Waldek Posted May 17, 2007 Author Posted May 17, 2007 [B]A teraz konkretne pytanie.[/B] Co kupić, szelki czy obrożę dla Foksa? Taśmę czy linkę, 5-cio czy 8-mio metrową ??? [B]POMOŻECIE WYBRAĆ ???[/B] Quote
haker11 Posted May 17, 2007 Posted May 17, 2007 Ja bym wybrała szeli, a jeżeli chodzi o smycz to jeżeli jest spuszczany z niej na spacerach to ta krótsza w zupełności wystarczy! Swoją drogą co za pies!:loveu: Strasznie kocham owczarki pewnie dlatego że miałam cudowną suńkę właśnie tej rasy! Foks jest przepiękny!:loveu: Quote
Greven Posted May 17, 2007 Posted May 17, 2007 Mnie się wydaje, że psy wolą nosić obroże, nie szelki, ale to tylko subiektywne odczucie ;) Mam jedne szelki, ale używam sporadycznie. Na codzień tylko obroże. Quote
Aga i Eto Posted May 17, 2007 Posted May 17, 2007 no my mamy różne obroże i jedną parę szelek (z gappaya tych z rączką do obrony) i osobiście zdecdowanie wolę te szelki eto także, mimo iż nie trenujemy obrony (a szelki akurat te są do tego) przydają się w wielu sytuacjach bo jest mi bardzo łatwo go za tą rączkę utrzymać jeśli np znienacka pojawi się sfora psów. W obrożach chodzimy od czasu do czasu .. bo nawet w szelkach Eto ciągnie mniej niż na jakiejkolwiek innej obroży (próbowałam wielu, zwykłych skórzanych i parcianych,łańcuszków, kolców, obroży uzdowej typu halti.. nie używam teraz żadnej poza parcianą od czasu do czasu bo nie zdają swojej roli w przypadku nas) .. co do smyczy ja wolę krótką tzn 2m przedłużaną... mam też linkę 10 m i żadko używam... wogóle to na takich wysuwanych taśmach prowadzać dla mnie onka to koszmar .. przeciż on jak by się rozpędził na tej taśmie to razem z moją ręką by pobiegł... Quote
saJo Posted May 17, 2007 Posted May 17, 2007 Waldek Psy powinno karmic sie zgodnie z zzasada: zje, to zje. Nie zje, znaczy nie jest glodny, miche dostanie w nastepnej porze karmienia. Quote
agis Posted May 17, 2007 Posted May 17, 2007 [quote name='Waldek'][B]A teraz konkretne pytanie.[/B] Co kupić, szelki czy obrożę dla Foksa? Taśmę czy linkę, 5-cio czy 8-mio metrową ??? [B]POMOŻECIE WYBRAĆ ???[/B][/quote] Zadaj sobie pytanie, do czego potrzebna Ci dluga linka? Jesli tylko na spacery, to moim zdaniem calkowicie wystarczy smycz 2m, o ktorej pisze Aga i Eto. Ja mam krotkie smycze na spacery, bo z dlugimi linkami mam problemy logistyczne :evil_lol: Wszedzie sie to placze, jak dla mnie malo uzyteczne. Linki uzywam glownie na szkoleniu. Miedzy obroza a szelkami nie potrafie wybrac :evil_lol: Max ma i to, i to z tym, ze czesciej chodzi na obrozy. Quote
Waldek Posted May 17, 2007 Author Posted May 17, 2007 dzięki za rady, ale znów jestem w kropce ... widzę, ze Foks może być spuszczany bo nie oddala sie i wraca na zawołanie, na razie spuszczam go w miejscach, gdzie nie ma innych psów i jest mało ludzi bo nie ma kagańca... teraz wyprowadzam go na 5 metrowej lince ale takiej dla piesków do 20 kg i linka wytrzymuje , ale to już starocie.... ma obróżkę dość wąską i dlatego chyba jednak zmienię na szerszą , taka jak mi już radzono o szerokości co najmniej 3 cm i chyba skórzaną ... no i dalej nie wiem czy tasmę czy linkę , ale chyba jednak tasma bo widzę, że w linke sie czasem zaplącze .....no nic jeszcze pomyslę... Quote
