Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Pani Profesor']w kwestii nieprzydatnych zawodowo umiejętności jestem liderką klasy światowej :cool3:[/QUOTE]

To ja się dołączam: zapamiętuję teksty wszystkich piosenek (po polsku i angielsku), które słyszałam max 2 - 3 razy, ale ważne rzeczy, które pamiętać należy, za nic nie wchodzą mi do głowy. Mój żon nie może wyjść z podziwu, że znam jak leci wszystko, od disco-polo, po hip hop, ale piny, numery telefonów i inne przydatne rzeczy jednym uchem wpadają, a drugim wypadają... :D

Posted

[quote name='agutka']helloł Profesorka :)
ja nie mam pamięci do cyfr każdego typu... nie wiem jak ja z matematyki zdawałam:evil_lol:[/QUOTE]

ja też nie wiem :diabloti: nienawidzę matmy i mi nigdy nie wchodziła do łba, a na studiach wybrałam sobie przekornie specjalizację, w której muszę liczyć, dziobać w excelu, robić statystyki i tak dalej... i mnie to jakimś cudem nie przerasta :cool3: wystarczy umieć liczyć na palcach z tego co widzę :cool3:

Posted

na szczęście nie mam nic, co choćby [I]ociera się [/I]o geometrię ;) to tylko rozbudowana statystyka, ale mało liczenia tak naprawdę, wszystko za mnie robi komp.

dla mnie na matmie nie do przebrnięcia były właśnie figury... pole kuli, wycinek stożka - makabra, nie widzę przestrzennie, nie umiem z siatki wyobrazić sobie figury i zawsze była z tym straszna lipa :eviltong:

i orientacja w przestrzeni też mi nie idzie dobrze, jakby kto pytał :eviltong: nawet z mapą się zgubię...

Posted

Łii tam, matma fajna jest ;) Też kiedyś nie lubiłam, ale zaczęłam się uczyć (cóż, studia inżynierskie jednak wymagają, nie ma przebacz ;)) i teraz jest spoko :D Za to fizyki i wszystkiego co się na niej opiera (mechanika, termodynamika i inne takie hocki-klocki) to nie cierpię ;)

Posted

łojesu pisanie maturalnej, to była katorga, prawie beczałam przy kompie :evil_lol: Ale już skończone, teraz wykuć na pamięć, by na egzaminie wszystkiego zapomnieć.
Matma jest spoko, przynajmniej na poziomie licealnym wszystko jest logiczne i do ogarnięcia :D

Posted

[quote name='Naklejka']łojesu pisanie maturalnej, to była katorga, prawie beczałam przy kompie :evil_lol: Ale już skończone, teraz wykuć na pamięć, by na egzaminie wszystkiego zapomnieć.
Matma jest spoko, [B]przynajmniej na poziomie licealnym wszystko jest logiczne i do ogarnięcia [/B]:D[/QUOTE]

chyba kpisz :diabloti:
ja wolę napisać magisterkę od podstaw na nieznany mi temat, niż podejść do rozwiązania równania... że już nie wspomnę o geometrii :B-fly:

Posted

tak Profesorka ma rację... chyba kpisz ;)

wolałabym wykuć całe dzieje historii gdzie jak wcześniej pisałam cyfry do głowy mi kompletnie nie wchodzą niż cokolwiek wyliczać:diabloti:

Posted

No dobra, zadania na dowodzenie są trudne do ogarnięcia :eviltong:

Daremne to jest lanie wody i analizowanie wierszy, wyszukiwania się symboli, kontekstów. Niebieskie zasłonki to ku*wa niebieskie zasłonki :diabloti:

Posted

[quote name='Naklejka']No dobra, zadania na dowodzenie są trudne do ogarnięcia :eviltong:

Daremne to jest lanie wody i analizowanie wierszy, wyszukiwania się symboli, kontekstów. Niebieskie zasłonki to ku*wa niebieskie zasłonki :diabloti:[/QUOTE]

Dowodzenie na poziomie liceum było spoko, na studiach dopiero się jazda zaczyna tak naprawdę :cool1:
Nie lubiłam interpretowania na polskim, nigdy nie trafiałam w klucz (dopóki się nie wykułam na pamięć) i nigdy nie rozumiałam co autor miał na myśli :roll:
Ale chociaż historia mi podpasowała, zresztą też z niej maturę pisałam. Za to chemia! Koszmar, to było dla mnie nie do ogarnięcia :evil_lol: ale nauczycieli miałam beznadziejnych, więc może to przez to.

