Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='tobciu']Z głównych potrzeba Pana to szacujemy jedzenie i opał.
Z ciuchów, coś ciepłego można dołożyć.
Czapkę, szalik dostał teraz. Ciepłe rzeczy, koszulki, kalesony - już wcześniej były wysyłane.
W grudniu dopytałbym czy coś konkretnie z odzieży mu potrzeba. Żebyśmy nie przesadziły z odzieżą. :) A nie dojadał będzie nadal.
Myślę, że ucieszyłby się z baterii. Ma Kasprzaka. Tylko ja zawiozłam R20, a Kasprzak jest na mniejsze - 4 x R14
Mydełek narazie nie trzeba, bo od free dostał 4, a wody i tak nie ma. To te 4 mydełka na jakiś czas starczą.

[quote name='free']HOPHOP MIKOŁAJE !!! ;)JESUUUUUUUU super ciotki tu zaglądają!!Niebawem P.Marian bedzie mial jak pączek w maśle.całe dnie myśle co by tu zakupić...welniane skarpety,witaminy,aspiryna,miodek,konserwy.......podpowiadajcie cioteczki !! a tobciu Ty spytaj nastepnym razem czy paczki dowożą Panu?

[quote name='KrystynaS']Wszystko free, wszystko co piszesz.

W poście #3 tobciu zamieściła foto tego co zawiozła. Podejrzyj co kupiła i może trochę ściągnij od Niej.

Trzeba uwzględnić trudne warunki mieszkaniowe i utrudnienia z powodu braku prądu i pieca do gotowania. Taka 'koza' to niewiele, za bardzo nie da się przyrządzać posiłków.

Czy przesyłki dochodzą zapytam sie z pewnością.
Zapytałam tylko, czy listonosz do Niego przychodzi. Mówił, ze tak. Tylko nie uszczegółowiłam, czy jeśli listonosz go nie zastanie i znajdzie tylko awizo - to czy idzie na pocztę przesyłkę odebrać.

Kochane jak będziecie robić paczki - to pakujcie takie rzeczy, które się nie psują (choć będzie coraz chłodniej to na werandzie parę dni może coś przechować).
Makaron, ryż, zupki instant. Teraz w tej sobotniej paczce kupiłam też parę kisieli (ciepłe, trochę treściwsze, a i na gardło, żołądek też odrobinę pomoże).
Pakujcie tak byście nie zapłaciły za przesyłkę jak za zboże. Konserwy, dania w słoikach ważą. Ale wedle uznania. :)
W grudniu jak będziemy robić zakupy, to cięższe produkty jak konserwy, słoiki zawieziemy.
Miód, witaminy jakieś, aspiryna - super pomysł.
Z pewnością w grudniu te 2,3 worki ekogroszku też kupimy. Za dużo do osobówki nam nie wejdzie. Ale choć te 3x25 kg to już coś.

Posted

Dopiero teraz doczytałam , w tym miesiącu już nie dam rady, ale na początku grudnia wyślę jakiś grosik- poproszę o nr konta.

Też myślałam o butli gazowej i kuchence- może to jest jakiś pomysł. Teraz jeżdżą samochody z butlami na wymianę, więc pewnie nie byłoby problemu.

Posted (edited)

mdk8 napisał(a):
a może butla gazowa? jest tam jakiś sklep gdzie wymieniają?

Yoana napisał(a):
Dopiero teraz doczytałam , w tym miesiącu już nie dam rady, ale na początku grudnia wyślę jakiś grosik- poproszę o nr konta.

Też myślałam o butli gazowej i kuchence- może to jest jakiś pomysł. Teraz jeżdżą samochody z butlami na wymianę, więc pewnie nie byłoby problemu.

Serdecznie witamy. Bardzo sie cieszymy, że nowe osoby zaglądają. :) I dziękujemy za chęć pomocy.

Wiecie co, o butlę to zapytam w grudniu.
Problem miałby z wymianą na pełną butlę, w sensie finansowym.
Samochody z butlami już tak nie jeżdżą jak kiedyś. Punkty wymiany są teraz albo prywatne, albo na stacjach paliw.

Edited by tobciu
Posted

[quote name='free']tobciu....a powiedz ...czy P.Marian ma rodzinę? wiesz coś na ten temat?
co do butli to ile teraz wymiana kosztuje?

Ja ostatnio na wsi płaciłam 44 zł- pewnie to zależy od regionu, ale podejrzewam, że tak od 40-50 zł.

Posted (edited)

free napisał(a):
tobciu....a powiedz ...czy P.Marian ma rodzinę? wiesz coś na ten temat?
co do butli to ile teraz wymiana kosztuje?

Rodziny nie ma..

