Jump to content
Dogomania

KYNOLOGIA W WYDANIU KRAJOWYM czyli ZKwP przyjaciel prawdziwego hodowcy...

Recommended Posts

Posted

[QUOTE=Azawakh;14498455[B]]Karmi ale Ty się mylisz... Tak się składa, ze w regulaminie FCI z 1954 roku, którego fragment na tym forum scan zamieściłem jest wyraźna mowa o zakazie wystawiania psów przez członków organizacji członkowskich na wystawach innych krajowych organizacji kynologicznych z zapisem, że organizacja członkowska wyciągnie odpowiednie [/B][B]konsekwencje w stosunku do takich osób.[/B] Poszukaj na forum bodajże w dziale ACE-PKPR na stronie 11 tego fragmentu. Poza tym w wywiadzie udzielonym dziennikarzom magazynu Kynologia podczas wystawy Światowej prezes ZG ZKwP A. Mania wyraźnie o tym również mówił. Stwierdził wręcz, że jest to przepis... światowy czy tez międzynarodowy... I ten fragment również zamieściłem w magazynie Kynologia gdyż redakcja tego kwartalnika wysłała zapytanie w tej sprawie do ZG ZKwP i nie otrzymała od niego odpowiedzi więc ja znalazłem w przepisach FCI taki zapis i zamieściłem go. Karmi zanim zaczniesz doradzać komuś czytanie regulaminów sama poczytaj dokładnie regulaminy nie tylko te, które są na stronie oficjalnej ZKwP ale i te, które były zamieszczane w magazynie Pies, bo te regulaminy mimo, że były pisane tak dawno bo jeszcze w latach 50 obowiązują do dnia dzisiejszego....[/QUOTE]
Poczytałam i...??? :lol:
[URL]http://img514.imageshack.us/i/kopiaregfci574ig9.jpg/[/URL]
Podtrzymuję to co powiedziałam.

• Replies 418
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A dla mnie sprawa jest jasna i nie ulega dyskusji - zakaz jest i to wydany przez FCI i obowiązuje mimo, że nie piszą o nim w dokumentach związkowych gdyż nie muszą tego pisać bowiem w kwestiach nieuregulowanych takich jak ta obowiązują przepisy właśnie FCI o czym mówiła w wywiadzie Anna Bogucka. Tym. Samym nie wiem jak Ty interpretujesz to prawo związkowe skoro wszystko jest jasne jak słonce. Nie wolno i tyle.Koniec kropka. ZKwP i FCI maja swoje prawo i trzeba się go słuchać nawet jeśli jest absurdalne i niezgodne z prawem powszechnie obowiązujacym w Polsce...

Posted

[quote name='Azawakh']A dla mnie sprawa jest jasna i nie ulega dyskusji - zakaz jest i to wydany przez FCI i obowiazuje mimo, że nie pisza o nim w dokumentach zwiazkowych gdyż nie musza tego pisac bowiem w kwestiach nieuregulowanych takich jak ta obowiazuja przepisy własnie FCI [B]o czym mówiła w wywiadzie Anna Bogucka.[/B] Tym. Samym nie wiem ja Ty interpretujesz to prawo zwiazkowe skoro wszystko jest jasne jak słonce. Nie wolno i tyle.Koniec kropka. ZKwP i FCI maja swoje prawo i trzeba sie go słuchac nawet jesli jest absurdalne i niezgodne z prawem powszechnie obowiazujacym w Polsce...[/QUOTE]
Każdy sam wybiera sobie autorytety. ;)
I się nimi posługuje... w dowolny, czytaj: wygodny dla siebie sposób.
To Ty wkleiłeś:[URL]http://img66.imageshack.us/i/komunikatzpsanr42882001ro1.jpg/[/URL]
Jesteś ostrzejszy w wynajdywaniu zakazów od rzecznika ZKwP. :evil_lol:

