Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Podaje wykaz wpłat dla Mareczka, ktore wpłynely na moje konto za kwiecien 2016:

6.04  - Agnieszka 103 - 10 zł

12.04. Mari z Oslo - 400 zł

29.04 - Anna ze Szczekocin - 50 zł

30.04. - mdk8 - 5 zł

30.04.- bela51 - 10 zł

Serdecznie dziękujemy :)

Posted

Dziękuję za pozdrowienia:)

U Marka w miarę ok, tzn jego stan nie zmienił się, nie polepszył i co najważniejsze nie pogorszył. Tylko tyle, że teraz zamiast na słoneczku to teraz Mareczek lubi sobie polegiwać w cieniu na trawce:) 

Muszę mu kupić jakiś preparat na odstraszanie much, bo już mu zaczynają siadać na uszach. 

Póki co kupiłam Karsivan (76 zł) oraz Arthrovet HA (50 zł):

http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/a1ee8015e1a343f3

Posted

Kupiłam dla Marka preparat Vectra 3D do zakropienia na skórę, będzie zamiast Fiprexu, a odstrasza także muchy. Koszt 32 zł:

http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/2049da7d1e079f12

Rozliczenie:

Stan konta na 30 kwietnia wynosił -470 zł

Wpłaty:

+470 zł bela51

+300 zł jess

+25 zł Martyna K.

+150 zł bela51

Razem: +475 zł

Koszty na maj:

-465 zł hotelowanie

-10,90 zł Tran

-76 zł Karsivan

-50 zł Arthrovet HA

-76 zł Karsivan

-32 zł Vectra 3D

Razem: -709,90 zł

+475 zł - 709,90 zł = -234,90 zł

Stan konta na 31 maj wynosi -234,90 zł.

• 2 weeks later...
Posted

Mareczek sporo teraz przesiaduje w budzie chroniąc się przed upałami:

1058e65c6ecd5c1agen.jpg

38e53f74762b3d3bgen.jpg

98bc97e59f26379fgen.jpg

Niestety znów dręczą go muchy (obsiadają końcówki uszu). Nie wiem dlaczego, preparat już nie działa. Przez jakiś czas był spokój.

Martwi mnie też, że przy czesaniu w niektórych miejscach wychodzą mu włosy z czymś takim na końcu, jakby łój:

1ee40346170107d6gen.jpg

Wysłałam to wetowi, odpisał mi, że musi odpowiedni szampon zamówić. Teraz jest ciepło, więc będziemy kąpać Mareczka:) dobrze mu to zrobi na pewno.

Posted

Dziękuje za zdjęcia Murko.

Biedny Mareczek, oby szampon pomógł, bo te włosy wygladają okropnie . Czy to nie ma zwiazku z tarczycą, ten łojotok i łysienie?

Stare psy często cierpia na niedoczynnosc tarczycy.

Posted

On nie łysieje, to podszerstek mu wychodzi z czymś takim, pod szyją np. Na łapach znów ma przerzedzenia na sierści. Miał już takie kiedyś, ale przeszło mu  po podawaniu tranu. Od niedawna znów zauważyłam takie zmiany + Marek wygryza się po tych łapach (ale śladów, ran, strupków nie ma żadnych).

Posted

Nie pomaga... Ale pamiętam, że jak mu podawałam i zauważyłam poprawę to się zastanawiałam czy to tran pomógł, czy zmiana siana na kocyk. Chyba siano nie służy Markowi, bo odkąd jest przeniesiony na duży wybieg ma siano w budce i znów zaczęły się problemy. Jutro będzie wet, zaszczepi Marka na wściekliznę i pobierze mu krew do badań (sugestia beli51, aby sprawdzić tarczycę).

Zakupiłam kolejny Karsivan (76 zł) oraz Vectrę 3D (29 zł) - okazało się, że Vectra działa tylko 28 dni.. nic więc dziwnego, że muchy znów oblazły uszy Marka, po prostu preparat przestał działać...:

http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/ab89b462121507c8

Posted

Wet pobrał krew do badania (i zaszczepił też Marka na wściekliznę), obejrzał też skórę Marka i powiedział, że to wygląda na alergiczne zapalenie mieszków włosowych i może być powodowane przez siano. Zalecił kąpiel, ale wczoraj Markowi podałam Vectrę, więc dopiero jutro/pojutrze będę mogła dziadeczka wykąpać (w taki upał to na pewno będzie dla niego wielka ulga:) ). Na razie porządnie wyczesałam go, usunęłam całkowicie siano z budy i pościeliłam kocyk. Mam szampon jodoforowy i wet powiedział, że można takiego użyć.

Poza tym wet był pod wrażeniem, jak się jeszcze dziadeczek trzyma dzielnie (ostatnio lepiej chodzi, był taki moment, że tylne łapiny bardzo mu odmawiały posłuszeństwa, ale teraz jest lepiej).

Posted

Bardzo sie ciesze, ze dolegliwosci Mareczka nie okazaly sie powazne. Podziwiam, ze jakos dzielnie znosi te upały, bo u Was chyba sa najwieksze.

