Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Muszę dodać, że Franio dokąd byłam z nim w domu, nie nabrudził ani razu. Nie znakował terenu!!! Jego nie trzeba uczyć czystości...
Dopiero trzeciego bodaj dnia, kiedy został sam - podjął taką formę protestu...
Byłoby najlepiej, gdyby trafił mu się dom z emerytem lub kimś pracującym w domu, jak pisze P. Ewa, ale kto wie, czy ktoś taki się trafi...i kiedy...

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

no wlasnie. przebierac w domach nie mozna. bo na takiego psa nie bedzie chmary chetnych pod drzwiami.
wciaz ktos chce, ale jednak rezygnuje. jak bedzie ktos, kto nie zrezygnuje, to trzeba dobrze pomyslec, a nie odpuszczac z byle powodu. lapac go i nie puszczac.

Posted

Adopcja musi być przemyślana, żeby Franio nie po kilku tygodniach nie został zwrócony. To byłby kolejny stres dla niego. Każdą propozycję domu należy sprawdzić, nie rezygnować z byle powodu ale też nie oddawać Franusia za wszelką cenę.

Posted

Mam prośbę. Zagłosujcie na moją Goldi. Do wygrania jest 10kg. karmy a ja mam prawie 20 bezdomnych kotów na utrzymaniu. Dziękuję .
[URL]http://www.petsupplies.pl/dachowiec-miesiaca.html?pID=490[/URL]

Posted

[quote name='ostatniaszansa']My zwracamy obiecane 70 zł a na resztę zdaje się Franio ma ? Rachunek 180 zł z groszem[/QUOTE]

a teraz czekajcie bo ja sie zgubiulam. Rachunek za weta mielismy pokryc z naszych deklaracji to dlaczego Os zwraza?
Os czy ja dobrze zrozumialam? Zwrociliscie 70zl czyli czesc pieniedzy na pokrycie tego weta? Czy to cos innego jeszcze a ja juz zgłupiałam?

Co do ds, jak Pani przemysli sprawe i oddzwoni to moznaby powiedziec, ze Franek okazal sie troszke protestowac jak zostaje sam. Powiedz Kora ze wyszlo teraz w OS.

Posted

[quote name='kizimizi']a teraz czekajcie bo ja sie zgubiulam. Rachunek za weta mielismy pokryc z naszych deklaracji to dlaczego Os zwraza?
Os czy ja dobrze zrozumialam? Zwrociliscie 70zl czyli czesc pieniedzy na pokrycie tego weta? Czy to cos innego jeszcze a ja juz zgłupiałam?

Co do ds, jak Pani przemysli sprawe i oddzwoni to moznaby powiedziec, ze Franek okazal sie troszke protestowac jak zostaje sam. Powiedz Kora ze wyszlo teraz w OS.[/QUOTE]

OS doklada sie do weta w kwocie 70 zl. a 110 zl. poszlo juz na konto Figuni ze skarbonki Frania ( tak jak mielismy ustalone wczesniej)

Posted

tak? a mi sie wydawalo, ze my calosc placimy.
OS ma sporo na glowie i ma kogo utrzymywac wiec chyba Frankiem mozemy wziasc na siebie -tak moim zdaniem.

Beatko sprawdzisz kto, co i ile doslal to 1 post uzupelnie

Posted

[quote name='kizimizi']tak? a mi sie wydawalo, ze my calosc placimy.
OS ma sporo na glowie i ma kogo utrzymywac wiec chyba Frankiem mozemy wziasc na siebie -tak moim zdaniem.

Beatko sprawdzisz kto, co i ile doslal to 1 post uzupelnie[/QUOTE]
dosle te brakujace pieniazki dzisiaj.. zeby sie tylko nie zdubloway o ile OS jeszcze nie wyslal

nie ma nowych wplat- wplata od maji602 jeszcze nie doszla na konto.

Posted

Franio też jest nienauczony i nieprzyzwyczajony do wielu rzeczy. Ta niechęć do zostawania samemu i skłonności do niszczenia rzeczy można spróbować powoli, małymi kroczkami eliminować. Jeśli przyszły domek jest poważny i nie będzie uważał, że pies ze schroniska to powinien wszystko umieć, wszystko robić i być grzeczny jak aniołek, to będzie dobrze, a jeżeli jest to powód dla którego warto z psa zrezygnować, to widocznie nie był go wart. Nie ma nic za darmo, czasem trzeba się narobić, żeby coś przyniosło pożądane efekty.

