lika Posted April 28, 2007 Posted April 28, 2007 Półtora tygodnia temu trafił do schroniska w Ostrowi Mazowieckiej piesek, który miał wypadek samochodowy. Miał złamaną łapę i był poturbowany. Początkowo wcale nie wstawał z posłania, później zaczął się troszkę unosić. Niestety, w Ostrowi nie ma możliwości zrobienia prześwietlenia, więc dziś został przewieziony do Warszawy, do kliniki SGGW. Piesek w dalszym ciągu ma kłopoty ze wstawaniem, z bardzo dużym trudem unosi się na tylnych łapach, ma też złamaną przednią łapkę. Po wstępnym badaniu okazało się, że istnieje spore prawdopodobieństwo, iż ma uszkodzony lędźwiowo-krzyżowy odcinek kręgosłupa lub miednicę. Ostateczne wyniki badań będą w poniedziałek ok. godz. 11-tej. Dopiero wtedy będzie wiadomo, czy będzie konieczna operacja. Piesek jest malutki, drobniutki, szalenie sympatyczny. Bardzo lgnie do ludzi. Świetnie dogaduje się z innymi psami. Lekarz ocenił jego wiek na ok. rok. Już dziś wiadomo, że leczenie tego psiaka będzie bardzo drogie. Dlatego bardzo potrzebna jest pomoc finansowa ludzi, którym nie jest on obojętny. Wpłat dla połamanego psiaka należy dokonywać na konto: Stowarzyszenie na rzecz Bezpańskich Zwierząt "NICZYJE" ul. Sielska 1 07-300 Ostrów Mazowiecka Numer konta: PKO BP 24 1020 1013 0000 0902 0150 0974 z dopiskiem: piesek po wypadku Quote
esperanza Posted April 29, 2007 Posted April 29, 2007 Biedactwo. Może powinniśmy założyć mu aukcję na allegro? Quote
ronja Posted April 29, 2007 Posted April 29, 2007 może cegiełkową - za jego wstępne oględziny z pobytem w szpitalu lika mówiła, ze rachunek będzie ponad 600zł Quote
lika Posted April 29, 2007 Author Posted April 29, 2007 Będę u niego jutro po południu. po 11-tej mają być wyniki badań i prześwietlenia. O tej porze będzie też już po badaniu lekarskim. Mam nadzieję, że mnie do niego wpuszczą. Trzeba też myśleć o funduszach na jego leczenie. Tak jak napisała ronja, wstępnie koszt badań i trzydniowego pobytu w szpitalu (uwzględniając zniżkę) oszacowali na 650 zł. A jest bardzo prawdopodobne, że będzie potrzebna jeszcze operacja i hospitalizacja znacznie się wydłuży. Quote
lika Posted April 29, 2007 Author Posted April 29, 2007 ronja napisał(a):a czy on ma jakieś imię? Nie ma, biedactwo. W lecznicy na razie zapisali go "Połamany". Trzeba imię też mu wybrać. Macie jakieś propozycje? Quote
auraa Posted April 29, 2007 Posted April 29, 2007 biedactwo, taki przerażony. Moze Amik, Franio,Kajtek, ja swoim zwierzakom wybieram imiona przez kilka dni. Ami podobno znaczy przyjaciel. Quote
beam6 Posted April 30, 2007 Posted April 30, 2007 Nie wiem dlaczego ale ja bym mu dała na imię Mikado :loveu: Ronja możesz mu zrobić bazarek :razz: ? Chyba masz na składzie jeszcze jedną podusię - jeżeli tak to przeznacz ją na bazarek dla tego "połamańca" proszę :loveu: . Po 7 maja następna dostawa - m.in. podusia do kompletu z różowo-amarantowym kocykiem :evil_lol: Quote
lika Posted April 30, 2007 Author Posted April 30, 2007 Byłam dziś na SGGW. Psiak czuje się lepiej, staje już na tylnych nogach i nawet trochę chodzi. Byłam z nim na krótkim spacerku. Robi po kilka kroków i kładzie się na kilka minut odpocząć, potem wstaje, znów przejdzie ze dwa metry i odpoczywa. Po schodach trzeba go nosić. W porównaniu z sobotę jest znacznie lepiej. Nie miał jeszcze robionego prześwietlenia, bo trzeba je robić w znieczuleniu, a on jeszcze jest zbyt słaby. Miał kroplówkę. Wyniki badania krwi w normie. Najprawdopodobniej ma uszkodzoną miednicę. Jeśli ta diagnoza się potwierdzi, to będzie mógł iść w przyszłym tygodniu do domu (o ile się uda mu znaleźć choć tymczas). Przyjacielski jest ogromnie - pierwszy do przytulania. Nie chce siedzieć w klatce. Ładnie jje. Załatwia się wyłącznie na zewnatrz. Na SGGW oceniają jego wiek na 2-3 lata. Quote