Yoana napisał(a):
Ja ostatnio na wsi płaciłam 44 zł- pewnie to zależy od regionu, ale podejrzewam, że tak od 40-50 zł.

mdk8 napisał(a):
to ewentualnie można by wtedy pomóc w tej wymianie. Na jedną osobę taka butla starczyłaby na długo.

Tylko wówczas pomoc w wymianie butli byłaby konieczna. Bo On nawet nie ma 12,80 zł by zapłacić miesięczną opłatę za śmieci.
Pozwólcie się nam wpierw dowiedzieć czy by Mu to pomogło. I czy jest gdzie wymienić butle w Stepnicy (auto rozwożące, punkt wymiany). Starałam się wygooglować wymianę butli gazowej w Stepnicy i nic nie znajduję.

Edited by tobciu
Posted

Tylko do butli i kuchenka potrzebna. Nie wiesz tobciu, czy Pan Marian taką kuchenkę ma?
Są u nas punkty wymiany butli, ale jeśli dobrze się orientuję i nic mi się nie pomieszało to wymiana kosztuje ok 60 zł.

Posted (edited)

postaram się znaleźć te 50-80zl... czego potrzeba? :(
są palniki na prąd (włącza sie do wtyczki) ale wówczas prąd potrzebny.

Edited by fridaso
Posted

[quote name='free']moze byc sam palnik by ugotowac ciutkę.ale wtedy obarczymy tobcia zakupem butli uzywanej na allegro np.ale fakt najpierw trza sie dowiedziec czy p.Marian chce i potzrebuje......kurde mol czemu to tak daleko.........;(

Znalazłam coś takiego: http://allegro.pl/butla-gazowa-3kg-wielka-kuchenka-uszczelka-i3683722494.html tylko ta butla mała, a w punktach wymiany chyba tylko te duże mają? Chyba, żeby dało się jakoś napełnić na stacji paliw?

Posted

fridaso napisał(a):
postaram się znaleźć te 50-80zl... czego potrzeba? :(

Dla Pana Mariana głównie potrzeba żywności (takiej, która nie psuje się szybko i bez lodówki...) i opału (od Gminy dostał drewno, ale malutko).
Dla Rexa karmy (to duży psiak) i na tą chwilę jeszcze kropli przeciwko pchłom i kleszczom.

Posted

Cudak napisał(a):
Dla Pana Mariana głównie potrzeba żywności (takiej, która nie psuje się szybko i bez lodówki...) i opału (od Gminy dostał drewno, ale malutko).
Dla Rexa karmy (to duży psiak) i na tą chwilę jeszcze kropli przeciwko pchłom i kleszczom.

ok, w weekend się odezwę, wtedy coś będę wiedzieć

Posted

Moze sie przyda :cool3:

Dzisiaj otwarte 7:30 - 21:30

[TABLE="class: uiGrid _51mz contactInfoTable"]
[TR="class: _51mx"]
[TD="class: _51m- vTop phs pbs"]Tel[/TD]
[TD="class: _51m- vTop phs pbs _51mw"] 798 536 259[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

[h=4]Info[/h]

gaspol punkt wymiany butli gasowych cena 55zl +paragon z kasy fiksalnej sa rowniez wystawiane faktury tel 798 536 259 ul wl sikorskiego 20m5

Posted

free napisał(a):
heheheheh ja już urzędowałam na allegro.duze butle ok 100zl ;(małe nawet po 28zl.zobaczymy najpierw ile pieniążkow się uzbiera i czy bedzie pan chcial....
CUDAK PROSZĘ LEŻEC!!!!!!!

Tylko jak jest z wymianą takich małych butli? Orientuje się ktoś?

(ja leżę, leżę... mam laptopa :) )

Posted

[quote name='dusje']Moze sie przyda :cool3:

[TD="class: _51m- vTop phs pbs _51mw"] 798 536 259[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Info

gaspol punkt wymiany butli gasowych cena 55zl +paragon z kasy fiksalnej sa rowniez wystawiane faktury tel 798 536 259 ul wl sikorskiego 20m5

Pytałam męża przed chwilą - w innym punkcie płacił ostatnio 57 zł (i bez paragonu).

W każdym razie taka duża butla z gazem powinna starczyć i na kilka miesięcy dla jednej osoby.
Jak już się konkretniej pieniążki uzbiera, to podeślę kogoś, żeby zapytał pana Mariana, czy taka kuchenka by mu się przydała :)

Posted

free napisał(a):
mYŚLĘ,ze pierniczki może smakowałby Panu,ale głodu nie zaspokoją ;(

oj, ale gdyby się znalazła osóbka, która by upiekła, to czemu nie dać czegoś dla świątecznego nastroju, koszt jest niewielki, moze troche wloze do paczki ;)

Posted (edited)

[quote name='Cudak']Tylko do butli i kuchenka potrzebna. Nie wiesz tobciu, czy Pan Marian taką kuchenkę ma?
Są u nas punkty wymiany butli, ale jeśli dobrze się orientuję i nic mi się nie pomieszało to wymiana kosztuje ok 60 zł.

