WiolaW Posted December 22, 2006 Posted December 22, 2006 :tree1: [SIZE=5]Świąt wypełnionych radością [SIZE=5]i miłością, niosących spokój i odpoczynek. Nowego Roku spełniającego [SIZE=5] wszelkie marzenia, pełnego optymizmu, wiary, [SIZE=5] szczęścia i [SIZE=5]powodzenia. :tree1: [SIZE=5]Życzy wszystkim Wioleta z rodziną :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas:
safarii Posted December 22, 2006 Posted December 22, 2006 Na te Święta co nadchodzą, Życzę ciepła i miłości. Niech Was ludzie nie zawodzą, I niech uśmiech w sercu gości... [SIZE=4]anna n
safarii Posted December 22, 2006 Posted December 22, 2006 Safarii - dzwoniłam dzisiaj do twojej szkoły (bardzo dobre z was uczennice;) ) pogadałam o przyszłych kursach, może jak dobrze zorganizuję czas i część rodziny zaangażuję to kto wie... Wiola wiesz tak myślę, że warto. Może byś sie z nim umówiła i pojechała do niego na 1,5 godziny. pokaże ci podstawowe komendy co i jak robic i za dwa tygodnie byś przyjechała do "odpytki" jakieś dodatkowe komendy i korekty. znowu do odpytki... i tak trzeba ćwiczyć z psem samemu, najwazniejsze wiedzieć jak! a ten Twój trener to jak z epoki kamienia łupanego. Pomyśl Pan Lisiecki ma poprostu do tego rękę i mimo, ze jest nas 10 w grupie to do każdego psa ma indywidualne podejście. To moja rada ale decyzja i budżet jest Twój. Dla małej pociechy napiszę, że ja dojeżdżam 25 km, czyli jeden wyjazd 50km razy 30 spotkań....sama widzisz. pozdrawiam;) !!!
WiolaW Posted December 22, 2006 Posted December 22, 2006 Safarii - właśnie wczoraj rozmawiałam o tym, że jeśli sie zdecyduje to bede przyjeżdzać rzadziej ale wtedy na dłuzej. W styczniu ma następną grupe ale ja akurat mam styczęń zjęty, najpierw góry potem dwa razy zjad w szkole i zostaje mi ostatni tydzień. Wczoraj byłam bardzo zadowolon ze spaceru, Sonia nie ciągnie ale idzie przede mną, oczywiście jak widzi że wyciągam coś z kieszeni lub trzymam w ręce to idzie przy nodze zje i idzie przede mną. Ale najważniejsze że na spacerze ćwiczyłyśmy siad, stój i waruj przy nodze. Pięknie wyszło nam waruj oczywiście na smakołyk (dwie paróweczki zostały zjedzone na spacerku:evil_lol: ). A ty jeszcze w tym roku idziesz?
safarii Posted December 22, 2006 Posted December 22, 2006 W środę byłam ostatni raz i teraz przerwa ....:multi: ....my chodzimy 3x w tygodniu więc chyba rozumiesz moją radość z przerwy choć psica nie podziela mojego lenistwa. Wiola ale obserwując inne psiaki mogę Ci napisać, że możemy być szczęśliwe mając takie rude bestie bo one uczą się baaardzo dobrze. My mamy problem z poleceniem stój, bo cóż no stanie jest męczące i lepiej się położyć ale to mnie wogóle nie martwi ważne że przychodzi i zostaje na komedę. Może gdybym chciała z nią na wystawy jeździć to musiałabym się do tego polecenia przyłozyć ale Fili z przeznaczeniem na chempiona nie kupowałam więc niech wykonuje na tyle ile jej, bądź bardziej mi , cierpliwości starczy. Jeszcze raz wszystkiego dobrego dla Was.
Toller Posted December 22, 2006 Posted December 22, 2006 Wiola - bardzo się cieszę ze szkoleniowej decyzji i z sukcesów! Myślę że paróweczki pomogą- może być też kabanosik np drobiowy - mój by się dał pokrajać za kabanosik:cool3: . Zobaczysz, pięknie się nauczy, jak będzie nagradzana- Tollery są cwaniutkie ;) , i widzą kiedy opłaca się współpracować. Życzę Wam wszystkim Wspaniałych Tollerowych Swiąt!!
Atena Posted December 22, 2006 Posted December 22, 2006 Toller-Fox nie wiem czy gdzieś minełam. Jak Fire nazywa się rodowodowo?