Posted

[quote name='Azawakh']A dla mnie sprawa jest jasna i nie ulega dyskusji - zakaz jest i to wydany przez FCI i obowiazuje mimo, że nie pisza o nim w dokumentach zwiazkowych gdyż nie musza tego pisac bowiem w kwestiach nieuregulowanych takich jak ta obowiazuja przepisy własnie FCI o czym mówiła w wywiadzie Anna Bogucka. Tym. Samym nie wiem ja Ty interpretujesz to prawo zwiazkowe skoro wszystko jest jasne jak słonce. Nie wolno i tyle.Koniec kropka. ZKwP i FCI maja swoje prawo i trzeba sie go słuchac nawet jesli jest absurdalne i niezgodne z prawem powszechnie obowiazujacym w Polsce...[/QUOTE]
Widzę że Ty też zostałeś entuzjastą kobiety , która w tym wywiadzie do myślenia i argumentacji używa , jakby to powiedzieć najdelikatniej , drugiej strony ... W każdym razie na pewno nie głowy . :p

Posted

Karni owszem to ja wkleiłem ten debilny wręcz komunikat podpisany przez Anne Bogucką, która jednak nie jest moim autorytetem w dziedzinie prawa a komunikat ten zamieściłem tylko dlatego, żeby pokazać jakie prawo ma ZKwP i jak traktuje inne prawnie zarejestrowane krajowe organizacje kynologiczne.

• 1 year later...
Posted

@All

Wydawało by się, że temat umarł razem ze mną i moją powiedzmy "karierą" hehehehehe, ale jak to w życiu bywa ZKwP dostarcza regularnie rozrywki wszystkim dookoła. Gorzej jeżeli ociera się to o fałszerstwo i łamanie prawa zarówno polskiego jak i regulacji ZKwP i FCI. Dzisiaj mam już na to dowody, złożone na policji (zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa). Dowody na to, że moje dokumenty w wiadomej sprawie są udostępniane osobom trzecim bez mojej zgody i mojego upoważnienia, a co więcej nieuznane dokumenty podczas wypierdalania mnie z ZK nagle służą za podkładkę do sfałszowania rodowodów FCI na mojego psa, szok niby, ale dla mnie nic nowego. Jak jeszcze próbowano donosami wywalić mnie z ZK mimo braku dowodów i braku jakiegokolwiek mianownika wspólnego z pisaniem na forach internetowych starałem się zgodnie z radą kierownika oddziału ZKwP w Sopocie przepisać psy na moją wówczas żonę. Uznano to pismo jak już pisałem na tym temacie za nieskuteczne i nie ważne, po czym wyrokiem Sądu Koleżeńskiego wywalono mnie i moje psy z tej boskiej organizacji. Dzisiaj, pisemko to, to nieważne oczywiście posłużyło mojej byłej już żonie do wystawienia lewego rodowodu na jednego z moich psów, a rodowód na nazwiko byłej żony wystawił oddział ZKwP w Gdyni. Niezła jazda co. Ciekawe kto się podpisał za udostępnieniem tych dokumentów i kto się podpisał pod wydaniem lewego rodowodu ??? Oddziały ZKWP w Sopocie i w Gdyni fałszują rodowody FCI. Oficjalnie i bez żadnej żenady. Po rozwodzie jak do tej pory nie przeprowadziłem podziału majątku wspólnego więc pies Che Guevara jest i nadal zostanie moim psem, nie będzie nigdy rejestrowany w ZKwP. Jedynie ja posiadam oryginały wszelkich dokumentów umożliwiających w świetle prawa posiadanie psa tej rasy. Od kwietnia 2009 roku moja była żona bez mojej zgody przetrzymuje psa, a znajomości jej cioci, mamusi i kogo jeszcze nie wiem mimo mojego dożywotniego wy*******enia z tych zacnych struktur nie przeszkadzają w niczym żeby fałszować dokumenty rejestracji FCI jak i zmiany właściciela bez zgody i wiedzy właściciela, którym jestem wyłącznie ja. Zgłosiłem sprawę na policji, w zarządzie ZKwP i w oddziałach, które fałszują dokumenty. ciekawe jaki będzie finał, z maila jakiego dostałem wczoraj z oddziału w Sopocie podobno ma to być poruszone na zarządzie, poczekamy. szefowa oddziału w Gdyni udzieliła mi nieprawdziwych informacji, podobnie jak pani odbierająca telefony, twierdziła, że żaden pies tej rasy nie jest zarejestrowany w ich oddziale, po czym na policji wylądował właśnie ten sfałszowany dokument. Za chwilę się dowiemy, że mimo iż pies jest mój, pochodzi z mojej hodowli należy do ZKwP ahahahahaha. Korupcja, oj nieładnie nieładnie. Jeżeli bowiem pismo jakie zostało udostępnione przez oddział w Sopocie nagle jest ważne, to moje psy 4 lata temu nie zostały wykluczone z hodowli, co za tym idzie poniosłem wielotysięczne straty, nie mówiąc już o wygranych wystawach, kryciach mojego psa i miotach jakie przez te lata mogłem zrobić, a więc ktoś kto uznał to za dokument tym razem ważny musi zrekompensować mi te straty, finansowe wraz z odsetkami, o stratach kompetencyjnych i moralnych nie wspomnę. Jeżeli natomiast dokument ten przez Zarząd oddziału w Sopocie zostanie uznany ponownie za nieskuteczny i nieważny jak 4 lata temu to odpowiedzialny za fałszowanie dokumentacji jest oddział w Gdyni. Ładna historia....co :)