[quote name='free']moze byc sam palnik by ugotowac ciutkę.ale wtedy obarczymy tobcia zakupem butli uzywanej na allegro np.ale fakt najpierw trza sie dowiedziec czy p.Marian chce i potzrebuje......kurde mol czemu to tak daleko.........;(

[quote name='dusje']Moze sie przyda :cool3:

[TD="class: _51m- vTop phs pbs _51mw"]798 536 259[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

[quote name='Cudak']Znalazłam coś takiego: http://allegro.pl/butla-gazowa-3kg-wielka-kuchenka-uszczelka-i3683722494.htmltylko ta butla mała, a w punktach wymiany chyba tylko te duże mają? Chyba, żeby dało się jakoś napełnić na stacji paliw?

[quote name='free']heheheheh ja już urzędowałam na allegro.duze butle ok 100zl ;(małe nawet po 28zl.zobaczymy najpierw ile pieniążkow się uzbiera i czy bedzie pan chcial....
CUDAK PROSZĘ LEŻEC!!!!!!!

[quote name='Cudak']Tylko jak jest z wymianą takich małych butli? Orientuje się ktoś?
(ja leżę, leżę... mam laptopa :) )

[quote name='Cudak']Pytałam męża przed chwilą - w innym punkcie płacił ostatnio 57 zł (i bez paragonu).

W każdym razie taka duża butla z gazem powinna starczyć i na kilka miesięcy dla jednej osoby.
Jak już się konkretniej pieniążki uzbiera, to podeślę kogoś, żeby zapytał pana Mariana, czy taka kuchenka by mu się przydała :)

Czy ma kuchenkę do butli gazowe, na czym gotuje - nie zapytałam. Jakoś gotuje, bo przed przywiezieniem karmy, co Cudak tydzień czy dwa temu zamówiła - Pan gotował Rexowi kaszę.
Czy ja czy Cudak byśmy się dowiedziały kolejnym razem czy by się panu taka butla przydała.
Ta turystyczna tańsza - czy można ją uzupełniać i na jak długo starcza - zadzwonię do jakiegoś punktu, zapytam.
Jeśli P.Marian jakoś daje radę ugotować ten makaron, wodę czy coś podgrzać - to może na ten zimowy czas wsparcie opałem zrobić priorytetem jednak ?

Edited by tobciu
Posted

fridaso napisał(a):
swoją drogą można do paczki świątecznej wpakować pierniczki, w sumie nastrojowo i nie potrzeba lodówki :D

free napisał(a):
mYŚLĘ,ze pierniczki może smakowałby Panu,ale głodu nie zaspokoją ;(

fridaso napisał(a):
oj, ale gdyby się znalazła osóbka, która by upiekła, to czemu nie dać czegoś dla świątecznego nastroju, koszt jest niewielki, moze troche wloze do paczki ;)

Fajny pomysł. :) Zawsze to osłoda dnia codziennego. Cukier trochę podniesie.
Tylko nie twarde ! Bo.. no co tu dużo mówić, uzębienie Pana Mariana dobre nie jest.

Posted

Nie zapominając o sympatycznym Rexie. :) Budę chłopakowi przydałoby się wyściełać słomą, bo w budzie niewiele jej miał.
Cudak, miałabyś szansę załatwić (nabyć) jakąś kostkę słomy ?
Jutro, pojutrze będę robić zamówienie w zooplusie, chcę kupić takie "drzwiczki" do budy. http://www.zooplus.pl/shop/psy/buda_drzwiczki_dla_psa/drzwiczki_dla_psa/drzwiczki_do_budy/80573 Rozmiar L, wejście do jego budy dość spore jest.

Posted

tobciu, kostkę nie, ale worek słomy koniom podbiorę, bo mamy w takich wielkich balotach. Z zasłonką nie będzie marzł, a buda też jest porządna, ocieplona.
Jedynie jeszcze można byłoby pomyśleć o jakiejś lepszej karmie na zimę, na allegro coś takiego znalazłam: http://allegro.pl/royal-canun-20kg-karmy-dla-zdrowego-psa-na-zime-i3659492635.html 20 kg kosztuje 109,95 zł, jest bardziej energetyczna, a psy mieszkające na zewnątrz tracą energię, by się ogrzać podczas mrozów.

Posted

fridaso napisał(a):

Na pewno się ucieszy :) my też postaramy się w Święta jakieś ciasto i potrawy wigilijne podwieźć.