Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 67
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

nie no jasne nie twierdze że należy psa tak karmić :eviltong: ale on naprawdę był okazem zdrowia na masakrycznej diecie i bez szczepień (gryzł weta a przecież nie chcieli go męczyć kagańcem ;)to naprawdę byl mały potwór).
Innej znajomej z kolei pies jest na dietce idealnej niby a ciągle ma jakieś problemy z skórne etc.I paradoksalnie jak trochę odpuściła nic sie nie pogorszyło a nawet poprawiło po jakimś czasie, organizm sie przyzwyczaił nie tylko do karmy weterynaryjnej.
Trzeba dobrać coś do psa, starać się ale bez przesady to że pies nie je idealnie nie jest powodem do samobiczowania :p Kto z nas je i tak w połowie tak zdrowo jak nasze psy? bo ja nie :lol:

Posted

PaulinaBemol napisał(a):
Kto z nas je i tak w połowie tak zdrowo jak nasze psy? bo ja nie :lol:

haha, słuszna uwaga... :evil_lol: napinamy się i robimy co możemy by nasze psy jadły wzorowo, a nie patrzymy na własne talerze ;)

Posted

Myślę , że większość właścicieli ma dylemat z karmieniem swojego psiaka . trudno powiedzieć co jest zdrowe w dzisiejszych czasach . Skażenie srodowiska - powietrza , wody i gleby odbija się również na zwierzętach . Hodowle opierają się na antybiotykach , sterydach i innych świństwach . Żeby mieć pewność , to trzeba mieć własną gospodarkę . Tu również dyskusja na ten temat http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?f=6&t=1388&start=105

Posted

PaulinaBemol napisał(a):
nie no jasne nie twierdze że należy psa tak karmić :eviltong: ale on naprawdę był okazem zdrowia na masakrycznej diecie i bez szczepień (gryzł weta a przecież nie chcieli go męczyć kagańcem ;)to naprawdę byl mały potwór).
Innej znajomej z kolei pies jest na dietce idealnej niby a ciągle ma jakieś problemy z skórne etc.I paradoksalnie jak trochę odpuściła nic sie nie pogorszyło a nawet poprawiło po jakimś czasie, organizm sie przyzwyczaił nie tylko do karmy weterynaryjnej.
Trzeba dobrać coś do psa, starać się ale bez przesady to że pies nie je idealnie nie jest powodem do samobiczowania :p Kto z nas je i tak w połowie tak zdrowo jak nasze psy? bo ja nie :lol:

Myślę, że to był po prostu silny osobnik z dobrym zestawem genów :D czy ktoś z was zna psy karmione suchą karmą, które dożyły przeciętnego wieku dla swojej rasy/wielkości?

Posted

zakonna napisał(a):
myślę, że karmy kupuję im niezłe, czytam skład i nie kupuję najtańszych. Chodzi mi o to, że czytałam w jakimś artykule o żywieniu psów, że kiedyś psy żyły dłużej a teraz żyją krócej i jest to spowodowane karmieniem suchą karmą. Taka była ogólna myśl tego tekstu i też, że taka sucha karm czyni spustoszenie w układzie pokarmowym.

Jak karmisz Chapii albo Puffy to owszem.

Posted

zakonna napisał(a):
czy ktoś z was zna psy karmione suchą karmą, które dożyły przeciętnego wieku dla swojej rasy/wielkości?

Mam znajomą z dwiema sukami bergamasco - jedna w tym roku skończy 11, druga za miesiąc 12 lat. I mają się dobrze - nie wiem nic o żadnych chorobach narządów, stałym leczeniu itp. Starsza ma problemy stawowe, ale to w tym wieku żadna sensacja. Przeciętna długość życia dla psów tej rasy to 11-15 lat.
I znam kota, który ma 17 lat - odkąd pamiętam na whiskas :D

Posted

dzięki za informację :) moje koty w sumie też na suchej tylko, ale one są nienormalne bo nie chcą żadnego innego żarcia. Mam trzy i wszystkie gardzą mięsem surowym oraz gotowanym, nabiałem, jajkami itp. Za to jeden uwielbia ciasto drożdżowe a drugi sok ananasowy. Nie wiem dlaczego, ale moje niepokoje co do karmienia suchą nie dotyczą kotów.

Posted

[quote name='Karilka']http://www.dogomania.pl/forum/threads/10232-SAMOPOMOC-forumowiczów-w-kupowaniu-mięsa-dla-psów?p=20236618#post20236618

mój kot też na suchym większość życia - ma już 14 lat.

