Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam dwa psy, oba są na suchej karmie. Kupuję im karmę premium, super premium lub weterynaryjną (to z konieczności), ale mam czasami takie głupie myśli, że źle robię bo skracam im w ten sposób życie, że powinny jeść mięso a nie zżerać suche granulki. Nie wiem czy jestem przewrażliwiona czy faktycznie powinnam rozważyć przejście na gotowane (BARF odpada). Ktoś z was też ma takie wątpliwości, że dając suchą karmę szkodzi psu? Kopnijcie mnie w tył jeżeli przesadzam.

• Replies 67
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

zakonna napisał(a):
Mam dwa psy, oba są na suchej karmie. Kupuję im karmę premium, super premium lub weterynaryjną (to z konieczności), ale mam czasami takie głupie myśli, że źle robię bo skracam im w ten sposób życie, że powinny jeść mięso a nie zżerać suche granulki. Nie wiem czy jestem przewrażliwiona czy faktycznie powinnam rozważyć przejście na gotowane (BARF odpada). Ktoś z was też ma takie wątpliwości, że dając suchą karmę szkodzi psu? Kopnijcie mnie w tył jeżeli przesadzam.

:evil_lol: Jakbym czytała siebie;) tez czasem tak mam, co do kwestii karmy. Tłumaczę sobie wtedy, że dostają tą z wyższe półki, ale na krótko takie tłumaczenia starczają;) dlatego w obecnej chwili mocno rozważam "za i przeciw" wobec BARFowania, dużo czytam, dużo pytam... Zobaczymy, co wyjdzie.

co do ogólnych wyrzutów sumienia: moje psy mają jak w raju, ale czasami nadchodzą mnie rożne dziwne myśli: że mają za mało ruchu, za mało wyzwań psychicznych (co jest oczywiście totalną bzdurą, bo i jednego i drugiego, myślę mają full;)), no aleee... Jak czasem za poczytam za dużo dogomanii;) to tak mam. Na szczęście mam swój zdrowy rozsądek w postaci mojego TZta;), który szybko te bezpodstawne wyrzuty ze mnie wyplenia;)

Nie wiem, czy to tylko takie moje schizy, ale przynajmniej mogłam się wyżalić;)

Posted

fajnie, że nie tylko ja mam takie schizy :) my na BARFA nie pójdziemy bo sraczki po surowym mięsie są jak stąd do Krakowa. Kurde, ja też się pocieszam, że dostają karmę z wyższej półki, ale kiedyś gdzieś tam przeczytałam, że psy karmione suchą karmą żyją krócej i mają gorsze zdrowie. No i sobie mega wkręciłam, że szkodzę moim potworom

Posted

Hmmm... Przed moimi obecnymi psami miałam psa w typie spaniela bretońskiego - dostałam go, mając 11 lat, żył ze mną kolejne 13. Pojęcie na temat życia z psami, karmienia ich itp. miałam raczej małe w porównaniu do tego, co wiem dzisiaj. Axel karmiony był tez suchą karmą, ale o wiele gorszą gatunkowo: pedigree, chappi itp:oops:. Wiem... Wstyd jak cholera. Mimo tego przeżył w bardzo dobrym zdrowiu te swoje 13 lat, a pożegnać musieliśmy się z zupełnie innego powodu... Gdyby nie wypadek, pewnie towarzyszyłby mi jeszcze parę lat:-(...

Posted

myślę, że karmy kupuję im niezłe, czytam skład i nie kupuję najtańszych. Chodzi mi o to, że czytałam w jakimś artykule o żywieniu psów, że kiedyś psy żyły dłużej a teraz żyją krócej i jest to spowodowane karmieniem suchą karmą. Taka była ogólna myśl tego tekstu i też, że taka sucha karm czyni spustoszenie w układzie pokarmowym.