malagos Posted May 1, 2007 Posted May 1, 2007 To dobty znak, ze wstaje, że obarcza kończyny tylne.... No, piesku zdrowiej, kochaneczku! Quote
lika Posted May 1, 2007 Author Posted May 1, 2007 Wczoraj Dogo mi nagle przestało działać i nie mogłam wkleić zdjęć. Quote
lika Posted May 1, 2007 Author Posted May 1, 2007 Niestety, rozchorowałam się i nie będę mogła go odwiedzać przez kilka najbliższych dni. Czy ktoś mógłby do niego pojechać? Trzeba mu zawieźć karmę, najlepiej w puszkach. I dobrze byłoby wziąć go na spacer. Wczoraj zawiozłam mu gryzaczek i zabawkę - piszczącą kiełbaskę, więc ma się czym bawić. Tylko towarzystwa ludzi mu bardzo brakuje. Proszę, niech ktoś do niego pojedzie.... Quote
Wilejkaros Posted May 1, 2007 Posted May 1, 2007 Postaram się jutro do niego podjechać, jak mi się nie uda, to we czwartek. Czy nadal mały zapisany jest jako "Połamany"? Quote
lika Posted May 2, 2007 Author Posted May 2, 2007 Tak, cały czas figuruje jako "Połamany". Jeśli możesz to dopytaj się, jakie są wyniki prześwietlenia. Miał mieć prześwietlenie dziś tj. 2 maja. Trzeba mu jedzonko zawieźć - zalecają dla niego karmę w puszkach. Quote
Igusia Posted May 2, 2007 Posted May 2, 2007 kopuje z ogolnego Nie wiem czy ma juz watek nasz nowy podopieczny na SGGW, wiec pisze tutaj;-) Maly jest bardzo przytulasny i miziankowy:p Zawiozlam mu wczoraj dwie duze puszki jedzenia i bylam na krotkim spacerku.Zrobil siusiu i od razu chcial wracac... On nie ma nawet imienia, cioteczki jak go nazwac bo na karcie to napisane tylko polamany z Ostrowii:razz: Aaa i jest ulubiencem pani doktor bo dotal miejscowke przy biurku lekarzy:p Quote
AśkaK Posted May 2, 2007 Posted May 2, 2007 Hej, od poniedziałku (7.05) piszę się na codzienne spacery (prucz sob. i niedziel :-/ ). Na kogo mam się powoływać przy odwiedzinach? W razie gdybym któregoś dnia nie mogła się stawić, napiszę lub zadzwonię do Ciebie esperanzo lub ronju. PS.Jest jakiś jeszcze psiak na sggw do spacerów? Quote
malagos Posted May 3, 2007 Posted May 3, 2007 Trzymnam kciukaski za maleńtasa! Jak z nim? AśkaK, wreszcie jesteś! :multi: Quote
lika Posted May 5, 2007 Author Posted May 5, 2007 Czy ktoś odwiedza go na SGGW? Jak on się czuje? Quote
ronja Posted May 5, 2007 Posted May 5, 2007 bazarek nr 1 http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=5219731#post5219731 Quote
ronja Posted May 5, 2007 Posted May 5, 2007 bazarek nr 2 http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=5220461#post5220461 Quote
AśkaK Posted May 6, 2007 Posted May 6, 2007 ronja napisał(a):Asia, :calus: gdzie się podziewałas??? Oj, ronju, ja teraz tak tylko ukradkiem, gdzieniegdzie tylko bywam...;) Niestety nie dostałam na dzisiejszy pociąg biletu, wracam do W-wy we wtorek, więc maluszka mogę odwiedzać od środy. Jak on się miewa, macie jakieś newsy? Quote
Fusica Posted May 7, 2007 Posted May 7, 2007 Dostałam link od Wilejkaros... Strasznie chciałabym pomóc... ale na razie jestem bez kasy. Miałam kaskę na sterylkę Misi z Tatarka (100 od Eliinfo i resztę z mojej skromnej pensyjki) ale po śmierci Misi 100 oddałam Eli (ma teraz swoje bidy), dołożyłam i całość przekazałąm na Falę. Więc widzicie... w tym miesiącu już nie mogę... Ale mogę podrzucać... Quote
Wilejkaros Posted May 7, 2007 Posted May 7, 2007 Fusia, podrzucaj, podrzucaj... Przecież my wiemy, że Ty byś tym bidkom wszystko oddała... Quote
Recommended Posts