Toller Posted December 22, 2006 Posted December 22, 2006 Minęłaś :evil_lol: Seawild's TASTE OF TROUBLE :cool3: :lol:
Tollerka Posted December 22, 2006 Posted December 22, 2006 Toller-Fox znalazłam stronę hodowli Dancing with fire :D :D Fire jest piękna (podejrzewam, że hodowla jest twoja :D) Niewiem czy podawałaś adres, ale nie chce przeglądać starych stron ;)
Polna Posted December 22, 2006 Posted December 22, 2006 Tollerka napisał(a):Toller-Fox znalazłam stronę hodowli Dancing with fire :D :D Fire jest piękna (podejrzewam, że hodowla jest twoja :D) Niewiem czy podawałaś adres, ale nie chce przeglądać starych stron ;) Interesujesz się tollerami, a nawet kilku stron nie chce Ci się przeczytać :shake: Fire po pierwsze to pies(a nie suka), a Toller-Fox to kobieta :evil_lol:
nathaniel Posted December 23, 2006 Posted December 23, 2006 mi się przez WAS już tollery śnią :mad: :loveu: A w czwartek widziałam owczarka belgijskiego tervika i myślałam, że "TO TO " wieksze jest , więc tollerek drobiniejszy mi się bardziej podoba i pod względem charakteru i wyglądu :loveu:
Toller Posted December 23, 2006 Posted December 23, 2006 Hihiih, Nathaniel wez sobie Tollera, zobaczysz jak będzie fajnie :multi: Te sny to ZNAK :razz: :p :eviltong: ten belg jest zdecydowanie z deka większy niż Toller, no i u Tollerków masz charakter "wymiziaj mnie" :p :cool3: :lol: No i jeszcze łapeczki, te białe łapeczki do schrupania:loveu: :cool3: No zobacz:
nathaniel Posted December 23, 2006 Posted December 23, 2006 Ale to dopiero za kilka ładnych lat, jak się wyprowadzę z domku ;) Napewno belg jest większy, ale jednak u nich trzeba mieć większą wiedzę dot. szkolenia, bo można kuku sobie z takim piesem zrobić. A tollerek :loveu: Fajne psiska, takie miziu miziu, a ja bardzo lubie głaskać piesy. :oops: Ogólnie chodzi mi o jakiegoś psa pracoholika i aussie są pod tym względem odpowiednie i border collie na upartego też husky , tylko inny rodzaj pracy preferuje ;). O takiego psa, który będzie chciał ćwiczyć , który będzie chciał ze mną współpracować. Dogoterapia, tropienie, szukanie ludzi ect. Właśnie mi sie śniło, że FREI (lol też na F ) pracował ze mną jako ochotnik w policji, szukaliśmy ludzi. Fajnie było. :oops: po za pracoholikami umysłowymi podobają mi się dogi niemieckie -wygląd i ta niezależność, jak się uprzeć to i on może być posłuszny, ale nie tak szybki jak toller czy inne tego typu psy . :diabloti: [SIZE=2]A i psy typu ANITRA AMICA pod Jabłonią , czy Fox mi się podobają
Atena Posted December 23, 2006 Posted December 23, 2006 Mi też właśnie odpowiadają psy chetne do pracy, nie do zmęczenia, nie do znudzenia które chcą ze mna współpracować.:loveu: No, nie patrzcie na moje Berny bo to inna historia:evil_lol: Uwielbiam duże, kudłate, przytulanki. Jak sie taki na Ciebie położy to łoch:loveu: I jak cieplutko, takie 45kg futra, ciepła i miłości z silnym instynktem terytorialnym:eviltong: Czyli zapowiada się tak, iż nigdy nie odstąpią odemnie Berny ale dojdą jeszcze Tollery:razz: i może Fieldy czy Beardedy.
Tollerka Posted December 23, 2006 Posted December 23, 2006 Polna, przeczytałam strony tuż po napisaniu ;P Toller-Fox nawet nie wiesz jak się przejęłam tym że masz nowego tollera! Czytałam jak trudno ci było go znaleźć, i nagle znalazłam stronę Dancing with Fire a tu co? Nowy tollerek! I prawie skakałam z radości! Ostatnio bardzo mi się podobają tollery w typie Amerykańskim i Niskonożnym, a wcześniej pokochałam wysokonożne. Wszystkie tollery są najlepsze :D Zastanawiam się czy to źle że tak mało zróżnicowane są typy tollerów w Polsce? Zauważyłam nawet w zagranicznych hodowlach mioty po krzyżówkach dwóch psów prawie zupełnie odmiennej budowy.