Posted

Inaczej sie trawi niż normalne jedzenie. Pewnie mnie za to zlinczują - ale uważam, tak jak Wy.
U mnie psy teraz jedzą mięso + płatki ryżowe + coś i w sumie.. powiem Wam szczerze, że widzę zmianę.
Wcześniej karmiłam karmą półki Nutra Gold, Brit Care (czyli te "lepsiejsze") a psiunie nie wyglądały tak jak po mięchu.

Posted

Karllika a jak cenowo to wychodzi? bo ja kiedyś próbowałam policzyć ile kasy poszłoby na dwa psy i wyszło mi, że więcej na żarcie gotowane niż na suche (nawet te lepsze).

Posted

Moj pies ma ok. 20kg i miesiecznie wychodziloby mi mniej wiecej tak:

Z warzyw:
4kg marchewki ... 1,2zl * 4
2kg pietruszki ... 3zl * 2
2 duze selery ... ok. 3 zl
15 puszek groszku ... 1,5 zl * 15
Razem: 36,3zl

Z miesa:
2kg serc kurzych ... 6,99zl * 2
2kg zoladkow kurzych ... 6,99zl * 2
3kg szyjek kurzych ... 2,99zl * 3
Razem: 36,93zl

20-25 (Kefir) * 0,99zl ... 24,75zl

Warzywa scieram na tarce (oprocz groszku oczywiscie) i pakuje do 15-tu woreczkow. Z miesem robie tak samo. I do zamrazalki. Gotuje co 2 dni.

Jako wypelniacz stusuje śrute, ktora dostaje za darmo. Wczesniej wychodzilo mi ok. 3-4kg kaszy jeczmiennej wymieszanej z gryczana w proporcjach 50%-50% (ok. 25-30zl). Dostaje tez za darmo jajka (jedno dziennie badz co drugi dzien). Skorupki wrzucam do gotowanego jedzenia (czesto po zrobienu sobie np. jajecznicy odkladam skorupki na bok i ich nie wyrzucam ;) ). Reszta produktow mlecznych i warzyw, owocow bierze sie "sama z siebie".

Pies oprocz podrobow kurzych dostaje codziennie badz co drugi dzien kosc wieprzowa. Do gotowanego dodaje mu jedna porcje poledwicy wieprzowej. Raz w tygodniu do gotowanego dorzucam porcje skory wieprzowej.

Normalnie zamiast poledwicy zostaje przy piersiach kurczaka, rybie, itd. (nigdy nie podaje wieprzowiny z marketu), ale jakis czas temu bylo u mojej rodziny swiniobicie i dostalam w prezencie prosiaczka... :lol:

W sumie wychodziloby z 100 - 180zl miesiecznie.

Posted

ja niestety psom gotuje i podaje suche.suche rano w niewielkiej ilosci(arion senior 15 kg na miesiac) gotowane na wieczór jest to główny posiłek.osobiście wolałabym psom podawac tylko suche ale cóż,tak przyzwyczaiłam moje burki i wpadłam we własne sidła.25 korpusów wystarcza mi na tydzień a raz na 3 tyg dodatkowo trzeba kupić karmę makaronowa as.

Posted

Karilka napisał(a):

Wcześniej karmiłam karmą półki Nutra Gold, Brit Care (czyli te "lepsiejsze") a psiunie nie wyglądały tak jak po mięchu.

nie powiedziałabym, że to są 'lepsiejsze' karmy, zwłaszcza jeśli mowa o porównaniu z karmieniem surowizną. karmy które można porównywać jakością do BARFa to karmy bezzbożowe, np Orijen, Fromm Family(tą bardzo polecam). oczywiście dużo zależy od konkretnego osobnika, co mu służy, jak będzie przyswajał.
ja karmię BARFem. mieliśmy okres z Britem i było tak sobie. dość długo jadła Acanę, trochę lepiej niż Brit. raz wygrałyśmy worek Fromm Family i stan psa był porównywalny do stanu na BARFie, ale nie stać mnie na tą karmę ;)

a co do sraczki po surowym, można to oceniać dopiero jak się prawidłowo przygotuje psa, bo wiele psów ma wrażliwe żołądki i taka zmiana jest dla nich szokiem.

Posted

Z wyliczeń w poście wyżej widzę, że nie ma opcji żebym karmiła psy gotowanym, finansowo nie wyrobię przy psach, które łącznie ważą 60 kg. Moje psy jedzą acanę, purine pro plan, markus muhler (ale ta karma to porażka). Nie są to z najwyższej półki karmy, ale nie są też chyba takie złe. Na BARF nie mam odwagi, szczególnie, że misiaczek jest po kuracji karmą wet bo robił na rzadko po wszystkim bez wyraźniej przyczyny

Posted

to zależy, jakie kto mięso kupuje, by je ugotować. warto wziąć pod uwagę, że dla psa wartościowsze są tłuste kawałki, a nie pierś z kurczaka ;) a tym samym oznacza to, że lepsze jest mięso tańsze. ale nie wiem, jak to wygląda finansowo. BARF wychodzi nam ok 150zł na miesiąc dla psa 21kg, przy czym dużo zależy od tego, co je, bo jak ostatnio jadła nutrię i eko koguta to mnie finanse przygniotły :evil_lol:
ale duży pies to zawsze duży wydatek ;)

Posted

150 zł pies 20 kg, analogicznie ok. 300 zł na psa 40 kg. Nie stać mnie na 450 zł miesięcznie, ni hu hu. Maksymalnie mogę na nich wydać 300 zł, ale to już niemal ponad moje możliwości,

Posted

zakonna napisał(a):
Ktoś z was też ma takie wątpliwości, że dając suchą karmę szkodzi psu? Kopnijcie mnie w tył jeżeli przesadzam.

Może być kop wirtualny? ;) ;)
Zdrowe masz te psy? Jak tak, to się nie przejmuj.
Sama nie karmie suchą, ale nie mam klapek na oczach - znam psy, które na suchej mają się świetnie i są już w zaawansowanym wieku.
Generalnie nie da się stworzyć wiarygodnej statystyki. Kiedyś psy żyły dłużej statystycznie - te, które przeżyły - bo resztę wykosił tzw. dobór naturalny. Teraz ratuje się psy za wysoką cenę, także szczenięta, to i genetycznie materiał jest słabszy a statystyka gorsza. Ale nikt nie udowodnił, że to wina karmy.
Te niegdysiejsze długowieczne słynne kundle przeżywały te swoje kilkanaście lat na ziemniakach lub kaszy z resztkami z obiadu. Nikt im nie dawał mięsa, bo za drogie.

Posted

jeśli Twoje psy mają się dobrze na tym, co jedzą, to nie masz się czym przejmować i nie ma potrzeby nic zmieniać :) najważniejszy jest stan psa, to po nim należy oceniać, czy karma jest dobra(chociaż ja np uważałam, że na Acanie jest dobrze, a jak miałam porównanie z Fromm Family to zmieniłam zdanie;))

Posted (edited)

motyleqq no dla mnie karma powyżej 10zł/kg jest "lepsiejsza" przy ilości 3 psów.
Nie jest super, ekstra ale właśnie taka "lepsiejsza" niż np. Brit czy Arion.

Moja wersja, na psa 40kg to:

mięso po 3zł/kg i kości mielone po 1,5zł/kg (Indor i wołowe)
płatki ryżowe/owsiane (ja mam z Vollmersa) lub ryż

0,5kg mięsa i 0,5kg kości + 200g płatków (zalewam wrzątkiem) / lub ryż ok.300g (gotuję)

czyli ~
1,5zł +0,80zł+1,5zł = ok.4zł za porcję żarła na cały dzień dla sporego psa.