• 2 weeks later...
Posted

@All

Nadal czekam na odpowiedź z ZK. Dostałem jak na razie jedną zdawkową odpowiedź z Sopotu. Zresztą odpowiedź jaką umieszczam poniżej przesłała do mnie osoba, która udostępniła bez mojej zgody dokumentację z postępowania sądu koleżeńskiego.

------ Wiadomość oryginalna ------ Temat: Re: Zgłoszenie o popełnieniu przestępstwa. Data: Mon, 6 Jun 2011 15:41:35 +0200 Nadawca: zkwp O/Sopot [EMAIL="[email protected]"]<[email protected]>[/EMAIL] Odpowiedź-Do: zkwp O/Sopot [EMAIL="[email protected]"]<[email protected]>[/EMAIL] Adresat: Jaroslaw Gorzala [EMAIL="[email protected]"]<[email protected]>[/EMAIL] Kopia: [EMAIL="[email protected]"]<[email protected]>[/EMAIL], "zkwp" [EMAIL="[email protected]"]<[email protected]>[/EMAIL]

Informujemy, iz nie otrzymał Pan odpowiedzi, gdyz nie było jeszcze zebrania Zarządu Oddziału. Beata Zach-Kierownik Biura

----- Original Message ----- From: "Jaroslaw Gorzala" To: [EMAIL="[email protected]"]<[email protected]>[/EMAIL]; [EMAIL="[email protected]"]<[email protected]>[/EMAIL]; [EMAIL="[email protected]"]<[email protected]>[/EMAIL]; [EMAIL="[email protected]"]<[email protected]>[/EMAIL] Sent: Monday, June 06, 2011 10:29 AM Subject: Zgłoszenie o popełnieniu przestępstwa.

Szanowni Państwo, W związku z zaistniałą sytuacją i całkowitym brakiem zainteresowania ze strony ZG ZKwP jak i oddziałów w Sopocie i Gdyni nadaję sprawie bieg. W przypadku chęci wyjaśnienia sytuacji sfałszowania dokumentacji mojego psa jestem dostępny pod numerem telefonu *** *** ***. Jakakolwiek korespondencja w w/w sprawie powinna być do mnie wysyłana wyłącznie drogą oficjalną. W chwili obecnej sprawą zajmie się policja. Proszę również o przesłanie kompletnych kopii akt mojej sprawy sprzed 4 lat na adres pocztowy. -- Z wyrazami szacunku Jarosław Gorzała

OPUBLIKUJĘ OCZYWIŚCIE KAŻDĄ ODPOWIEDŹ JAKĄ DOSTANĘ, 30 DNI TO CZAS W JAKIM MUSZĘ DOSTAĆ ODPOWIEDŹ. CZYLI PONIEDZIAŁEK, SZCZERZE MÓWIĄC NIE OBCHODZI MNIE JAKIEKOLWIEK ZEBRANIE, A TYLKO I WYŁĄCZNIE WYJAŚNIENIE i WYPROSTOWANIE TEJ SPRAWY.

• 4 weeks later...
Posted

All

Sprawa już jest skierowana na policję. Postawione są dwa zarzuty. Nadal ZKwP nie dosłało dokumentacji ani do mnie ani na policję. Mieli na to 30 dni, będzie ciekawie. Cały czas się zastanawiam dlaczego sami srają sobie na rękę. Uważajcie na to co kupujecie z ZKwP, tam podpisy, prawo polskie i dokumenty, rodowody niewiele znaczą, praktycznie każdy może dostać duplikat i sobie na tym pracować, nawet bez wiedzy i akceptacji właściciela. Będę informował o postępach i wynikach tej sytuacji.

• 1 month later...
Posted

[quote name='Karmi']Poczytałam i...??? :lol:
[URL]http://img514.imageshack.us/i/kopiaregfci574ig9.jpg/[/URL]
Podtrzymuję to co powiedziałam.[/QUOTE]
Taaak. Ale w tym dokumencie jest mowa o F.C.I. a nie FCI którego ZKwP jest członkiem... Jak się ostatnio dowiedziałam są to dwie odrębne organizacje...
Gdyby ten zapis o którym wcześniej mówiono, to nie miałoby sensu robienie championatów międzynarodowych, w Polsce nie liczyłby się tytuł np Championa Słowacji itd. Przynajmniej ja tak to rozumiem.

• 2 weeks later...
Posted

arielka 186

Info ze strony FCI, w strukturach, której działa ZKwP:

The Fédération Cynologique Internationale (FCI) informs all its members and contract partners that it holds no official relations with the Federación Canina Internacional and its members and that it does not recognise this Federación.

Fédération Cynologique Internationale (FCI) informuje wszystkich swoich członków i partnerów kontraktowych, że nie posiada żadnych oficjalnych stosunków z Federación Canina Internacional i jej członków oraz, że nie rozpoznaje tego Federación. (tłumaczenie google)...

• 1 month later...
Posted

Chima, przeczytałam dziś cały twój temat. Czy możesz napisać coś więcej o postępowaniu/wyroku/postawie zk w tej sprawie fałszowania? Chciałabym wiedzieć jakie stanowisko przedstwiło zg zkwp oraz czy i jak zostało ukarane, skoro sprawę prowadziła policja. :)

Posted

Gorgo

Nie wiem nic o stanowisku ZK, policja nie prowadziła z tego co wiem żadnego postępowania przeciwko ZK w tej sprawie. Nie jestem członkiem ZK mimo, że dzisiaj już mogę jeżeli tylko zechcę. Nie wiem jak kończyły się inne sprawy w podobnych sytuacjach, to już raczej pytanie skierowane do policji lub ZK.

Posted

I co zamierzasz zrobić? Myślisz w jakikolwiek sposób o powrocie do ZK? Może należałoby się nad tym zastanowić- oczywiście do innego niż do tej pory oddziału. Może Kraków:cool3:?

Posted

zusa

Nie miałem czasu szczerze mówiąc. Myślałem co dalej, ale czy to musi być ZK sam nie wiem. Oddział w Krakowie brzmi dobrze, przecież to właśnie tam pojawiła się jedna przytomna osoba, która odważyła się wystosować pismo o całym tym absurdzie sprzed lat. Z drugiej strony, sama popatrz co się hoduje w mojej rasie w kraju, dupy nie urywa z tego co widzę, a dodatkowo to obleśne wazeliniarstwo na FM i FB, jakoś nie chciał bym być poprzez rasę kojarzony z tymi osobnikami...dlatego waham się...

