ktoś mnie poprawi. Dobrze ze jedziesz z nim do weta. W skarpetce gryzoniowej jest ok 60 + za torby świnkowe 40+ja mam 30 za zaby alfy - to już jest 130 zl jakby co. i pamietaj o fv na afn - to bardzo wazne! ps. mleko: [URL]http://swinkimorskie.org/sforum/viewtopic.php?t=2834&highlight=mleko[/URL] Quote
BoUnTy Posted August 7, 2007 Posted August 7, 2007 Nie na codzień ;) Od czasu do czasu ;) Wetka powiedziała, ze moge podawać, co przyspieszy rekonwalescencję łapki :) Narazie dałąm raz i widze, że Lukrowi nie podchodzi, a i tym świnkom czesto nie mozna podawać - wiadomo , bo nabiał to WAPŃ ;) Quote
Evelin Posted August 7, 2007 Posted August 7, 2007 Tu jest fajna dyskusja o żywieniu świnek (wypowiadają się hodowcy) [url]http://www.grebski.nazwa.pl/ccp_forum/viewtopic.php?t=235[/url] Quote
BoUnTy Posted August 7, 2007 Posted August 7, 2007 Mleko jest bardzo kontrowersyjne, ale te wiadomosci na stronie o chomikach są zbierane od hodowców (nie tylko chomików) zzagranicy i dietetyków z Polski (ogólnych) - ssaki sa bardzo podobne :) A zapytajcie się weta, dlaczego mleka nie mozna podawać - powie, że nie mają specjalnego enzymu ;) A ten enzym jest, tylko niczynny, a 'zsiadłe' produkty mleczne mają bardzo małą ilośc dwucukru, ktory powoduje biegunkę :) Wiem, ze to kontrowersyjne, wiem ile musiałam się nasluchać sporów na ten temat, ale wiem, ze nic im nie będzie, bo sprawdziląm to na psie, chomikach i teraz świnkach, a i byle czego, i niesprawdzonych informacji nie daję, bo za swoje rady trzeba brać pełną odpowiedzialność.... Dla mnie osoba, która coś pisze, po to by napisac i nawet nie wie czy ma rację, nie powinna pisać nic, bo moze jakiemuś zwierzakowi zaszkodzić :) Ludzie jak ja kiedyś goniałam na moim forum za dawanie rad 'bez głowy' xD A co do artykułu ze strony o chomikach to biorę za niego pełną odpowiedzialność, byle czego nie zamieszczalam no moim portalu (kiedyś był największy, ale gdy pokłóciłam się z drugim wspólautorem kazdy poszedł w swoją stronę, on zabrał grafike, a ja swoją merytorykę :P). {opatrzcie na mleko dla kotów, kotom mleka podawać nie można, a Wiskas wreszcie wpadł na pomysł, zeby w mleku zredukować ilość laktazy - GENIALNE, szkoda, że tak późno, ale lepiej późno niż wcale :P Przecztałąm te dyskusje i jest tłuamczenie, ze nabiały powodują biegunkę, ale 'zsiadłe' nie powinny jej powodować :) Quote
Hala Posted August 7, 2007 Posted August 7, 2007 ehhh..czy jest jakaś szansa aby otrzymać świniaki? Jeśli to ma im uratować żywot, to tak jak już deklarowałam, biorę dwa. Quote
agamika Posted August 7, 2007 Posted August 7, 2007 [quote name='Hala']ehhh..czy jest jakaś szansa aby otrzymać świniaki? Jeśli to ma im uratować żywot, to tak jak już deklarowałam, biorę dwa.[/quote] A na stałe czy DT? Bo w pierwszym poście jesteś wpisana jako DT dla 2 świnek ze znakiem zapytania, to moze przypadkiem jakas pomyłka sie wdała Quote