Posted

[quote name='Figunia']Trzymam oczywiście kciuki za najlepszy domek dla Frania i mam nadzieję, że to właśnie będzie TEN, ale...
Franio dwa razy został sam na ok. godzinkę i zrobił nieco spustoszeń (wybacz piesku, że Cię obgaduję za pleckami...). Wyrywał co się dało, obsikał drzwi, lodówkę, poszarpał takoż, co w ząbki wpadło. Idąc po schodach słyszałam, jak skomli, płacze. Szczekania nie slyszałam. No więc trzeba by ewent. nowy domek o tym uprzedzić i albo odpowiednio się zabezpieczyć, albo przyzwyczajać go stopniowo, powolutku, do tego, że zostaje sam...Żeby nie było tego najgorszego, czyli zwrotu. ..[/QUOTE]

Na przykład tego.

Posted

dla mnie to nie jest niewychowanie, nienauczenie, tylko lek separacyjny, zwlaszcza u slabego psychicznie psa, po tylu przejsciach w sferze psychicznej, jak i fizycznej.
czeste. rzeklabym normalne. choc nie zawsze typowe.
ja jemu sie nie dziwie. jak mu sie w glowie pouklda, ustabilizuje, zadomowi sie gdzies, moze sie okazac, ze jest bardzo ulozonym i dobrze wychowanym psem.

p.s. myslalam paula_t, ze znasz Franka, czy cos, z OS, dlatego tak piszesz.

Posted

Nie, nie, po prostu kieruję się tym co czytam na wątku, bo psiaka na oczy nie widziałam.
Kora, zwał jak zwał, wiadomo jakie są tego efekty- to był skrót myślowy, który jedynie miał doprowadzić do meritum sprawy, którą jest praca z psiakiem.

Posted

no tak.
ale tez poczucie bezpieczenstwa i stabilizacji. rownie wazne. a tego na razie nie zazna.
nawet, jakby z rok posiedzial w OS i ds sie trafilo, to trzeba pamietac i mowic, ze choc na poczatku moze lek separ. przejawiac. ma tendencje.

poki co, pani nie dzwoni. minela ponad doba. jakby w nocy przemyslala, przespala sie, to juz rano by dzwonila.

Posted

[quote name='maja602']Mam prośbę. Zagłosujcie na moją Goldi. Do wygrania jest 10kg. karmy a ja mam prawie 20 bezdomnych kotów na utrzymaniu. Dziękuję .
[URL]http://www.petsupplies.pl/dachowiec-miesiaca.html?pID=490[/URL][/QUOTE]

Juz zaglosowalam . :)

Posted

[quote name='Ingrid44']Juz zaglosowalam . :)[/QUOTE]
i ja tez .

Wlasnie sie zastanawialam o jaka wplate chodzi na transport, bo nic z konta Frania nie poszlo wiecej niz wet ..a to dotyczy innego psiaczka /suczki;)

Posted

Figuniu przelew poszedł dzisiaj 70,36 zł., Troszkę zaniemógł Franuś wygląda to na sprawy przewodu pokarmowego, dostał leki , w ocenie weta z przejedzenia. Kupimy mu karme mokrą na sprawy gastryczne, opiekunki maja mu dawać mniejsze porcje 2 razy dziennie raz mokrą raz suchą. Dostawał puszke, nic nadzwyczajnego plus karme suchą z wyższej półki. Zachowuje czystość w pomieszczeniu.
W dokumentach Figunia widnieje jako dom tymczasowy, ponieważ teraz fundacja OS jest opiekunem Frania ,ewentualny dom będzie z nami podpisywał umowę adopcyjną. Dajmy już spokój z kolejnym dt. Franiowi należy się spokojna emerytura już we własnym domku do końca jego dni. Ogłaszamy Frania również do Szwajcarii. Gwoli wyjaśnienia, my podpisujemy umowy adopcyjne z osobami adoptującymi i my bezpośrednio przekazujemy adoptowanego psa jego przyszłemu opiekunowi ( nie lubię słowa właściciel ) zaprzyjaźniona Fundacja z Szwajcarii robi wizyty przed i po adopcyjne te wielokrotnie , mamy kontakt z opiekunami tymi co adoptowali psa. Ewa

Posted

tak, wlascicielem/opiekunem frania jest teraz os.
ale nigdy nie bylo mowy o szwajcarii jakiejs. ja jestem sceptyczna adopcjom zagranicznym, nie wazne, przez kogo i dokad.

przypominam, ze frania czip jest niezarejestrowany. pani u mnie w schronie wpisuje dopiero, jak ds bedzie. taka mamy zasade.

Posted

dziękuję, jak przelew przyjdzie, zaraz potwierdzę. Ale te grosiki, to przecież nieistotna sprawa...
Franio łakomczuch przecenił swoje możliwości...Na pewno jest to efekt chronicznego niedojadania w schronisku.
Szczerze mówiąc ta Szwajcaria mnie nieco przeraża. Daleko, za daleko. Jak on zniesie ewent. podróż. On za stareńki na takie eskapady...I tyle się słyszy potworności...Wolałabym, by znalazł dom w Polsce. Wiem , że zaraz znajdą się osoby, które zmyją mi głowę, ale zdecydowanie wolałabym, by tutaj znalazł dom.