Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

kiyoshi napisał(a):
2 tysiec!! o rany- to Cindy ma prwdziwe 'wzięcie'!...ostatnie podświetlenie Korka na tydzień przyniosło nieco ponizej 200...
oby ten telefon zadzwonił...czasem ludzie dzwonią niespodziewanie...
KOreczek..ciekawe czy był wczoraj na spacerze?

Niestety - ilość wyśietleń impomująca, ale tel. milczy, jak zaklęty (nie licząc piątkowego, ale P. Izabela wypatrzyła Cindy na gumtree).

Fakt, czasem ludzie dzwonią niespodziewanie i wszystko dzieje się błyskawicznie.

Pomyśleć, że 1 sensowny mail czy tel. zmienia wszystko.

Koreczku, gdzieś na pewno jest Twój dwunożny przyjaciel, musi tylko cię odnaleźć:lol:

Posted (edited)

madziakato napisał(a):
Pamiętam o Koreczku...
Do góry!

dziękuje ża nas tutaj odwiedzasz....
wieści o Koreczku brak:( jednak dziś/jutro przygotuje nowy pakiecik ogłoszeniowy....kciuki wciąz potrzebne

edit: wlasnie ogladam w angielskiej telewizji program pt: " with love to the dogs" (cotygodniowy program o psach ze schroniska) dzisiajeszy odcinek jest poświęcony
a) suni, która urodziła 6 szczeniaczków i ich walce z parwo (1 niestety nie przetrwa, cała reszta znalazła nowe domył)
b) 'weteranowi' schroniskowemu który przesiedział w schronisku już......3 miesiące!!! i wszyscy znają go bo to jedyny pies z tak długim stażem!!! dowiedziałam się z tego programu że średni czas przebywania psa w angielskim schronisku to 2 tygodnie!!!!!!

chciałam jeszcze tylko napisać, że codziennie przez godzinę leci w angielskiej telewizji program o RSPCA- to jest policja dla zwierząt, ostatnio zlikwidowali kilka pseudohodowli, w jednej było wiele chorych psów, w tym dwa całkiem ślepe staruszki! jeden nie odzyskał wzroku ale znalazł cudowny dom, drugiemu udało się uratowac jedno oko..i też znalazł dom!!

eh...kiedy Polska dojdzie do takiego poziomu?

Edited by kiyoshi
Posted

Myślę, że nie prędko jesli w ogóle....:placz:

A napewno dopóki liudzie nie zrozumieją,
że jedyną formą walki z bezdomnością, cierpieniem zwierząt
jest sterylizacja/kastracja....

Posted

Kiyoshi - ale wiesz dlaczego średnio psy przebywają tam 2 tygodnie? Bo po kwarantannie, jak nie zgłosi się właściciel to się psy usypia :p .

Nie wiem czy chciałabym, żeby Polska doszła do takiego poziomu.

Posted

gosia2313 napisał(a):
Kiyoshi - ale wiesz dlaczego średnio psy przebywają tam 2 tygodnie? Bo po kwarantannie, jak nie zgłosi się właściciel to się psy usypia :p .

Nie wiem czy chciałabym, żeby Polska doszła do takiego poziomu.

Gosiu- odpowiedź jest bardzo prosta!
tutaj praktycznie 90% zwierząt na chip!
psy znalezione na ulicy lub w innych dziwnych miejscach od razu skanuje się, potem dzwoni się do właściciela i psiak czy kot w przeciągu zapewne kilku dni zostanie odebrany!

tutaj nie usypia się nawet ślepych miotów! szczeniaczki czy kociaczki urodzone w schronisku są odchowywane z pełną troską i idą do adopcji:)

żeby uspać psa tutaj musi być wyjątkowo chory, lub agresywny- bez absolutnie żadnych szans na adopcje (nawet te dwa ślepe pieski o których wcześniej pisałam sa najlepszym tego przykładem)

ja jestem wyjątkowo zaskoczona tym, że co tydzień w publicznej telewizji pokazywane są losy psów ze schroniska, a dodatkowo codziennie przez godzinę pokazywana jest praca policji dla zwierząt. Jeśli w Polsce dojdziemy do takiego poziomu świadomości- będe niezwykle szczęśliwa! :)

Posted

No jeżeli jest tak jak mówisz (mieszkasz tam chyba, tak?) no to faktycznie fajnie by było gdyby Polska do tego doszła, bo niestety na odchowanie ślepych miotów itp nikt sobie raczej nie pozwoli :(

Ahh bo ty piszesz o Anglii, a ja o tym usypianiu to raczej w USA

Posted

gosia2313 napisał(a):
No jeżeli jest tak jak mówisz (mieszkasz tam chyba, tak?) no to faktycznie fajnie by było gdyby Polska do tego doszła, bo niestety na odchowanie ślepych miotów itp nikt sobie raczej nie pozwoli :(

Ahh bo ty piszesz o Anglii, a ja o tym usypianiu to raczej w USA

jestem w Anglii i o Anglii piszę:)
powiem nawet że nie daleko ode mnie jest jedno takie schronisko RSPCA i zgłosiłam się na wolontariuszkę, ale...
dowiedziałam się, że jest kolejka i musze czekać, a jakby mnie przyjęli to potem jest kilku (nie wiem dokładnie) miesięczny kurs jak opiekować się kotami czy psami (co bym wybrała) i dopiero można zacząć;)
haha!

