Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

sahara napisał(a):
Cudny pies :crazyeye:
Szukałam jego wieku, ale nie mam czasu czytać jego wątku, możecie mi napisać?

Sahara Morus został oceniony na 7-8 lat

• Replies 311
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dzięki Kamkam, będę mieć go na uwadze. I przeczytam wątek w wolnej chwili. Szkoda, że przez "hopanie" trudno znaleźć istotne informacje, ale rozumiem, że nie da się inaczej.

Posted

Istotne informacje Mówisz i masz :evil_lol:
1. Morus jest doskonałym stróżem
2. Kocha ludzi, ale nie pozwala sobie na wszystko ! Co zresztą doprowadziło do sytuacji, kiedy podstępem musiał zostać wyciągniety od hycla
3. Jest w doskonałej kondycji
4. W miejscu skąd go hycel zabrał został wyrzucony z samochodu spętany drutem
5. Nie wiemy do końca jak reaguje na dzieci - pierwsze jego spotkania z dziećmi Kamkam przeszedł pozytywnie, ale podobno zdarzały sie z nim problemy jeszcze jak był "na wolności" ale też nie wiadomo, co te dzieci mu robiły
6. W stosunku do kotów jest stosunkowo obojętny, dopóki te nie podchodzą za blisko
7. Jest przeogromnym pieszczochem !!!
8. Szybko akceptuje nowe terytorium! Po paru dniach na DT przestał się w ogóle interesować opuszczaniem go !

Hmmmm ... .Na pewno o czymś zapomniałam ....

Posted

Ja jeszcze dodam odnośnie tych dzieci: Jak jeszcze Morus pomieszkiwał na naszym osiedlu, sama widziałam jak przechadzał się z dzieciakami. Pierwsza sesja fotograficzna, którą mu robiłam, odbywała się w atmosferze ogólnego miziania w gronie 7-12 latków, ja jeździłam do niego z moim syniem 5lat i tu na początku było bardzo ok, po jakimś czasie przebywania na naszym osiedlu, Morus niechętnie obcował z Grzesiem, raczej schodził mu z drogi, odsuwał się od wyciągniętej ręki, ale nie było żadnej agresji, raczej asekuracja, wstyd to mówić ale dzieci mamy różne na osiedlu i odnoszę wrażenie, że chyba trochę mu dokuczyły.
Osobiście nie widziałam jakiejkolwiek agresji w stosunku do kogokolwiek, ale słyszałam, że nie każdego toleruje.
Podobno było tak, że Morus ugryzł w rękę jakieś dziecko, polała się krew dziecko zostało opatrzone a pies odłowiony przez hycla.
Tylko, że ja przynajmniej nie dotarłam do osoby która widziała moment ugryzienia, co więcej W miejscu gdzie opatrywano dziecko (a nie jest to dom prywatny), nie wiedzą co to za dziecko, nie mają kontaktu z matką a i ona nie interesowała się psem:-o , co dla mnie szczęśliwej posiadaczki dwóch urwisów, jest conajmniej dziwne (bezdomny pies, bez przeszłości, rana do krwi, wymagająca opatrunku).
Natomiast wiem, że osoba która mi opowiadała o pogryzieniu miała z Morusem na pieńku i o tym mówiło kilka osób.
Ale słyszałam też z zupełnie innego źródła, że złapał za rękę jakiegoś pijaczka pod sklepem.

PS. Zaktualizowałam pierwszy post;) , będzie więcej info.

Posted

[quote name='sahara']Super dziewczyny, będę pamiętać o przystojniaku.
Bardzo dziękuję za zebranie informacji do kupy :evil_lol: i uaktualnienie pierwszego postu :loveu: . To bardzo ułatwia sprawę.
Jeżeli możecie zajrzyjcie do tego wątku
http://dogomania.pl/forum/showthread.php?t=25891
Walczymy o przejrzystą informację :lol:
A wracając do Moruska, nie myslicie, że on ma też coś z colli?
Sahara Dzięki
Jak się da zajrzeć to się zrobi ;) Na razie totalny brak czasu ....