Posted

Siedzisz w tym dłużej niż ja; obydwoje wiemy jak jest. Na plus całej sytuacji można powiedzieć, że coraz więcej nowych ludzi, prawdziwie zaangażowanych w swoje rasy, pojawia się w ZK. W 2 w Krakowie są na prawdę fajni ludzie, fajna szefowa. Ja też jakoś rozmijam się z działaniem tam, spóżniłam się na kurs asystencki, wiecznie co innego do roboty- ale obiecałam sobie podziałać w końcu i to właśnie w 2 choć psa z 2 nie mam ( oprócz tymczasowiczki cane corso, przepięknej zresztą ale bez papieru). Mam goldeny ale jakoś do mastino mnie bardziej ciągnie bez dwóch zdań ( choć ostatnimi czasy więcej po miejscówkach dziwnych chodzilam niż psami się zajmowałam ;)).
A wiesz jak jest w mastino...prawie sobie sznur na szyję...

Posted

[U]KYNOLOGIA W WYDANIU KRAJOWYM. Przykład mataczenia.[/U] :shake:

[URL]http://www.zkwp.pl/zg[/URL]

[B][COLOR=#111111][FONT=Tahoma]KOMUNIKAT ZG ZKwP[/FONT][/COLOR][/B][COLOR=#111111][FONT=Tahoma]
[/FONT][/COLOR][COLOR=#111111][FONT=Tahoma]W związku z uchwaloną przez Sejm RP nowelizacją Ustawy o Ochronie Zwierząt (DZ.U.2011,nr 230, poz.1373), która w art.6, ust.2, pkt. 1 w sposób niebudzący wątpliwości zakazuje wykonywania zabiegów kopiowania uszu i ogonów, [B]Zarząd Główny na posiedzeniu w dn.29.10.2011 podjął następujące uchwały:[/B]
[/FONT][/COLOR][COLOR=#111111][FONT=Tahoma]1. [/FONT][/COLOR][B][COLOR=red][FONT=Tahoma]Wszystkie psy urodzone w Polsce po 01.01.2012r. muszą mieć pozostawione naturalne uszy i ogony.[/FONT][/COLOR][/B][COLOR=red][FONT=Tahoma]
[/FONT][/COLOR][COLOR=#111111][FONT=Tahoma]Kierownicy sekcji ras zostają zobowiązani do zaznaczania w protokółach kontroli miotów każdego przypadku ciętego ogona i/lub uszu oraz zgłaszania tego faktu zarządowi oddziału.
W rasach, w których występują ogony szczątkowe i/lub skrócone, ogony wszystkich szczeniąt muszą zostać opisane w protokółach kontroli miotów, a następnie w metrykach i rodowodach. [/FONT][/COLOR][COLOR=#111111][FONT=Tahoma]
2. [/FONT][/COLOR][B][COLOR=red][FONT=Tahoma]Od 01.01.2012r. zostaje wprowadzony zakaz wystawiania psów z kopiowanymi ogonami i/lub uszami.
Zakaz ten dotyczy WYŁĄCZNIE psów URODZONYCH W POLSCE PO 01.01.2012.
[/FONT][/COLOR][/B][COLOR=#111111][FONT=Tahoma]W wyjątkowych przypadkach dopuszcza się przyjęcie na wystawę psa urodzonego w Polsce po 01.01.2012 i poddanego zabiegowi kopiowania, o ile zabieg został przeprowadzony z poszanowaniem art.27 Ustawy o Ochronie Zwierząt (DZ.U.1997, nr 111, poz.724). W takim przypadku właściciel psa zobowiązany jest dołączyć do zgłoszenia oryginał lub, poświadczoną przez jego macierzysty oddział ZKwP, kopię stosownego zaświadczenia lekarskiego, które musi zawierać, umożliwiające weryfikację, szczegółowe dane kontaktowe lecznicy i wystawiającego zaświadczenie lekarza takie jak: nazwisko, adres, nr telefonu oraz adres e-mail. Zaświadczenie pozostaje w dokumentach wystawowych organizatora imprezy.[/FONT][/COLOR]