Elurin Posted August 7, 2007 Author Posted August 7, 2007 Hala, w tej chwili mam 2 świnki, ale czekam na decyzję człowieka, który do mnie dzwonił "z ogłoszenia". Kolejne prośki będą pod koniec sierpnia. Chcesz samczyków czy samiczki? Jeśli ten człowiek się nie zdecyduje, dam je do domu, gdzie będą mogły być razem. Masz duże szanse:lol: Quote
pucka69 Posted August 7, 2007 Posted August 7, 2007 a moze te swinki Elurin - co Ci ktośtam sms-a wysłał? może one by mogły być uratowane? Quote
Elurin Posted August 7, 2007 Author Posted August 7, 2007 To jest jedna świnka, samiczka. Nie ktoś-tam, tylko Karena z Koszalina, która bierze Stasia i Jurandka:eviltong:. Wszystkie informacje o tej śwince będą dopiero w weekend. Quote
pucka69 Posted August 7, 2007 Posted August 7, 2007 oooo! jaki zasadniczy! " I mamy kolejnego prośka w potrzebie...Karena przysłała mi SMSa - samiczka trikolor (czarno-biało-ruda), 1,5 roku, samotna...Szuka domu, może być z sublokatorem;-) . Zdjęcia po 11 sierpnia... BTW - powód - alergia ..." Quote
pucka69 Posted August 7, 2007 Posted August 7, 2007 elurin - ktośtam na gryzoniowym pisał ze mógłby wziać świniaka, ale nie ma transportu - oto transport - z kociego: [COLOR=#008000][B]Warszawa - Władysławowo[/B] przez [B]Trójmiasto[/B][/COLOR] (wyjazd o godz. 6 rano) 15 sierpnia [I](xandra)[/I] [B]i dobranec bo mam już dosyć dzisiejszego dnia![/B] Quote
Hala Posted August 8, 2007 Posted August 8, 2007 mi obojetne czy samczyki czy samiczki. Ja na początek będę na DT. Jednak duża możliwosć, że dwa świniaki u mnie zostaną. Ale nie chcę zapeszyć. Quote
Marzenuś Posted August 8, 2007 Posted August 8, 2007 [quote name='agamika']Marzenke ja tu przysłam, z tego innego forum:multi: jeśli dobrze kojarze to miała ona króliki miniaturki wcześniej i szczurka, teraz nie ma zadnego gryzonia. Ale moze jak juz dogo zacznie sprawniej działac , to sama napisze ;) co i jak[/quote] Tak tak :multi: miałam już trzy króliczkiw swoim życiu. Niedawno mój ukochany szczurek odszedł za TM. Mama powiedziała ze drugiero szczura nie mogę mieć bo ją to za dużo stresu kosztuje (strasznie się ich boi :roll:). O świnkach co nieco wiem, ponieważ mój brat miał prosiaka. Świniak (piękne imie, nie ma co) żył 7 lat. Był proścem rozetkowym. Na razie króliczka nie zamierzam kupować, miałam adoptować jakiegoś biedaka ale natknęłam się na tą akcję pomocy i prosiakom i jestem chętna na jednego. Niestety dwóch nie mogę ale przynajmniej jeden znajdzie u mnie dom. Tylko że będę mogła wziąć dopiero w połowie września lub pod koniec bo szykuje sie w domu remont i nie chce świnki narażać na stres. Ale pewniakiem jest to że u mnie samczyk prosiakowy znajdzie domek:multi: Quote
zasadzkas Posted August 8, 2007 Posted August 8, 2007 Dziewczyny, z forum szczurzego kopiuję: Poznań - Warszawa - Poznań (samochód, kontakt tylko tel. 506533133 lub [EMAIL="[email protected]"][email protected][/EMAIL] ) połowa sierpnia (Brauni) Tylko nie pamiętam kto z Poznani świnie chciał :roll: Quote
Elurin Posted August 9, 2007 Author Posted August 9, 2007 Hala, to może byś wzięła Felka? On jest trochę nerwus, dominujący, ale miły świń. A Antoś by pojechał do Gdańska, do Mela Gibsona? Pucka - co z Halinką? Bounty - co z Lukierkiem? Quote