Karillka, czy mogłabyś, jeśli to nie problem, podesłać na PW swój przykładowy jadlłospis?
Powiedzcie jeszcze, czy jeśli będę bazować na mięsie zamawianym stąd:

http://www.sklep.miesodlapsow.pl/

to będzie to średnio zdrowe dla psów? Nie mówię, ze jadłyby tylko to, ale nie mam zbyt dużo wolnego czasu, który mogłabym poświęcać na poszukiwania mięsa u mnie w mieście.
no i u mnie odpadają wynalazki takie jak przepiórki itp.

Posted

ja mam taką zwykła w lodówce-20 korpusów wchodzi na maxa do 2 szuflad-jedna zostawiam dla siebie.tez bym chciała kupowac hurtem mieso dla psów,ale cóż...koszt utzrymania zamrazarki przeraża mnie

Posted

hej a ja za kilka dni mam odebrać swojego wyczekiwanego pieska i pani w hodowli poleciła mi suchą karmę husse.
Ale jak czytam Wasze posty to nie wiem czym powinna karmić psa :shake:

Posted

[quote name='Karilka']http://allegro.pl/mieso-mrozone-dla-psa-wolowe-i-z-kurczaka-1kg-i2924096563.htmlhttp://allegro.pl/mieso-mrozone-dla-psa-wolowo-indycze-kostka-4x250g-i2926628679.htmlJa mam podobne mięso w podobnej cenie. To bym z chęcią spróbowała. Chcę przestawić wszystkich na mięcho a nie, zadowalać tylko jednego psa ale mam za małą zamrażare ;).Myślisz, ze jakościowo będzie dobre do BARFowania?

Posted

Według mnie: lepiej jest karmić jak najbardziej naturalnie. Pies to nie kura - powinien jeść mięso.
Karma sucha to zamiennik, który się dobrze przyjął ze względu na dostępność, łatwe przechowywanie i odpowiednie składniki odżywcze, w sprzyjających proporcjach.

Tak uważam.

Posted

Karilka napisał(a):
Według mnie: lepiej jest karmić jak najbardziej naturalnie. Pies to nie kura - powinien jeść mięso.
Karma sucha to zamiennik, który się dobrze przyjął ze względu na dostępność, łatwe przechowywanie i odpowiednie składniki odżywcze, w sprzyjających proporcjach.

Tak uważam.

Racja, tylko mnie te batony jakoś odpychają... Kojarzą mi się z taką karmą sprzedawaną w batonach przez markety...

Posted

Zosia17 i tak początkowo karm hussem bo nową dietę nawet jak się zdecydujesz wprowadza się stopniowo. Ja początkowo gotowałam psom i to wcale nie jest takie super wyjście nie tylko ze względu czasowego ale i zdrowotnego. Żeby samemu skomponować dietę to trzeba naprawdę bardzo się w to zagłębić ja sie obawiam że przy własnej kompozycji czegoś zabraknie bo się nie znam.A karma z wyższej półki jednak jest skomponowana. Choć BARF coraz bardziej mnie przekonuje, gotowane wcale.
Podobny problem miałam z papugą trzeba dawać warzywka nie tylko prosa ale warzywa nie mogą byc psikane bo to może nawet ją zabić...i bądź tu mądry, znajdź źródło w 100% ekologiczne ;/

Posted

Wiesz co, to jest prosty i wygodny sposób pakowania. I tyle.
Ja dostaje w taki sposób zapakowane mieso z indyka lub w bloczkach.
Zdecydowanie wole pakowanie w ten sposób bo moge je łatwo rozmrozić w mikrofali.

Posted (edited)

Ja jak karmiłam suchą to też miałam schizy ale jak się okazało słusznie. Po pierwsze nie chciał jej jeść, przerobiliśmy różne karmy od droższych po tańsze i żadne mu nie podchodziło, zjadał kilka kulek i dziękował więc "dopychałam" go mięsem, po drugie miał alergie. Wet oczywiście sądził, że to wina mięsa i kazała karmić tylko suchym ale my zrobiliśmy na odwrót i przeszliśmy całkiem na Barf-a, od zmiany diety minęło już sporo ponad rok i nie mamy żadnych problemów ze zdrowiem. Po naszych doświadczeniach nie jestem zwolenniczką suchych ale jeśli psu naprawdę służy i niema żadnych problemów to czemu nie.

motyleqq gdzie kupujesz nutrie bo ja szukam i szukam i znaleźć nie mogę. Jest jakiś sklep gdzie można kupić zamrożone?

Edited by Sukóru
Posted

u mnie psy jedzą suchą, i raczej nie mają problemów ze zdrowiem, ale nie wiem jak długo to potrwa. BARF do mnie nie przemawia bo labrador miał długotrwałe problemy z jelitami po surowym jabłku i łapkach kurzych