Morus z collie ... raczej nie ..... :shake: Oprocz tych cech wspólnych dla belga i collie - długiej wąskiej kufy, długości sierści, wzrostu itp (trudno się wdawać w szczegóły porównawcze obu ras, bo to nie o to chodzi ....)

Kamkam ja też nie wierzę w tą bajkę o pogryzieniu dziecka ....
Ale wiem że Morus potrafi pokazać ząbki ...

Posted

Pewnie, że nie chodzi o porównanie do rasy, to chyba chodzi o to, że ja kocham collie ;). Kojarzy mi się :evil_lol:
Macie jakiś banerek dla Moruska? A z własnego doświadczenia wiem, że z dziećmi to często jak z dorosłymi. Są osobniki których psy nie tolerują.
Dobrze że nie ukrywacie wątpliwości i piszecie o tym. Lepiej dmuchać na zimne.

Posted

sahara napisał(a):
Pewnie, że nie chodzi o porównanie do rasy, to chyba chodzi o to, że ja kocham collie ;). Kojarzy mi się :evil_lol:
Macie jakiś banerek dla Moruska? A z własnego doświadczenia wiem, że z dziećmi to często jak z dorosłymi. Są osobniki których psy nie tolerują.
Dobrze że nie ukrywacie wątpliwości i piszecie o tym. Lepiej dmuchać na zimne.

Banerka nie ma, a ukrywać nie ma sensu ..... Bo i po co ? Po to żeby pies trafił znów do adopcji, zasilił szeregi psów w schroniskach lub znów wylądował na ulicy ? Nie pracujemy na akord . Nasz cel jest inny przecież !

Posted

Może warto pomyśleć o banerku. Co prawda ja mogę zająć się tym dopiero w poniedziałek, ale może poproszę kogoś o przysługę.
Co o tym myślicie?

Posted

ma-ja napisał(a):
Bedzie banerek dla pieknoty :p tylko prosze pokazcie mi gdzie sa jakies dobre fotki, bo nie mam czasu przeszukiwac watku :oops:

Zaraz podęslę Ci linki. Dzięki za szybki odzew :loveu:

Posted

Witaj Ma-ja, dzięki dziewczyny za pomoc z banerkami bo ja nie umim. Dam jeszcze parę fotek Morusa, jakie mam w kompie z tych względniejszych

miałabym jeszcze prośbę o odrobinę "dramatyzmu" w banerku, bo przynajmniej mnie kojarzy się z galerią ulubieńca raczej niż wołaniem o dom, może w stylu dopisku po "jestem Morus" -szukam domu, dobra? poza tym pięknie!

Posted

Nie ma za co dziewczyny, nie moge pomoc inaczej to chociaz w taki sposob...
Pies jest sliczny, ale niestety w przypadku takich psiakow najlepszym sposobem jest wyszorowanie go, wyszczotkowanie, zalozenie kolorowej obrozki i zrobienie "marketingowych" zdjec na kanapie albo na zielonej trawce. Przykre, ale chyba prawdziwe :roll:

Posted

Kamkam, wstaw koniecznie nr stron na których są zdjęcia, bardzo proszę.
Myślę, że ma-ja ma rację, podstawa to marketingowa prezentacja. Już nie wspominam o kąpieli, ale odpowiednie miejsce do robienia zdjęć by się przydało :roll: i kolorowe obróżki :cool1: .
Wiem dziewczyny, że nie macie czasu na profesjonalane sesje zdjęciowe Waszych podopiecznych, ale ja widzę na przykładzie mojej Mychy, jak ważna jest dobra prezentacja. Bo morus jest psem o zjawiskowej urodzie, ale to trzeba podkreślić.
Pamiętam jak się wkurzałam na Lalunę kiedy krytykowała moje zdjęcia, ale miała rację :evil_lol:
Może tu na dogo to nie ma takiego znaczenia, ale wszędzie gdzie pies jest wystawiany musi być widać jaki jest piękny.
To samo tyczy się tej Waszej ślicznej, małej i kudłatej Lady.
Sunia jest śliczna, ale tego na zdjęciach nie widać.
Sorki za krytykę, ja rozumiem Was, ale w przyszłości zwróccie na to uwagę.
Zdjęcia muszą zachwycać. :cool1: