Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
5 godzin temu, mestudio napisał:

Siedzę sobie wczoraj wieczorem spokojnie, a tu nagle na FB pojawia się zdjęcie Gackowej ze szczeniakiem zrobione ponad dwa lata temu w przytulisku z tekstem Mała bardzo łagodna suczka...adopcja = życie. Ogłoszenie umieszczono na OLX kilka dni temu i udostępniono na FB ponad 30 razy.................................Gratuluję poczucia humoru i wiedzy na temat łagodności Gacusiowej. 

10 minut temu, rozi napisał:

Widziałam tu na Dogo psa (sukę) dużą taką i z wątku wynikało, że sama bym się mocno zastanowiła, czy ją wziąć, a w ogłoszeniach figurowała jako oaza spokoju :D

No własnie, a potem zdziwienie jak ludzie oddają psa... 

Posted

Właśnie rozi, ja takich tekstów nie rozumiem. Po co ogłaszać psa, o którym nic się nie wie? Kompletnie nic. Gacusiowa jest bardzo specyficzna, nie tylko z niej strachliwy wypłosz, ale też lubi dziabnąć dziecko jak poczuje się niekomfortowo, nienawidzi szczeniaków i atakuje je, a wręcz poluje na maluchy. Generalnie jest to sunia do bycia u kogoś na jej zasadach :-), do oglądania z daleka i tylko tyle niestety.

Posted

A znam jeszcze historię naprawdę dramatyczną, sprzed wielu lat, pies był - delikatnie mówiąc - niezrównoważony i wielki, jak cielak. Panie ogłaszające trochę ściemniały, a trochę nie, ale pisały, że behawiorystę zapewniają i takie tam cukiereczki.

Dziewczyna wzięła tego psa. Co z nim przechodziła, to się na paru stronach nie zmieści, ale to była bardzo dobra dziewczyna, pokochała go i szukała ratunku. U tych pań. A one nagle pieniędzy nie miały na behawiory i stwierdziły, że psa trzeba uśpić i koniec. Ona nie po to go wyciągała z gówna, żeby uśpić, oddać też nie mogła, bo tam by go uśpili, no koszmar. Odeszła z Dogo, potem straciłam z nią kontakt, nie wiem jak to się skończyło

:(

Takie one są odpowiedzialne, te ciotunie.

Posted

Gusiaczku, dziękujemy za kartkę świąteczną.

Dziś musieliśmy razem wyjść i nie było nas około czterech godzin. W domu została Roza, Gacek i Jordi i znowu błąd bo Roza powinna absolutnie być wywalana do kojca. TZ niedawno naprawił ścianę, którą zryła rok temu, a dziś wracam, a ściana przy drzwiach wejściowych zdewastowana jeszcze gorzej. Wydrapana ogromna dziura, wszędzie pełno styropianu, tynku i siatki zabezpieczającej styropian. Drzwi też podrapane. Załamać się można, a ja nie chcę jej zostawiać w kojcu bo jest jeszcze chłodno i może szybciej złapać kolejne zapalenie płuc. Naprawdę za dużo tej mojej litości, wejście znowu wygląda jak w lokum jakiejś leniwej patologii.

Posted

Teraz ty naprawiasz ścianę. Może wtedy zrozumiesz, że Rozalindy miejsce jest W KOJCU. Ona jest niereformowalna!!

PS

oczywiście ze ja będę musiał ja naprawić, ale co popyskuję to moje....

• Upvote 1
Posted

Czasem pies (suka) sobie coś ubrda i zapewne jest sposób jakiś, żeby go z tego wytrącić, ale to trzeba byłoby siedzieć w jego głowie, albo przypadkiem załapać skąd się to wzięło.

Mistrzami w ubrdywaniu są labradory.

Posted

No ale zostawiliście ją tam wiedząc, że może zrobić demolkę. To zrobiła. Nie ma się czemu dziwić i o co złościć. To tak jakbyś miała kota, który ściągnie kotlety ze stołu i zostawiłabyś go w kuchni z talerzem kotletów, a potem miała pretensje do świata, że obiadu nie ma.

Niewesoło. Może kennel dla niej?

Posted

No tak, zapomniałam, nie ma się o co złościć. Chciałam mieć tymczasy to mam i muszę sobie ponosić finansowe konsekwencje tego pomysłu w postaci zdemolowanego domu co jakiś czas. Wybór jest taki, że albo zostawię Rozę pomimo zimna w kojcu chociaż ma guza w płucach i może złapać szybciej kolejne zapalenie płuc, albo zostawię ją w domu mając nadzieję, że jej nie odwali. No jeszcze jest trzecie rozwiązanie - mogę się uwiązać w domu i nie opuszczać go w ogóle. Podsumowując - brak wyboru na tym etapie, za późno bo myśleć powinnam dwa lata temu, wtedy nie porwałabym się na Rozę, Beti i Polę. Głupie decyzje, głupie pomysły to i głupie życie. No i nie piszę tego w formie pretensjonalnej tylko w formie podsumowania swojej pustej głowy.