Dziekuje Murko, Kochana :)

Posted

Wyniki krwi:

710ad13e9781dfccgen.jpg

7a065c2b0849b40fgen.jpg

Niepokojący jest wysoki mocznik... wet póki co zaleca włączenie karmy nerkowej. I tu pytanie czy zamówić przez net?

Mam trochę Rubenala, to będę podawać Markowi póki co.

Co do tarczycy, to niedoczynność nie wyszła, ale wet mówi, że przy takich wynikach jak u Marka (wszystko w dolnej granicy normy) może być niedoczynność.

Dzisiaj Mareczka wykąpałam, pasowało mu to:)

e52c4b19e9b677e5gen.jpg

9493e5665fe98d8cgen.jpg

26f40158f19cdf83gen.jpg

Posted

Co do nerkowców. Specem nie jestem, ale coś tam czerpnęłam wiedzy przy swoim kocie, gdy wyszedł mu strasznie wysoko wskaźnik kreatyniny i mocznika, a nie chciałam zmienić karmy na paszę dla kur, jaką jest RC czy Hills (a którą weci wciskają przy byle okazji), bo po prostu nie ufam wetom w kwestii żywienia zwierząt i trochę poczytałam o tym, jak to jest z tymi nerkowcami. Zwłaszcza, że USG jamy brzusznej nie wykazało nam problemów z nerkami - nie uważałam więc że karma specjalistyczna jest jedyną słuszną opcją. Nie wiem ile różni się pies od kotów, ale myślę, że nie na tyle, by nie spróbować z poleconą nam metodą.

W skrócie: Karma dla nerkowców ma kiepski skład za cholernie wysoką cenę i daje efekt zbliżony, co po prostu nawadnianie organizmu. Podawanie więcej wody w jedzeniu (np. namoczona sucha karma czy przejście na mokrą z wodą), gdzie karma ma dobrany skład do konkretnego organizmu (co pokazuje nam zbadany jonogram: zazwyczaj szuka się karm z mniejszą zawartością fosforu, ale to nie jest regułą i jonogram zawsze trzeba zbadać przed wyborem karmy). Czasem do takiej karmy dodaje się leki zmniejszające nadkwasotę (typu Alusal). Jest to znacznie tańsza opcja niż specjalistyczna karma, a dwa nerkowa karma to głównie zboża, więc nie jest znów taka cudowna.  Myślę, że najpierw wypadałoby się porządnie przebadać (minimum zdobyć jonogram oraz zrobić badanie moczu i USG nerek), zanim zaczniecie stosować karmę dla nerkowców. I na razie spróbować z nawadnianiem organizmu. Nam w ten sposób wyniki wróciły do normy. Ale zaznaczę, ja walczyłam z wynikami u kota.

Kopalnią wiedzy okazało się w moim przypadku forum kocie. Oczywiście nadal ja mówię o kocie, ale nie wydaje mi się, by psy tak się różniły od kotów, że nie można wykorzystać tych rad do psów. Poszukam zresztą w wolniejszym czasie coś na ten temat o psów, wcześniej po prostu nie miałam takiej potrzeby. :)

Posted

Czyli radosc byla przedwczesna, bo jednak wyniki Mareczka nie są dobre :(

Nie wiem, co radzic, bo z nerkowcami nie mialam do czynienia.

Murko, jesli zdecydujesz sie zamowic karme dla nerkowcow, jak radzi wet, to jakos postaramy sie udzwignac koszty. Przynajmniej na razie.

Przyczytalam to, co radzi Tyś, ale nie mam pojecia jak sie do tego ustosunkowac. NIe chce decydowac, nie czuje sie do tego uprawniona.

Posted

I koszty weterynaryjne Marka:

- szczepienie na wściekliznę: 20 zł + 3,50 zł dojazd weta (częściowe koszty - 25 zł na 7 szczepionych psów)

- analiza krwi: 127 zł

- Karsivan: 76 zł

- szampon (musiałam dokupić u weta, bo Marka trzeba będzie jeszcze wykąpać 1-2 razy): 29 zł

http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/d1d72de2ebeef3ad

Jeśli chodzi o karmy weterynaryjne to z renalem miałam do czynienia tylko o staruszków, ciężko mi powiedzieć czy to działa. Jak nerki siadają to jest kiepsko i niewiele można zrobić. Natomiast mam prywatną sunię na karmie Royal Canin Urinary (miała kamienie w pęcherzu usuwane operacyjnie i tendencje do ich tworzenia się) - w sumie już ok. 3 lata jest na tej karmie i problem z kamieniami opanowany, suńka nie ma żadnych zapaleń pęcherza ani innych rzeczy. Jakby zupełnie zdrowa była:)

Posted

Czy oprócz karmy nie wdraza sie zadnego leczenia ?

Wiem, ze Marek nie jest młody ( choc wet na wynikach wpisal, ze ma 9 lat ) ale chyba jeszcze mozna go jakos leczyc ?

A jak on sie czuje? Jak sie zachowuje ? Widac po nim, ze jest chory ?

Licze, ze odezwie  sie ktos, kto ma jakies doswiadczenia z psem chorym na nerki :(

Doczytalam gdzies, ze wysoki mocznik, nie zawsze wskazuje na chore nerki, ale ze mnie laik, wiec nie znam sie na wynikach pozostalych parametrow krwi.