Posted

[quote name='zusa']Siedzisz w tym dłużej niż ja; obydwoje wiemy jak jest. Na plus całej sytuacji można powiedzieć, że coraz więcej nowych ludzi, prawdziwie zaangażowanych w swoje rasy, pojawia się w ZK. W 2 w Krakowie są na prawdę fajni ludzie, fajna szefowa. Ja też jakoś rozmijam się z działaniem tam, spóżniłam się na kurs asystencki, wiecznie co innego do roboty- ale obiecałam sobie podziałać w końcu i to właśnie w 2 choć psa z 2 nie mam ( oprócz tymczasowiczki cane corso, przepięknej zresztą ale bez papieru). Mam goldeny ale jakoś do mastino mnie bardziej ciągnie bez dwóch zdań ( choć ostatnimi czasy więcej po miejscówkach grafficiarskich chodzilam niż psami się zajmowałam ;)).
A wiesz jak jest w mastino...prawie sobie sznur na szyję...[/QUOTE]

zusa

Słuchaj, tak na poważnie. To co mogą młodzi / nowi i powiedzmy ambitni w ZK, no z doświadczenia wiem, że nic. Regulacje i regulaminy oraz statut to jest to od czego powinno się zacząć zmiany, później struktura, zapyziała i przede wszystkim czas skończyć z pracą na lidera. ZK to swojego rodzaju państwo w państwie, organizacja, która nie respektuje nawet prawa polskiego więc powiedz jak może dać przykład komuś nowemu. System przestarzały, pełen kurczowo trzymających się stołków bonzów...na pierwszym miejscu są układy, później układy i co nie jest pewnie zaskoczeniem na trzecim również układy...Dobrze było by gdyby powstało więcej mocnych organizacji kynologicznych pod egidą FCI. Konkurencja zazwyczaj wywołuje konieczność zmian na nowe, bez tego będzie tak jak było...Zastanawia mnie tylko jedno, skąd u młodych ludzi logicznie myślących przeświadczenie, że coś mogą w ZK w tej formie zdziałać, to chyba brak znajomości regulaminów, które z definicji na żadne zmiany nie pozwalają, a asystentura czy sędziowski zdawany przy tym gremium co zwykle to jest w ogóle coś niesamowitego, powinna się tym zająć prokuratura...to tak na początek...temat rzeka...:crazyeye::crazyeye::crazyeye:

Dzisiejsze Mastino to jest żart, oskórzony i kaleki żart nie MN. Na pewno jedna z najbardziej zdegradowanych ras w grupie II. Jak zobaczę na żywo to co widać na zdjęciach z lat 50tych lub wcześniejszych to się zainteresuję bo rasa z tamtych lat powalała, a ta wzbudza tylko litość i myśli o eutanazji tak chorej populacji...

Posted

[quote name='farabutto'][U]KYNOLOGIA W WYDANIU KRAJOWYM. Przykład mataczenia.[/U] :shake:

[URL]http://www.zkwp.pl/zg[/URL]