Posted

Liceum dopiero za półtora roku. :evil_lol: Mnie w liceum będzie obchodziła przede wszystkich chemia i biologia, a nad resztą będę myśleć tylko tyle, aby zdać. Przynajmniej takie są plany. Ale co z tego w moim wykonaniu wyjdzie, strach się bać. :lol:

Posted

ja za to uwielbiam "co autor miał na myśli" :loveu: z każdego fragmentu wywlokę wszystko co się da, tak samo w kwestii filmów - tż zawsze na mnie wrzeszczy po seansie, że go nie interesuje, czego się doszukałam w kreacji bohatera :eviltong:

paradoksalne jest to, że np. muzyka - która wymaga pewnej metodyki i skrupulatności - przychodzi mi z łatwością, szybciutko nauczyłam się wszystkiego za dzieciaka i pamiętam do dzisiaj "jak to leciało". to samo mam z metodologią badań - metody badawcze, analizy, studium przypadku - ekstra.

....a "x" przed nawias nie wyciągnę :diabloti:

w matematyce za mało filozofii :grin: miałam taką wstrętną babkę od matmy w liceum, zawsze się na mnie wściekała za durnowate pytania pokroju "a po co to nam?" (nie żebym dyskredytowała królową nauk ;) chodziło raczej o pokazanie jakiejś ciągłości, np. po cholerę się uczyć całek, do czego to się w późniejszym czasie przyda, albo po co nam jakaś metoda obliczania, do czego to odnieść całościowo). babka nie znosiła tych pytań (i mnie), więc na maturalnym świadectwie dumnie błyszczy 2.0 z matmy :diabloti:

Posted

[quote name='Pani Profesor']ja za to uwielbiam "co autor miał na myśli" :loveu: z każdego fragmentu wywlokę wszystko co się da, tak samo w kwestii filmów - tż zawsze na mnie wrzeszczy po seansie, że go nie interesuje, czego się doszukałam w kreacji bohatera :eviltong:[/QUOTE]

Ja na rozszerzonej z polskiego myślałam, że się pochlastam :diabloti:
Na studiach z kolei prawdziwą drogą krzyżową była dla mnie filozofia, za nic nie byłam w stanie zapamietać teorii tych pomyleńców :roll:

Posted

Chemię uwielbiałam, zmieniło się to w liceum za sprawą daremnego nauczyciela.
Matma właśnie jest fajna przez to, że jest logiczna, że tu nie ma filozofowania.
Co autor miał na myśli? Kocham to :loveu: Na lekcjach polskiego zawsze robiłam za ninja, ukrywałam się, żeby nigdy nie być pytanym :evil_lol:

Posted

[quote name='Naklejka']
Co autor miał na myśli? Kocham to :loveu: Na lekcjach polskiego zawsze robiłam za ninja, ukrywałam się, żeby nigdy nie być pytanym :evil_lol:[/QUOTE]

Ja zdawałam rozszerzony polski i nauczycielka uwielbiała mnie pytać :loveu: oczywiście zawsze głowa w dół, że niby mnie nie ma, ale niestety... na matmie zresztą to samo, wszyscy po 3 razy w semestrze szli do tablicy- a ja? 6-7 :cool1:

Posted

o maturze to nawet nie wspominam, bo moim zdaniem matura z polskiego to gówno nad gówna - klucz często jest tak idiotyczny i prostacki, że się nie dziwię, skąd niechęć do tego przedmiotu.

napisałam teraz pracę maturalną kuzynce TŻ-ta i jak czytałam te wyznaczniki od jej nauczycielki, to mnie zmroziło - jak bardzo to jest odległe od faktycznej analizy tekstów :roll:

hipotezy w formie pytań (największy błąd w metodologii, obalają za to doktoraty, jak się napcha znaków zapytania), teza na zasadzie "miłość przedstawiana jest różnie" (NO WOW!) i ogólnie bujda na resorach i bezsens - tak samo jak pisanie rozprawek w gimnazjum.
nijak się to ma do faktycznej analizy literatury, jest durne i bezsensowne - AMEN :diabloti:

Posted

Bycie ninja na lekcji... Nie robię jeszcze tego w stopniu zaawansowanym, bo gimbusem jestem, więc jeszcze nie jest to konieczne. Do liceum się podszkolę. :evil_lol: Na razie do chemii nie pałam wielką miłością, ale to głównie z powodu nauczycielki. Sam przedmiot ciekawy i interesujący, ale ta nauczycielka mówi o nim w tak nudny sposób, że niszczy wszystko co w chemii fajne. Plus każdej klasie w naszej szkole mówi, iż jest do tyłu z materiałem (o czym potrafi przegadać połowę lekcji)... Mam nadzieję, że w LO uda mi się i będę mieć fajną nauczycielkę od chemii i biologi, od matmy też by się przydała. :eviltong:

Posted

Całki mają bardzo szerokie zastosowanie i np dla inżynieria są podstawowym działaniem matematycznym, jak dodawanie czy mnożenie ;-) Z matmą na ogół jest tak, że wystarczy załapać schemat i dalej się liczy wszystko jak krowie na rowie, nie trzeba za bardzo myśleć nad tym co się robi tylko po prostu liczyć.