W przeliczeniu na karmę - musiałby zjeść ok. 600g karmy za min.10zł/kg

Oczywiście dodaje też jajko, twaróg, jogurt, marchew z sokowirówki czy co tam "wpadnie" akurat + Canvit zielony.

4zł*30dni = 120zł przy psie 40kg

Drugiego psa mam na karmie typu bosch.
Trzeciego na diecie weterynaryjnej.

Ważne jest - mieć dostęp do taniego i dobrego mięsa.

Edited by Karilka
Posted

Gwoli scislosci, to moj pies jest jeszcze dosc mlody i w dodatku aktywny, wiec potrafi zjesc za dwoch ;) Mysle, ze zmiescisz sie spokojnie w 200-300zl miesiecznie. Plus robienia zapasow na miesiac/tydzien jest jeszcze taki, ze mozna wylapywac rozne promocje.

Posted

Karilka napisał(a):
motyleqq no dla mnie karma powyżej 10zł/kg jest "lepsiejsza" przy ilości 3 psów.

od ilości psów w domu skład karmy się nie zmienia, a to świadczy o jakości, nie cena ;) oczywiście w porównaniu do czegoś będzie lepsza. ale jak porównamy do czego innego, to stanie się gorsza ;) najważniejszy jest stan psa

Posted

motyleqq - oczywiście, masz rację, jednak wchodzi w gre kwestia finansowa.

Np. jak mój pies pracował dużo, pożerał nawet kilogram karmy i było akurat. To gdzie to 10zł/dziennie a 4zł-5zł/dziennie?

Posted

no to muszę powiedzieć/napisac,że moje łacznie 155 kg psa(3 rózne rasy)jedza malo a chude n nie są(dziennie 5 gotowanych korpusów i 200 g suchego makaronu dla psów).

Posted

filodendron, dzięki za kopa wirtualnego :) wiem, że dawniej psy domowe żarły byle co w sumie i żyły. Może więc moim nie jest tak źle na suchej. Moje psy na suchej są chyba zdrowe na razie, chodziło mi raczej o długofalowe skutki karmienia suchą

Posted

Karilka napisał(a):

Moja wersja, na psa 40kg to:

mięso po 3zł/kg i kości mielone po 1,5zł/kg (Indor i wołowe)
płatki ryżowe/owsiane (ja mam z Vollmersa) lub ryż

0,5kg mięsa i 0,5kg kości + 200g płatków (zalewam wrzątkiem) / lub ryż ok.300g (gotuję)

czyli ~
1,5zł +0,80zł+1,5zł = ok.4zł za porcję żarła na cały dzień dla sporego psa.

W przeliczeniu na karmę - musiałby zjeść ok. 600g karmy za min.10zł/kg

Oczywiście dodaje też jajko, twaróg, jogurt, marchew z sokowirówki czy co tam "wpadnie" akurat + Canvit zielony.

4zł*30dni = 120zł przy psie 40kg

Drugiego psa mam na karmie typu bosch.
Trzeciego na diecie weterynaryjnej.

Ważne jest - mieć dostęp do taniego i dobrego mięsa.

Nie mam dostępu do mięsa ani żadnych produktów spożywczych za darmo, możesz mi napisać jakie mięso kupujesz za 3 zł kg?

Posted

To ja tylko dorzucę że niedawno odszedł pies mojej koleżanki który żył 21 lat coś w typie westa (tak orientacyjnie podaje) był jej zachcianką gdy była mała. Nikt nic nie wiedział o wychowaniu i karmieniu rozpieszczali go i dawali "smaczne" jedzonko głównie własnie to co sami jedli, resztki, wędlinę ogólnie według zasad karmienia jakiś horror. Chorować zaczął dopiero na końcówce, wcześniej nic.
Ja staram się karmić dobrze, mam znajomych karmiących tylko najlepszymi karmami a nasze psy takie zdrowiutkie już nie są :P więc nie dajmy się zwariować jednemu psu będzie służyć innemu nie ty widzisz najlepiej.