Posted

kiyoshi napisał(a):
dziękuje ża nas tutaj odwiedzasz....
wieści o Koreczku brak:( jednak dziś/jutro przygotuje nowy pakiecik ogłoszeniowy....kciuki wciąz potrzebne

edit: wlasnie ogladam w angielskiej telewizji program pt: " with love to the dogs" (cotygodniowy program o psach ze schroniska) dzisiajeszy odcinek jest poświęcony
a) suni, która urodziła 6 szczeniaczków i ich walce z parwo (1 niestety nie przetrwa, cała reszta znalazła nowe domył)
b) 'weteranowi' schroniskowemu który przesiedział w schronisku już......3 miesiące!!! i wszyscy znają go bo to jedyny pies z tak długim stażem!!! dowiedziałam się z tego programu że średni czas przebywania psa w angielskim schronisku to 2 tygodnie!!!!!!

chciałam jeszcze tylko napisać, że codziennie przez godzinę leci w angielskiej telewizji program o RSPCA- to jest policja dla zwierząt, ostatnio zlikwidowali kilka pseudohodowli, w jednej było wiele chorych psów, w tym dwa całkiem ślepe staruszki! jeden nie odzyskał wzroku ale znalazł cudowny dom, drugiemu udało się uratowac jedno oko..i też znalazł dom!!

eh...kiedy Polska dojdzie do takiego poziomu?

Weteran schroniskowy z 3 miesięcznym stażem, średnio pies przebywa w schronisku 2 tygodnie, o rany - tylko pozazdrościć

My nigdy nie dojdziemy do takiego poziomu, u nas jest inna mentalność i niestety zbyt wielu ludzi o bardzo małych rozumkach i debilnych poglądach

Posted

zgadzam się Gabi,
chociaż tutaj pewnie też jest łatwiej mieć psa...większość ludzi mieszka w domu z ogrodem, lepiej się zarabia...
i co też dziwne- nie ma tu praktycznie w ogóle kundelków!
:)
u nas też jest nie najgorzej...gdyby porównać się np. do Bułgarii czy Ukrainy.....

Posted

Tzn jak jest w Bułgarii czy Ukrainie? Bo jak pomyślę o tym, że pies w polskich schroniskach może spędzić całe życie od szczeniaka aż do śmierci w wieku kilkunastu lat lub patrząc na polski mordownie, gdzie psy sa traktowane gorzej niż śmieci, lub znikają w nieznanych okolicznościach to nie wiem jak może być jeszcze gorzej? :(

Posted

gosia2313 napisał(a):
Tzn jak jest w Bułgarii czy Ukrainie? Bo jak pomyślę o tym, że pies w polskich schroniskach może spędzić całe życie od szczeniaka aż do śmierci w wieku kilkunastu lat lub patrząc na polski mordownie, gdzie psy sa traktowane gorzej niż śmieci, lub znikają w nieznanych okolicznościach to nie wiem jak może być jeszcze gorzej? :(

Konkretów nie znam, ale słyszałam np, że na Ukrainie przed Euro palili, lub zakopywali żywcem bezdomne psiaki:angryy:

Podejrzewam, że w niektórych krajach są tysiące bezdomnych psów na ulicach i nikogo to nie wzrusza

Posted

w tamtym roku w wakacje podróżowałam po Ukrainie samochodem- na stacjach beznzynowych pełno bezdomnych, wychudzonych, mocno chorych psów...zero zainteresowania ze strony tubylców...
poza tym- co działo się przez UERO 2012 ? (bezdomne psy palone żywcem w klatkach)

w Bułgarii ponoć bezdomne psy chodzą watahami po maistach i wsiach, ludzie boją się do nich podchodzić, nikt o nie nie dba...
moi znajomi byli i mówili, że to koszmar:(

Posted

podejrzewam, że ich do nie obchodzi...albo brakuje środków:(

znó wyróżniłam Koreczkowi ogłoszenie na tablicy...trzymam kciuki oby ktoś zadzwonił! gdyby coś się ;'ruszyło' pisz Gosiu!:)

Posted

Dzwonił dzisiaj ten Pan, który dzwonił już hohoho temu. Ten, który ma żonę po udarze. Chce się umówić w schronisku, żeby poznać Korka, ma dzisiaj dzwonić czy pasuje mu do południa czy po 16

Posted

o kurcze...ale numer z niego....a jakie masz przeczucia Gosia?
bo z jednej strony- to wspaniale, że tyle czasu o Korku myślał! i skoro zadzwonił po takim czasie....to może będzie dobrze....
KCIUKI kochani!!! wszyscy kciuki!!!!!
a mi znów serce zaraz wyskoczy...

Myszka, Agusia- dzięki za odwiedzinki:)