[B][COLOR=#111111][FONT=Tahoma]KOMUNIKAT ZG ZKwP[/FONT][/COLOR][/B][COLOR=#111111][FONT=Tahoma]
[/FONT][/COLOR][COLOR=#111111][FONT=Tahoma]W związku z uchwaloną przez Sejm RP nowelizacją Ustawy o Ochronie Zwierząt (DZ.U.2011,nr 230, poz.1373), która w art.6, ust.2, pkt. 1 w sposób niebudzący wątpliwości zakazuje wykonywania zabiegów kopiowania uszu i ogonów, [B]Zarząd Główny na posiedzeniu w dn.29.10.2011 podjął następujące uchwały:[/B]
[/FONT][/COLOR][COLOR=#111111][FONT=Tahoma]1. [/FONT][/COLOR][B][COLOR=red][FONT=Tahoma]Wszystkie psy urodzone w Polsce po 01.01.2012r. muszą mieć pozostawione naturalne uszy i ogony.[/FONT][/COLOR][/B][COLOR=red][FONT=Tahoma]
[/FONT][/COLOR][COLOR=#111111][FONT=Tahoma]Kierownicy sekcji ras zostają zobowiązani do zaznaczania w protokółach kontroli miotów każdego przypadku ciętego ogona i/lub uszu oraz zgłaszania tego faktu zarządowi oddziału.
W rasach, w których występują ogony szczątkowe i/lub skrócone, ogony wszystkich szczeniąt muszą zostać opisane w protokółach kontroli miotów, a następnie w metrykach i rodowodach. [/FONT][/COLOR][COLOR=#111111][FONT=Tahoma]
2. [/FONT][/COLOR][B][COLOR=red][FONT=Tahoma]Od 01.01.2012r. zostaje wprowadzony zakaz wystawiania psów z kopiowanymi ogonami i/lub uszami.
Zakaz ten dotyczy WYŁĄCZNIE psów URODZONYCH W POLSCE PO 01.01.2012.
[/FONT][/COLOR][/B][COLOR=#111111][FONT=Tahoma]W wyjątkowych przypadkach dopuszcza się przyjęcie na wystawę psa urodzonego w Polsce po 01.01.2012 i poddanego zabiegowi kopiowania, o ile zabieg został przeprowadzony z poszanowaniem art.27 Ustawy o Ochronie Zwierząt (DZ.U.1997, nr 111, poz.724). W takim przypadku właściciel psa zobowiązany jest dołączyć do zgłoszenia oryginał lub, poświadczoną przez jego macierzysty oddział ZKwP, kopię stosownego zaświadczenia lekarskiego, które musi zawierać, umożliwiające weryfikację, szczegółowe dane kontaktowe lecznicy i wystawiającego zaświadczenie lekarza takie jak: nazwisko, adres, nr telefonu oraz adres e-mail. Zaświadczenie pozostaje w dokumentach wystawowych organizatora imprezy.[/FONT][/COLOR][/QUOTE]

Farabutto

To było do przewidzenia. Nie wiem tylko czy nie są tu łamane przepisy o ochronie danych osobowych, ZK nie ma chyba aż takich uprawnień jako stowarzyszenie. Prawo polskie od wielu lat zabrania kopiowania ogonów i uszu jeżeli nie występują ku temu konkretne przesłanki medyczne. Teraz nowelizacja została w mojej ocenie nielegalnie zinterpretowana przez ZK w wiadomym celu, takie zapisy dają pole do popisu krętaczom, a znając naszą polską mentalność i dość specyficzny typ ludzi nazywających się hodowcami to będzie dopiero cyrk. Ciekawe dlaczego nikt nie potrafi jasno i wyraźnie zdefiniować zapisów prawa polskiego tak żeby nie było miejsca na dowolność...Napisz może co myślisz o tym, ja jestem raczej do ZK nastawiony źle więc być może brak mi dystansu...

Posted

[quote name='Chima']Farabutto

To było do przewidzenia. Nie wiem tylko czy nie są tu łamane przepisy o ochronie danych osobowych, ZK nie ma chyba aż takich uprawnień jako stowarzyszenie. Prawo polskie od wielu lat zabrania kopiowania ogonów i uszu jeżeli nie występują ku temu konkretne przesłanki medyczne. Teraz nowelizacja została w mojej ocenie nielegalnie zinterpretowana przez ZK w wiadomym celu, takie zapisy dają pole do popisu krętaczom, a znając naszą polską mentalność i dość specyficzny typ ludzi nazywających się hodowcami to będzie dopiero cyrk. Ciekawe dlaczego nikt nie potrafi jasno i wyraźnie zdefiniować zapisów prawa polskiego tak żeby nie było miejsca na dowolność...Napisz może co myślisz o tym, ja jestem raczej do ZK nastawiony źle więc być może brak mi dystansu...[/QUOTE]
Prawda jest taka, że ZK przez 14 lat wmawiał swoim członkom, że kopiowanie jest legalne. A teraz, kiedy w ustawie wyraźnie powiedziano, że to znęcanie się, to coś musieli zrobić, żeby się formalnie od takich praktyk odciąć!
Ja się cieszę, bo nienawidzę tych durniów, co przycinają sobie pieski jak żywopłot, ale dziwię się, że polscy hodowcy jeszcze nie wysłali tego całego ZG na księzyc. Przecież ta uchwała wali przede wszystkim w polskich hodowców. Kto będzie chciał mieć psa kopiowanego, ten będzie kupował zagranicą.
Jak zakaz to zakaz. Żadnych psów kopiowanych, czy urodziły się w Polsce czy gdzie indziej!