Serdecznie dziękujemy za wpłatę od Mattilu - uzupełnię rozliczenie wieczorem.

Posted

Okropnie mi Cię szkoda. Pamiętaj tylko, nie wpakuj się w nic więcej.

Jesteście takim nietypowym DT, który chciałby mieć własne życie, więc widać poświęcenie dla zwierząt. Przeciętne ciotunie obkładają się zwierzakami, jak baba dziećmi, i całą resztę mają z głowy, robią to dla siebie, moim zdaniem, a zwierzaki są jedynie sposobem na życie. Choć oczywiście korzystają przy okazji.

Posted

Chyba trochę generalizujesz rozi ;)

Niestety czasem trafi się taki "egzemplarz", że nie wiadomo co z tym fantem zrobić, człowiek nie przewidzi pewnych rzeczy. Roza prawdopodobnie ma lęk separacyjny a to jest problem, z którym nie tak łatwo sobie poradzić. Szczególnie, że jest dojrzałą sunią i ma te swoje dziwactwa i nawyki silnie utrwalone. Mestudio współczuję zniszczonej framugi :/

Posted
38 minut temu, Marysia O. napisał:

Chyba trochę generalizujesz rozi ;)

No jeżeli zaczynam zdanie od "Przeciętne ciotunie", to nie chyba i nie trochę, tylko generalizuję z założenia  ;)

Posted

Roza to dziwna baba, zaczęła szaleć chyba rok temu latem, jak musiałam ją czasami izolować od stada bo podskakiwała naszej Lady jak jakaś nawiedzona. Jak byliśmy w ogrodzie to Roza natychmiast leciała do naszej Lady z dzikim szczekiem i do ataku, a to groziło jej zgonem. Robiłam więc wymiany i Roza czasami siedziała w domu z godzinę jak Lady biegała z innymi. Wtedy zaczęła drapać i dziczeć. Potem miała chwilę spokoju, a teraz znowu się zaczyna, od pewnego czasu nie życzy sobie nawet czekania na werandzie po deszczu, aż obeschną jej łapy i siada pod drzwiami i ujada jak szalona żeby ją wpuścić. To dziwny pies, niereformowalny, strachliwy, wypłoszony, a do tego z mikro rozumkiem i brakiem instynktu samozachowawczego. Kiedyś rzucała się na TZ-a, potem jej przeszło, a teraz znowu wraca ten sam problem.

Co do korzyści z posiadania psów tymczasowych to nie wiem jakie tu można mieć korzyści, no chyba że ktoś kradnie i twierdzi, że zapłacił za benzynę ileś tam, a jechał służbowym samochodem albo za połowę tej ceny, albo jak wysterylizował psa na gminę, a pisze cioteczkom, że zapłacił 200 zł. Wiem o takich super cioteczkach, ale za mała jestem. Nasze korzyści to zniszczony dom i wiele sprzętów, z przykrością patrzę każdego dnia na naszą piękną drewnianą podłogę - co z niej zostaje po akcjach z laniem itp. cudach. 

Posted

Mnie szło o psychiczne korzyści ciotuń. Póki co. Bo o finansowych też mogę, ale szkoda niszczyć ludziom obrazki.

Urodziny dziś mam, wyobraźcie sobie, ktoś mi czegoś życzy? :D

Edit: cofnęłam się do Fruźki - problemem jest Lady, Roza zostaje na drugim planie i nie chce się z tym pogodzić. Co nie znaczy, że porządny łomot nie załatwiłby sprawy, ale takich rzeczy nie można nawet w domyśle sugerować.

Posted

Ano szkoda, niech będą cudowni, wspaniali i naj. Cudowne cioteczki :-). 

Co do urodzin Twoich to życzę tylko dobrego i miłego, sama nie obchodzę, chyba że ktoś sobie przypomni, że takowe mam. Przyzwyczaiłam się już, że jestem bezurodzinowa i bezimieninowa.

Co do Lady to już taki typ, zawsze była trudna, znaleźliśmy ją jako pięciomiesięczną pannę i nie wiemy co tam z nią się działo. W każdym razie to typ dominantki obsesyjnie broniącej naszego domu i nas. Do tego jest dużym psem. Żaden pies nie będzie w hierarchii wyżej od Lady. Taki układ.  

Posted
Godzinę temu, rozi napisał:

Ty masz być wyżej :D :D :D nie pies :D To wystarczy do spokoju w rodzinie.

Jakoś mi nie wychodzi - niby sobie radzę, ale lepiej mi wychodziło zawsze zarządzanie ludźmi niż psami. Dlatego psy mnie dość lubią, a ludzie nie :-).

Posted

Wczoraj przeszły nad nami dwie piękne burze - pierwsza z ulewą deszczową, a druga po jakiejś godzinie z wielkim gradem. NO ale i tak juz dużo czasu spędzamy na wypasie w ogrodzie, pańcia coś tam skubie przy krzewach bo ktoś to to musi poprzycinać, a psiaki skubią trawę i orzechy.

DSCF7972.JPG

DSCF7977.JPG

DSCF7943.JPG

DSCF7941.JPG