Gosiapk Posted August 9, 2007 Posted August 9, 2007 [quote name='Elurin']Hala, to może byś wzięła Felka? On jest trochę nerwus, dominujący, ale miły świń. A Antoś by pojechał do Gdańska, do Mela Gibsona? Pucka - co z Halinką? Bounty - co z Lukierkiem?[/quote] Halinką? Nie Helenką? Quote
Elurin Posted August 9, 2007 Author Posted August 9, 2007 [quote name='Gosiapk']Halinką? Nie Helenką?[/quote] Z Halinką, świnką p. Magdy... Pucka wcześniej pisała, że śwnka chora...i że nie ma kontaktu... Quote
Guest Elżbieta481 Posted August 9, 2007 Posted August 9, 2007 Szybciutko,bo trudno mi się dostac na dogo.. Elurin:pisałam na maila do Ciebie dostałeś? Skąd mógłby startowac Antoś?Dagmara jedzie o 6-7 rana.Czy Antoni mógłby pojechac w ew.pozyczonej klatce i skąd?I o której? Daj znać jakby co na maila do nas. Ela Quote
bebebe1 Posted August 9, 2007 Posted August 9, 2007 Już jestem po przerwie. Na gryzoniowym dziewczyna chciałaby świnka z labo dla swojej cioci z Gdyni. Może Antoś albo Felek? Trochę nie jestem wprawdzie na bieżąco, ale gdyby któryś z nich był w potrzebie, to jest chętny domek. I może ten transport Warszawa - Trójmiasto 15 sierpnia, o którym pisała Pucka by wypalił? [url]http://www.gryzonie.info/topics51/21869.htm[/url] Quote
Elurin Posted August 9, 2007 Author Posted August 9, 2007 Bebebe, Waldi załatwiła transport z miau, mieszka w Rumii, można by to połączyć. Ale jakoś ta ciocia mnie nie przekonuje...Musiałbym pogadać. Wczoraj ktoś nowy dzwonił do mnie i pytał o chłopaków...ale dziwny jakiś. Kiedy spytałem, czy chce świnki dla siebie, zawahał się przed odpowiedzią, a odpowiedział dość nerwowo. Oczywiście odłożyłem decyzję... Może ja przesadzam? Ale lepsza nadmierna ostrożność niż naiwność. Quote
Guest Elżbieta481 Posted August 9, 2007 Posted August 9, 2007 Elurin,wysłałam do Ciebie PW. ---------------- Ela Quote
bebebe1 Posted August 9, 2007 Posted August 9, 2007 [quote name='Elurin'] Ale jakoś ta ciocia mnie nie przekonuje...Musiałbym pogadać. Wczoraj ktoś nowy dzwonił do mnie i pytał o chłopaków...ale dziwny jakiś. Kiedy spytałem, czy chce świnki dla siebie, zawahał się przed odpowiedzią, a odpowiedział dość nerwowo. Oczywiście odłożyłem decyzję... Może ja przesadzam? Ale lepsza nadmierna ostrożność niż naiwność.[/quote] Ależ jasne, jeśli nie jesteś przekonany, to nie było tematu. W razie czego zawsze możesz pogadać - jeśli ocenisz, że dziewczyna jest wiarygodna, to ok, jeśli nie - nie zgłaszam zastrzeżeń. Wczoraj wróciłam do domu po dwudniowej nieobecności i "w pierwszych słowach mojego listu" córa poinformowała mnie nie o tym, co przez te 2 dni robiła, nie o tym, czy wszyscy zdrowi, ale o tym, że Andziej będzie miał operację na oczko. Biedny maluszek, ta narkoza mnie przeraża :-( Mam tylko ogromną nadzieję, że spece ze stolycy uratują mu to oczko :lol: No i zmartwiłam się bardzo wiadomościami od Bounty :-( Quote
Recommended Posts