Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 311
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

mareczek napisał(a):
Piękny, fakt, ale sami piszecie, że psiak jest w wieku mocno dojrzałym, ma tendencje do zachowań agresywnych (dzieci, psy), niełatwo akceptuje obcych. To nie jest bezproblemowy piesek dla każdego, którego wystarczy wziąć i kochać! On MUSI trafić do kogoś z pojęciem, kto ma wiedzę, umiejętności, chęci i czas - sporo tego... Ktoś, kto weźmie go pod wpływem emocji (bo taki śliczny), może tej decyzji gorzko żałować. A pies znowu ucierpi.
Życzę mu jak najlepiej, ale nie spodziewam się, że ustawi się po niego kolejka chętnych.
Marek.

No wiesz Mareczku kolejki my też się nie spodziewamy Mamy świadomość pełną jak trudno adoptuje się psy! Przewinęło się kilkaset przez nasze wspólne działania i każdego z nas osobno!
Z agresją do ludzi nie jest naprawdę tak tragicznie ! Morus akceptuje obcych i to stosunkowo łatwo, ale dopóki oni nie za wiele od niego chcą ! Na codzień jest przylepą! No cóż weterynarza wyjatkowo nie polubił !
Ale uważamy, że tego typu informacje o różnych jego zachowaniach powinny być podawane właśnie dlatego, żeby pies nie ucierpiał w przyszłości!

Posted

klusek04 napisał(a):
Morus szuka domu z ogródkiem, którego mógłby pilnować. Może to zaspokoi jego potzrby dominacji?

Klusek - a co wspólnego ma stróżowanie z dominacją?
Kochani - piszcie o zachowaniach Morusa jak najwięcej, i to nie tylko tych pozytywnych. Niech ewentualny chętny wie, co bierze - nikt niech mu nie wmawia, że będzie łatwo!
Z tego, co przeczytałem, Morus powinien trafić do kogoś, kto będzie z nim pracował i ma doświadczenie z psami. Może ktoś, kto trenuje jakiś psi sport? Problem tylko, że tacy ludzie nie szukają dla siebie psów w schroniskach ani na ulicy...
Trzymam kciuki
Marek.

Posted

mareczek napisał(a):
Kochani - piszcie o zachowaniach Morusa jak najwięcej, i to nie tylko tych pozytywnych. Niech ewentualny chętny wie, co bierze - nikt niech mu nie wmawia, że będzie łatwo!
Z tego, co przeczytałem, Morus powinien trafić do kogoś, kto będzie z nim pracował i ma doświadczenie z psami. Może ktoś, kto trenuje jakiś psi sport? Problem tylko, że tacy ludzie nie szukają dla siebie psów w schroniskach ani na ulicy...
Trzymam kciuki
Marek.

Piszemy, ile wiemy Przy tej masie psów do adopcji jakie mamy obecnie naprawdę ciężko jest powiedzieć cokolwiek o każdym z nich ;( Ale niedługo może Morus zmieni miejsce swojego pobytu na DT i bedzie można więcej o nim powiedzieć !
I nie uważam go za dominanta ! Uważam, że jego przejawy agresji, choć to za mocne słowo w jego przypadku, wynikają ze strachu i złych doświadczeń, ale na pewno powinnien trafić do osoby doświadczonej !

Posted

To ja słówko odnośnie agresji do dzieci bo tu pewnie o moją wcześniejszą wypowiedź chodzi. Nie nazwałabym zachowania Morusa w stosunku do mojego syna agresją, jak na mój osąd choć znawcą nie jestem, ale spotykałam psy agresywne do dzieci i innych, to powarkiwanie było na pograniczu lęku i ostrzeżenia. Zaznaczam, ze nie chcę tutaj wybielać zachowania psiaka, ale myślę, że to jeszcze nie zasługuje na rangę "problemu", chociaż nie jest to też sprawa do zbagatelizowania. Mam też trochę obawy, że Morus nabywa takich zachowań mieszkając na ulicy, podejrzewam, że "grzeczne dzieci" biegające samopas po naszym osiedlu dały mu się we znaki,

Posted

Kamkam napisał(a):
Morus nabywa takich zachowań mieszkając na ulicy, podejrzewam, że "grzeczne dzieci" biegające samopas po naszym osiedlu dały mu się we znaki,

Mam dokładnie takie same odczucia ....
Miejmy nadzieję, że los Morusa niedługo się odmieni !

Posted

Jeszcze tak sobie przypominam, że moje pierwsze kontakty z Morusem przebiegały w miłej atmosferze ogólnego uwielbienia. Była zgraja dzieciaków (4-5ludzia) nie pamiętam, i po środku wywijający ogonem Morus czochrany, memłany... więc to raczej nie agresja wrodzona...

Posted

Morusku Wczoraj dzwoniła Pani w Twojej sprawie
Nie moge się jednak do Niej dodzwonić, bo dom wydawałby się super! Spróbuję jutro w ciągu dnia!

Posted

Powiem tak ..... Jest źle, bardzo źle :placz:
I błagam!! Na razie nie pytajcie dlaczego (info dla ciekawych i trochę wtajemniczonych w sprawy starachowickie na PW)! Pewne informacje nie mogą się ukazać na forum na razie..... To tylko może zaszkodzić Morusowi! Przepraszam i proszę o zrozumienie, bo forum jest czytane również przez osoby niezalogowane ....
Trzymajcie kciuki po prostu!!! Błagam !!!!