Waldek Posted May 17, 2007 Author Posted May 17, 2007 [quote name='saJo']Waldek Psy powinno karmic sie zgodnie z zzasada: zje, to zje. Nie zje, znaczy nie jest glodny, miche dostanie w nastepnej porze karmienia.[/quote] no tak tylko, że ja chcę przejść na karmienie raz dziennie....czy w ten sposób można ??? tzn karmić do syta raz dziennie ??? plus woda non stop oczywiście... Quote
saJo Posted May 17, 2007 Posted May 17, 2007 [quote name='Waldek']no tak tylko, że ja chcę przejść na karmienie raz dziennie....czy w ten sposób można ??? tzn karmić do syta raz dziennie ??? plus woda non stop oczywiście...[/quote] Mozna. Generalnie uwazam, ze psy srednie i duze nalezy karmic dwa razy dziennie, ale raz tez moze byc. Quote
Waldek Posted May 17, 2007 Author Posted May 17, 2007 [quote name='saJo']Mozna. Generalnie uwazam, ze psy srednie i duze nalezy karmic dwa razy dziennie, ale raz tez moze byc.[/quote] A co sądzisz o karmie jaką wybrałem? Linki parę wątków cześniej . Quote
Waldek Posted May 17, 2007 Author Posted May 17, 2007 A teraz kilka zdjęć z dzisiejszego spaceru po konstancińskim parku obok tężni. [B]zdjęcia nie otwierały się więc wykasowałem[/B] Quote
Greven Posted May 17, 2007 Posted May 17, 2007 Zdrowiej jest karmić dwa razy dziennie, ale z konieczności - przez jakiś czas - można raz dziennie, zwłaszcza że to już dorosłe psy. Ja zawsze byłam za tym, aby dawać jedzenie tylko w wyznaczonej porze, a później jak pies nie doje, to zabierać miskę. Ale kilka miesięcy temu przekonałam się (a dokładniej - zostałam przekonana) do karmienia "do woli", czyli jedzenie stoi, a pies zjada często i po trochu - gdy zgłodnieje. Ten system fajnie się sprawdza, żaden pies nie jest zapasiony (gdyby któryś był wyjątkowo łakomy, to nie mogłabym tak postępować), a przy misce zachowują się niezwylkle spokojnie. Tylko u Ciebie Waldku może być... a raczej na pewno będzie problem rywalizacji, bo psy nakarmisz i pojedziesz do domu, a one "broniąc" misek, mogą się nawet pozabijać. Nawet przekarmione psy zwykle pilnują pożywienia przed intruzami, choćby tym intruzem był najlepszy kolega. System fajny, gdy ma się jednego psa (lub kilka, ale w oddzielnych kojcach), dwa bezkonfliktowe przy misce, lub można kontrolować ich poczynania. Na razie więc lepiej nie ryzykuj i nie zostawiaj całej trójki nad pełnymi michami. Quote
Greven Posted May 17, 2007 Posted May 17, 2007 P.S. Zapytaj weterynarza, czy nie ma podstaw do RTG w kierunku dysplazji. To częsta przypadłość ONków. Piękny, piękny ;) A jakie fotki....! Quote
Waldek Posted May 17, 2007 Author Posted May 17, 2007 [quote name='Greven']P.S. Zapytaj weterynarza, czy nie ma podstaw do RTG w kierunku dysplazji. To częsta przypadłość ONków. Piękny, piękny ;) A jakie fotki....![/quote] chyba pięknieje z dnia na dzień i kupki już są mniej rzadkie, dziś przed południem wchłonął 2 puszki po 800 gram i małe pętko kiełbaski w której ukrywam antybiotyk :) zapytam , ale jeszcze nie wiem co to jest dysplazja , ale sie dowiem ...jutro jak zdążę to jedziemy na kąpiel i czesanie....:) Quote
Waldek Posted May 17, 2007 Author Posted May 17, 2007 a teraz chyba się zdrzemnę bo jestem padnięty.... Quote
agis Posted May 17, 2007 Posted May 17, 2007 [quote name='Waldek'] ale jeszcze nie wiem co to jest dysplazja [/quote] Nic fajnego. Tutaj masz linki: - o dysplazji stawu biodrowego [URL]http://www.vetserwis.pl/dysplazja.html[/URL] - o dysplazji stawu lokciowego [URL]http://www.vetserwis.pl/lokiec.html[/URL] Poza tym poszukaj na forum. O dysplazji tematow jest wiele. Quote