Posted

[quote name='pixel']Prawda jest taka, że ZK przez 14 lat wmawiał swoim członkom, że kopiowanie jest legalne. A teraz, kiedy w ustawie wyraźnie powiedziano, że to znęcanie się, to coś musieli zrobić, żeby się formalnie od takich praktyk odciąć!
Ja się cieszę, bo nienawidzę tych durniów, co przycinają sobie pieski jak żywopłot, ale dziwię się, że polscy hodowcy jeszcze nie wysłali tego całego ZG na księzyc. Przecież ta uchwała wali przede wszystkim w polskich hodowców. Kto będzie chciał mieć psa kopiowanego, ten będzie kupował zagranicą.
Jak zakaz to zakaz. Żadnych psów kopiowanych, czy urodziły się w Polsce czy gdzie indziej![/QUOTE]

pixel

Dla mnie przesłanie nowego zapisu w nowelizacji ustawy jest jasne i tyle, nie wolno kopiować psów, a jeżeli ZK na własną rękę ponad regulacjami państwa polskiego próbuje na skutek prostackiego lobbingu pseudoproducentów to przeforsować to gratuluję. psy na wystawy i na kanapy nie muszą być cięte, nie pilnują nie polują i nie pracują w sposób jaki by determinował tego typu okrutne zabiegi. Kopiowanie psów w kraju jest oficjalnie zabronione tak jak piszesz już 15 lat i każdy kto psa tnie łamie prawo, jeżeli nie posiada oficjalnego zaświadczenia od lekarza weterynarii, który wykonał ten zabieg. Zaświadczenie powinno być poparte badaniem, które stwierdza, że zabieg był konieczny z medycznego punktu widzenia, ale wiemy, że to wszystko jest ustawicznie łamane. Skoro zapisy FCI mają unifikować się same w sobie to cięcie jak i wystawianie ciętych psów powinno być zakazane w całej organizacji i we wszystkich krajach zrzeszonych. To jest oczywiste i gdyby hodowcy tych ras mieli mózgi nie było by tych prostackich i durnowatych dyskusji na FM lub innych forach...powinna być widoczna bardzo wyraźna różnica między psem na wystawy, a psem pracującym, dla dobra tych drugich. Różnice nie polegają na ciętym uchu, a wystawowe psy poprzez cięcie ich poza dręczeniem zwierząt to zwyczajna ściema i wprowadzanie w błąd potencjalnych kupców.

• 4 weeks later...
Posted

EKOSTRAŻ wykonuje dobrą robotę.
[URL]http://www.facebook.com/pages/EKOSTRA%C5%BB/335087058500[/URL]
[B]Do Sądu Rejonowego w Nowym Dworze Mazowieckim wpłynął II w historii EKOSTRAŻY subsydiarny akt oskarżenia w sprawie o znęcanie się nad zwierzętami. EKOSTRAŻ, na podstawie przeprowadzonego przez Prokuraturę Rejonową w NDM postępowania przygotowawczego, oskarżyła hodowcę sznaucerów oraz lekarza medycy weterynaryjnej, o to że wspólnie i w porozumieniu znęcali się nad zwierzętami poprzez ich okaleczanie (odcinanie fragmentów uszu oraz ogonów) tylko po to, by pieski ładniej prezentowały się ludziom na wystawach psów rasowych. Tzw. "kopiowanie" zwierząt stanowi przestępstwo znęcania się nad zwierzętami.

[/B]Zwiazek Kynologiczny w odwrocie?