Atena Posted December 24, 2006 Posted December 24, 2006 Tollerka napisał(a):! I prawie skakałam z radości! Ostatnio bardzo mi się podobają tollery w typie Amerykańskim i Niskonożnym, a wcześniej pokochałam wysokonożne. Wszystkie tollery są najlepsze :D Zastanawiam się czy to źle że tak mało zróżnicowane są typy tollerów w Polsce? Zauważyłam nawet w zagranicznych hodowlach mioty po krzyżówkach dwóch psów prawie zupełnie odmiennej budowy. Ja skakałam:evil_lol: Mi się podobają bardzij niskonożne, o ciemnejszym nosie ale nie czarnym, ciemniejszej sierści z białymi znaczeniami :loveu: I też podoba mi sie gdy Toller ma dłuższy włos jak w przypadku Axa Luca of Great Pleasure
Toller Posted December 24, 2006 Posted December 24, 2006 Tollerka napisał(a):Polna, przeczytałam strony tuż po napisaniu ;P Zastanawiam się czy to źle że tak mało zróżnicowane są typy tollerów w Polsce? Zauważyłam nawet w zagranicznych hodowlach mioty po krzyżówkach dwóch psów prawie zupełnie odmiennej budowy. To że u nas w Polsce nie ma wszystkich typów, to ani dobrze ani żle. Źle jest natomiast, że większość jest ze sobą blisko spokrewniona. Idee hodowli mogą być różne, tak samo jak sposoby. Zależy na czym komu zależy w tejże hodowli :razz: . Generalnie jednak, psy można krzyżować tak aby były jak najbardziej do siebie podobne, we wszystkim- wtedy jest szansa otrzymać bardziej wyrównany typ, ale wzmocnieniu ulegają wtedy nie tylko zalety ale także wady. Można też "uzupełniać" tzn gdy sunia ma jakąś wadę, szuka się jej partnera idealnego pod tym względem (np sunia ma złą góną linię szukamy jej samca z idealną, ale ten samiec może wyglądać zupełnie inaczej niz sunia). Wtedy udaje się poprawić daną rzecz, ale rodzice nie są tak identyczni jak w pierwszym przypadku. Dość często, przede wszystkim w pracujących liniach, zważa się przede wszystkim na zachowanie predyspozycji do pracy i doskonałego charakteru - i bywa że pieski są może nie wybitne ekterierowo (ale dalej w obrębie wzorca rzecz jasna) ale za to posiadają wielką pasję do pracy i mają cudowny charakter. Co hodowla, to inaczej- ważne jednak czy dana hodowla ma jakiś cel, lub ideał do którego dąży, czy robi to tylko dla pieniędzy :shake:.
nathaniel Posted December 24, 2006 Posted December 24, 2006 Mi się bardziej podobają tollery długonożne z dłuższą sierścią Lauvstuas Is Caac To Copper & Brass Aviva Red RumourAleRedDecoy's Mister T już mi się nie podoba, bo wydaje mi się taki "inkszy" jakiś , psy tej hodowli Reddecoy mi się niezbyt podobaja ;) Pieswszym psem rasy Nova scotia... , ktorego zobaczyłam był Wasz Fox, Gosiu, to dzięki niemu zaczęłam tu bywać i podczytywac sobie .... Swoją drogą co myslicie o takiej tonacji strony ? :diabloti:
Toller Posted December 24, 2006 Posted December 24, 2006 Średnio mi się taka podoba- dość ponura i przygnębiająca :cool3:
Tollerka Posted December 24, 2006 Posted December 24, 2006 Mnie się strasznie podobają psy z hodowli Seawild którą poznałam dzięki drogiej Toller-Fox ;) Co tam u Fire słychać? Jeszcze podobają mi się psy z hodowli... bodajże to była Tastaway's czy coś w ten deseń...
Atena Posted December 24, 2006 Posted December 24, 2006 [quote name='nathaniel'] Pieswszym psem rasy Nova scotia... , ktorego zobaczyłam był Wasz Fox, Gosiu, to dzięki niemu zaczęłam tu bywać i podczytywac sobie .... Choć już kilka lat wcześniej zainteresowały i spodobały mi sie Tollery, to właśnie Fox sprawił, że zakochałam sie w tej rasie... Pamietam jak cieszyłam sie gdy go spotkałam i jak ryczałam, gdy odszedł:-( Ale koniec tych smutnosci. Życze wam Wesołych Świąt:tree1: :x-mas: A co do tych Tollerów to wysokonożne niezbyt mi sie podobają ;) Jak dla mnie maja zbyt krótką sierść:cool1: A co do ostatniego to ten beż(?) czy cos w tym stylu mógłby być cieplejszy ;) Tastaway's A oni nie maja Rosyjskich Toy'ów?
nathaniel Posted December 24, 2006 Posted December 24, 2006 Gapa jestem, taka tonacja pasuje do tego zdjecia moim zdaniem http://images2.fotosik.pl/306/7264b3c453cd5c20med.png Atena to już zalezy dosłownie od psa, jeśli ma coś w sobie to przyciągnie mnie choćby nie wiem co i nie ważne czy będzie miał krótkie czy długie łapy ;) Np. krótkołap Bond z Vlčích luk nie podoba mi się, ale Aviva Red Rumour już tak
Toller Posted December 24, 2006 Posted December 24, 2006 Bond bynajmniej krótkołąpy nie jest :razz: To dość spory psiur, może myślisz o Arco Sexy Rexy też z Czech ? On jest niższy, ale też super!
Tollerka Posted December 24, 2006 Posted December 24, 2006 Atena, no tak pomyliło mi się! Już nie pamiętam co to była za hodowla, nie zapisałam... :( No co tam u Fire? Domagam się zdjęć! :D
Recommended Posts