karina1002 Posted May 17, 2007 Posted May 17, 2007 Matko, jaki śliczny pies. Gdzie takie można znaleźć? :p Nie było dwóch ?? :p Quote
Waldek Posted May 17, 2007 Author Posted May 17, 2007 [quote name='karina1002']Matko, jaki śliczny pies. Gdzie takie można znaleźć? :p Nie było dwóch ?? :p[/quote] skoro już sie podoba to za miesiąc (jak się zrobi porządek z sierścią) będzie prawdziwe cudo....może z 5 kilo przytyje jak już wcześniej pisałem błąkał się pod Warszawą obok miejsca gdzie dokarmiam koty, musiałem go zabrać bo by kotom wyjadał żarełko ;) rozglądałem się ale drugiego nie było, jak mi sie coś trafi to dam znać , ok? ;-) a tak na marginesie to on waży 39 kilo ....ile powinien ważyć ONK ??? Quote
ada89 Posted May 17, 2007 Posted May 17, 2007 chcesz go utuczyć 5 kilo jeszcze? jak wazy juz 39...? :crazyeye: pamietaj, ze lepszy za chudy niz za gruby a kazdy dodatkowy kilogram ciała owczarka = jego krótsze życie samce od 30-40 wg wzorca, ale ja trzymałabym sie bardziej tej dolnej granicy Quote
karina1002 Posted May 17, 2007 Posted May 17, 2007 [quote name='Waldek']skoro już sie podoba to za miesiąc (jak się zrobi porządek z sierścią) będzie prawdziwe cudo....może z 5 kilo przytyje jak już wcześniej pisałem błąkał się pod Warszawą obok miejsca gdzie dokarmiam koty, musiałem go zabrać bo by kotom wyjadał żarełko ;) rozglądałem się ale drugiego nie było, jak mi sie coś trafi to dam znać , ok? ;-) a tak na marginesie to on waży 39 kilo ....ile powinien ważyć ONK ???[/quote] he, he. ok. czekam na następny takli śliczny egzemplarz. Jesli chodzi o grubość, to gdzies kiedys przeczytałam, ze się sprawdza po żebrach. Jeżeli czujesz same żebra, to jest za chudy. Jeżeli czujesz i troszeczkę sadełka i żebra też czujesz, to jest ok., a jeżeli nie czujesz żeberek tylko samo sadełko, jest za gruby :). Niestety nasz golden przybiera tą ostatnią opcję:mad: . Chyba przejdzie na light. :) Quote
Waldek Posted May 17, 2007 Author Posted May 17, 2007 [quote name='ada89']chcesz go utuczyć 5 kilo jeszcze? jak wazy juz 39...? :crazyeye: pamietaj, ze lepszy za chudy niz za gruby a kazdy dodatkowy kilogram ciała owczarka = jego krótsze życie samce od 30-40 wg wzorca, ale ja trzymałabym sie bardziej tej dolnej granicy[/quote] no to mnie pocieszyłaś bo myślałem, że jest za chudy ....i chciałem go tuczyć ;-) Quote
Greven Posted May 17, 2007 Posted May 17, 2007 ada, ale nie wiadomo na ile wzorcowy jest to ONek. Znaczy wygląda ONkowo, ale może być sporo wyższy, a co za tym idzie - ma prawo ważyć więcej. Może też być niższy - wtedy powinien ważyć mniej. Waldek, gdy będzie mokry po kąpieli, będziesz miał okazję dokładnie przyjrzeć się jego sylwetce. Zanim nie wykluczysz dysplazji, najlepiej utrzymuj go trochę za chudego i nie pozwalaj na zbyt dużo szaleństw za piłką, czy patykiem (chodzi głównie o hamowanie na zadzie). Quote
ada89 Posted May 17, 2007 Posted May 17, 2007 [quote name='Greven']ada, ale nie wiadomo na ile wzorcowy jest to ONek.[/quote] pytanie było: [quote name='Waldek']ile powinien ważyć ONK ???[/quote] to na takie pytanie odpowiedziałam :p racja, wymacaj mu żebra i zmierz wysokość Quote
Greven Posted May 17, 2007 Posted May 17, 2007 [quote name='ada89'] to na takie pytanie odpowiedziałam [/quote] Rzeczywiście ;) Ja to odniosłam bezpośrednio do Foksa. Quote
Recommended Posts